Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Chichen Itza, Cenote Ik Kil, Izamal in 3 Cenotes de Cuzama (10. dan)

Že pred odprtjem sva bila pred vhodom v majevske ruševine Chichen Itze. Chichen Itza je res nekaj posebnega in pred glavno piramido ti zastane dih. Zasluženo se uvršča v Unescovo druščino. Po ogledu sva se na hitro ustavila v sloviti kraški jami Ik Kil, kjer je Red Bull že večkrat priredil adrenalinske skoke z vrha v jamo. Čudovit kraški svet z veliko zelenja in čudovitim bršljanom, ki raste z vrha v jamo. Sledila je vožnja do Izamala, kjer sva bila ravno opoldan. Središče mesta je odeto v živahne rumene odtenke, na glavnem trgu pa kraljuje prečudovit frančiškanski samostan. Odlično mehiško kosilo sva si privoščila v domači restavraciji Kinich. Z vožnjo sva nadaljevala do manj poznanih in precej odročnih kraških jam Los 3 Cenotes de Cuzama. S posebnim vozom naju je konjska vprega odpeljala do treh kraških jam. Nikjer nikogar, samo midva in trije čudoviti bazeni za kopanje. Pravo doživetje sredi jukatanske džungle. Proti večeru sva se odpeljala še v vas Tepich, kjer sva prespala v čisto pravi haciendi.


SLOVITA CHICHEN ITZA

Čudovito majevsko arheološko najdišče se nahaja precej blizu Valladolida in vanj sva vstopila praktično takoj po odprtju. Kar nekaj turistov je bilo že na vhodu, a še vedno v zmernem številu, saj je področje dokaj veliko in se le-ti razgubijo. Chitchen Itza je bilo veliko mesto v predkolumbovski dobi, ki ga je zgradila civilizacija Majev. To področje je bilo za Maje zelo zanimivo, saj so se vedno orientirali glede na vodo. Jukatan namreč nima nadzemnih rek, ampak samo vodnjake (cenote). Na tem območju pa se nahajata dve veliki kotanji (naravna vodnjaka ali cenotes), ki imata obilo vode vse leto. Maji so imeli tukaj urbano središče svojega imperija med leti 750 in 1200. Zgradili so stopničaste piramide, templje, stebrne arkade in druge kamnite strukture. Chichén Itzá je bila gospodarska velesila v severnem delu nižavja, zahvaljujoč trgovski poti iz pristaniškega mesta Isla Cerritos na severni obali. Med leti 900 in 1050 se je Chichén Itzá razširila in postala zelo močan regionalni center, ki je nadzoroval severni in osrednji Jukatan.

Glavna zanimivost Chichen Itze je zagotovo Kukulcanov tempelj znan kot El Castillo. Tempelj zagledamo že od daleč po vhodu. Veličastna stopničasta piramida prikazuje natančnost in pomembnost astronomije v življenju Majev in velik vpliv Toltekov, ki so se naselili okoli leta 1000 in združili dve kulturni tradiciji. Tempelj ima točno 365 stopnic – po eno za vsak dan v letu. Vsaka od štirih strani templja ima po 91 stopnic in platforma na vrhu je 365-ta. Dvakrat na leto v obdobjih okoli spomladanskega in jesenskega enakonočja pade senca piramide v obliki kače na severno stopnišče. Ko sonce zahaja, se ta senca kače premika po stopnicah in se na koncu združi s kačjo glavo ob vznožju velikega stopnišča na robu piramide. Celotna struktura je visoka 24 m, gornji tempelj pa 6 m. Piramida je bila z dveh strani v celoti obnovljena med letoma 1920 in 1930, z dveh strani pa je vidna še prvotna gradnja. Enostavno čudovito.


Najin naslednji ogled znotraj parka je bilo veliko nogometno igrišče (Juego de pelota). V celotni Mezoameriki je to največje in najbolje ohranjeno igrišče in meri kar 168 x 170 metrov. Vzporedne ploščadi so dolge kar 95 metrov, stene pa 8 metrov visoke. V zidu je obroč z izrezljanimi prepletenimi pernatimi kačami. Klančine so polne reliefov, ki prikazujejo žrtvovanje igralcev z obglavljanjem. Ob igrišču sta tudi dva templja – tempelj Bradatega moža in Jaguarjev tempelj.

Nekaj korakov stran mimo mnogih prodajalcev spominkov pridete do slovitega vodnjaka žrtvovanja (Cenote Sagrado). Maji naj bi žrtvovali predmete in ljudi ter jih metali v ta vodnjak kot obliko čaščenja boga dežja. Med izkopavanji v letih 1904-1910 so v vodnjaku našli v vodnjaku številne artefakte iz zlata, žada, keramike in kadila ter tudi človeške ostanke iz naslova žrtvovanja. Na drugi strani arheološkega najdišča pa najdemo še prekrasen tempelj bojevnikov in tempelj tisočerih stebrov.


CENOTE IK KIL

V neposredni bližini se nahaja tudi kraška jama Ik Kil, ki je prav posebna. Ker je na vrhu popolnoma odprta, je z vrha možno v globino sladke vode tudi skakati. Seveda je to rezervirano samo za velike mojstre skokov. Redbull je na tem mestu že večkrat priredil njihove slavne skoke mojstrov v sklopu turneje Red Bull Cliff Diving. Jama je globoka 26 metrov, sicer pa široka 60 metrov in voda naj je globoka 40 metrov. Do vode vas vodijo lepe stopnice in razgledne točke, sicer pa je lep pogled na bršljan, ki raste z vrha v jamo. Zelo lepo.


RUMENO MESTO IZAMAL

V Izamal sva se pripeljala okoli poldneva in bilo je že precej vroče. Nizke hiše, živo rumene fasade in res čudoviti frančiškanski samostan v središču mesta. Imenovan je po San Antonio de Padua in je bil dokončan leta 1561. Atrij samostana je po velikosti drugi največji na svetu (prvi je seveda v Vatikanu). Parkirala sva avtomobil in se sprehodila po samostanu ter si privoščila dobro kosilo v restavraciji Kinich. Po mestu vas za doplačilo pelje tudi kočija. Zelo lepo mesto vredno kratkega postanka na poti. Toplo priporočam.


LOS 3 CENOTES DE CUZAMA

Z vožnjo sva v vročem popoldnevu nadaljevala do vasi Cuzama. Tukaj pa smo res že na pravem mehiškem podeželju, ceste so bile vedno slabše, vasi majhne in revne. Vse skupaj je postajalo iz kilometra v kilometer bolj zanimivo. Prispela sva v vas Cuzama, vse naokoli je polno cenot, tako da vas ne bodo zavedle. Midva sva iskala prav posebne – Los 3 Cenotes de Cuzama. Prispela sva po ozki cesti do parkirišča, na katerem sva bila popolnoma sama. Pravzaprav sva ujela tudi zadnji vlak za ogled treh jam, kajti za ogled potrebujete vsaj 3 ure. Pa ni bil zadnji vlak, ampak prava konjska vprega. Plačaš in dobiš svoj voz, s katerim vas nato konjska vprega pelje po tračnicah do treh cenot. Niso pa niti slučajno blizu, saj smo se do prve cenote vozili sicer počasi sredi džungle več kot pol ure. Zakaj tračnice na tem mestu? V preteklosti so iz gozda vozili agave vrste heneken (henequen), iz katerih so pridobivali zelo cenjene niti za pletenje. Prva jama je bila bolj za ogled, saj ima krasne kapnike. Druga cenota je bila prečudovita. Sicer težek dostop po strmih stopnicah, jama zelo temna, ampak voda pa kristalna modra s čudovitim odsevom. Tretja je bila preprosto čudovita. Ogromna jama, zelo malo svetlobe, čudovita voda, sanjski bazen. Preprosto neprecenljivi trenutki in čisto pravi biser potovanja. In nikjer nikogar, samo midva.


HACIENDA TEPICH CASA VARGAS

Še nekaj vožnje in v mraku sva prispela do vasi Tepich in v njihovo lepo haciendo Casa Vargas sredi vasi. Haciende so zelo znane po Jukatanu, saj so to bile v preteklosti velike posesti z nasadi agave posebne sorte heneken, iz katere so izdelovali niti za pletenje. Agavine niti so bile pravo zlato v tistih časih, zato so bili lastniki haciend veliki bogataši. Za nočitev sva plačala preveč, daj je hacienda precej dotrajana in bi potrebovala nekaj renovacije. Bilo je pa res lepo in drugače. Nobenega turista, konji in žvrgolenje ptičev.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 281 EUR

  • parking za avto Chichen Itza = 80 MXP (3,9 EUR)
  • vstopnina Chichen Itza = 962 MXP (47 EUR)
  • kosilo Kinich, Izamal (govedina, juha, guacamole, burito, voda) = 500 MXP (24,4 EUR)
  • vstopnina Los 3 Cenotes de Cuzama = 400 MXP (19,5 EUR)
  • trgovina = 120 MXP (5,9 EUR)
  • cestnina Valladolid – Merida = 106 MXP (5,2 EUR)
  • bencin = 770 MXP (37,6 EUR)
  • spanje Hacienda Casa Vargas Tepich = 2.678 MXP (130,6 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 212 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: