Preskoči na vsebino

MEHIKA, BELIZE IN GVATEMALA: Vsi stroški potovanja

Potovanje po mehiškem polotoku Jukatan, v sosednjem Belizeju in samo en dan v Gvatemali je bilo dokaj cenovno ugodno v primerjavi z ostalimi najinimi potovanji. Mehika je bila vsaj za tretjino cenejša kot Belize, kar je pomenilo res rajske počitnice brez odrekanj. Na poti sva si v obeh državah privoščila vse, kar se nama je zahotelo in nisva gledala nikoli cen. Pri izbiri prenočišč sva se že doma odločila, da si bova tokrat privoščila boljše nastanitve kot zadnja leta, zato so bile cene tudi nekoliko višje. Izbire je dovolj za vse žepe na vsakem vogalu. Tudi vstopnine so bile v Mehiki večinoma res smešno poceni, medtem ko ima Belize nesramno visoke cene. Najem vozila za vse dni potovanja naju prav tako ni stal veliko, sva pa vzela osnoven avto s polnim zavarovanjem, ki ga resnično potrebujete. Jedla sva v Mehiki božansko – morska hrana, govedina, guacamole, mangov sok, zvečer mojito party. Res okusno in precej ugodno, s tem da sva skoraj vedno izbirala najdražje jedi na jedilniku. V nasprotju z Mehiko je sosednji Belize pravo kulinarično razočaranje. Slaba ponudba, slaba kuhinja, nič manga in svežega pomarančnega soka, čeprav na zemlji polovici države rastejo samo pomarančevci. Kuharija jim posplošeno pač ne gre od rok in zelo so visoke cene. Ne rečem, da nisva tudi dobro jedla, a proti Mehiki se v kulinariki Belize skrije pod mizo. Med vstopnine sva prištela tudi nepozabni polet z letalom nad slovito modro luknjo, kar je bilo enostavno neprecenljivo doživetje vredno vsakega dolarja.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem 26-dnevnem potovanju sva skupaj zapravila 6.808 EUR oziroma 3.404 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • GoOpti prevoz do letališča Benetke od doma in nazaj z zavarovanjem = 138 EUR
 • Povratni letalski vozovnici (SWISS Airlines: Benetke – Zürich – Cancun) = 784 EUR
 • Coris zavarovanje rizika odpovedi za letalsko karto = 34 EUR
 • najem avtomobila VW Gol (Europcar agencija) za 23 dni s polnim zavarovanjem = 581 EUR
 • zavarovanje avta za Belize = 14 EUR
 • bencin na poti (3.720 km) = 258 EUR
 • ostali prevozi na poti (ladje, hitri čoln, taksiji, mostnine…) = 89 EUR
 • hrana na poti = 1.036 EUR
 • 24 nočitev na poti v hotelih = 2.296 EUR
 • vstopnine na poti = 1.408 EUR
 • Ostalo (magnetki, kartice, spominki…) = 170 EUR


CENA HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZA IN OSTALEGA

Na najinem 26-dnevnem potovanju sva zapravila 131 EUR na osebo, kar pomeni ne najdražje in tudi ne najcenejše potovanje. Zlata sredina po porabi na dan na osebo. K tej ceni je zagotovo prispeval tudi polet nad znamenito modro luknjo v Belizeju (483 EUR) in enodnevni izlet v Gvatemalo do Tikala (276 EUR), a jaz vedno štejem vse stroške. Glede na to, da res nisva nikoli gledala na cene hrane, je bila le-ta na celotnem potovanju res poceni. Porabila sva le 20 EUR/osebo na dan, kar je res malo. Letalske karte sva kupila res ugodne in super povezavo s kratkim postankom v Zürichu. Menim, da bi letalske vozovnice dobila res zelo težko cenejše. Za nočitve sva odštela več kot običajno, a sva si tudi velikokrat privoščila veliko boljše nastanitve kot sicer. Najina povprečna cena nočitve je namreč bila 96 EUR. Najem vozila je bil kljub vsem zavarovanjem še vedno zelo ugoden, saj sva odštela skupaj le 22 EUR na dan za najem avtomobila. Bencin je v Mehuki normalnih cen in sva za 3.720 km odštela le 258 EUR, kar je res ugodno. Za vstopnine sva odštela nekaj povprečnega, a sva si res privoščila vse. Kot je že pri nama v navadi na vseh potovanjih.


DENAR IN PLAČEVANJE

S seboj na vsako potovanje vedno vzameva nekaj gotovine, a tokrat sva nesla res manjši del bankovcev. Tako v Mehiki kot tudi v Belizeju lahko normalno povsod plačujete s kreditnimi karticami in to je večinoma najbolj priljubljena oblika plačevanja. Tudi pri nama, zato sva se res posluževala vedno in povsod. Še najbolj so naju hecale bencinske črpalke, kjer so jemali samo gotovino. Z gotovino je potrebno plačevati manjše vstopnine (predvsem cenote) in pa na Isla Holbox je bilo omejeno plačevanje z kreditnimi karticami in imajo samo en bankomat. Midva sva se za rezervo prej založila z gotovino. Gotovino sva sproti dvigovala na bankomatih po obeh državah in provizije za dvig so se gibale okrog 2-3 EUR.

 

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: