Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Nacionalni park Coiba (6. dan)

Za postanek v Santa Catalini sva se odločila samo zaradi enega razloga in sicer celodnevni izlet v nacionalni park Coiba (Unesco). Praktično vsi turisti v Santa Catalini gredo na isti izlet, zato je ponudnikov kar nekaj. Na voljo pa je tudi veliko potapljaških izletov. Izlet v nacionalni park Coiba je vključeval tri različne postanke za snorklanje, obisk glavnega otoka s kratkim vzponom na razgledno točko ter kosilo s kopanjem na prekrasni plaži na otoku Coibita. Vse skupaj je bilo res super organizirano in izlet je bil prečudovit. Praktično nisva veliko pričakovala, ampak sva bila res navdušena nad doživetim.


ZAJTRK IN ODHOD NA IZLET

V ceno prenočitve nisva imela vključen zajtrk, zato sva si ga vedno privoščila v super bližnji kavarni. Ob 8:30 smo imeli že zbiranje in osnovne informacije za snorklanje v nacionalni park Coiba (Unesco). Peš smo se odpravili do čolna, nato pa je sledila skoraj enourna vožnja do prvega postanka za snorklanje. Vmes smo lahko občudovali res še divje in prekrasne plaže na celini. Samo prekrasne palme, lepa mivka in ptiči. Čudovito. Med vožnjo smo občudovali tudi delfine, ki so nam skakali iz vode ter nam delali družbo na čolnu. Morje je bilo tokrat zelo mirno in čisto nič nas ni premetavalo.


SNORKLANJE NA TREH RAZLIČNIH MESTIH

Najprej smo imeli na sporedu snorklanje na treh različnih mestih, kar je bilo super. Prva postojanka je bila ob enem manjšem otoku, kjer nam je vodič rekel, da naj hitro skočimo v vodo, ker je kitovec v morju. Uf, preden sem jaz dojela, da je to res mogoče, sem že bila v vodi z masko. In res po nekaj sekundah mimo mene elegantno priplava najlepši kitovec (angl. Whale shark) na svetu. Kolikokrat sem že šla po svetu na ogled, a nikoli ga nisem uspela videti. Tukaj ga sploh nisem pričakovala, niti ga niso omenjali in obljubljali in tako se mi uresniči res velika želja. Kitovci so res veliki, saj merijo v dolžino več kot 10 metrov. Je zelo počasen in se prekranjuje s planktonom. Je danes največja živeča vrsta rib in tehta okrog 15 ton. Kitovca je že po velikosti nemogoče zamenjati s katero koli drugo vrsto ribe, značilna pa je tudi njegova obarvanost z vzorcem svetlih pik in črt na temni podlagi. Naš kitovec je elegantno pripraval točno mimo mene na razdalji enega metra in na moji višini, tako da sem res lahko uživala v njegovi elegatni postavi. Je pa res ogromen! Kolikokrat sem sanjala ta prizor in zdaj se mi je želja uresničila na najlepši možen način. Na drugih mestih za snorklanje smo lahko občudovali več vrst želv, pisane korale, dva morska psa smo videli in jate lepih tropskih ribic. Več kot zanimivo snorklanje.


GLAVNI OTOK COIBA IN RAZGLEDNA TOČKA

Naša naslednja postojanka je bil glavni otok Coiba, na katerem imajo tudi raziskovalni center. Tam smo se odpravilil na 20-minutni pohod do razgledne točke. Malce vroče in soparno, ampak je šlo do vrha. Razgledna točka je čudovita, vmes pa smo tudi lahko poslušali glasnega vriskača (Howler monkey). Kar precej živali se potika po otoku Coiba, saj imajo precej miru.


KOSILO IN KOPANJE NA OTOKU COIBITA

Pošteno smo bili že lačni in naš zadnji postanek je bil na rajski plaži na sosednjem otoku Coibita. Res, res, res. Tako lepe plaže in prečudovitih palm pa že dolgo nisva videla. Kar nisem mogla verjeti očem. Postregli so nam kosilo, sadje in pijačo, kar je bilo vključeno v ceno izleta. Potem pa smo imeli več kot dve uri na voljo za počitek in kopanje v raju. Izjemna in prečudovita plaža. Po kopanju smo se odpeljali nazaj v Santa Catalino s čolnom. Nazaj je bilo morje malce razburkano, a še vedno zelo v redu. Zopet smo opazovali delfine in res izlet je bil popoln.


POPOLDNE V SANTA CATALINI

Z izleta smo prišli ob 15. uri, tako da sva imela še nekaj časa za pohajkovanje po ulicah Santa Cataline. Odpeljala sva se tudi do drugega, surferskega zaliva. Sicer pa zvečer uživala ob koktajlu in prekrasnemu sončnemu zahodu. Krasna si bila, Santa Catalina.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 274 EUR

  • zajtrk (kava, čaj, sendvič, amerikan) = 22,50 USD (20,9 EUR)
  • snorklanje NP Coiba = 130 USD (120,8 EUR)
  • vstopnina NP Coiba = 40 USD (37,2 EUR)
  • cheescake, banana bread, mango smoothie, kava = 16,50 USD (15,3 EUR)
  • palačinke, humus = 9,50 USD (8,8 EUR)
  • 2x caipirinha = 12 USD (11,2 EUR)
  • Hotel Iguanito (N) = 64,35 USD (59,8 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,076 USD

Prevoženi km: 0 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: