Skip to content

SLOVENIJA: Spust po jeklenici s planiške velikanke

Dolina pod Poncami je nekaj posebnega že desetletja. Tam domuje največja skakalnica na svetu in vsako leto privablja junake smučarskih poletov, da se pomerijo med seboj. Slovenci in ostali gledalci imamo takrat praznik, saj skakalci vsako leto dosegajo rekordne daljave. Prav v Planici je človek prvič letel več kot 100 in 200 m. Končno imam tudi neskakalci možnost občutiti adrenalin največje skakalnice na svetu.

DSC_4476

Planica je ledeniška dolina v Julijskih Alpah. Dolina pod Poncami ali Planica se razteza vse od Rateč pa do planinske postojanske, Doma v Tamarju. Planico na zahodu omejujejo planine Visoka Ponca (2274 m), Ciprnik (1745 m) in Sleme (1815 m). Na južni strani pa visoka Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379) in Jalove (2645 m).

DSC_4492

DSC_4490

V Planici nastaja moderen Nordijski center, katerega dela se bližajo h koncu. Danes boste tam našli še gradbišče, saj je potrebno urediti še nekatere pripadajoče objekte ter b. A vse skakalnice že sijejo v vsej svoji krasni podobi. Od sedaj naprej bodo tukaj lahko potekale tudi druge tekme, saj je skupaj skakalnic kar osem. Le-te so različnih velikosti, od najmanjše do največje planiške velikanke.

DSC_4479

Končno pa so skupaj z Elanom uredili tudi nekaj zelo zanimivega za obiskovalce, katere privlači adrenalin. Prav z vrha skalalnice se je mogoče spustiti po jeklenici v dolino in tako občutiti vso napetost ogromne skakalnice. Jeklenica je dolga 566 m in višinske razlike je 202 m. Spust po jeklenici je možen med vikendi po predhodnem naročilu na spletni strani. Cena posameznega spusta je 25 EUR.

WP_20130518_026

DSC_4488

Izlet v Planico je krasno doživetje, kar priča tudi dejstvo, da je parkiranih tudi mnogo avtomobilov tujih registracij. Zanimivo izkušnjo lahko podaljšate z nekaj kilometrov dolgo potjo do Doma v Tamarju in obiščete slap Nadiža, ki velja za prvi izvir reke Save.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: