Preskoči na vsebino

MALDIVI 2021: Kdaj, zakaj in kako?

Uspelo nama je! Zakaj začenjam objavo v tako čudnem tonu? Ker so res zelo čudni časi, ki jih ne bomo res nikoli pozabili. Že zdavnaj sem se sprijaznila, da je to nova (kruta) realnost in bomo z njo morali živeti. Ne samo v letu 2020, 2021, 2022, ampak zagotovo celo našo prihodnost. Zato bomo s tem morali živeti in ne čakati na novo pomlad, ker mogoče nikoli ne bo prišla. Midva sva imela planiran dopust konec marca že od lanske jeseni in čakala. Idej je bilo veliko in do zadnjega sva imela planirano Jordanijo. A so se tam stvari začele komplicirati in sva se odločila v začetku februaja za Maldive. Za 8. marec sem se opogumila in kupila letalske karte. Do zadnjega dne, ko sva dobila PCR test, se nisem niti malo veselila, da ne bi bila razočarana. A nama je uspelo brez vsakih izzivov udejaniti 13-dnevno potovanje na Maldive in bilo res nepozabno.


KDAJ?

Za potovanje na Maldive je vedno pravi čas. Prvič sva tja potovala izven glavne sezone, ker sem želela mir in manj ljudi. Potopvala sva junija 2019. Takrat je načeloma več dežja in so višje temperature. Tokrat sva potovala konec marca in začetek aprila, ko je najvišja sezona. Skupaj sva potovala 13 dni in sicer od 26.3. – 7.4.2021. So nižje temperature zraka in tudi najmanj dežja je v povprečju februarja in marca. Vsaj tako pravi statistika. Priznam pa, da sva imela prvič junija precej lepše vreme kot tokrat, a v povprečju 1 cel dan dežja tako junija kot zdaj marca. Sicer pa več oblakov, ampak sončno, lepo, toplo, skratka čudovito vreme. Mene oblaki razveseljujejo, saj vsaj malo prekrijejo zelo močno sonce.


ZAKAJ?

Razlogi za potovanje na Maldive so zelo preprosti. Čudovite plaže, turkizno toplo in čisto morje, obilica vitamina D, snorklanje in potapljanje, počitek in uživancija. Že prvič sem hotela narediti na Maldivih potopljaški tečaj, a nisem imela volje, ker je nad vodo tako lepo. Tokrat o tem nisem niti razmišljala, ker je res rajsko že nad vodo. Seveda pa tudi pod vodo, a bo ta želja morala še počakati na naslednjič.


COVID?

Za Maldive sva se tudi odločila zato, ker je sedaj to ena redkih destinacij na svetu, kjer je bilo marca sploh možno potovati. Meni je bilo pomembno, da izbereva destinacijo, kjer ti že ob prihodu v državo ni potrebno delati PCR test. Da me takoj ne strpajo v karanteno za 14 dni in potem adijo dopust. Malo za šalo, ampak tako to je dandanes. Tukaj se nahajajo zadnja pravila za Maldive v zvezi s Covidom.

 • ODHOD NA MALDIVE:
  • Maldivi trenutno zahtevajo negativen PCR test, ki je ob prihodu v državo star največ 96 ur. Midva sva ga naredila v Zdravstvenem domu Domžale, kjer je cena 60 EUR / osebo in je trenutno najnižja cena v Sloveniji. Se pa morate prej naročiti po telefonu.
  • Za Maldive morate za vstop v državo izpolniti tudi obrazec “Health Declaration Form” na njihovi spletni strani največ 24 ur pred prihodom v državo. Shranite si QR kodo na telefon, ki jo pokažete ob vstopu v državo.
 • NA LETALU IN LETALIŠČU V ISTANBULU:
  • Na Brniku in v Istanbulu morate ves čas nositi masko. Ne bi verjeli, koliko ljudi potuje. Letalo za Maldive je bilo polno do zadnjega sedeža tja in nazaj.
  • Na letalu morate ves čas nositi masko, dobite od njih cel paket pripomočkov (maske, razkužilo) na vseh letih. Masko lahko snamete samo med jedjo. Sicer pa vse po starem brez posebnosti.
 • NA MALDIVIH:
  • Na Maldivih so na Covid dobro pripravljeni. Obvezno je nošenje maske v zaprtih prostorih, na letališču, na čolnu… povsod so tudi razkužila. Na otokih smo lahko po ulicah hodili brez maske in seveda na plaži tudi. Je precej omiljeno, kar je meni tudi osnova sedaj za potovanje. V Nika resortu pa nikjer noben v nobenem trenutku z masko – za Covid praktično niso slišali, razen razkužilo na mizi.
  • Na Maldivih sproti zapirajo in odpirajo otoke in resorte, če najdejo kakšnega pozitivnega, ker iščejo stike. To običajno traja le nekaj ur in takrat načeloma premiki niso možni. Tega ne morete planirati, zato se s tem sploh ne obremenjujte.
  • Na Maldivih je možno premikanje med poseljenimi otoki. En dan prej greste v bolnico izmeriti telesno temperaturo z lastnikom vaše nastanitve in oni potem izpolnijo obrazec ter ga posredujejo v vašo naslednjo nastanitev na drugem otoku. To je vse. Midva sva se celo premaknila vmes v Resort (seveda sva jih prej na Bookingu vprašala, če lahko prideva) in sva izpeljala vse kot za običajni otok.
 • ODHOD Z MALDIVOV DOMOV:
  • Maldivi zahtevajo tudi PCR test ob odhodu domov, ki je opravljen 1 dan prej na vašem otoku ali resortu. Zato je poskrbljeno čisto povsod in to vam ni treba skrbeti. Za vse poskrbi lastnik nastanitve. Midva sva ga delala na otoku Ukulhas in plačala 65 USD / osebo.
  • Za Maldive morate za odhod iz države izpolniti enak obrazec kot za vstop “Health Declaration Form” na njihovi spletni strani pred odhodom iz države. Shranite si QR kodo na telefon, ki jo pokažete ob izhodu iz države.
  • RIZIKO POTOVANJA! Če imate ob odhodu domov z Maldivov zadnji dan pozitiven PCR test, vas takoj odpeljejo v 14-dnevno karanteno. Vsak otok in resort imata svojo lokacijo (hotel, zapuščen objekt….), kamor te zaprejo in nimaš izhoda. Dobiš obroke in to je to. Midva sva na Brniku spoznala 3 Slovence, ki so bili v tej 14-dnevni karanteni na otoku Rashdoo in niso bili nič navdušeni nad nastanitvijo, tako da to morate sprejeti pri sebi pred odhodom, da se vam lahko pripeti na potovanju. V tem primeru si ne morete sami nič izbirati lokacije, nastanitev, nič.
 • PRIHOD V SLOVENIJO:
  • Ker sva v Slovenijo priletela v času “lock downa”, sva morala po novih odlokih delati še en PCR test na Brniku pred vstopom v državo, sicer bi dobila 10 dni karantene brez možnosti prekinitve. Seveda sva se odločila za testiranje na Brniku, počakala na letališču 6 ur in dobila vstop v Slovenijo brez karantene. Test naju je stal 105 EUR / osebo.

KAKO?

Moje osnovno pravilo v teh časih je, da želim potovati iz Ljubljane. Prvič sva zelo blizu doma, drugič nikoli ne veš, kako bodo države zaostrile pogoje za vstop in prestop meje, odpovedale letalske lete iz določenih držav, ustavile potniški promet itd. Torej sva že izbirala destinacijo tako, da je bil odhod iz Brnika, ne glede na ceno letalske vozovnice. Mnogi se sedaj enako odpravljajo iz Italije, Avstrije, Nemčije in tudi večinoma nimajo prav nobenih težav. Letalske karte sva tako kupila na Turkish Airlines, ki je imel tudi super povezavo za naprej praktično brez čakanja, kar je meni zelo pomembno. Imela sva en kratek postanek v Istanbulu, nato pa v Male na Maldive. Na Maldivih sva obiskala 2 poseljena otoka in en Resort, tako da sva se premikala samo z njihovimi super hitrimi čolni. Tokrat sva previdno izbirala destinacije in si vmes še zelo veliko premišljevala, ker je treba seveda imeti v mislih Covid in restrikcije. Zato je planiranje sedaj veliko bolj zahtevno kot sicer, ampak seveda še vedno nič posebnega.

 • LETALSKE VOZOVNICE
  • V začetku marca sem kupila povratni letalski vozovnici prevoznika Turkish Airlines iz Ljubljane v Male (Maldivi) z enim samim postankom. Mene vedno prepriča kratek skupni čas potovanja do tja, saj je trajal prestop v Istanbulu le slabi 2 uri, kar pomeni najmanjšo možno izgubo časa. Cena letalskih vozovnic je bila 728 EUR na osebo, tako da sva za oba odštela 1.456 EUR.
  • Letalski vozovnici sem tudi takoj zavarovala pri Corisu za riziko odpovedi potovanja. To morate obvezno narediti najpozneje v dveh dneh po nakupu letalske vozovnice, sicer ne morete več zavarovati vsote. Priporočam sklenitev polnega rizika odpovedi, ki vas bo stal 6,6% od vrednosti zavarovanega zneska oziroma 96 EUR.
  • POZOR! Covid pri Corisu ni vključen v riziko odpovedi, zato pazite, da kupite letalske vozovnice, ki imajo brezplačno premaknitev leta. Namreč Maldivi so zahtevali negativen PCR test za vstop v državo, ki ni bil star več kot 96 ur ob prihodu na Maldive. Pri Turkish Airlines imajo v tem obdobju vključeno v ceno karte nešteto možnosti za premik letalske vozovnice do konca leta 2021. To je bilo meni dovolj, saj če bi eden od naju imel pozitiven test na PCR pred odhodom, bi enostavno premaknila potovanje za 1 mesec in potem bi lahko to ponavljala do konca letošnjega leta. Pri CORISU me zato to ni motilo, ker meni je bilo najbolj pomembno, da imam kritje od trenutka, ko stopim na letalo popolno kritje za COVID in to Coris ima vključeno. Covid tretirajo kot običajno bolezen. Bodite pazljivi pri sklepanju zavarovanj za tujino! Iz prve roke vem, da pri CORISU vse štima (in pri nekaterih drugih naših zavarovalnicah NE, čeprav to trdijo ob nakupu; bodite pozorni na drobni tisk) in greste tudi sedaj brez skrbi na pot v tujino.
 • ZAVAROVANJA ZA TUJINO
  • Že več kot desetletje prisegava na turistično zavarovanje za tujino z asistenco Coris. Zakaj? Preberi tukaj.
  • NUJNO PAZITE! Ker so v svetu včasih tudi visoke cene že osnovne (kaj šele zapletene) zdravstvene oskrbe, je nujno TROJNO KRITJE MULTIRISK DRUŽINSKEGA ZAVAROVANJA ZA TUJINO, kar je tudi najvišje kritje, ki ga lahko sploh pri Corisu plačate. In po telefonu so mi na Corisu zagotovili, da po mnogih letih izkušenj je zavarovalna vsota v višini 100.000 EUR dovolj visoka, da rešijo vsak vaš primer kjerkoli po svetu. In v tem primeru bova na poti brezskrbi, da bi morala ob malo bolj kompleksnih nesreči prodajati svoje premoženje.

Coris 3

 • PREVOZ MED OTOKI NA MALDIVIH
  • Najprej sva obiskala otok Feridhoo in do tja sva se iz letališča odpeljala z redno linijo hitrih čolnov in še dodatnim čolnom. Ta prevoz naju je stal na osebo 75 USD / osebo. Prevoz vam morajo nujno urediti v vaši nastanitvi na tem otoku, ker redna linija hitrih čolnov pelje samo do otoka Mathiveri in tam presedete na drug čoln, ki vam ga uredi lastnik nastanitve na otoku Feridhoo.
  • Najin drugi otok je bil Nika Resort & Spa. Do tja sva si z otoka Feridhoo najela hitri čoln in za prevoz sva plačala 70 USD za oba. Tudi ta prevvoz nama je uredil lastnik nastanitve na otoku Feridhoo.
  • Na tretji otok Ukulhas pa sva se ponovno odpeljala s hitrim čolnom iz Nika Resorta, kjer so nama uredili prevoz z redno linijo hitrega čolna, ki pelje med otokoma Mathiveri in Ukulhas. Prosili smo jih, če lahko pridejo po naju na Niko, ker je ta resort v neposredni bližini otoka Mathiveri. Za ta prevoz od Nike Resort & Spa na otok Ukulhas sva plačala 10 USD / osebo.
  • Za prevoz iz Ukulhasa do letališča Male pa sva se ponovno peljala s hitrim čolnom redne linije in plačala 50 USD / osebi.
 • VSTOPNA VIZA
  • Slovenski državljani za vstop v Maldive vizuma ne potrebujemo. Na podlagi brezvizumskega režima lahko ostanemo v državi do 30 dni.
  • Potni list mora biti ob vstopu veljaven še najmanj 6 mesecev.
 • PRENOČEVANJE
  • Na Maldivih sva imela skupno 10 nočitev in na vseh otokih sva imela super nastanitve. Skupaj za sva za vse nastanitve za dve osebi z zajtrkom odštela le 1.015 EUR oziroma 92,3 EUR na dan za nočitev v povprečju.
  • Daleč najdražja nastanitev je seveda bila Nika Resort & Spa, kjer sva za dve noči odštela kar 500 EUR, torej polovico zgornjega zneska.
  • Vse nastanitve so bile krasne in v rangu štirih zvezdic, tako da sva bila izjemno zadovoljna z izborom. Prenočitve se najdejo še tudi v precej cenejšem okviru.
 • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
  • Na Maldivih imajo svojo valuto in sicer Maldivijske rufije. Tečaj je bil pri najinem obisku 1 EUR = 17,50 MVR.
  • Z denarjem res ni nobenih posebnosti. Že na letališču sva dvignila gotovino z bančno kartico. Provizija je običajna.
  • Povsod jemljejo tudi Ameriške Dolarje, tako da sva midva imela s seboj tudi nekaj gotovine v USD.
  • Večinoma jemljejo tudi naše Evre, tako da vam tudi ti pridejo prav, če ne gre drugače.
  • Plačujete lahko seveda skoraj povsod tudi s kreditno kartico. Tu in tam vzamejo 3% provizije pri plačilu s kreditno kartico, ne pa povsod.
  • Za prevoze s hitrimi čolni in za PCR testiranje je dobro imeti s seboj gotovino – obvezno Ameriške dolarje.
  • Za trgovino, manjše ulične nakupe ipd. pa je seveda dobro imeti lokalni denar, čeprav so povsod cene v USD in jemljejo povsod tudi dolarje, vendar potem pridno zaokrožajo cene seveda navzgor.
 • TELEFONSKI SIGNAL IN WI-FI
  • Telefonski signal sva imela čisto povsod in v vseh nastanitvah sva imela tudi izjemno dober wi-fi. Najslabši je bil prav v Nika Resortu, kjer ti za boljši prenos seveda dodatno mastno zaračunajo.
 • CEPLJENJA
  • Za obisk Maldivov ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj.
  • Priporočljivo je običajno cepljenje za TETANUS, TIFUS, STEKLINA in HEPATITIS A IN B, ki velja tudi za celoten razviti svet.
  • Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.
 • VARNOST
  • Čeprav sva bivala ves čas na poseljenih otokih med domačinih, sva se počutila v vsakem trenutku 100% varno. Niti slučajno nisva imela niti v enem samem trenutku ogrožena. Izjemno varna destinacija in zelo prijazni domačini. Tudi v glavnem mestu Male sva se imela krasno med domačini na ulici.
 • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
  • Na Maldivih vsi lepo govorijo angleško, tako da boste z nekaj znanja angleščine zelo dobro shajali na poti.
  • Če pri tem še niste vešči, vas lahko za na potovanje zelo hitro naučijo nekaj osnov angleščine v Jezikovnem mestu.

6 Comments »

 1. Amdreja, hvala za vse izčrpne in krasno podane informacije. Mi jih z veaeljem prebiramo.

  Hvala!

 2. Me veseli, da vama je uspelo! Tudi mi smo se opogumili in kupili karte za Sejšele (oktober 2021) sedaj pa držimo pesti;).
  Potovanja najbrž še dolgo (morda celo nikoli več?) ne bodo tako enostavna in samoumevna kot nekoč. Mislim, da jim bo navsezadnje ravno ta nova realnost vrnila pristnost in pripisala neko dodano vrednost.
  Se povsem strinjam- nič čakat, izkoristit je treba vsako priložnost. V zadnjem letu sem se večkrat zahvalila sama sebi, da v preteklosti nikoli nisem oklevala in odlašala s potovanji!

  • Držim pesti za vaše Sejšele in se popolnoma strinjam z vašimi besedami. 🙂 Tudi midva že planirava nekaj za poletje, ampak je trenutno bolj malo izbire kam in kako. Bo pa treba pogumno in po pameti res v svet.

 3. Pozdravljena Andreja. Super u nulo in natančno napisano poročilo o Maldivih. Skoraj kar malo strašno kaj in kje vse je treba pazit in biti pozoren na to in ono, če nočeš težav.
  Vprašal bi le ali so testi na poti potrebni kljub prebolelosti in cepljenju? Verjetno je takrat dovolj potrdilo in s tem je tudi prišparan strošek vseh pcr testov. Hvala in še naprej uspešna potovanja nam pa dobri potopisi. Lp Boštjan

  • Bostjan zivjo! Za tukaj nazaj priti v Slovenijo je mislim, da ok, za prihod na Madive in odhod iz Maldivov pa prosim preveri na tisti strani, ko sem dala link. Mislim, da je PCR vedno obvezen, ce sem si prav zapomnila. Ni pa nujno. Se pocasi ukvarjam ze s potovanjem v kaksno od drugih drzav in bolj njih spremljam. 🙂 Lp, Andreja

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: