Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Požari, papige, konji in emuji do Exmoutha (11. dan)

Po mirni noči sredi avstralske divjine v eko kampu sva se po zajtrku odpravila na krajši treking. Na poti do tolmuna sva videvala ogromne termitnjake. Tečne muhe so naju popolnoma spravile ob živce, pa tudi pot ni bila ravno varna in prijazna, tako da sva skrajšala pot in se z avtomobilom odpravila dalje. Končno na morje, na zahodno obalo, a do tja sva morala prevoziti še dolgih 674 km. Ponovno precej kilometrov makadama, neposeljena pokrajina in ogromno število pisanih papig, ki so nama letale pred avtomobilom. Na poti sva videla tudi precej velik požar v daljavi, divje konje in emuje. Na polotoku Exmouth, ki leži na skrajnem severo-zahodnem delu Avstralije, je ogromno število ovac in kengurujev, zato je potrebna zelo previdna vožnja. Pozno popoldan sva končno prispela v kamp, kjer sva se udobno namestila in si skuhala pozno kosilo v družbi belih papig. Frajerke! Prav nič se ne bojijo ljudi.


HOJA DO JOFRRE SLAPOV

Po zajtrku in kavici sva se odpravila na krajši treking do slapov Joffre kar peš od najinega kampa. Na poti sva srečala veliko število res ogromnih termitnjakov, ki so tukaj zelo pogosti. Pot je bila sprva zelo lepa in se je počasi spuščala do velikega tolmuna in slapov. V nadaljevanju pa je postala precej nevarna – spolzka in veliko kamenja na poti ter prav nič zavarovana. Prispela sva do točke, kjer bi res morala malo bolj paziti na korak, zato sva se odločila, da bova obrnila pred razgledom na slapove. Hkrati so nama nagajale muhe. Stotine muh nama je lezlo v vse odprtine in počasi sva izgubila živce. Tudi vročina naju je malce zdelala, tako da sva lepo obrnila nazaj proti kampu. Razgled je bil vseeno zelo lep in spokojen.


NA POTI DO EXMOUTHA

Hitro sva se odločila, da nadaljujeva na morje do Exmoutha. Končno morje. Dovolj je bilo peska, kanjonov, puščave. Greva na morje. Še danes. Spakirava in se odpeljeva proti zahodu. Dolga pot naju je čakala in precej ur vožnje. Pričakovala sva asfaltirano cesto, a sva ponovno precejšnji del dneva vozila po makadamu. Rudniki zlata, premoga in ostalil naravnih bogastev so naju spremljali na poti. Ter mnoge živali. Tokrat predvsem pisane papige, ki so nama kar naprej v skupinah letele pred avtomobilskim steklom. Zastrašujoče, a vseeno zelo lepo. Ko sva zavila na polotok Exmouth, sva v daljavi zagledala velik požar. Upala sva, da se ga bova izognila in res se je tako izkazalo v nadaljevanju. Cesta je zavila bolj severno, zato sva si oddahnila. Na polotoku se pretežno ukvarjajo z ovčerejo, zato je ovac na tisoče. Videla sva tudi divje konje in precej emujev. Pravo živalsko kraljestvo kar iz avtomobila.


KAMP V EXMOUTHU

Prevozila sva 675 km, kar je pomenilo prihod v Exmouth malo pred 16. uro. Kamp je bil odprt le še dobre pol ure, zato sva si hitro uredila prostor pod zvezdami. Ker ni sezone, je praktično celo mesto prazno in vsi lokali so zaprti. Delala je le ena picerija in trgovina. Vse ostalo mrtvo in tudi turistov za prste ene roke. Skuhala sva si kosilo v kampu in si malce odpočila ter naredila plan za naslednji dan. Družbo pa so nama delale prav nič sramežljive bele papige in emuji, ki so se sprehajali po kampu. Zakon.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 108,3 EUR

  • diesel = 104 AUD (68,9 EUR)
  • pomfri in kava = 24,5 AUD (16,2 EUR)
  • spanje kamp Ningaloo Caravan & Holiday Resort = 35 AUD (23,2 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 674 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

1 komentar »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: