Preskoči na vsebino

QLINARIKA: Peka domačega kruha z drožmi

V naši družini smo od nekdaj vsi zelo resni kruhojedci in ne mine dan brez kruha vsaj pri enem obroku. Midva obožujeva navaden bel kruh, predvsem bele pšenične bagetke. A kakovost kruha v vseh naših prodajalnah je precej vprašljiva. Sestavine so kakršne so in nikoli si nisem preveč belila glave z njimi. Pa vendar sem si zadnje čase izjemno želela začeti peči kruh doma. Razlog je bil le en – da poznam vse sestavine kruha. Zadnje leto se je na veliko pisalo v medijih o “peki zdravega kruha brez kvasa, tako kot so ga pekle naše babice“. In tako sem se prijavila na tečaj “Peke kruha z drožmi“, ki ga vsake toliko pripravi Anita Šumer. Ko je objavila prosto delavnico na svoji FB strani, je bila le-ta polna v treh minutah. Si predstavljate??


Konec novembra sem se udeležila delavnice peke kruha z drožmi. Delavnica je potekala v stari hiši restavracije Krištof v Predosljah pri Kranju. Kaj so sploh droži? Droži so obstajale pred kvasom in so jih gospodinje uporabljale iz različnih sestavin in na različne načine. Eden najstarejših načinov priprave droži je samo iz moke in vode. Torej nič, res nič drugega. Z živimi drožmi se omogoča fermentacija testa in si jih je treba hraniti za naslednjo peko in pred peko tudi pripraviti. Ojoj, kako je vse skupaj izgledalo zapleteno, sploh zame, ki sicer zelo rada dobro jem, a kuham zelo nerada. Doma več kot pol ure za štedilnikom enostavno ne zdržim. Na delavnici smo se poučili o vrstah moke in celotnem procesu priprave droži. Droži smo dobili tudi za domov in jih tako sedaj samo pridno nahranim vsak teden po uporabi in me v hladilniku počakajo do naslednje peke. Najprej smo si pripravili testo za 100% rženi kruh, ki smo ga nato že na delavnici spekli v domači krušni peči. Nato smo spekli čokoladni pirin kolač z višnjami, ki je bil več kot odličen in sočen. Vmes smo si zamesili še beli pšenični hlebec, ki smo ga več ur gnetli, božali in vzhajali. Le-tega smo potem odnesli domov in sem ga zvečer spekla v navadni pečici. Hm, pravo presenečenje kaj zmore običajna gospodinjska pečica. Za kosilo pa smo si pripravili in spekli v krušni peči še vrhunsko pico.


Po delavnici sem domov prišla zelo zaskrbljena od vse znanosti. Ampak sem si že po končani delavnici rekla, da bom tudi sama poizkusila in vztrajala. Zato sem si kupila tudi debelo knjigo Drožomanija z vsemi napotki in recepti, ki jih je Anita tako lepo zbrala na enem mestu. Že zvečer sem obupano brala tekste, gledala recepte in se čudila, kako bo to meni uspelo. Dobljene Anitine droži sem pridno nahranila in shranila v hladilnik. In začela? Takoj sem obupala nad peko pšeničnih hlebčkov, ker 12 ur pa res ne bom doma božala hlebca za eno kilo kruha. Povem čisto po pravici. Sem pa že takoj začela peči 100% rženi kruh, ki vsebuje le domačo ekološko rženo moko, vodo in ščepec soli in zanj potrebujem le 15 minut dela. V pečici ga pečem slabo uro in dobim krasen hlebček, ki ga imava za cel teden. Odličen po okusu, zelo zdrav in tudi ohranja svežino več kot teden dni. Vrhunsko! In pekla sem že tudi čokoladen pirin kolač z malinami, ki je bil tudi nadvse okusen. Za sedaj je delavnica pustila pozitiven vtis. Poizkusite še vi!


Opomba: Prispevek ni sponzoriran in sama sem si tudi v celoti plačala delavnico Peke kruha z drožmi (89 EUR). Za knjigo sem na delavnici odštela še dodatnih 24,90 EUR.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: