Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Alpska ledeniška dolina Tamar

Tamar je ena najlepših alpskih ledeniških dolin, ki jo lahko obiščete skozi vse leto. Meni je osebno najljubša jeseni, zaradi lepih rumenih barv listja bukovih dreves. Avtomobil parkirate na parkirišču pod Poncami (Planica) ter si najprej ogledate našo velikanko znotraj novega nordijskega centra. Po označeni poti, ki je večinoma makadamska in se vso pot rahlo vzpenja, se odpravite po dolini Tamar do planinske postojanke Dom v Tamarju.

DSC_4495

Tamar je ledeniška dolina v Julijskih Alpah na skrajnem SZ Slovenije. Med prijetno hojo, ki je nadvse primerna tudi za otroke vseh starosti in starejše, lahko opazujete vršace naših prelepih gora – Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379 m), Jalovška škrbina (2138 m) in Goličica (2394 m) in Ponce. Poučite se lahko o balvanih, saj jih je na poti precej. Ledeniški balvani so večje skale, ki jih je ledenik odnesel daleč od matične kamnine in je ledeniška akumulacijska oblika.

DSC_4506

DSC_4492

DSC_4493

DSC_4498

DSC_4503

Po slabi uri zmerne hoje (3,5 km) vas pot pripelje na jaso, kjer je potavljen Dom v Tamarju (1108 m), ki so ga kmetje postavili potem ko so izkrčili gozd in uredili dolino. Na jasi je postavljena tudi kapela Marije Pomagaj. V domu imajo odlično gostinsko ponudbo skozi vse leto, zato sva se tudi midva pošteno okrepčala z njihovo joto in sirovimi štruklji. Nad dolino Tamar se bohoti za mnoge najlepša slovenska gora Jalovec (2645 m). Njegova panorama je upodobljena tudi v znaku Planinske zveze Slovenije.

DSC_4528

DSC_4531

DSC_4533

Neposredno z jase lahko opazite tudi prekrasen slap Nadiža, ki velja tudi za izvir Nadiže in prvi izvir Save Dolinke. Nadiža namreč dokaj hitro ponikne v produ in njena voda ponovno priteče na plano kot Sava Dolinka pri Zelencih.

DSC_4537

Dom v Tamarju je tudi izhodišče za nadaljevanje pravih gorniških tur. Od koče vodi pot na Mangart (8 h), skozi Mali kot na Jalovec (6 h) ter Srednjo (3,5 h) in Visoko Ponco (4h). Lepa pot pelje tudi na Sleme (1815 m), mimo Erjavčeve koče na Vršič (1611 m). Od tu lahko celo nadaljujete do koče pri izviru Soče (886 m) in pod Goličico (2101 m). V nadaljevanju lahko končate izlet v Trenti (620 m), a vam bo vse skupaj vzelo več kot 6 ur.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: