Preskoči na vsebino

BILANCA: Najin kolaž doživetij v letu 2018

S toplino v srcu se danes poslavljam od čudovitega leta. Z velikim zadovoljstvom lahko rečem, da je bilo to leto res polno presežkov in notranjega zadovoljstva. S čim merim osebno srečo? Predsvem z obilico zdravja, ki nama je tudi v tem letu ponovno zelo lepo služilo. Oba sva imela tudi zelo uspešno poslovno leto in zelo veliko dela. Samo zdravje in veliko dela pa lahko prineseta posledično tudi druge življenjske užitke. Leto je prineslo veliko zasebno spremembo, ki nama je še izboljšalo kakovost življenja v domačem zavetju. Letos sva potovala manj kot sicer in sicer skupaj 45 dni. Bila sva na dveh daljših potovanjih, ki pa sta prinesli v najini srci zelo veliko veselja, zadovoljstva in novih doživetij. Vsakič znova sva izjemno uživala ob kulinaričnih razvajanjih po Sloveniji. Obiskala sva tudi precej naših gora in krajev. Prvič v življenju sem stopila na vrh Grintovca, na kar sem izjemno ponosna.


JANUAR – smučanje v Avstriji in sprehod po naši Obali

Januarja sva izkoristila vsak prijeten dan na belih smučarskih strminah pri naših severnih sosedih. Dvakrat sva smučala na najinem priljubljenem smučišču Obertauern in enkrat na ledeniku Mölltaler Gletscher. Novih prispevkov na blogu nisem pisala, saj se smučišča seveda ne spreminjajo z leti, razmere pa so bile seveda idealne. Vmes sva skočila tudi na našo Obalo in naredila klasičen 11-km krog ob Obali ter si privoščila kosilo v izolskem Guštu. V kranjski restavraciji in kavarni Brioni pa sva si prvič privoščila njihov petkov burger in bil je resnično zelo dober. Enkrat sva si privoščila tudi odlične hotemaške kruhke v Kruhkeriji Gorjanc. Sicer pa je januar minil izjemno hitro in hkrati so potekale tudi še zadnje priprave na najino Avstralijo. Konec januarja sva med vožnjo v Tolmin zasledila tudi prazno akumulacijsko jezero pri Mostu na Soči, kar je precejšnja zanimivost. Zapisala pa sem tudi prispevek o cepljenjih za potovanja v tujino.

AVSTRIJA: Idealna smuka na sončnem Obertauernu

AVSTRIJA: Smučanje na sončnem Obertauernu – VIDEO

AVSTRIJA: Top shit smuka na ledeniku Mölltaler Gletscher

QLINARIKA: Mmm – burger z 100% angus govedino (Brioni Kranj)

SLOVENIJA: Polnjenje baterij na Obali

QLINARIKA: Slastni hotemaški kruhki

SLOVENIJA: Redek pogled na izpraznjeno jezero pri Mostu na Soči

MOJ IZBOR: Obvezna in priporočljiva cepljenja za potovanja

DCIM100GOPROGOPR1583.


FEBRUAR – nepozabno potovanje v Avstralijo

V začetku meseca sva se odpravila na dolgo pričakovano potovanje po Avstraliji z najetim 4 WD kamperjem. Potovala sva 26 dni, v katerih sva prečesala osrednjo in zahodno Avstralijo. Na začetku sva si ogledala tudi Sydney in na koncu pred odhodom domov obiskala še Perth. Avstralija je bila prava avantura, saj sva se vozila po znameniti cesti Great Central Road, ki velja za eno najnevarnejših cest na svetu. Osamela sveta gora Aboriginov Uluru zagotovo spada med top 3 svetovne znamenitosti, ki sva jih videla in doživela. Na zahodni obali sva uživala ob nepozabnem snorklanju z ogromnimi mantami in pisanimi tropskimi ribami. Poležavala sva nekaj dni na čudovitih peščenih obalah. Obiskala sva veliko različnih nacionalnih parkov in kampirala pod zvezdami. Družbo na poti so nama vsak dan popestrile živali, ki jih je bilo na pretek celotno pot. Bilo je čudovito in nepozabno.

AVSTRALIJA: Načrt potovanja (26 dni)

AVSTALIJA: Vsi stroški potovanja


MAREC – menjava okolja in dve odlični kosili

Nekaj dni po prihodu iz Avstralije sva zamenjala domače okolje, zato je bilo naslednje tedne veliko dela, da sva vzpostavila nov ritem življenja. V vmesnem času sva si uspela privoščiti le dve kosili in sicer eno v bližnji restavraciji Brioni ter kosilo Pr’ Matičku med tednom restavracij.

QLINARIKA: Sveža solatka z avokadom, lososi in beluši

QLINARIKA: Muflonov file v gostilni Pr’ Matičku


APRIL – sushi v ljubljanski Sushimami

Veliko dela, malo časa in slabo vreme naju je prikovalo v zavetje novega doma. Hočeš ali nočeš, menjava domačega zavetja, terja tvoj časovni in energijski davek. V mesecu aprilu sva uspela le na dobro kosilo v najino priljubljeno japonsko restavracijo Sushimama v centru Ljubljane. Sicer sva bila že naveličana slabega vremena in sva upala, da bo maj prinesel več novih doživetij. Uspelo mi je zapisati vtise lanskoletnega izleta na Sveto Goro in v Goriška Brda.

QLINARIKA: Odličen sushi v ljubljanski Sushimami

SLOVENIJA: Bazilika na Sveti Gori, Gredič, Goriška brda in solkanski most

img_0517


MAJ – Sprehod ob Blejskem jezeru in ob Obali

Mesec maj še vedno ni prinesel odvečne energije za več potepanja, zato sva se odpravila le na Bled in ponovno obiskala našo Obalo. Vmes sva si privoščila še kosilo v kranjskih Brionih ter obiskala imenitno mednarodno razstavo bonsajev v Medvodah, ki si jo lahko v Sloveniji ogledate na vsaki dve leti. Bilo je zelo lepo in moje srce je bilo navdušeno nad zelo lepimi primerki bonsajev.

SLOVENIJA: Na VII. mednarodni razstavi bonsajev v Medvodah

SLOVENIJA: Večerni sprehod okoli Blejskega jezera


JUNIJ – Zeleni odtenki Pokljuke in razvajanje v Maku

Junij je prinesel več pohajkovanja po naših gorah, kar je moja najljubša rekreacija. Končno sva se odpravila na najino Pokljuko, kjer sva kot običajno prehodila dolg krog s parkirišča na Pokljuki najprej do planine Konjščica in nadaljevala do planine Uskovnica na domače kosilo. Nato pa lepo nazaj do parkirišča na Pokljuki. Na deževno soboto sva se odpravila prvič na kosilo v mariborsko restavracijo Mak, ki je bila zelo pohvaljena. Tam sva ob kulinaričnih dobrotah preživela celo popoldne in naju je chef resnično razvajal. Bilo je zelo okusno. Konec meseca sva se odpravila v hribe in sicer sva ponovno osvojila Tolsti vrh in Kriško goro. Ker ni bilo nobenih obiskovalcev, sva res uživala v prekrasni hribovski soboti in lepih razgledih.

SLOVENIJA: Zeleni odtenki na pokljuških planinah

QLINARIKA: Restavracija Mak – odbito, okusno, drugače

SLOVENIJA: Krožni vzpon na Tolsti vrh (1.715 m) in Kriško goro (1.471 m)


JULIJ – Izlet na Mangartsko sedlo in razvajanje v Lepi Vidi

Julija se je veliko dogajalo. Kočno sva se na lepo soboto odpravila do Mangartskega sedla, kjer sva bila čisto zares prvič v življenju. Za vzpon na vrh Mangarta sva bila prepozna, a že na sedlu je prečudovit razgled na vse konce. Nazaj grede sva se ustavila še ob Belopeških jezerih in se sprehodila okoli obeh jezer. Na poti proti domu sva naredila hiter postanek še pri naravnem rezervatu Zelenci. Ponovno se nisva mogla upreti meni najljubši jedi in sicer sushijem v ljubljanski Sushimami. Med tednom sem starša peljala na Veliko planino, kjer smo se sprehodili na svežem zraku in si privoščili odlične štruklje v koči na Zelenem robu. Po dolgih letih sem si uresničila željo obiskati strunjanski park s solinami ter se razvajati v Thallaso Spa Lepa Vida. Obisk je malce razočaral, a sva vseeno uživala. Prvič v življenju sva pila gin tonik. A ne navaden gin tonik. Pila sva gin, ki sva si ga namešala sama pri mojstru v Histrii Botaniki. Privoščila sva si tudi odličen steak v kranjski restavraciji Sonet. Na zaspano nedeljo sva obiskala še Žičko kartuzijo. Konec meseca nas je razveselil tudi izjemen krvavi Lunin mrk.

SLOVENIJA: Poletni zajtrk na Mangartskem sedlu

ITALIJA: Sprehod ob Belopeških (Mangartskih) jezerih

SLOVENIJA: Smaragdni zelenci

SLOVENIJA: Edinstveno pastirsko naselje na Veliki planini

SLOVENIJA: Razvajanje v sečoveljskem Thallaso Spa Lepa Vida

QLINARIKA: Zaradi Histrie Botanice po novem obožujem gin

SLOVENIJA: Pridelovanje soli v sečoveljskih solinah

SLOVENIJA: Bogata zgodovina Žičke kartuzije

QLINARIKA: Mesna poezija v kranjski restavraciji Sonet

SLOVENIJA: Najdaljši in krvavi Lunin mrk tega stoletja


AVGUST – Ponosno prvič na vrhu Vrtače in Grintovca

Mesec avgust sva preživela v naših prelepih gorah. Verjetno se sprašujete, če sva vmes preživela vseeno kakšen dan na morju. Ne nisva! Letos nisva niti enkrat zaplavala v Jadranskem morju, ker mi v tem trenutku to zares nič ne pomeni. Edino kar šteje v mojem srcu in moji duši, so trenutku preživeti v naših gorah. Vreme je avgusta sodelovalo, zato sva v začetku meseca osvojila prvič v življenju fotogenično Vrtačo (2.181 m). Konec tedna sem se sama odpravila z Jezerskega čez Štularjevo planino do Češke koče. Prvič sem hribolazila po teh koncih, zato je bilo zato še bolj zanimivo in lepo. Med vikedom sva skupaj skočila na Krvavec do oddajnika s parkirišča na planini Jezerca. Potem pa se je vse poklopilo. Vreme in lahke noge. Sredi noči sva začela najin vzpon na dolgo ogledovani Grintovec (2.558 m). Do Kokrškega sedla sva prišla v temi, nato pa v jutranji zarji nadaljevala do vrha. Zgodaj zjutraj sva ponosno osvojila najvišji vrh Kamniško – Savinjskih Alp, ki sva ga dolgo le opazovala in bila prepričana, da mi nikoli ne bo uspelo. Zelo ponosna na svoj uspeh. Zvečer istega dne sva si privoščila še pravo neapeljsko pico v ljubljanski pizzerii Verace. Konec meseca sva odpotovala na drugo najino daljše potovanje v letu 2018. Odkrivala sva nacionalne parke zahodne ZDA.

SLOVENIJA: Z Ljubelja čez Zelenico na vrh fotogenične Vrtače (2.181 m)

SLOVENIJA: Čez Štularjevo planino do Češke koče (1.542 m)

SLOVENIJA: S planine Jezerca do oddajnika na Krvavcu (1.740 m)

SLOVENIJA: Zgodaj zjutraj na vrhu Grintovca (2.558 m)

QLINARIKA: Na pravo napolitansko pico v Verace

ZDA NACIONALNI PARKI: Kdaj, zakaj in kako?


SEPTEMBER – potovanje po zahodnih nacionalnih parkih ZDA

Letošnji september je zaznamovalo 19-dnevno potovanje po zahodnih nacionalnih parkih ZDA. Potovala sva 19 dni z najetim avtomobilom in obiskala kar 11 nacionalnih parkov na 7.000 km dolgi poti. Začela in končala sva v slovitem San Franciscu, potem pa naju je pot vodila skozi najlepše nacionalne in državne parke ter kanjone – Yosemite, Sequioa, Kings Canyon, Death Valley, Zion, Bryce, Grand Canyon, Lower in Upper Antelope Canyon, Monument Valley, Arches, Canyonlands, Grand Teton in za konec še v najstarejši park na svetu, eden in edini Yellowstone. Bilo je res nepozabno in čudovito potovanje, polno novih doživetij, predvsem pa nepozabnih kulis lepe narave. Konec meseca sva se odpravila še na našo Obalo napolniti jesenske baterije in jaz sem po prijetni službeni dolžnosti ponovno obiskala vse lepote našega Bohinja (Vogel, Bohinjsko jezero, slap Savica in Bled).

ZDA NACIONALNI PARKI – Načrt potovanja (19 dni)

ZDA NACIONALNI PARKI – Vsi stroški potovanja

SLOVENIJA: Iz Bohinja z nihalko na Vogel

SLOVENIJA: 11 km najlepše hoje ob Bohinjskem jezeru


OKTOBER – moj najljubši mesec med rumenimi macesni

Še vedno moj najljubši mesec in moj najljubši letni čas. Jesen prinese v našo prekrasno Slovenijo čudovite barve in krasno vreme. V teh dneh je moje srce tako zelo srečno, da teh trenutkov ne zamenjam niti za potovanje po svetu. Zadnji dve leti sva potovala med krompirjevimi počitnicami in sem globoko v sebi bila zelo nesrečna, saj sem zamudila najlepše trenutke v gorah ob rumenih macesnih. Letos mi je načrtno uspelo. Najprej sva vikend preživela na Golteh, kjer sva naredila eno lepo krožno pot med krošnjami in po pobočjih smučišč. Že naslednji dan sva se odpravila opazovati rumene macesne na Viševnik s Pokljuke in se tokrat odločila za krožno pot nazaj čez Srenjski preval. Neizmerno sva uživala v samoti in čudovitih jesenskih barvah. Čez nekaj dni sem se sama odpravila še do vrha Debele peči. Daleč najlepša avenija macesnov me je spremljala celotno pot čez planino Lipanca do vrha. Na vrhu sem bila popolnoma sama in uživala trenutke popolne tišine s pogledom na naše čudovite hribe. Konec meseca sva se odpravila še na najin večerni sprehod okoli Blejskega jezera s kremšnito za nagrado. V kranjski restavraciji Brioni in kitajski restavraciji Hong Kong 2 sva si privoščila odlično sobotno kosilo.

SLOVENIJA: Aktiven jesenski oddih na sončnih Golteh

SLOVENIJA: Sončen jesenski vikend oddih na Golteh – VIDEO

SLOVENIJA: Čudoviti rumeni macesni do vrha Viševnika (2.050 m)

SLOVENIJA: Avenija rumenih macesnov s planine Lipanca do vrha Debele peči (2.014 m)

QLINARIKA: Bučna juha, rezanci z gamberi in ramsteak taljata

QLINARIKA: Kitajska restavracija za 5 zvezdic


NOVEMBER – prvič do Krnskega jezera in nekaj kulinaričnih razvajanj

Novembra nama je končno uspelo zbrati dovolj energije in volje za vožnjo čez prelaz Vršič do doline Lepena od koder sva se povpela v lepem, a zelo mrzlem poznojesenskem času do Krnskega jezera. Neizmerno sva uživala že med samim vzponom, ki pelje po listnatem gozdu prav do vrha. Ob jezeru sva bila popolnoma sama in si pri debelem minusu v zraku naredila piknik na travniku. Čudovito. Ponovno sva brbončice razvajala v ljubljanski Sushimami, si privoščila odlično kosilo na Brionih in sama sem obiskala tečaj peke kruha na star način z drožmi. Od takrat pečem doma vsak teden 100% rženi kruh, ki vsebuje samo ekološko rženo moko, vodo in ščepec soli. Okusno in zdravo.

SLOVENIJA: Pozno jeseni iz doline Lepene do Krnskega jezera (1.391 m)

QLINARIKA: Losos z avokadom, izjemna telečja lička in jurkin sladoled

QLINARIKA: Peka domačega kruha z drožmi


DECEMBER – končno na snežnih strminah in razvajanje brbončic v Majeriji

Cel mesec sem vsak dan stiskala pesti za ugodne smučarske razmere pri naših severnih sosedih. Tako zelo sem si želela stopiti čim prej na smuči in vijugati po belih strminah. A se žal do zadnjega tedna v letu ni nikakor izšlo. Ali ni bilo vremena ali ni bilo časa. Zato sva začetek meseca in slabo vreme izkoristila za kulinarično razvajanje v vipavski Majeriji, ki jo že dobro poznava. Sončne žarke in prepotrebno dozo vitamina D sva poiskala na naši Obali, kjer sva se več ur razvajala na sončku med sprehodom. Zvečer sva si ogledala še decembrsko vzdušje v koprski Čudolandiji. Konec leta pa je končno potregel z idealnimi smučarskimi razmerami. Tako sva si med prazniki uspela že dvakrat privoščiti smuko na čudovitih smučiščih Obertauerna. Zelo vesela. Luč sveta je ugledal tudi najin video s potovanja po Maleziji in Sumatri maja 2017. Pripravila pa sem tudi najino finančno bilanco za letošnje leto ter razkrila najine popotniške načrte za leto, ki prihaja čez nekaj ur.

QLINARIKA: Izjemno okusen file žrebička v vipavski Majeriji

SLOVENIJA: Decembrsko vzdušje v koprski Čudolandiji

AVSTRIJA: Otvoritev smučarske sezone v Obertauernu

MALEZIJA IN SUMATRA (INDONEZIJA) 2017 – VIDEO

BILANCA: Koliko popotniških doživetij za 74.591 EUR?

MOJ IZBOR: Najini popotniški načrti za leto 2019


Iskreno hvaležna za vsak trenutek leta 2018.

Goodbye 2018, Hello 2019.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: