Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Vsi stroški potovanja

Verjetno se nihče ne slepi, da bi lahko bila Avstralija cenovno ugodno potovanje. Midva sva za potovanje po Avstraliji planirala dvojni dnevni “budget” kot za druga potovanja po svetu. Enostavno ima Avstralija tako visok standard, da si lahko potem domačini privoščijo tudi tako visoke cene. Če je povprečna tedenska plača v Avstraliji1000 EUR, potem si lahko predstavljate cene. Midva na potovanju nisva varčevala. Načeloma sva si privoščila vse, kar se nama je zahotelo v nekem trenutku. Nisva pa si nikakor privoščila dragih kosil, saj nisva niti potovala po predelih, ki bi jih sploh lahko dobila. Veliko hrane sva si nakupila v supermarketih, ki so res dobro založeni. Tu in tam sva si skuhala kakšno juho ali si spekla zrezek, sicer pa sva si vsak dan privoščila obrok v restavraciji. Dvakrat sva spala v solidnih hotelih, kar 21-krat pa sva prenočila v kampih v najinem najetem campervanu. Velik strošek potovanja je bil 21-dnevni najem avtodoma Toyote Hilux s štirikolesnim pogonom in polnim zavarovanjem. Vstopnine so zelo poceni, tako da s tem nisva imela veliko stroškov. Privoščila pa sva si tudi polet z mini letalom nad klifi nacionalnega parka Shark Bay. Za letalske vozovnice s Qatar Airways iz Zagreba sva odštela solidno akcijsko ceno brez dolgega čakanja in polet v Sydney ter nazaj iz Pertha. Tako sva prihranila čas in denar za notranji let na relaciji Perth – Sydney, ki pa ni najbolj poceni.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem potovanju sva skupaj zapravila 8.498 EUR oziroma 4.244 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • GoOpti prevoz do letališča Zagreb od doma in nazaj = 138 EUR
 • Povratni letalski vozovnici (Qatar Ailines: Zagreb – Doha – Sydney – Perth – Doha – Zagreb) = 2.029 EUR
 • Coris zavarovanje rizika odpovedi za letalsko karto = 88,7 EUR
 • enosmerni notranji let Sydney – Adelaide = 171,4  EUR
 • ostali prevozi po mestih v Avstraliji (avtobusi, taksiji, shuttle busi…) = 160,5 EUR
 • Najem campervana Toyota Hilux 4×4 za 21 dni s polnim zavarovanjem = 2.505 EUR
 • bencin na poti (8.002 km) = 795 EUR
 • Hrana na poti = 956 EUR
 • Prenočišča na poti v hotelih in kampih = 712,2 EUR
 • Vstopnine na poti = 646 EURSydney Tower Eye = 32,5 EUR
  • Sydney hitri čoln do Manly Beach in nazaj = 24,1 EUR
  • Umoona Opal Mine Mine and Museum = 13,2 EUR
  • Uluru & Kata Tjuta National Park 3 dni = 50 AUD (33,1 EUR)
  • 4-tedenski pass za zahodne nacionalne parke = 46 AUD (30,5 EUR)
  • snorklanje in plavanje z mantami Ningaloo Reef v Coral Bayu = 250 AUD (165,6 EUR)
  • USB ključek s slikami rib = 50 AUD (33,1 EUR)
  • hranjenje divjih delfinov Monkey Mia = 24 AUD (15,9 EUR)
  • 40 minutni polet nad klifi nacionalnega parka Shark Bay = 440 AUD (291,4 EUR)
  • izposoja sandboarda = 10 AUD (6,6 EUR)
 • Ostalo(magnetki, kartice, spominki…) = 218 EUR


CENE HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZOV IN OSTALEGA

Med vsemi najinimi potovanji se je Avstralija nepresenetljivo uvrstila med najdražjapotovanja. V spodnji tabeli so prikazani povprečni stroški na dan na osebo in Avstralija se je uvrstila takoj za Namibijo in Bocvano. Hrana je bila glede na standard v povprečju še presenetljivo ugodna, čeprav si tudi privoščila nisva prav veliko. Kar pa sva si, je bilo kakovostno. Ker je Avstralija res daleč, tudi ni presenetljiva cena letalske vozovnice. Čeprav sva jo kupila v akciji, je še vedno znašala dobrega 1.000 EUR po osebi in še en notranji let. Ker sva kampirala, so bile prenočitveres ugodne, a sva toliko več zapravila za najem avtodoma Toyota Hilux 4×4. Vstopnine so ugodne, praktično so vsi nacionalni parki všteti v ceno 4-tedenske karte, tako da tukaj ni večjih stroškov.


DENAR NA POTI

Verjetno je precej odvisno, v katere dele Avstralije potujete. Midva sva potovala po zelo odročni Avstraliji, ki je zelo drugačna od razvite vzhodne in južne obale. Plačevala sva veliko z gotovino. Že doma sva si kupila avstralske dolarje in jih imela praktično za celotno pot. V mestih, trgovinah in tudi kampih lahko plačujete s kreditnimi karticami. Velikokrat se za tovrstno plačevanje plača provizija, ki je 1-3%. A sva kaj kmalu na poti ugotovila, da se plačevanje s kreditno kartico Mastercard kljub proviziji vseeno izplača, saj imate potem do 10% boljši menjalni tečaj kot pa pri nakupu valute v naših bankah. Torej priporočam čim več plačevanja s kreditno kartico Mastercard. Denar lahko dvigujete povsod, midva pa se tega nisva posluževala. Sicer je Avstralija zelo varna država in lahko imate pri sebi gotovino brez težav.


ZNOVA V AVSTRALIJO…

Potovanje po Avstraliji z vidika stroškov res ni mačji kašelj in je vsekakor še vedno zelo draga dežela za potovanje. Priznam, da sva se večkrat na poti spraševala, če je res vredna tega denarja. Ampak enkrat se živi in doživetja na poti so in ostajajo neprecenljiva.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: