Preskoči na vsebino

MAKEDONIJA: Spominska hiša Matere Tereze v centru Skopja (1. dan)

Na dolgo pot do Skopja sva se odpravila že ob 3. uri zjutraj, da sva čim več poti prevozila še po hladnem in po prazni cesti. Kljub temu, da je bilo konec avgusta, so bile čez dan še vedno visoke temperature, midva pa se temu v avtu rada izogneva. Zelo lepo in tekoče sva se peljala čez celo Hrvaško, hitro prestopila mejo s Srbijo in prispela v Leskovac ravno okrog 11h, ko je bil čas za kosilo. Zavila sva z avtoceste in se ustavila v kiosku, kjer je bilo največ domačinov. To je zagotovo recept za odlično in poceni gurmansko pleskavico s sirom. Z vožnjo sva nadaljevala do makedonske meje, ki sva jo tudi prečkala zelo hitro in brez težav. V Skopje sva prispela ob 14.30 in kar na parkirišču počakala na svoj apartma v zasebni hiši. Peš sva se podala v center Skopja na glavni trg, kjer je tudi sloviti kamniti most in spominska hiša Matere Tereze.


VOŽNJA DO SKOPJA

Prvi dan sva prevozila 994 km, a ker je vso pot res lepa avtocesta, sva potrebovala za celotno pot z vsemi postanki in pleskavico v Leskovcu ter prehodi mej le slabih 10 ur. Vožnja je res popolnoma nestresna in predvsem v Srbiji tudi z zelo lepimi postajališči na bencinskih črpalkah. Vse meje sva prestopila brez težav in zelo hitro, seveda med vikendom in v visoki sezoni je lahko drugače. Z lahkoto bi vozila tudi še naprej na Halkidiki v Grčiji, a sva se odločila za postanek v Skopju, ker ga še noben od naju ni prej obiskal. V Skopju sva imela lep in ogromen apartma v zasebni hiši. Meril je 120 m2 in bil izredno poceni.


CENTER SKOPJA

Skopje je glavno mesto Republike Severne Makedonije in leži v skopski kotlini, kar pomeni, da ga obkrožajo res visoki vrhovi. Apartma sva imela oddaljen približno 2 km od strogega centra mesta, a po dolgi vožji se prileže raztegniti noge, zato sva se podala v center kar peš. Na glavnem trgu se bohoti spomenik Aleksandra III. Makedonskega, hkrati pa je lep pogled na stari kamniti most na reki Vardar, ki so ga zgradili že v 6. stoletju. Sicer pa prijetna klima, prijazni ljudje in precej polni lokali. Obiskala sva tudi spominsko hišo Matere Tereze, ki stoji na kraju svetničine rojstne hiše, uničene v grozljivem potresu leta 1963.


Celotni stroški za 2 osebi = 155,5 EUR

  • cestnina Hrvaška = 20,1 EUR
  • cestnina Srbija = 15,28 EUR
  • cestnina Makedonija = 1,63 EUR
  • gorivo diesel = 82,41 EUR
  • kosilo gurmanska pleskavica 2x Leskovac = 3,55 EUR
  • kava in čaj na poti = 2,95 EUR
  • kava in orange juice Skopje = 4,55 EUR
  • nočitev Ejpoks Apartment (N) = 25 EUR

Prevoženi km = 994 km

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: