Preskoči na vsebino

BILANCA: Koliko popotniških doživetij za 131.779 € ?

Po več kot dveh letih sem osvežila bilanco potovanj za najinih zadnjih skupnih 11 let potovanj. Še vedno se najino življenje vrti v prostem času okrog potovanj, športa v naravi in dobre hrane. Zadnjih 11 let sva doživela 1001 najlepšo stvar v življenju. Marsikdo tega ne razume, a najini srci bijeta za nova doživetja. Bodisi doma v naši preljubi in najlepši Sloveniji, bodisi na drugem koncu planeta. Za ta doživetja sva pripravljena marsikaj prodati in se marsičemu odpovedati v vsakdanjem življenju. Kljub zelo težavnem in dolgem koronskem obdobju nama je vseeno uspelo prepotovati precej držav na vseh koncih sveta za kar sva neizmerno hvaležna. Bila sva zdrava, imela sva denar in tudi pogum. Vse se je končalo super in do sedaj vedno brez težav. Svet je lep.


CELOTNI STROŠKI VSEH NAJINIH POTOVANJ (2012-2023)

Po najinih enajstih letih skupnih potovanj sem potegnila črto in primerjala cene najinih popotniških dogodivščin. Vsako leto sva potovala kar precej, predvsem pa vsako leto več in bolj divje. Tudi v koronskem času se nisva pustila in sva bila na mnogih potovanjih. Potovala sva celo več kot v običajnih letih. Sva pa zelo po pameti izbirala destinacije.

V dobrih enajstih letih sva za vsa potovanja izven Slovenije skupaj porabila 131.779 € in na poti preživela točno 537 dni. V povprečju sva namenila za potovanja 488 € na mesec na osebo. Med vsakodnevnim pogovorom se še vedno oba močno strinjava, da je to najbolje porabljen denar. Ko potegnem črto, nama ni žal niti za en sam Evro, ki sva ga namenila novim doživetjem, saj izdatkov za potovanja ne uvrščava med stroške, ampak med investicije. Investicijo v izobrazbo, izkušnje, spoznavanje kultur, zgodovine, kulinarike, narave in živali. Nenazadnje v uživanje, kar je po najinem mnenju smisel življenja. Nova doživetja na potovanjih so nekaj, kar se ne da opisati z besedami. Ta občutek je potrebno doživeti.

Večkrat sem že napisala, da ne potujeva najceneje. Malo dopustniških dni, ki jih imava na razpolago skozi leto, želiva preživeti kar se da polno. Najin stil potovanja je zelo povprečen, a na poti si privoščiva res vse, kar nama je ponujeno. Ogledava si vse znamenitosti, se kulinarično razvajava in spiva v (vsaj) solidnih nastanitvah. Včasih si privoščiva celo luksuzni hotel, včasih pa imava le čisto posteljo in mrzlo vodo.


POVPREČNI STROŠKI NA DAN NA OSEBO

Za bolj primerljive cene posameznih potovanj sem izračunala tudi za vsako potovanje povprečno porabo na dan na osebo. Tako sem dobila najdražja in najcenejša daljša potovanja po porabi na dan na osebo, seveda pa je pri tem že potrebno v zadnjih letih upoštevati tudi inflacijo. Sploh v letu 2023 so se cene potovanja precej povišale. Karte se malenkost premešajo, seveda pa je k matematiki tudi potrebno dodati vsebino, ki pa jo najdete pod vsako izbrano destinacijo na najini spletni strani.

Najdražje potovanje je bilo v Egipt, a sva potovala tudi z notranjimi leti in si privoščila osebne vodiče ter boljše nastanitve. Na drugem mestu je še vedno Namibija, Bocvana in Viktorijini slapovi (2016), a tam sva na res epskem potovanju tudi dvakrat poletela v nebo s helikopterjem, kar ni poceni. Sledita eni najlepših potovanj – roadtripa po Avstraliji in zahodnih nacionalnih parki ZDA. Razviti svet ima svojo ceno. Potovanje v Jordanijo je lahko precej cenejše, če potujete v toplejšem delu leta. Midva sva potovala pozimi in sva spala v dragih sobah, ki so imele gretje.

Leta 2016 naju je zelo pozitivno presenetilo potovanje po Vietnamu in Kambodži, saj je to bilo do sedaj najcenejše potovanje. Kljub temu, da res nisva varčevala niti malo in obiskala še drage templje Angkor Wat v Kambodži, kamor sva priletela in odletela. Potovanje po Maleziji in Sumatri je bilo prav tako zelo poceni, kljub temu, da res nisva varčevala nikoli. Tokrat sva si privoščila tudi taksije z letališč, dobre nastanitve, odlično hrano in veliko razvajanja. Tudi potovanje po Kostariki sva zvozila zelo ugodno, a sva potovala z avtobusi.

Potovanje po Južni Ameriki (Argentina, Čile in Bolivija) je bilo tudi precej drago, a še vedno v dokaj normalnih okvirih za razviti svet. Precej draga je bila Patagonija, ostali predeli pa precej normalnih cen. Bolivija velja še vedno za zelo ugodno destinacijo.

Opomba: V tabeli so cene na dan na osebo pri potovanju dveh oseb skupaj. Za München in Budimpešto še nisem naredila podrobnega stroškovnika in sem vse uvrstila med ostale stroške.


ZA KONEC…

Nikakor ni moj namen te objave hvalisanje kaj imava in kaj si lahko privoščiva. Namen je, da si znate zase predstavljati, koliko vas stane katero izmed potovanj pri takšnem načinu potovanja in kam ga umestiti v svoj stroškovnik. Seveda pa vsak potem izbere svojo pot in tako je tudi prav.

V naslednjih letih (močno upam), da bova še veliko potovala in vedno znova spoznavala nove dežele. Popotniških želja in nagledanih destinacij imava vsaj za naslednjih 20 let. Le da nama bo služilo zdravje.

Svet je lep!

6 Comments »

 1. Super informacije! Od potovalcev tako težko izveš informacije, ki te res zanimajo, vi pa tako nazorno in jasno to razkrijete in to mi je všeč.
  Mi2 sicer potujeva z agencijami in plačava več in vidiva po navadi manj kot vidva, res pa tudi za krajši čas.
  Ko bom velika, bom tudi sama organizirala🤔🙄😀potovanje. Uf, upam, da čimprej!
  Vse lepo in veliko pobegov v svet vama želim v letu 2020!

  • Hvala lepa Brina tako za lepe besede kot tudi za želje v 2020. 🙂 Zagovarjam trošenje denarja za doživetja, kakršnakoli že to so. Doma, po svetu, ležanje, hribolazenje, hrana, z agencijo, brez agencije… samo, da ne zapravljamo svojega časa in denarja za nepotrebne materialne dobrine. Srečno tudi vama doma in po svetu ter vse dobro v 2020. Pošiljam objem in upam, da se lahko v prihodnje tikava ter srečava kdaj na kakšnem potopisnem predavanju tudi v živo! 🙂

   • Seveda se lahko tikava, sprejeto.
    In če boš kje v bližini, pridem na predavanje. Sem pa iz Raven na Koroškem.
    Prijazen pozdrav!

   • Super. 🙂 Oo, v vašem koncu me pa res dolgo ni bilo in tudi nič ni v planu. 😦 Bova pa takole na daljavo… Srečno! 🙂

 2. Vaše članke vedno z veseljem preberem. Denar porabljen za potovanja je najboljša naložba! Tudi sama ljubim potovanja, zato še kako razumem, da je načrtov še vsaj za nadaljnjih 20 let. Srečno!!

  • Hvala Živa! 🙂 Vsekakor in že celo leto sva si hvaležna, da sva res veliko vlagala to desetletje v potovanja in doživetja. Držimo pesti še na nova desetletja potovanj. Srečno in vse dobro tudi tebi. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: