Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): Najdaljši in najstarejši tikov most U-bein (3. dan)

Na silvestrovo sva zgodaj zjutraj z domačega letališča v Bangkoku z letalsko družbo Air Asia poletela v Mandalay na severu Myanmara. Brez posebnih težav sva dobila enomesečno vizo za Myanmar in se z zelo poceni skupinskim prevozom odpeljala do najinega hotela. Priznam, da sem se vso pot čudila nerazvitosti vse infrastrukture drugega največjega mesta v Myanmaru. Nastanila sva se v hotelu in kar v njihovi restavraciji pojedla okusen nasi goreng. Uredila sva si taksi do Amarapure, kjer stoji sloviti najstarejši in najdaljši tikov most na svetu. Most U-bein je nekaj posebnega predvsem ob sončnem zahodu. Silhuete sprehajalcev na mostu pričarajo posebno vzdušje. Po ogledu sva se vrnila v hotel in se sprehodila po ulicah Mandalaya ter z domačini praznovala skok v novo desetletje ob lepem ognjemetu. Goodbye 2019, Welcome 2020!


POLET IZ BANGKOKA V MANDALAY Z AIR ASIA

V Bangkoku sva na hitro pojedla zajtrk v hotelu, nato pa naju je taksi še v zgodnjih jutranjih urah odpeljal na domače letališče Don Mueang, ki je na severu mesta. Od tam sva ob 11h z Air Asia poletela v Mandalay. Za Myanmar slovenski državaljani potrebujemo vizo in jo moramo nujno predhodno urediti na njihovi uradni spletni strani ter si potem natisniti potrdilo za vstop v državo. Nujno! Brez papirja ne bo šlo in vas tudi ne bodo vkrcali na letalo za Myanmar. Seveda potem ob vstopu v državo ni nobenih težav in hitro dobite 30-dnevno turistično vizo. Na izhodu sva se hitro znašla in si uredila skupni prevoz do najinega hotela za izjemno nizko ceno. Letališče je precej oddaljeno od centra in smo se vozili (sicer počasi) skoraj eno uro. Hotel sva imela odličen, dobila sva na vrhu najlepšo sobo s pogledom na mesto in soba je bila vrhunska. Ker je bil že čas kosila, sva si privščila odličen nasi goreng kar v njihovi restavraciji. Priporočam!


NAJDALJŠI MOST IZ TIKOVINE U-BEIN V AMARAPURI

V Mandalayu nikakor ne odlašajte z obiskom mosta U-bein v Amarapuri, tudi če ste v Mandalayu več noči. Vreme vam jo lahko pošteno zagode, zato se odpravite tja čimprej, da si zagotovite še kakšno možnost. Midva sva se takoj po kosilu odpravila s taksijem v Amarapuro na ogled mostu. Najprej se nama je zdel taksi grozljivo drag, a sva nato ugotovila, da naju bo šofer lepo počakal do konca ogleda in velja cena prevoza tudi za nazaj. No, to je pa veliko lepše. Amarapura je precej oddaljena od Mandalaya, zato nikar ne poskušajte do tja kolesariti. Mogoče si lahko izposodite motor, a je cesta precej polna in vozijo tudi kar divje. Midva sva bila prvi dan v Myanmaru in sva raje šla s taksijem. Je bolj varno, sploh ko se vračaš v trdi temi. Vse se dogaja na zahodnem bregu velikega jezera in tja vas voznik tudi pripelje. Uf, šok. Cirkus – same trgovine, stojnice s hrano in veliko število obiskovalcev. In malo več infrastrukture sem si pa res predstavljala za takšno znamenitost.

Sprehodiva se nekaj korakov do mostu in nabrežja do znamenitih čolnov. Voznikov je precej, a vsi pravijo, da so zasedeni in razprodani. Čolna ni. Še en šok. Okej, nekaj sekund predaha in plan B. Greva sedaj na čoln. Sicer še ni sončnega zahoda, se bova pa vsaj peljala in doživela. In bilo je res lepo. Nihče ni bil takrat na čolnu, zato je bilo še toliko lepše, saj se nismo drenjali. V resnici pa nama čolna res ne bi bilo treba vzeti, ker je vodostaj jezera tako nizek, da se sprehajaš pod mostom praktično kjerkoli. Jezero je najvišje julija in avgusta.

Most U Bein se razteza čez jezero Taungtaman in je dolg kar 1,2 kilometra. Zgrajen je bil leta 1851. Velja za najstarejši in najdaljši most iz tikovine na svetu. Zgradili so ga v obdobju, ko se je glavno mesto kraljestva Ava preselilo v Amarapuro. Most je namenjen izključno za pešče in domačini ga zelo veliko uporabljajo, saj se mnogo skrajša pot med vasmi. Seveda pa je že dolga leta privlačen tudi za turiste s celega sveta. Most je bil zgrajen iz lesa, predelanega iz nekdanje kraljeve palače v Invi. V vodo je zabitih kar 1086 stebrov. Žal so nekateri že podlegli zobu časa in so že nadomeščeni z betonskimi. Most je na nekaterih delih že zelo načet, kar je videti šele ko se pelješ s čolnom pod njim.

Bolj se je bližal večer, več avtobusov s Kitajci je prihajalo na most. Seveda so le-ti zakupili tudi vse čolne že več mesecev vnaprej. Na prizorišču se je trlo Kitajcev in nastala je grozljiva gneča. Takšna gneča, da se sploh ni dalo na most. Midva sva sicer po vožnji s čolnom poizkusila, a hitro odnehala, saj most nima nobene ograje in z lahkoto padeš z mostu. Sploh ob vseh neumnih početjih za pravi selfi s strani naših kitajskih prijateljev. Tako sva se raje sprehodila pod mostom in uživala ob pogledih na lep sončni zahod in še lepše silhuete sprehajalcev na mostu.

Tik pred sončnim zahodom se je najin fotoaparat odločil, da se ne gre več in brezkompromisno izdahnil. To je bila njegova zadnja beseda. Odlična novica! Noooooot. In sva z dolgim nosom odpeketala nazaj v hotel.


SILVESTROVANJE NA ULICAH MANDALAYA

Naslednje dve uri sva se ukvarjala s popravilom fotoaparata. Ker gre za res fino mehaniko, si nisva upala prav veliko. Malo sva vseeno čistila vse možne stike in gledala, kaj je narobe, a ni nama uspelo. Vdala sva se v usodo. Fotoaparat je fuč in bova morala shajati brez njega. Če je samo to narobe, okej. Samo, da sva midva živa in zdrava. Odšla sva do centra mesta in med domačini na ulicah praznovala silvestrovo. Kako zelo sva bila posebna za vse domače. Nazdravila sva s svežim kokosom in si ogledala lep ognjemet kar iz hotelske sobe.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 509 EUR

 • taksi od hotela do letališča Bangkok = 400 THB (12,8 EUR)
 • kava, čaj in voda Bangkok letališče = 254 THB (8,1 EUR)
 • enosmerna letalska vozovnica Bangkok – Mandalay (Air Asia) = 262 EUR
 • turistična 30-dnevna viza za Myanmar = 100 USD (90,9 EUR)
 • shuttle prevoz Mandalay letališče do hotela = 10.000 MMK (6,8 EUR)
 • kosilo (nasi goreng, voda) = 14 USD (12,4 EUR)
 • taksi tja in nazaj do Amarapure = 15 USD (13,6 EUR)
 • wc Amarapura = 400 MMK (0,3 EUR)
 • čoln U-bein most = 15.000 MMK (10,1 EUR)
 • tuk tuk mesto in nazaj = 5.500 MMK (3,7 EUR)
 • kava, čaj, club sendvič = 12.900 MMK (8,7 EUR)
 • na ulici voda, kokos, sladke palačinke = 3.350 MMK (2,3 EUR)
 • Hotel Yadanarbon Mandalay (NZ) = 85 USD (77,2 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: