Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Kanjoni, kopanje in leteče lisice v nacionalnem parku Karijini (10. dan)

Po zajtrku sva se odpeljala proti severu. Neprekinjeno sva vozila do mesta Newman. Prva malo večja civilizacija po nekaj dolgih dnevih v puščavi. Prav fino se nama je zdelo in tudi najin hladilnik ter vse druge zaloge so pošteno pošle. Vmes namreč ni bilo prav veliko izbire. Zavila sva v nakupovalni center in si nakupila svežega sadja, zelenjave, kruha, mesa, sira, mesnin. Ni da ni. Uf, kot dva mala otroka med trgovskimi policami. V pravi kavarni sva si po dolgem času privoščila v miru kavico in čaj. Oh, kako se je prileglo. Nadaljevala sva proti nacionalnemu parku Karijini in spet naletela na makadam. V parku ni bilo praktično žive duše in se v samoti sprehodila po kanjonih, se kopala v tolmunih in opazovala leteče lisice. Nadaljevala sva do eko kampa, kjer sva prenočila. Zelo lepo in res divje.


PREČKANJE CAPRICORNA IN NAKUPOVANJE V NEWMANU

Na celotni poti do Newmana je šlo precej lahko in prijetno. Vožnja po asfaltirani cesti je resnično veliko bolj prijetna kot po makadamu, čeprav je tudi makadam večinoma zelo lep. Goveda se pasejo povsem ob cesti. Še več, tista trava čisto ob robu je celo najboljša. Na poti sva prečkala tudi Tropic Of Capricorn, kjer sva se fotografirala. Pokrajina se je spreminjala. Še vedno so naju obkrožali le zasebni rudniki, cestni vlaki in kamioni s prevelikim tovorom. V Newmanu sva zavila v trgovino, saj so zaloge hrane v zadnjih dneh povsem pošle. Praktično nisva bila v normalni trgovini že od Adelaida. Privoščila sva si tudi odlično kavo in čaj v kavarni. Voznikova utrujenost je že dobivala svoje razsežnosti. A volana še vedno ni želel prepustiti spočiti sovoznici.


NACIONALNI PARK KARIJINI

Kmalu po Newmanu sva zavila na stransko cesto, ki pelje v nacionalni park Karijini. Najprej sva se ustavila v njihovem turističnem centru. Ker je bil to najin prvi nacionalni park (razen Uluru, kjer ta karta ne velja), sva si kupila 4-tedensko dovolilnico za vse nacionalne parke zahodne Avstralije. Nacionalni park Karijini je poznan po kanjonih, slapovih, soteskah in kopanju v tolmunih s sladko vodo, ki so povsem varni za kopanje. Pridobila sva nekaj informacij o parku, kjer veljajo zelo stroga pravila. Spanje je možno samo v dveh kampih. Eden je celo povsem naraven, brez vode in elektrike, brez signala. Na voljo so le biološka stranišča. Odpeljala do prve razgledne točke. Na parkirišču pri soteski Dales sva si privoščila malico, nato pa se peš spustila do kanjona s tolmunom Fern. Žive duše ni bilo nikjer, vroče pa kot v peklu. Stopala sva previdno, predvsem zaradi kač in kuščarjev. Po kanjonu sva nadaljevala do slapov Fortescue, ki pa v tem letnem času niso prav blesteli. So pa naju na poti do tja pričakale na drevesih leteče lisice, ki so bile zelo aktivne in glasne. Prvič v življenju sva se srečala z njimi in je bilo prav zabavno opazovanje. Nazaj grede sva se ohladila v bazenu Ferns, kar nama je čisto zares prijalo. Na padajočem slapu sva si zmasirala hrbet in uživala v naravi.


KARIJINI ECO RETREAT KAMP

Odločila sva se, da vseeno ne bova tako divje kampirala, ampak da se zapeljeva naprej do Karijini Eco Retreat kampa, ki ima vsaj tuše in celo restavracijo. Peljala sva se po parku kar nekaj 10 kilometrov, vmes ob cesti videla ogromnega kuščarja in prispela na cilj. Krasen eko resort, celo nekaj sob imajo na voljo, midva sva seveda kampirala. Tokrat brez elektrike, a kdo bi jo potreboval. Narava je tukaj povsem nedotaknjena in tako je tudi prav. Tuš in stranišče je povsem dovolj. Ni bilo signala, tako da sva uživala v petju ptičev in posedala pred avtomobilom ob zadnjih sončnih žarkih. Tukaj nama je bilo zelo všeč.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 171,2 EUR

  • bencin = 89,1 AUD (59 EUR)
  • toast s sirom 2 kos = 8 AUD (5,3 EUR)
  • trgovina = 39,4 AUD (26,1 EUR)
  • kava in čaj = 9,1 AUD (6 EUR)
  • kava in sladoled = 12 AUD (7,9 EUR)
  • sprej proti komarjem = 15 AUD (9,9 EUR)
  • 4 tedenska dovolilnica za vse zahodne nacionalne parke = 46 AUD (30,5 EUR)
  • spanje Karijini Eco Retreat = 40 AUD (26,5 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 438 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: