Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Na indonezijsko Sumatro v džunglo Bukit Lawanga (10. dan)

Odlična letalska povezava z malezijskega otoka Penang v Medan nama je omogočila zelo hitro potovanje. Le eno uro leta in že pristaneš na povsem novem in ogromnem mednarodnem letališču v Medanu na ogromnem indonezijskem otoku Sumatra. Na letališču naju je že čakal šofer s kombijem, ki sva si ga že naročila pred potovanjem. S črnim kombijem smo se odpeljali z letališča proti Bukit Lawangu. Na poti smo v Medanu pristali v strašni gneči, nato pa se več 10 kilometrov peljali skozi umetne nasade palm, ki so v lasti tujih multinacionalk. Grozovito dejstvo. V Bukit Lawang smo prispeli po dobrih štirih urah vožnje po cesti, ki je v groznem stanju. Vasica Bukit Lawang stoji ob deroči reki in tropskem deževnem pragozdu, kjer domujejo divji orangutani. Strašna večerna nevihta naju je prikovala v najino idilično leseno hiško.


S PENANGA Z LETALOM NA SUMATRO

Odlična direktna letalska povezava med Penangom in Medanom nama je omogočila, da sva na dvotedenskem potovanju obiskala še indonezijski otok Sumatra. Po zajtrku so nama v hotelu naročili voznika preko spletne platforme za prevoze Uber, ki je v Maleziji zelo razširjena in odlično deluje. Hkrati je prevoz pol ceneje od taksija. Mladenič je prišel povsem točno po naju in naju odpeljal na letališče. Od tam smo z letalskim prevoznikom Air Asia poleteli na Sumatro v Medan. Vstopila sva v Indonezijo, zato je bilo potrebno na meji urediti tudi vizo. Za nas je brezplačna, so naju pa temeljito spraševali kam greva, kdaj se vračava, morala sem pokazati povratno letalsko karto ipd. Počasi jim očitno gredo na živce “dolgotrajni turisti”, ki jim ne prinašajo prav veliko zaslužka. Na letališču naju je že čakal šofer, ki sva si ga naročila ob rezervaciji hotela v Bukit Lawangu.


Z LETALIŠČA MEDAN DO BUKIT LAWANGA

Na Sumatri se lahko normalno prevažate tudi z lokalnimi avtobusi, a najhitreje in seveda najudobneje si je najeti svojega šoferja. Naju je počakal na letališču in odpeljali smo se v Bukit Lawang. Kilometrov je res samo 121, je pa strašna gneča na cesti in cesta je v katastrofalnem stanju. Ne bi verjela, če ne bi videla. Do Medana smo prispeli hitro, zamenjali celo ob cesti nekaj denarja, nato pa v Medanu pristali v strašni gneči. Eno uro smo potrebovali za nekaj kilometrov. Sledila je vožnja skozi vasi in manjše kraje proti Bukit Lawangu. Na cesti je ogromno prometa, saj je to edina cesta za celo regijo. Tovornjaki vozijo vse blago na isti regionalni cesti. Hkrati pa cesta tako zdelana, da je včasih sicer bil asfalt, danes pa so samo še globoke luknje. Hkrati pa bodejo v oči umetni nasadi palm, ki prinašajo palmovo olje multinacionalkam. Tropski gozd so namreč že pred desetletji uničili in umetno nasadili palme. Na celotni poti do Bukit Lawanga ni ostalo nič prvotnega tropskega gozda, kar je res zaskrbljujoče.


BUKIT LAWANG

V Bukit Lawang smo prispeli okrog štirih popoldan. Do najinega Guesthousa sva morala po zdelanem visečem mostu čez deročo reko. In to z nahrbtniki. Jojmene. A Junia Gueshouse je prekrasna namestitev ob reki, s krasnim tropskim vrtom, odlično restavracijo in super prijaznimi zaposlenimi. Uspela sva le v miru pojesti kosilo, se dogovoriti za treking za naslednji dan. Ko sva želela malce peš naokoli, pa je začelo grmeti in naenkrat je bila takšna nevihta, da je bilo prav strašno. Več ur je neusmiljeno deževalo, tako da sva lepo počivala v najini leseni hišici z razgledom. Cene pa res smešno nizke. Že dolgo, dolgo se nisva tako poceni prehranjevala in spala. Super občutek.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 180 EUR

  • 12 x kartice in znamke = 28 RM (7 EUR)
  • Uber prevoz na letališče Penang iz George Towna = 22 RM (5 EUR)
  • kava, tortica, čaj na letališču = 39 RM (9 EUR)
  • enosmerni letalski karti Penang – Medan (Air Asia) = 83 EUR
  • prevoz s šoferjem Medan letališče do Bukit Lawanga = 44 EUR
  • večerja (nudli, riž, Coca Cola, palačinke z nutelo, palačinka z banano, voda) = 94.000 IDR (8 EUR)
  • spanje Junia Guesthouse (NZ) = 612.000 IDR (23 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM; 1 USD = 12.500 IDR

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: