Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Načrt potovanja (18 dni)

Majsko 18-dnevno potovanje po Maleziji in delčkom Sumatre je bilo nekaj nepozabnega. V Malezijo sva hotela potovati že pred leti, a naju je iskreno takrat odvrnila kultura. Neupravičeni izmišljeni predsodki. Tokrat sva si želela predvsem na otočje Perhentian za nekaj dni med tropske ribe v rajsko morje. Ker ne moreva ostati na enem mestu, sva si ogledala še nekaj zanimivih krajev v bližini. V Maleziji sta naju navdušila zgodovinsko mesto George Town in bleščeči Kuala Lumpur. Za nekaj dni sva poletela tudi na sosednji indonezijski otok Sumatro in se odpravila na treking za orangutani v Bukit Lawangu ter občudovala izjemne lesene ladijske hiše plemena Batak na otoku Samosir sredi jezera Toba. Na svetu je še ogromno krajev, ki jih želiva obiskati, a zagotovo bo Malezija ena tistih držav, kamor se bova vračala znova in znova. Zaradi prekrasnih plaž, čistega morja, izvrstne hrane in prijaznih ljudi. Povsem nepričakovano.


PRED POTOVANJEM: KDAJ, ZAKAJ IN KAKO?

Malezijo sva pred leti že imela na piki, pa sva si takrat premislila. Tokrat sva izbirala počitnice za mesec maj. Glede na to, da bo prvo potovanje v letu 2017 precej hladno (Argentina, Čile in Bolivija), sva se odločala med toplimi kraji, ki imajo tudi rajske plaže. Hitro so naju prepričali malezijski otoki Perhentian. Na 18-dnevnem potovanju bova obiskala tudi Kuala Lumpur ter Unescovi mesti Georgetown in Melaka. Letela bova tudi na bližnji indonezijski otok Sumatra, kjer bova šla na enodnevno druženje z orangutani v tropski gozd. Najbolj pa sva željna ogleda tradicionalnih hiš plemena Batak na otoku Samosir, ki so do nedavnega sloveli po ljudožerstvu.

Preberi cel članek

img_9307


PRENOČIŠČA NA POTI

Na najinem majskem 18-dnevnem potovanju po Maleziji in Sumatri sva zamenjala 9 nastanitev. Od tega sva enkrat prenočila tudi v zasebni nastanitvi AirBnB in sicer v vsem poznanem stanovanjskem kompleksu Regalia v Kuala Lumpurju. Z vsemi hoteli, penzioni in sobami sva bila zelo zadovoljna. Priznam, da nisva najbolj varčevala pri nastanitvah. Vedno so na voljo tudi cenejše in seveda precej dražje. Midva sva izbirala zlato sredino. Za 16 nočitev sva na poti odštela 821 EUR, kar pomeni v povprečju dobrih 51 EUR. Najbolj naju je navdušil hotel Ren I Tang Heritage INN v George Townu ter seveda Wisana Village na otoku Redang. Sumatra je postregla z dvema odličnima lokacijama v Bukit Lawangu in na otoku Samosir. Po najinih izkušnjah lahko vse nastanitve toplo priporočim.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

V azijske države se vedno znova z veseljem vračava. In eden od razlogov je tudi odlična hrana na vsakem koraku. Tropsko sadje odličnega okusa, sveža in okusna morska hrana, veliko sveže zelenjave ter vse vrste mesa (razen svinjine).  Testenine, rezanci ali riž z različnimi omakami in zelenjavne juhe so na vsakem koraku in jedilniku. Ker je Malezija muslimanska država, je alkohol dokaj težko dostopen. V nekaterih nastanitvah ga sploh ni bilo na voljo. Zajtrki so bili povsem običajni, za kosilo so prevladovali pečeni rezanci (mee goreng) ali riž (nasi goreng) z mesnimi ali morskimi dodatki in zelenjavo. Za sladico so prevladovale palačinke, pa tudi bananino pecivo in celo miške.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Malezija in otok Sumatra v Indoneziji sta naju zelo pozitivno presenetila z vidika cen. Obe destinaciji sta cenovno res dostopni, Sumatra pa je bila na trenutke v nerazvitem delu celo smešno poceni. Končno sem se počutila podobno kot leta 2011 na Tajskem, ko je bilo res vse smešno poceni za naš standard. Čeprav ponovno nisva potovala najceneje in obiskala tudi res skrite rajske kotičke na malezijskih otokih ter se tudi pošteno razvajala, sva skupaj zapravila zelo normalno vsoto denarja. Na Sumatri sva obiskala le tri lokacije, ki pa so bile res ugodne za zelo kakovostno storitev na vsakem koraku. Da sva lahko v 17-ih dneh videla čim več, sva se posluževala tudi letalskih in zasebnih prevozov, ki so seveda nekoliko dražji od avtobusov. Obe destinaciji sta naju popolnoma pozitivno presenetili na vseh področjih.

Na celotnem potovanju sva skupaj zapravila 3.249 EUR oziroma 1.624 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

  • Povratni letalski vozovnici (Turkish Airlines: Brnik – Istanbul – Kuala Lumpur) = 1.083 EUR
  • Taksi do letališča Brnik od doma = 15 EUR
  • Notranji leti = 323 EUR
  • Prevozi na poti (čolni, taksiji, metro, avtobusi) = 413 EUR
  • Hrana na poti = 340 EUR
  • 16 nočitev v hotelih = 821 EUR
  • Vstopnine na poti = 194 EUR
  • Ostalo (napitnine, magnetki, kartice, spominki, masaža…) = 60 EUR

Preberi cel članek


NAČRT POTOVANJA – 18 DNI

DO ISTANBULA IZ LJUBLJANE S TURKISH AIRLINES (1. dan)

Najino majsko potovanje v Malezijo in na otok Sumatra v Indoneziji sva začela z domačega praga. Obožujem potovanja z Brnika, saj je vse lažje in s tem prihraniva resnično veliko časa in posledično tudi utrujenosti na poti. Ker sva doma praktično 15 minut stran od Brnika, sva se na letališče podala le dve uri pred letom, kar več kot zadošča za majhen Brnik. Prtljago sva oddala do končne destinacije (Kuala Lumpur), midva pa sva imela kratek prestop v Istanbulu. Slabi dve uri dolg večerni let ob 20.05 s Turkish Airlines je kot naročen, da lahko še tisti dan normalno delava in tako ne izgubljava dopusta. V Istanbul smo prispeli ob 23.00 po njihovem času (+1 ura) in imela sva manj kot dve uri časa za prestop, kar je več kot odlično. Med hojo po letališču sva cedila sline ob turških dobrotah.

Preberi cel članek


MALEZIJA: LET V KUALA LUMPUR IN ŠE NAPREJ V KOTA BHARU (2. dan)

V Istanbulu sva imela le slabi dve uri časa za prestop na povezani let v Kuala Lumpur s Turkish Airlines. Vkrcali smo se točno in poleteli proti najini končni destinaciji. Let je trajal točno 10 ur in ko k temu dodamo še časovno razliko +6 ur je to pomenilo, da sva pristala na mednarodnem letališču KLIA ob 17. uri po lokalnem času. Ob prihodu v Malezijo sva morala vstopiti v državo. Na kontroli naju je pričakala strašna gneča. Čakala sva več kot eno uro za vstop v državo. Ker nisva hotela na potovanju izgubljati dragocenega časa, sva imela še isti večer z Air Asia notranji let v Kota Bharu, ki je na severu Malezije. Sobo sem rezervirala tik ob letališču, ker sva želela le prespati eno noč.

Preberi cel članek


MALEZIJA: RAZVAJANJE NA RAJSKEM TROPSKEM OTOKU PERHENTIAN BESAR (3. dan)

V Kota Bharu sva prispela ponoči v sobo, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od letališča. Potrebovala sva samo prenočišče za nekaj ur, saj sva že ob 9. uri zjutraj imela naročen prevoz na otok Perhentian. Prevoz sva si uredila kar v hotelu Tuna Bay Resort, kjer sva bila na Perhentianih tudi nastanjena. Po naju je prišel voznik, ki naju je odpeljal do pristanišča v Kuala Besut, od koder nas je hitri čoln odpeljal do najinega izbranega resorta za naslednje 3 noči. Tuna Bay Resort se nahaja na bolj umirjenem otoku Besar, ki je sicer večji, a to je še čista divjina. Na otoku je džungla in samo v treh zalivih je nekaj manjših hotelčkov. Divje, divje, divje. Na Besar sva prispela že pred 11. uro dopoldan, tako da sva imela cel dan za poležavanje na rajski plaži pred hotelčkom, kjer je tudi zaščiten rezervat koralnega grebena. Samo šnorkl na glavo, hop v toplo morje in že si v akvariju, polnem pisanih tropskih ribic in živobarvnih koral.

Preberi cel članek


MALEZIJA: HOČEM NAZAJ – TURTLE BEACH NA PERHENTIANIH (4. dan)

Četrti dan sva se prebudila na rajskem otoku in si umirjeno privoščila odličen zajtrk s čudovitim razgledom. Ja, to pa je življenje. Perhentiani niso prehodni, zato vas pred hotelom čaka vodni taksi, ki te za nekaj evrov odpelje na katerikoli plažo na obeh otokih in te potem tudi ob dogovorjeni uri pride iskati. Ker sva navajena biti na plaži dopoldan in pozno popoldan, vmes pa narediti odmor za kosilo, sva bila že pred deveto v čolnu. Odločila sva se za Turtle Beach, ki je menda najlepša. Oči so se mi izbuljile, ko sem zagledala zaliv s turkizno barvo in belo mivko ter veliko sence. Rajsko in sanjsko. Češnja na torti – nikjer nikogar in zase sva imela cel zaliv. Vmes sva si privoščila kosilo v najinem resortu, nato pa popoldan preživela še na plaži v zalivu Teluk. Božansko. Zelo enostavno – hočem nazaj!

Preberi cel članek


MALEZIJA: ČUDOVITO SNORKLANJE OB OTOKIH RAWA (5. dan)

Perhentiani poleg čudovitih plaž in res toplega ter čistega morja ponujajo tudi odlično snorklanje in potapljanje. Lokacij ob plažah in sosednjih mini otokih je kar nekaj, zato si je vredno planirati kakšen dan ali dva tudi za snorklanje s skupino, ki ga organizirajo prav vse nastanitve tako v dopoldanskem kot tudi popoldanskem času. V enem dnevu lahko torej obiščete največ dve destinaciji. Ker se ne potapljam, sem si izbrala dopoldansko snorklanje ob sosednjih mini otokih Rawa. Na vseh štirih lokacijah je bilo neverjetno, saj sem plavala v akvariju tropskih rib in morskih želv. Ko sem zagledala slavno “big fish”, ki me je kar pognalo iz vode. Po kosilu sva se odpravila še na samotno romantično plažo na otok Kecil, od koder naju je po dveh urah pregnala večerna nevihta.

Preberi cel članek


MALEZIJA: RAJSKA ZASEBNA PLAŽA NA OTOKU REDANG (6. dan)

Ko sem še doma pred meseci načrtovala potovanje, sem najprej rezervirala vseh 5 nočitev na Perhentianih v Tuna Bay Resortu. Nato se sprehajam po internetu in čisto po naključju preberem nekaj čudovitih stavkov o skoraj sosednjem otoku Redang. In seveda mi ni dalo miru, da ne bi rezervacije na Perhentianih skrajšala za 2 noči in rezervirala apartma v manjšem družinskem resortu s privatno plažo na otoku Redang. Težko sva pričakovala odhod čolna s Tuna Baya proti sanjskemu Redangu. Eno uro vožnje in prispemo v zaliv z Wisano. Ostali potniki so samo buljili in rekli: “A tukaj sta vidva?” Ja, tudi midva sva kar začudeno pogledala. Rajsko in sanjsko. Morje tako turkizne barve, da sem skoraj padla s čolna, in plaža tako bele barve, da so bolele oči. Vam povem: “To je zagotovo kraj, kamor se bova vračala na dopust.”

Preberi cel članek


MALEZIJA: PLAVANJE Z MORSKIMI ŽELVAMI TIK OB OBALI (7. dan)

Zadnji dan na plažah Malezije sva res samo uživala. Čeprav v Wisani ponujajo tudi poldnevne in celodnevne izlete snorklanja okoli otoka, sva se odločila ostati na njihovi zasebni plaži. Rano jutro je posreglo s čudovitim sončnim vzhodom. Dan je bil prekrasen, bila sva povsem sama na celi plaži in uživala res vsako minuto. Cel dan sva preživela v morju in opazovala ogromne morske želve, ki so pogosto priplavale na površje po zrak tik ob obali. Otok Redang naju je resnično povsem očaral in predvsem navdušil. Nikakor nisva videla in doživela še vsega, tako da v Wisano se bova resnično kmalu ponovno vrnila. Nepozabni trenutki v najinem življenju. Neizmerno hvaležna!

Preberi cel članek

turtle 1


MALEZIJA: MUČEN POLET SKOZI NEVIHTO NA PENANG (8. dan)

Po šestih dneh uživancije na plažah in ob tropskih ribicah se je bilo potrebno posloviti. Če mi je pogosto že po treh dneh plaž in morja precej dolgčas, sem imela tokrat resnično solzne oči. Z veseljem bi še ostala vsaj tri dni. S hitrim čolnom smo se po zajtrku odpeljali do pristanišča Merang, nato pa z taksijem do letališča Kota Bharu. Na letališču sva hitro ugotovila, da najinega leta ni več, letalska družba pa naju o tem sploh ni obvestila. Tri ure je trajalo, da so naju prestavili na let druge letalske družbe, tako da sva poletela proti otoku Penang dve uri pozneje kot je bilo načrtovano. A na letalu sem se resnično spraševala, če ni bil kakšen poseben znak iz vesolja že pred poletom, ki naju je hotel obvarovati. Leteli smo s propelerjem direktno skozi strašno tropsko nevihto. Tudi stevardesa je cel polet sedela in ni odprla oči, tako jo je bilo strah. Ko sva pristala, sva si res oddahnila. Še s taksijem v center mesta George Town in že po temi še na mangov sok na ulico.

Preberi cel članek


MALEZIJA: SLIKOVITI GRAFITI V ZGODOVINSKEM GEORGE TOWNU (9. dan)

Prebudila sva se v samem jedru zgodovinskega mesta George Town. Zelo hitro sva se odpravila na slikovite ulice. Nizke zgradbe, bogata in raznovrstna arhitektura, živahne ulice polne uličnih prodajalcev, pisane rikše, mini lokali in restavracije z raznovrstno kulinariko vsega sveta. Staro mestno jedro ima dušo. Ima pa še nekaj več. Ulična umetnost je vidna na vsakem koraku, na vsaki zgrabi. Več 10 velikih uličnih grafitov so prava posebnost in paša za oči. Cel dan sva se sprehajala med ulicami in iskala grafite kot skriti zaklad. Ogledala sva si tudi dve tradicionalni hiši, ki sta danes urejeni v muzeja. Zvečer sva si privoščila večerjo v eni izmed mnogih lokalnih uličnih kotičkov, ki jih ne manjka na vsakem koraku. George Town velja za kulinarično prestolnico Malezije in to vsekakor preverjeno drži. Zelo všečna podoba mesta.

Preberi cel članek


SUMATRA: NA SUMATRO V DŽUNGLO BUKIT LAWANGA (10. dan)

Odlična letalska povezava z malezijskega otoka Penang v Medan nama je omogočila zelo hitro potovanje. Le eno uro leta in že pristaneš na povsem novem in ogromnem mednarodnem letališču v Medanu na ogromnem indonezijskem otoku Sumatra. Na letališču naju je že čakal šofer s kombijem, ki sva si ga že naročila pred potovanjem. S črnim kombijem smo se odpeljali z letališča proti Bukit Lawangu. Na poti smo v Medanu pristali v strašni gneči, nato pa se več 10 kilometrov peljali skozi umetne nasade palm, ki so v lasti tujih multinacionalk. Grozovito dejstvo. V Bukit Lawang smo prispeli po dobrih štirih urah vožnje po cesti, ki je v groznem stanju. Vasica Bukit Lawang stoji ob deroči reki in tropskem deževnem pragozdu, kjer domujejo divji orangutani. Strašna večerna nevihta naju je prikovala v najino idilično leseno hiško.

Preberi cel članek


SUMATRA: ISKANJE ORANGUTANOV V DŽUNGLI GUNUNG LEUSER (11. dan)

Dan poprej sva si kar v najinem prenočišču uredila celodnevni treking za orangutani v zaščitenem nacionalnem parku Gunung Leuser. Vas Bukit Lawang leži že v parku, tako da greste na treking kar peš. Midva sva imela dva super vodiča, ki sta naju vodila po džungli v iskanju simpatičnih orangutanov. V skupini smo bili le trije, zato smo prehodili po džungli kar precej kilometrov in se pri tem znojili do onemoglosti. Skoraj 100% vlaga in blato po tleh sta nam delala velike preglavice. V sedmih urah smo srečali kar tri starejše samce, dve samici in štiri mladiče. Poštena doza druženja z orangutani, s katerimi imamo kar 94% enakega DNK-ja. Dan sva zaključila ob druženju z domačini v vasi.

Preberi cel članek


SUMATRA: ZA 264 KM DO JEZERA TOBA KAR 9 UR VOŽNJE (12. dan)

Današnji dan je bil v celoti namenjen prevozu od vasice Bukit Lawang do velikega jezera Toba. Po zajtrku sva se odpravila z nahrbtniki po razpadajočem visečem mostu čez reko do vasi, kjer so naju skupaj še s štirimi drugimi turisti in vso prtljago stlačili v majhen kombi. Ob devetih zjutraj smo krenili proti jezeru Toba. Zaradi obupno gostega prometa in grozno luknjaste ceste, smo za 264 km poti potrebovali kar 9 ur vožnje. V Medanu se je dobesedno promet ustavil in prav tako skozi vse vasi na poti. Vmes smo imeli samo kratek postanek za kosilo, sicer pa 8 ur čiste vožnje, kar je pomenilo povprečno hitrost 33 km/h. V pristanišče Parapat smo prispeli nekaj minut po 18. uri in tako ravno zamudili ladjico. Počakali smo na naslednjo in hrati tudi zadnjo ob 19h ter se po trdi temi in slabe pol ure vožnje pripeljali do otoka Samosir. Ladjica vas pripelje na pomol pred vašim hotelom, kar je res super. Za večerjo samo še palačinka z nutelo in banano ter skok v posteljo.

Preberi cel članek


SUMATRA: ČUDOVITE HIŠE PLEMENA BATAK NA OTOKU SAMOSIR (13. dan)

Na čudovito zeleni in presenetljivo gorati otok Samosir sva prišla z enim samim namenom. Neskončno sva si želela videti tradicionalne hiše plemena Batak, ki jih najdemo posejane po celem otoku. Hiše spominjajo na ladje in so čudovito poslikane ter izrezljane. Presenetila naju številčnost tradicionalnih hiš, saj sva pričakovala le tu in tam kakšno. Najela sva si skuter in se cel dan vozila po otoku in občudovala tradicionalne vasi. Ogledala sva si tudi dva muzeja na prostem ter se ustavila ob nekaterih grobnicah kraljev. Vmes sva se povabila na tradicionalno poroko ter ženinu in nevesti zaželela vse dobro v skupnem zakonu. Zvečer sva zadovoljna počivala v zelenem raju našega hotela in si privoščila vrhunsko masažo celega telesa z Aloe Vero.

Preberi cel članek


SUMATRA: DO MEDANA ŽAL LE PLANTAŽE KAVČUKOVCA (14. dan)

Žal sva otok Samosir na jezeru Toba morala že zapustiti, saj nisva imela več časa in dopusta. Z veseljem bi še ostala kakšen dan ali dva in malce poležavala ob hotelskem bazenu. Ladjica naju je pobrala na pomolu pred hotelom ob 9. uri in do pristanišča v Parapat vozi le pol ure. Ob 10h sva imela rezerviran skupinski prevoz do hotela v Medanu. V majhen kombi so naju stlačili skupaj s petimi domačini. Plus voznik. Med potjo sva lahko opazovala le množične nasade kavčukovca podjetja Goodyear. Za slabih 200 km smo z dvema kratkima postankoma tokrat potrebovali kar 7 ur. Nama se je skoraj že zmešalo. Medana zagotovo nočem več videti. Zvečer sva lahko samo še v lokalu čez cesto spila kavo in čaj ter si v sosednji garaži privoščila še odlične domače nudle z rakci.

Preberi cel članek


MALEZIJA: BLEŠČEČA DVOJČKA PETRONAS V KUALA LUMPURJU (15. dan)

Zgodaj zjutraj sva se s taksijem odpeljala do povsem novega letališče v Medanu, od koder sva z Malaysia Airlines poletela proti eno uro oddaljenem Kuala Lumpurju. Ker je bila na letališču gneča, smo morali narediti nad morjem dodaten krog. Na imigraciji sva tokrat čakala le dobre pol ure, kar je za Kuala Lumpur super. Vnaprej sva si organizirala zasebni prevoz do najinega AirBnB stanovanja v stanovanjskem kompleksu Regalia. Na vrhu stolpnice je velik bazen, od koder je čudoviti pogled na mesto in Petronasova dvojčka. Neznosna vlaga in vročina sta naju prisilili v opoldanski obisk prijetno ohlajenega trgovinskega kompleksa. Ko sva se okrog štirih le odpravila proti dvojčkoma, se je utrgalo nebo. Na poti naju je ujela strašna tropska nevihta, voda je zalila vse ceste, midva pa sva obtičala v eni ulici. K sreči je po treh urah dež ponehal, zato sva kljub vsemu lahko zvečer pasla oči na bleščečih Petronasovih dvojčkih.

Preberi cel članek


MALEZIJA: SPREHOD PO VŠEČNEM KUALA LUMPURJU (16. dan)

Po dokaj neprespani noči naju je čakalo celodnevno raziskovanje velemesta. Kuala Lumpur nama je bil že na prvi pogled zelo všeč, tokrat pa se je pokazal resnično v dobri ter zanimivi luči. Če večina popotnikov opeva Singapur, je nama Kuala Lumpur veliko bolj pri srcu. Poleg čudovitih stolpnic in zelo modernih mestnih ulic, najdemo v mestu veliko zelenih površin, zanimivih zgradb, muzejev in tržnic. Okoli poldneva sva se povzpela na stolp Menara KL Tower, ki ima na višini 300 metrov postavljeno odprto razgledno ploščad ter kocke s steklenim dnom. Meni je bilo zelo neprijetno. Priznam. Zvečer sva se še enkrat odpravila do dvojčkov Petronas in enostavno uživala ob pogledu na arhitekturni biser.

Preberi cel članek

IMG_3792


MALEZIJA: MOŠEJA IN MUZEJ ISLAMSKE KULTURE (17. dan)

Zadnji dan potovanja sva si ogledala še nacionalno mošejo ter muzej islamske umetnosti, nato pa se počasi odpravila nazaj do Regalie in do mednarodnega letališča KLIA. Po odličnem zajtrku v bližnjem nakupovalnem središču Sunway Putra sva komaj še ujela ogled mošeje, saj je odprta za obiskovalce le do 12. ure. Čez cesto sva se nato prijetno ohladila v povsem novem in modernem muzeju islamske umetnosti. Čudovit prikaz zgodovine, predmetov in umetnosti islamske kulture na enem mestu nama je bil zelo zanimiv. Počasi sva se odpravila nazaj do Regalie po najino prtljago in se z voznikom odpravila do mednarodnega letališča. Tam sva si privoščila nekaj ur počitka v simpatičnem kontajnerskem hotelu pred polnočnim poletom proti Evropi.

Preberi cel članek


MALEZIJA: NEPREDOLGIH 10 UR LETA V KOSU DO ISTABULA (18. dan)

Ob polnoči sva s Turkish Airlines poletela proti Istanbulu. Čeprav mnogim popotnikom ne ustrezajo dolgi leti, so nama zelo ljubi. Le tako lahko v miru med letom tudi malce spiš, saj običajno posadka vsaj 5 ur vmes ne streže hrane in pijače. Ker je bil nočni let, sva lahko spala dobrih 6 ur. V Istanbul smo prispeli ob 5h po lokalnem času in čez slabi dve uri sva imela že let za Ljubljano. Do Ljubljane je le še dobro uro leta, zato sva bila zgodaj zjutraj že na domačem fotelju. Ta povezava s Turkish Airlines v Malezijo je enostavno odlična. Čisto nič izgubljenega časa na letališčih za prestop in odhod z domačega praga. Vsekakor jo priporočam in tudi midva jo bova še izkoristila v prihodnje.

Preberi cel članek

 

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: