Preskoči na vsebino

OMAN IN ZAE: Vsi stroški potovanja

Potovanje v Oman in ZAE (Dubaj, Abu Dhabi) je bilo z vidika stroškov precej znosno, glede na dejstvo, da potujete po zelo razvitem arabskem svetu. K potrošnji najbolj prispevata dve postavki, za katere se morate odločiti že doma. Midva sva se odločila, da za nobeno ceno ne bova brezplačno kampirala v Omanu in tudi po videnem na terenu, ne bi tega nikoli storila. Hkrati sva se že doma odločila, da ne bova najela terenskega vozila s 4×4 pogonom, saj bi ga potrebovala na celi najini poti le dvakrat. Cenovno je bila to pametna odločitev. Res so zasoljene cene prenočitev, predvsem če gledaš razmerje kakovost za denar. Obup. Najhuje pa je, da sploh ni cenovno ugodne izbire. Res pa je, da so sobe velike in za to ceno lahko skoraj povsod biva cela 4-članska družina. Hrana in pijača sta poceni tako v trgovinah kot tudi v restavracijah. Vstopnine v trdnjave so zelo poceni, vse druge vstopnine in doživetja pa so cenovno precej dragi. Pod črto – nič pretresljivega.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem potovanju sva skupaj zapravila 2.537 EUR oziroma 1.269 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • Povratni letalski vozovnici (Turkish Airlines: Brnik – Istanbul – Dubaj) = 606 EUR
 • Taksi do letališča Brnik od doma = 30 EUR
 • Najem avtomobila za 10 dni v Dubaji z vsemi dovoljenji za vožnjo v Oman = 472 EUR
  • najem avtomobila za 10 dni = 285 EUR
  • dovoljenja za Oman in vse cestnine = 187 EUR
 • Drugi prevozi na poti (dvakrat najem šoferja z 4×4 vozilom) = 133,3 EUR
  • šofer do kampa v sipinah Wahiba = 66,7 EUR
  • šofer na hribovje Jabal Akhdar = 66,7 EUR
 • Bencin na poti (2.430 km) in nekaj malega za parkirišča v Dubaju = 79 EUR
 • Hrana na poti = 168 EUR
 • 8 nočitev v hotelih = 578 EUR
 • Vstopnine na poti = 311 EUR
  • plačilo za oblačilo v mošejo = 5,6 EUR
  • Opera House Muscat = 13,3 EUR
  • snorklanje Daymaniat otoki = 111,1 EUR
  • prevoz z čolnom Wadi Shab = 4,4 EUR
  • ogled zelenih morskih želv v Ras Al Jinz Turtle Reserve = 31,1 EUR
  • vožnja po sipinah Wahiba za 1 uro ob sončnem zahodu = 66,7 EUR
  • Jibreen Castle = 2,2 EUR
  • hiša Bait al Safah v Al Hamri = 13,3 EUR
  • Bahla Fort = 2,2 EUR
  • Burj Khalifa (124 Floor, 11 AM) = 60,2 EUR
  • ladjica v starem Dubaju Deiri = 0,9 EUR
 • Ostalo (viza za Oman, magnetki, kartice, spominki…) = 159 EUR
  • izstopna taksa za ZAE (ko prečkate ZAE – Oman) = 71, 2 AED (16 EUR)
  • turistična viza za Oman = 40 OMR (89 EUR)


CENE HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZOV IN OSTALEGA

Letalski vozovnici za Dubaj sva kupila zelo ugodno, še posebej, ker sva letela z domačega praga in imela super povezavo. Tudi najem avtomobila je bil zelo ugoden, kljub temu, da sva morala dvakrat najeti šoferja s 4×4 vozilom. Vse skupaj je bilo še vedno ugodneje kot najem 4×4 vozila za vseh 10 dni. Pri prenočiščih je res potrebno nekoliko zamižati na eno oko s cenami, predvsem zaradi razmerja kakovost za denar. Hkrati bodite previdni pri cenah, ker so cene na Bookingu vedno neto cene. Temu je treba prišteti v Omanu vsaj še 10%, včasih tudi do 15% na osnovno ceno, ki jo vidite. V ZAE (Abu Dhabi in Dubaj) pa celo dodatnih 25% na osnovno ceno, ki jo vidite. To vam na koncu precej še dodatno poviša cene že tako dragih nastanitev. Sicer se pa lahko odločite tudi za brezplačno kampiranje na vročem arabskem soncu in na zelo trdi kamniti podlagi. In brez kopalnice. Hm, ne hvala. O hrani sem že veliko napisala – poceni, a za najin okus precejšnje razočaranje, saj ne prideš nikjer do lokalne omanske kulinarike. Razen dateljev. Prevladuje indinjska hrana, ki je ne marava. Vstopnine v trdnjave so res poceni, a vse druge vstopnine in doživetja so zelo zasoljenih cen. A potovanja so namenjena novim doživetjem. Midva sva si kljub temu na poti privoščila vse, kar Oman ponuja. In ni nama žal za nobeno stvar. Viza za Oman je neizbežna in hkrati tudi izstopna taksa iz ZAE, če potujete po kopnem iz ZAE v Oman.


DENAR NA POTI

Na začetku sva že na letališču menjala nekaj Ameriških dolarjev za njihove Dirhame. Čez mejo sva se ustavila v nakupovalnem centru v Omanu in tam tudi menjala nekaj denarja, tako da sva imela nekaj gotovine za začetek pri sebi. Sicer pa sva potem plačevala kar s kreditno kartico Mastercard, saj je bil daleč najboljši menjalni tečaj. Potem tudi nisva več menjevala denarja v menjalnicah, saj sva poizkusila z dvigom na bankomatih in je tudi tam bil veliko boljši menjalni tečaj (cca. 10%). Bankomati so povsod po obeh državah – zelo urejeni in tudi provizija za dvig ni visoka. Tako sva na koncu prinesla nazaj vso gotovino in se posluževala plačevanja s kartico Mastercard in z dvigovanjem gotovine na bankomatih.

DSC_7876


KAJ BI STORILA DRUGAČE?

Če bi se še enkrat odločila za potovanje, bi verjetno kar malce drugače planirala celotno pot. Zagotovo bi letela direktno v Muscat, saj so sedaj letalske povezave že super in tudi zelo ugodne. Ne bi se več odločila za krožno pot z vmesnimi postojankami v Dubaju in Abu Dhabiju, ker te postanke lahko naredite kadarkoli ste na poti v Azijo. Hkrati je to 1.100 km vožnje, ki je povsem brez pomena, saj vmes ni videti ničesar. Torej polet direktno v Muscat, tam bi zagotovo rezervirala avtomobil 4×4 in se podala raziskovati Oman čez gorovje Jabal Akhdar, saj so te poti najlepše. Skrite in odmaknjene vasice so srce in duša Omana. Pri nastanitvah bi naredila vsaj dve spremembi in sicer ne bi spala v Suru, ampak v Ras Al Jinz Turtle Reserve. In ne bi spala v Bahli oziroma če bi imela eno dodatno noč, bi zagotovo spala na Jabal Shams pri kanjonu. Mogoče bi se odločila tudi za spanje v Misfah Old House, ker je res lepo. Mogoče malo preveč turistično, a vseeno lepo. Zagotovo bi izbirala tudi še malo boljše nastanitve, ker te so bile za moj okus skoraj komaj za preživeti. Polovica je bila dobrih, polovica pa malo manj dobrih. A cene potem skočijo v nebo. Pri ogledih in doživetjih pa ne bi spremljala ničesar. Hvaležna sem, da sva se na poti sproti odločala, spreminjala prvotni plan, dodajala oglede in doživetja, saj bi drugače to potovanje (kot sva ga sprva doma planirana) izpadlo precej klavrno v najinih očeh. Najlepši del potovanja je zagotovo hribovje in rdeče sipine Wahiba. Dubaj in Abu Dhabi pa sta prav tako pozitivno presenetila. Za enotedenske počitnice bi bila super kombinacija – nekaj ogledov ter kopanje in sončenje. A ZAE si pustite za samostojno potovanje. Ne tlačite ga v Omansko pravljico, ker sta to povsem dve različni zgodbi in dve zelo različni deželi. Omanska skromnost in emiratska brezglava razsipnost.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: