Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): Celodnevni sprehod po Yangoonu (21. dan)

Zadnji dan potovanja sva preživela popolnoma lahkotno – brez hitenja in načrtovanja. Naspala sva se, si privoščila zajtrk, nato pa naju je taksi odpeljal na tržnico. Seveda naju je odpeljal na tržnico za turiste, kjer je bilo vse zloščeno in dišeče. Tam iskreno nisva imela kaj iskati, ker nikoli ne kupujem spominkov za domov. Na ulicah je potekala običajna tržnica, privoščila sem si svež kokos, nato pa sva le našla pravo domačo tržnico. Domačini se niso zmenili za naju, ker je bilo veliko kupcev. Ogledala sva si še sinagogo ter se peš sprehodila mimo glavnega trga, kjer se nahaja mestna hiša. Čudovita Sule pagoda se nahaja sredi krožišča. Tajski pad thai se je prilegel za kosilo. Obiskala sva restavracijo na vrhu nebotičnika, od koder je bil čudoviti razgled na Shwedagon pagodo in celotno mesto. Nazaj do hotela sva se sprehodila mimo stare železniške postaje kolonialne angleške arhitekture. Ob jezeru Kandodži sva se pozno popoldne poslovila od čudovitega Myanmara.


ŽIVLJENJE NA TRŽNICAH

Taksi naju je odpeljal do tržnice. Seveda naju je peljal na lepo tržnico, ki so jo naredili samo za turiste. Toliko turistov nisva videla že kar nekaj časa, kot nas je bilo tukaj že ob devetih zjutraj. Čista, lepa, sijoča, dišeča velika tržnica. Sva hitro pobegnila na zrak in po ulicah do čisto prave tržnice v kitajski četrti. Tam je bilo pristno in seveda 10-krat ceneje kot na prejšnji. Myanmar se razvija, kar je videti po luksuznih hotelih, veličastnih nakupovalnih centrih in tudi avtomobilih. Zadnji sveži kokos se je prilegel tudi na ulicah Yangoona.


SINAGOGA, SULE PAGODA IN MESTNA HIŠA

V kitajski četrti se nahaja tudi edina sinagoga v Myanmaru. Prijazno so nama odprli vrata za kratek, a zanimiv ogled. Peš sva nato nadaljevala do zanimive Sule pagode, ki se postavlja sredi krožišča ob mestni hiši. Zraven je tudi lep velik park, kjer je bilo ob sobotnem dopoldnevu precej družin. Ob glavni ulici se bohotijo same nove visoke stolpnice, ki so večinoma hoteli ali zelo moderna nakupovalna središča. V tem delu Yangoona najdemo tudi bolj zahodnjaškega tipa restavracije in lokale. Odločila sva se za tajsko restavracijo in seveda priljubljen pad thai z rakci za slovo.


RAZGLED Z VRHA NEBOTIČNIKA

Na Triadvisorju sva zasledila tudi restavracijo na vrhu nebotičnika, od koder je čudoviti pogled na mesto. Poizkusila sva jo najti ob glavni cesti. Ker sva že kosila, sva si privoščila le pijačo. Izplačalo se je. Srkala sva kavico in Coca Cola na vrhu Yangoona, s pogledom na čudovito Shwedagon pagodo. Steklena restavracija nudi pogled skoraj v vse smeri neba in se resnično izplača. Vidi se tudi, kako moderne visoke stavbe izpodrivajo stare nizke hiše v revnih sosekah. Tudi Yangoon je eno samo veliko gradbišče.


STARA ŽELEZNIŠKA POSTAJA

Nazaj do hotela sva se sprehodila mimo stare železniške postaje. Veliko doživetje je tudi vožnja z mestnim vlakom po Yangoonu. Železnico imajo speljano v krogu na obrobju mesta. Traja menda 3 ure, vlak vozi zelo počasi, nekajkrat na dan odpelje z glavne postaje. To je menda pravo turistično doživetje, midva sva ga izpustila. Če imate čas, priporočam.


JEZERO KANDODŽI IN PARK

Za konec pa sva bila izjemno presenečena nad lepo urejenim parkom ob jezeru Kandodži. Ob velikem jezeru sredi mesta so zelo urejene zelene površine, sprehajalne poti, igrala za otroke, celo živalski vrt imajo. Veliko je tudi lokalov in restavracij. Zelo lepo in umirjeno!


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 81,4 EUR

  • taksi do tržnice = 2.500 MMK (1,7 EUR)
  • wc = 200 MMK (0,1 EUR)
  • piškoti, voda, čokolada, kokos = 6.900 MMK (4,7 EUR)
  • fensi kava in čaj = 7.600 MMK (5,1 EUR)
  • pad thai kosilo = 17.250 MMK (11,7 EUR)
  • kava, Coca Cola = 7.500 MMK (5,1 EUR)
  • fish&chips, pomfri = 9.900 MMK (6,7 EUR)
  • Cloud 10 Boutique Hotel (NZ) = 51 USD (46,4 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: