Skip to content

SLOVENIJA: Prekrasen slap Nadiža in smaragdni Zelenci

Povsem na koncu ene najlepših alpskih ledeniških dolin pri nas vas pričaka še prekrasen slap Nadiža, ki pada po pobočju Zadnje Ponce nad dolino Tamar. Običajno sva si slap ogledala le od daleč z jase. Tokrat pa sva le našla toliko volje, da sva se povzpela povsem do vrha. S polnimi želodci sva se odločila za vzpon, ki pa ni tako nedolžen kot izgleda na prvi pogled. A se izplača, saj je na vrhu razgled v dolino Tamarja prečudovit.

DSC_4537

Slap Nadiža je hkrati tudi izvir gorskega potoka Nadiža in prvi izvir Save Dolinke. Izvir Save Dolinke vsi poznamo kot Zelence, a pravi prvi izvir je na tem mestu. Nadiža namreč izvira iz skalne stene in se tik nad izvirom spušča kot 10 m visok slap. Potok, ki je dolg le 400 metrov, zelo hitro ponikne v grušč. Voda Nadiže ponovno pridejo na plan v Zelencih, ki je uraden izvir Save Dolinke. Potok Nadiža velja za prvi izvir najdaljše slovenske reke Save.

DSC_4576

Do izvira Nadiže se je potrebno povzpeti 150 m višinske razlike po ozki in precej strmi nezahtevni planinski poti. Pot teče po desni strani slapu povsem do vrha. Do vrha potrebujete 20 minut in dobro pohodniško obutev. Zadnjih nekaj korakov je zelo ozkih in so zavarovani s klini. Na vrhu ni prav veliko prostora, a pričaka vas izjemen pogled na dolino Tamar, jaso pred Domom v Tamarju, kapelico ter prekrasne sosednje vršace.

DSC_4539

DSC_4560

DSC_4545

DSC_4575

DSC_4569

Zelenci se nahajajo v občini Kranjska Gora in so talni izvir Save Dolinke. Voda privre na dan z jezera smaragdno zelene barve, po kateri je izvir dobil tudi svoje ime. Zelenci so tudi naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim ter rastlinskim vrstam. Voda se dviga skozi porozno jezersko skledo v obliki “vulkančkov“, kar je velika posebnost. Jezerska voda ima stalno temperaturo okrog 6 st. C. Rečna struga Save Dolinke nastane pri kraju Podkoren ob Vitrancu.

WP_20130518_032

WP_20130518_034

WP_20130518_035

WP_20130518_036

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: