Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Rajske divje plaže v Ningaloo Marine Parku (12. dan)

Že prejšnji dan sva se na recepciji v kampu pozanimala o pogojih v morju. Predvsem naju je zanimala prisotnost raznih zelo strupenih ožigalkarjev, ki so tukaj zelo pogost pojav. Gospa nama je obljubila, da trenutno ni sezona in se lahko brez vseh težav kopava kjerkoli v parku. Na zahodni obali polotoka Exmouth najdemo popolnoma divje plaže, ki so ena lepša od druge. Najboljše pri tem pa je, da je park znan po čudovitem koralnem grebenu, ki je dolg kar 260 km in se vije tik ob obali. Skočite v vodo, nadanete si masko in že ste v pravem akvariju pisanih koral in rib. Ustavila sva se v turističnem centru parka, kjer sva si izposodila plavutke in se podala na najlepše plaže. Divje, neposeljeno, čudovito. Končno divja Avstralija, ki sva jo poznala dotlej samo s fotografij. Uživancija, kopanje, snorklanje. Noro lepo! In nikjer nikogar. Le ducat drugih obiskovalcev sva srečala v celem dnevu.


NINGALOO MARINE PARK (UNESCO)

Exmouth je izhodišče za raziskovanje Ningaloo Marine Parka, ki je od mesta kar precej oddaljen. Celoten park je pod Unescovo zaščito in se vije vzdolž zahodne obale polotoka. Park je neposeljen in nima nobene infrastrukture. V parku lahko prenočite samo z dovoljenjem in sicer divje. Torej brez vode in elektrike. Za manjše plačilo lahko prespite na točno določenih mestih znotraj parka. Avstralska divjina nama je zlezla pod kožo. Največja posebnost tega kraja pa je 260 km dolg koralni greben, ki se vije popolnoma ob obali, kar pomeni zelo lahko dostopnost do koral in pisanih ribic. Tukaj domuje veliko število mant, ki plavajo povsem ob plažah v turkizni plitvini. V času poletja se tukaj ustavi več sto kitovcev, ko se vračajo na Antarktiko. Tokrat ni bila sezona kitovcev, zato sva se morala zadovoljiti z ostalim podvodnim svetom. Ni bilo težko. Najprej sva se ustavila v njihovem centru, kjer sva si izposodila plavutke in pridobila vse informacije, nato pa se odpeljala do različnih plaž. Avstralske plaže so hkrati tudi zelo nevarne, zaradi močnih tokov in zaradi smrtonosnih meduz.


TURQUOISE BAY

Najprej sva se odpeljala do zaliva Turquoise in parkirala avtomobil na lepo označenim in asfaltiranem parkirišču. Avtomobilov ni bilo. Hm, kje so turisti. Sva se spraševala. Nikogar! Res nikogar. Prav zastrašujoče. Na parkirišču so samo biološki toaletni prostori in telefon za klic pomoč. Signala ni. Še en hm. Malo več civilizacije sva vseeno pričakovala. Tudi prav. Nekaj korakov in zagledava plažo. Jajmene! Ja, to pa je pogled iz filma. Turkizna barva morja in bela peščena plaža. Lahko bi le gledala ure in ure. Ta zaliv je krasen, a je tudi zelo nevaren in zahrbten za kopanje. Močan tok vas odnese na odprto morje, če ne upoštevate navodil. Navodila so jasna. Kje v vodo, kje takoj iz vode, kje so tokovi. Ni hecov. Sicer pa pa! Na obeh straneh je koralni greben ob plaži, tako da skok v vodo in snorklanje se lahko prične. Na levi strani zaliva je močan tok, ki te praktično odnese ven. Na desni strani zaliva pa te tok ne more odnesti ven, zato sva midva raje izbrala ta del plaže. Noro lepo, naravno, voda prijetnih 23 stopinj in živopisane korale ter ribice. Pa nikjer nikogar. Kot bi sanjala. V vodi sem naredila le nekaj fotografij, potem sem pa le uživala. Le ena slaba stran je – ni sence. Sonce pa pripeka tako zelo močno, da se ti možgani skisajo. Dolga majica z UV zaščito in gremo v vodo. Noro! Potem pa ven in na parkirišče v senco svojega kamperja brati knjigo. Druge izbire žal ni.


SANDY BAY

Naslednja postojanka je bil zaliv Sandy. Tam sva srečala nekaj kajtarjev, saj je res močno pihalo. Sredi zaliva so zganjali vragolije. Zaliv ponovno prečudovit, plaža vrhunska in morje krasno. Ta nama je bil za odtenek še bolj všeč, saj je imel celo 2 mizi s pravo pločevinasto streho. Sredi dneva je to bila prava rešitev za najino kožo. Ponovno kopanje, uživanje, malica na plaži, opazovanje kajtarjev. Vrhunsko!


KAMPIRANJE V YARDIE HOMESTEAD CARAVAN PARK

Do treh sva morala vrniti najine plavutke v informacijski center, zato sva počasi obrnila nazaj iz parka. Odločila sva se, da bova prespala v najbližjem kampu in sicer Yardie kampu, da se ne bova toliko vozila nazaj. V resnici je tudi edini v tem delu polotoka, vsi ostali so nazaj v mestu, od koder sva prišla zjutraj. Prispela sva nekaj pred 16. uro. V kampu ni bilo žive duše. Vse zaprto, zapuščeno, kuhinja iz leta 1950, recepcija zaprta. Omojbog. V ogromnem kampu je bil en fant, ki je tam živel v svoji prikolici in midva. Še en znak, da ni sezone. V času avstralskih počitnic poka po šivih in je potrebna rezervacija za leto in pol vnaprej. Kar malce nenavadno sva se počutila. Ni trgovine, ni lokala, ni restavracije. Nič. Skuhala sva si kosilo. Družbo so nama spet delale številne papige in emuji, ki so kar kukali v najin mali domek. Bilo pa je grozljivo vetrovno. Zvečer sta prišla še dva avtomobila. To je bilo to.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 31,8 EUR

  • izposoja plavutk = 10 AUD (6,6 EUR)
  • spanje Yardie Homestead Caravan Park = 38 AUD (25,2 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 136 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: