Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Vožnja do obmorske Santa Cataline (5. dan)

Umita in spočita sva se zjutraj podala na hotelski zajtrk. Po divjem San Blasu moram priznati, da se nama je kar dobro zdelo bivati nazaj v bolj razvitem svetu. Po zajtrku naju je taksist odpeljal do bližnjega letališča Albrook, kjer sva prevzela najeti avtomobil pri agenciji Thrifty. Dobila sva super avto in se odpeljala po Panamerikani proti zahodu države. Cesta je zelo lepa in v zahodno smer tudi precej prazna, zato sva hitro napredovala. Kratek vmesni postanek sva naredila v lepem obmorskem kraju na Playa Blanca. V večjem kraju Santiago sva zapustila glavno cesto in se skozi prečudovito gričevnato pokrajino odpeljala do obmorskega kraja Santa Catalina. Namestitev v hotelu, odlično kosilo, malce sprehoda in prekrasen sončni zahod.


NAJEM VOZILA V PANAMI

V hotelu sva se res pošteno naspala in si privoščila odličen zajtrk. Lokacijo hotela sem popolnoma prilagodila naslednjemu dne in sicer, da sva bila čim bližje letališču Albrook, kjer sva imela prevzemno točko za najeti avtomobil v agenciji Thrifty. Za najem avtomobila v Panami sem dobila nekaj koristnih nasvetov od prijatelja, ki je lani potoval po Panami. S pridom sem jih izkoristila in je vse res držalo. Avtomobil sem najela direktno na spletni strani agencije Thrifty. So zelo prijazni, zelo dobre avtomobile imajo in res vse drži. Zelo jih lahko priporočim naprej. Pazite lokacijo, kje boste avtomobil najeli. Panama ima 3 letališča, zato res dobro poglejte prevzemno točko. Meni je ustrezal Albrook, ker sva potem takoj potovala na zahod, prej sva pa bila na San Blas. Po internetu sem naredila samo čisto osnovno rezervacijo. Šele nato direktno v agenciji pa sva doplačala za polno zavarovanje, ki potem res drži. V glavnem, bilo je res vse super. Taksi naju je odpeljal do letališča, kjer sva prevzela avtomobil. Dobila sva popolnoma novo Kio Rio in se odpeljala proti zahodu po Panamerikani. Predstavljala sva si precej utrujeno cesto, a je bila v resnici prav simpatično urejena in prenovljena. Štiripasovnica in precej prazna v smer proti zahodu.


PLAYA BLANCA

Prvi postanek sva naredila na prelepi in še popolnoma neposeljeni plaži Playa Blanca, ki velja za eno najlepših v tem delu Paname. Si predstavljam, kakšno bo tukaj čez 10 let. Panamo imajo izredno radi upokojenci iz ZDA in Kanade. Sem se preseljujejo v zelo velikem številu, zato za njih gradijo cele soseske. Menda je Kostarika že predraga tudi za njih. Plaža res zelo lepa, nisva pa imela časa za sprehod, ker sva nadaljevala še dolgo pot do cilja.


SANTA CATALINA

V Santiagu sva želela narediti postanek za kosilo, a je bilo vse tako polno in kaotično, da tudi parkirišča nisva našla. Zato sva se odpeljala naprej. Po izredno lepi in vijugasti cesti sva se vozila po grićevnati pokrajini do Santa Cataline. Ta del Paname nama je bil takoj izredno všeč. Same ogromne farme, govedoreja, konji in kavboji. Umirjeno življenje stran od ponorelega sveta. Zadnjih 5 km ceste pred Santa Catalino je makadamska cesta, sicer pa res izredno lepa podeželska cesta. Santa Catalina je zelo majhna vas z nekaj lokalčki in restavracijami. Sem pridejo turisti z dvema ciljema – obisk nacionalnega parka Coiba (Unesco) in deskanja na valovih. Plaža je temna in precej nesimpatična. Podnevi veliko prevroča za uživanje, zvečer pa seveda čisto prijetna za kopanje, saj je morje v zalivu povsem mirno. Nastanila sva se v najinem simpatičnem hotelčku, nato pa k sosedi na odlično ribo z marakujevim prelivom, malce sprehoda po res majhni vasici, nato pa zvečer na plažo še na odličen koktajl caipirinha, ki je bil narejen z marakujo.


Osnovni stroški dneva za 2 osebi = 617,7 EUR

  • taksi od hotela do letališča Albrook = 10 USD (9,3 EUR)
  • najem avtomobila za 9 dni s polnim zavarovanjem pri Thrifty = 488 EUR
  • trgovina (voda in prigrizki) = 8,75 USD (8,1 EUR)
  • kava, 2x kokosova voda = 7,5 USD (7 EUR)
  • kosilo (ribji file 2x z marakujo, rižem in solato) = 30 USD (27,9 EUR)
  • 2x 2 kepici italijanskega sladoleda = 7 USD (6,5 EUR)
  • 2x caipirinha = 12 USD (11,2 EUR)
  • Hotel Iguanito (N) = 64,35 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,076 USD

Prevoženi km: 377 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: