Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Bazilika na Sveti Gori, Gredič, Goriška brda in solkanski most

Že pred dvema letoma sva se zgodaj spomladi odpravila na krasen izlet v sosednjo Italijo. Ogledala sva si zelo zanimiv zgodovinsko – kulturni Čedad s Hudičevim mostom in se okrepčala kar na ulici z njihovo lokalno specialiteto friko s polento. Nazaj grede sva se vračala po naši prekrasni vinski pokrajini Goriška brda. Vožnja skozi gričevnato pokrajino skrbno obdelanih vinskih trt je prekrasna v vseh letnih časih. Še najlepše je v obdobju cvetenja češenj in pozno jeseni, ko se obarva listje trte. Z glavne poti sva se zapeljala še do hotela in restavracije Gredič, ki je postala slavna predvsem zaradi televizijske nadaljevanke. Najin cilj je bila Sveta Gora, ki sem jo obiskala prvič. Sveta Gora je naselje in gora ter znana romarska pot nad Novo Gorico. Največja znamenitost kraja je bazilika Marijinega vnebovzetja, zato kraj velja za najpomembnejšo Božjo pot v tem delu Slovenije. V vasi najdemo poleg bazilike, frančiškanskega samostana, manjše restavracije tudi romarski dom in družinski center. Med vožnjo na Sveto Goro lahko občudujete našo smaragdno reko Sočo in pravo arhitekturno mojstrovino – kamniti solkanski most.


GORIŠKA BRDA TER HOTEL IN RESTAVRACIJA GREDIČ

Goriška brda ležijo tik ob meji z Italijo. Po 2. svetovni vojni jih je razmejitev precej nesmiselno prerezala, tako da sta njen južni in skrajni zahodni del danes v Italiji. Na podnebje gričevnate pokrajine močno vpliva le 20 km oddaljeno Jadransko morje. Severna slemena jih varujejo pred hladnimi severnimi vetrovi in ker so bolj izpostavljena proti jugu in zahodu, jih greje in vlaži topel jugozahodni veter. Dežela je pravi rajski vrt, saj skorajda ni rastline, ki tu ne bi dobro uspevala. Že zgodaj spomladi se briški griči prekrijejo s čudovitimi češnjevimi cvetovi, ki se kmalu spremenijo v slastne, rdeče češnje. Poleti dozorijo breskve, marelice, hruške, jabolka, fige, slive in kakiji. V Brda se po veliki pozebi konec dvajsetih let počasi vračajo oljke. Vinsko trto so v Brdih gojili že od nekdaj, danes pa vinogradi obsegajo okrog 1800 ha. Najbolj znana briška bela vina so rebula, tokaj, pinot, sivi pinot, chardonnay, sauvignon, rdeči merlot in cabernet. Zadnja leta se vse bolj uveljavljajo številni zasebni kletarji, ki uspešno tržijo svoja vina najvišje kakovosti. Brda so področje, ki ima zaradi sestave tal (lapornato – ilovnata zemlja), konfiguracije terena in ugodnega podnebja (milo podnebje, z veliko sonca in zimami, ki skoraj ne poznajo snega) idealne pedoklimatske pogoje za pridelavo odličnih belih in vrhunskih rdečih vin.


SVETA GORA Z BAZILIKO

Sveta gora se nahaja na razglednem vrhu Skalnica pri Novi Gorici. Z nadmorsko višino 682 metrov nudi čudovite razglede na Trnovski gozd, Julijske Alpe, Kras, Furlansko nižino, Karnijske alpe, na Brda in Dolomite. Sveta gora je pomembno sakralno središče, ki ima pestro romarsko tradicijo. Prvo svetišče naj bi bilo na tem mestu postavljeno že leta 1368. Leta 1544 so zgradili romarsko Marijino cerkev, ki so jo leta 1565 prevzeli frančiškani ter ji prizidali samostan ter bolnišnico. Z ukazom cesarja Jožefa II. so cerkev leta 1786 podrli, vendar so jo po nekaj letih obnovili. Med 1. svetovno vojno sta bili samostanska in cerkvena zgradba povsem porušeni. Bazilika Marijinega vnebovzetja je bila zgrajena leta 1928 kot triladijska stavba s prečno ladjo. Široka je 22 metrov in dolga 72 metrov. Njena največja dragocenost je milostna podoba Matere božje, ki se nahaja na glavnem oltarju. Glavni oltar je iz leta 1932. V steno za glavnim oltarjem je vzidana kamnita plošča iz 14. stoletja, ki je ostanek nekdanje svetogorske cerkve. V baziliki so večje znamenitosti barvna okna iz leta 1939, orgle, zvonovi iz leta 1921 in baročni križev pot, ki je bil naslikan leta 1765.


MOST NA SOČI

Med vožnjo na Sveto goro lahko opazujete tudi izjemno lep most na Soči in našo prekrasno reko Sočo v njeni turkizni podobi. Solkanski most oziroma viadukt je 219 m dolg železniški ločni most čez Sočo pri Solkanu. Most je postavljen 36 metrov nad srednjo gladino reke in velja z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m za največji kamniti most na svetu. Tega rekorda do danes ni potolkel še nihče, kajti pri poznejših tehnikah gradnje so pričeli uporabljati armirani beton. Solkanski viadukt je eden od 65-ih mostov in viaduktov na bohinjski železniški progi, ki je bila zgrajena med letoma 1900 in 1906 kot povezava Srednje Evrope in Sredozemlja. Zgradili so ga po segmentni metodi vgrajevanja blokov iz rezanega kamna in s postopnim zaključevanjem posameznih prstanov loka. V veliki krožni lok so vgradili 4533 kamnitih blokov, ki so med seboj povezani s cementno malto. Najmanjši bloki so imeli maso približno 800 kg, največji pa do 2100 kg. Krajevni transport kamna je potekal z vozički po tirih. Vrstni red polaganja je bil točno določen. Za Solkanski most so bili usodni dogodki na soški fronti v 1. sv. vojni, saj je bil v bojih za Gorico avgusta 1916 razstreljen glavni lok mostu. Obnova leta 1925 je trajala dve leti, končna oblika mostu pa je skorajda enaka izvirni. Solkanski most je 2. sv. vojno preživel skoraj brez posledic.


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: