Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: 5 poučnih in zanimivih izletov

Prihajajo zimski meseci in s tem manj zunanjih aktivnosti. Hkrati je to priložnost za ogled kakšne kulturne, zgodovinske ali znanstvene ustanove. V Sloveniji je precej izbire, a izbrala sem le tiste, ki se zdijo malce manj obljudene in nepoznane. Zanimivi izleti, ki bodo potešili vedoželjnost tako velikih kot tudi malih radovednežev.

1ae62-dsc05575

KSEVT – Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij

Na deževen dan se je vredno odpeljati v Vitanje. Sredi vasi vas pričaka “vesoljska” arhitektura, v notranjosti zgradbe pa zgodovina, razstave, prava vesoljska oblačila in zanimiva literatura. KSEVT je kratica za Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij. Raj za male in velike (vesoljske) vedoželjneže!

18512-zadnja_stran__djvu_1527170__hires_jpeg0

KSEVT, Vitanje Vir: delo.si

Partizanska bolnišnica Franja

Partizansko bolnišnico so zelo lepo obnovili in velja za enega najbolj poučnih izletov pri nas. Decembra leta 1943 je začela delovati partizanska bolnišnica. Skrite bolnišnice so bile posebnost slovenskega odporniškega gibanja. Zaradi varnosti so jih gradili v gozdovih, težko dostopnih grapah in podzemnih jamah. V letih 1942-1945 jih je delovalo okrog 120, v njih je našlo zatočišče več kot 15.000 ranjencev.

2e14a-dsc05606

Živo srebro v Antonijevem rovu

Idrijski rudnik je bil drugi največji živosrebrov rudnik na svetu in ga celo najdemo na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Antonijev rov je bil izkopan davnega leta 1500. V ozkih, več kot petsto let starih rovih, so prikazani stari načini rudarjenja; ročno odkopavanje, nakladanje in prevažanje rude v vozičkih. Slikovite postavitve kažejo na težko delo, ki so ga nekoč opravljali rudarji. Zaradi ekološke osveščenosti, manjše uporabe in padca cen živega srebra, se je po pet stoletjih rudarjenja idrijski rudnik zaprl in je danes muzej.

c317d-dsc_6359

Izjemno zanimiv je obisk tropskega vrta v Prekmurju. Košček barvite tropske divjine je nalašč za vse, ki vas zanima tropsko rastlinje, saj si lahko od blizu ogledate kako rastejo in izgledajo številne rastline iz našega vsakdana – banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambolo ter številne druge. Na ogled je tudi velika zbirka živopisanih flamingovcev in pestra izbira vzpenjalk.
9558d-img_1663
Ne vem zakaj, ampak večina nas obišče Postojnsko jamo poleti. Ko se vračamo z morja, vroči, pregoreli in potem se odpravimo na mrzlih 8 stopinj Celzija. Napaka! Poleg ubijalske temperaturne razlike je v tistem obdobju tudi neznosna gneča in si težko v miru pogledamo našo svetovno lepotico. Moj nasvet – ogled Postojnske jame in gradu v zimskem času, saj ni nobene gneče in temperatura v jami je enaka kot zunaj. Tako ste tudi primerno oblečeni in lahko neizmerno uživate med ogledom. Celoten kompleks Postojnske jame zajema kar nekaj objektov. Seveda je kraljica sama jama, ki velja za enega najlepših jamskih sistemom na svetu. Ogledate si lahko še Proteusovo jamo z jamskimi živalicami, edinstven Predjamski grad, ponor reke Pivke, Modrijanovo domačijo in Jamski dvorec.
0b825-dsc_0665
076c2-dsc_0780

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: