Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Zaradi Histrie Botanice po novem obožujem gin

Čisto presenečenje naju je doletelo prejšnji teden ob povsem nedolžnem obisku pri Jani in Mateju na Obali. Z Jano se poznamo že več kot 10 let, saj smo bili dolga leta sodelavci. A pot nas je odpeljala vsakega po svoje in se dolga leta nismo slišali in videli. Jana je zajadrala v povsem druge vode. S partnerjem Matejem sta v Sloveniji prvaka na področju pridelave hidrolatov in od letošnjega leta dalje tudi orjeta ledino v svetu gina. Ploskala sem jima za uspešno zgodbo ob vsaki objavi v medijih. Pred nekaj dnevi nama je uspel obisk pri njima na turistični kmetiji Histria Botanica v dolini reke Dragonje. Tam ustvarjata svoje nadvse uspešne zgodbe. Pričakala sta naju nasmejana in nama po njunem originalnem konceptu zamešala čisto pravi pri njima destiliran gin s tonicom. In to je bil čisto zares tudi moj prvi gin tonic v življenju. Po novem obožujem gin.


PRIPRAVA MOJEGA GINA S TONIKOM

Da ne bo izgledalo, kot da sem huda ljubiteljica alkohola in da delam reklamo. To je umetnost, ki jo moram deliti z vami, čeprav je tudi mene povsem presenetila. Ne pijem alkohola, piva sploh ne, žganice še manj, popijem pa kozarec dobrega vina ob odličnem kosilu. Nekajkrat na leto. To je to. Gin pa je bil splošno med fuj in fej, ker sem v rani mladosti mami enkrat pomolila jezik v kozarec gina s tonikom in od takrat je bil seveda “bljak”. Pred nekaj dnevi pa greva na obisk k Jani in Mateju in nama seveda Jana takoj nameša gin s tonikom. Ne tistega iz trgovine, ampak ga nameša iz svojih doma pripravljenih sestavin. Pred nekaj meseci sta se namreč začela ukvarjati z destiliranjem sestavin ginaGre za postopek destilacije zelišč, pri katerem pa namesto vode uporabita alkohol, se pravi alkoholno paro. Vsak gin je sestavljen iz poljubnega števila destiliranih zelišč, ki vam po okusu najbolj odgovarjajo. Hm, torej si lahko namešamo povsem svojo mešanico gina, ki nam najbolj odgovarja. Odlično! Več seveda izveste in se naučite na njunih delavnicah, ki jih organizirata na svoji turistični kmetiji in tudi na posameznih lokacijah po Sloveniji. Prvega nam je tako namešala Jana in bil je osvežilen, lahek, poletni gin s tonikom. Uau!


MEŠANJE SVOJEGA IDEALNEGA OKUSA GINA

Smisel celotne zgodbe pa je mešanje svojega idealnega okusa gina. Drugega sem si torej namešala sama. Matej me je seveda vodil in naredila sva mešanico, ki je pustila izjemen okus na nebu. Še vedno osvežilen, poleten, a drugačen. Mešala sva sestavine (različne hidrolate) v mililitre natančno, nato pa prelila gin čez kocke ledu in dodala tonic ter košček limete. Moj gin “Dublle Bubble” kot ga imenujeta je bil popoln. Z drugim ginom sem tudi zaključila, a komaj čakam, da si bom lahko kupila njihove sestavine in si svoj popoln gin tu in tam pripravila sama doma in ga popila na svoji terasi.


Osnovne informacije in posebno opozorilo:

  • Ministrstvo za zdravje opozarja: prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju.
  • Če si pri njih privoščite kakšen gin več, potem si predhodno lahko tudi rezervirate sobo. Varnost je vedno na prvem mestu.
  • spletna stran Histria Botanica
  • objava ni plačana in odraža povsem moje mnenje

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: