Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Hrana na poti

V azijske države se vedno znova z veseljem vračava. In eden od razlogov je tudi odlična hrana na vsakem koraku. Tropsko sadje odličnega okusa, sveža in okusna morska hrana, veliko sveže zelenjave ter vse vrste mesa (razen svinjine).  Testenine, rezanci ali riž z različnimi omakami in zelenjavne juhe so na vsakem koraku in jedilniku. Ker je Malezija muslimanska država, je alkohol dokaj težko dostopen. V nekaterih nastanitvah ga sploh ni bilo na voljo. Zajtrki so bili povsem običajni, za kosilo so prevladovali pečeni rezanci (mee goreng) ali riž (nasi goreng) z mesnimi ali morskimi dodatki in zelenjavo. Za sladico so prevladovale palačinke, pa tudi bananino pecivo in celo miške.


ZAJTRKI

Zajtrke sva običajno pojedla že v nastanitvah, saj sva imela vključenega v ceno. Dneva ne začneva brez dobre kave in pravega čaja. Nato običajno sledi sveže tropsko sadje, jajčka na vse možne načine z dodatki ali brez, kakšen toast z marmelado. Skratka čisto domači zajtrk, le da ga spremlja odlično sladko tropsko sadje. Če nama ni uspelo, sva si privoščila na poti kakšen sendvič ali rogljiček.

IMG_3731


KOSILA, VEČERJE IN PRIGRIZKI

Za kosilo so prevladovali pečeni rezanci ali riž z dodatki. Škampi ali meso se odlično priležejo poleg nekaj izvrstne sveže zelenjave. Kot prilogo vam vedno postrežejo tudi pečeno jajce in hrustljave cvrtke. Tu in tam sva si privoščila kakšno zelenjavno juhico. Sicer pa je hrana izvrstna in sveže pripravljena, seveda pa je najboljša na ulici. Ulične hrane je za smešno nizke cene ogromno. V kulinarični prestolnici Azije Georgu Townu je ulična hrana še posebej izvrstna. Za večerjo sva si največkrat privoščila angleški sendvič, ki je bil vedno bogato obložen ter postrežen skupaj s pečenim krompirčkom. Enkrat pa se nisva mogla upreti niti dobri italijanski pici.

IMG_3824


SLADICE IN SVEŽE STINJENI SOKOVI

Za sladico sva si največkrat privoščila palačinke s čokolado in banano. Enkrat so nama spekli bananino pecivo ter čisto prave miške. Sicer pa je njihova specialiteta mango lasi – to je mlečni mangov smoothie na indijski način. Hladna pijača se prileže v njihovi neznosni vročini in vlagi. Sveže stisnjene sadne sokove lahko praktično kupite kjerkoli in midva sva si mangovega privoščila na vsakem koraku.

IMG_3828


CENE HRANE IN PIJAČE

Po dolgem času se nama je vse zdelo resnično smešno poceni. Sploh ulična prehrana in vse cene na Sumatri sta bili resnično zelo poceni. Za hrano in pijačo sva porabila skupaj 340 EUR, kar pomeni 20 EUR na dan (10 EUR na osebo). Pa nisva resnično niti malo gledala na cene in si privoščila praktično vse, kar se nama je zahotelo. Hrana je enostavno božanska.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: