Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Načrt potovanja (19 dni)

Potovanje po Panami nama je prineslo veliko več kot sva si vnaprej predstavljala. Destinacija ni med najbolj priljubljenimi, ker načeloma ne nudi toliko lepot in popotniških doživetij. Res je, da je živalski svet bogat, a nacionalni parki niso tako urejeni kot na primer v sosednji Kostariki. Zato tudi zelo bogatega živalskega sveta nisva pričakovala, pa sva vseeno doživela mnoga srečanja z živalmi v naravi. Sva pa pričakovala lepe plaže s filmskimi palmami in to sva tudi dobila. Sosednja Kostarika se po plažah skrije pred Panamo. Navdušil naju je Panamski prekop, arhipelagi San Blas, Las Perlas in Bocas del Toro, jezdenje konjev in kavne plantaže v Boquete ter za konec še karneval v glavnem mestu. Panama City je prečudovito mesto, kjer obstaneš z odprtimi očmi. Piko na i pa sva doživela na izletu v nacionalni park Coiba, kjer sem prvič v življenju plavala s kitovcem. Krasno potovanje!


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Za najino prvo potovanje v letu 2023 sva izbrala Panamo. Ne po naključju. Za februarsko potovanje “na toplo” in na tropskih plažah nama počasi zmanjkuje destinacij. Imava že zelo omejeno možnost, ker sva že veliko prepotovala, seveda pa so tudi želje v prvi vrsti. Tako sva izbrala – greva v Panamo. Nisva imela velikih pričakovanj. Dobila sva ravno obratno – res ogromno. Po Panami sva potovala 19 dni februarja, kar je glavna sezona. Panama naju presenetila v vseh pogledih – odlična hrana, prijazni ljudje, prečudovite plaže in otoki, krasen podvodni svet, izjemni panamski kanal, neverjetni živalski svet in za poslastico še karneval na ulicah glavnega mesta. Panama je čudovita destinacija. Dala nama je precej več kot sva pričakovala.

Preberi cel članek


PRENOČIŠČA NA POTI

Na celotnem 19-dnevnem potovanju po Panami sva imela vsega skupaj 17 nočitev in prespala sva v 11 različnih namestitvah. Razen nastanitev na otokih San Blas in otokih Las Perlas, sem vse kot vedno rezervirala na Bookingu, kar je stalnica. Za vse nočitve na potovanju sva skupaj odštela 2.185 EUR oz. v povprečju 121 EUR/noč. Res je, da sem izbirala lepše in dražje nastanitve z odličnimi lokacijami. Večinoma sva imela vključen tudi okusen zajtrk, na otokih San Blas pa celo polni penzion. Zadnji dan sva si še privoščila nastanitev v hotelu do 17h (late check out). Večina nastanitev je bilo res krasnih. Cene so pa precej visoke, kar sva vedela že pred odhodom v Panamo. Večino od naštetih nastanitev lahko brez težav priporočim tudi bolj zahtevnim gostom.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Panama naju je oba kulinarično presenetila. Pred odhodom sva resnično upala, da naju tam ne čaka nama res nepriljubljena “kreolska” kuhinja. In res je ni bilo. Povsod sva jedla res odlično. Niti en obrok ni bil zanič na celem potovanju. Predvsem pa sva se najedla svežih rib, ki sva jih največkrat jedla samo pečene na žaru – bodisi cele še raje pa kar file. Zajtrki so odlični, večerje pa običajno midva preskočiva oziroma si privoščiva kaj sladkega. Na potovanju sva za hrano zapravila skupaj 856 EUR oziroma 23 EUR na osebo na dan, kar je kar precej. Ja, poceni pa ni v Panami. Je pa res, da sva večinoma izbirala najlepše in najboljše lokacije. Le enkrat se živi. Hvala Panama za odlične ribice.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Potovanje po Panami ni najcenejše. Sva bila pripravljena na nekoliko višje cene, a tako visoke pa spet ne. Seveda se vedno da ceneje in se da tudi najin stroškovnik precej znižati. Predvsem je visoka cena za razvajanje na otokih San Blas in Las Perlas, hkrati pa so tudi cene nočitev precej visoke tudi v manjših krajih. Premikanje z lastnim avtomobilom in obisk kar 11 različnih lokacij pač ni najbolj poceni. Za celotno 19-dnevno potovanje sva skupaj odštela visokih 5.891 EUR oz. 2.945 EUR na osebo oziroma 155 EUR na osebo na dan. Panama je bila do sedaj ena od najdražjih najinih destinacij. A bilo je več kot vredno.

Preberi cel članek


NAČRT POTOVANJA PO DNEVIH – 19 DNI

Z Brnika v Panama City (1. dan)

Od zadnjega potovanja na Tajsko je minilo le 100 zimskih dni. Zelo sva se veselila novih doživetij. Najboljše pri tem pa je bilo odhodno letališče Brnik, ki ga imava praktično pred nosom. Zadnjih kar nekaj potovanj sva začela na zelo oddaljenih letališčih. Jutranji polet najprej do Pariza z Air France. Na pariškem letališču CDG sva imela nepredolgih 5 ur časa za prestop, kar je bilo super, saj je bilo letališče zelo polno na vseh kontrolah. Še kavica, čaj in (zanič) makroni. Nato pa na večje letalo in dobrih 10 ur leta v Panama City. Ker je bil dnevni polet, se nama je le-ta vseeno malce vlekel, a ob gledanju filmov čas hitro mine. Istega dne zvečer sva že bila nastanjena v lepem hotelu blizu letališča v Panama City.

Preberi cel članek


Dogodivščina San Blas in Isla Perro (2. dan)

Po nepredolgem spancu sva se morala zbuditi že pred peto uro zjutraj, saj sva imela odhod na zelo posebne otoke San Blas. Zelo sem si jih želela doživeti, saj so zagotovo edinstveni na tem planetu. Znani so po zelo majhnih peščenih otokih in prekrasnih palmah. Obisk otokov je pravo doživetje, saj so dom ljudstva Guna in se imajo za “svojo državo”. Midva sva se odločila za tri-dnevni obisk z dvema nočitvama na otoku Yanis, v kar sta bila vključena tudi izleta na otok Isla Perro (Dog Island) in precej oddaljene otoke Cayo Holandeses. Obisk San Blasov je res pregrešno drag, a edinstven in neponovljiv. Doživetje, ki ga res ne pozabiš nikoli.

Preberi cel članek


San Blas – rajski otok Yanis (3. dan)

Spala sva več kot 12 ur, saj sva bila še zelo utrujena od poti. Zbudila sva se ob zori nekje okrog šeste ure zjutraj. Ponoči je res pihalo in še v hiški nad morjem. Kot da bi bila na jadrnici. Zjutraj sva bila pokonci že debelo uro pred ostalimi in sva se po otoku čisto sama sprehajala. Mirno in prijetno. Sledil je okusen zajtrk, nato pa cel dan uživancija pod palmo na ležalniku ali na viseči mreži. Danes bi morala na izlet do Cayo Holandeses, a naju niso odpeljali, zaradi slabega vremena. Doma sva napisala agenciji in so nama vrnili denar za neizpeljani izlet. Nama je čisto ustrezalo, ker sva se želela malce umiriti in le uživati. Morje je zelo lepo in ob otokih tudi mirno ter precej toplo. Za kosilo ponovno odlična riba, za večerjo pa so potregli s pohanim piščancem. Sosed nama je olupil kokos. In te prekrasne palme. Krasen dan.

Preberi cel članek


San Blas – rajski počitek (4. dan)

Včeraj so naju iz hiške na morju preselili v hiško na kopnem. To je bil pravi balzam, saj je imela hiška na kopnem celo na tleh gumijasto talno oblogo, kar je pomenilo precej manj orkanskega vetra ponoči v hiški. Zato sva spala precej bolje in več kot 12 ur v kosu. Končno sva se pošteno naspala in odpočila od hitrega tempa v Sloveniji. Odličen zajtrk in poležavanje ter afne guncanje. Na otokih San Blas si lahko doplačate tudi “late check out”, kar pomeni, da ne greste nazaj ob 8h zjutraj, ampak šele popoldan ob 15h. Tako si praktično podaljšate za cel dan poležavanje v raju in midva sva se z veseljem odločila za to možnost. Tako sem tudi planirala potovanje. Po zajtrku nas je na otoku ostalo le peščica, dokler ni prišla nova večja skupina. Ampak le-ti so po kosilu takoj odšli na izlet, tako da sva na otoku praktično ostala sama in uživala še tistih nekaj ur v raju.

Preberi cel članek


Vožnja do obmorske Santa Cataline (5. dan)

Umita in spočita sva se zjutraj podala na hotelski zajtrk. Po divjem San Blasu moram priznati, da se nama je kar dobro zdelo bivati nazaj v bolj razvitem svetu. Po zajtrku naju je taksist odpeljal do bližnjega letališča Albrook, kjer sva prevzela najeti avtomobil pri agenciji Thrifty. Dobila sva super avto in se odpeljala po Panamerikani proti zahodu države. Cesta je zelo lepa in v zahodno smer tudi precej prazna, zato sva hitro napredovala. Kratek vmesni postanek sva naredila v lepem obmorskem kraju na Playa Blanca. V večjem kraju Santiago sva zapustila glavno cesto in se skozi prečudovito gričevnato pokrajino odpeljala do obmorskega kraja Santa Catalina. Namestitev v hotelu, odlično kosilo, malce sprehoda in prekrasen sončni zahod.

Preberi cel članek


Nacionalni park Coiba (6. dan)

Za postanek v Santa Catalini sva se odločila samo zaradi enega razloga in sicer celodnevni izlet v nacionalni park Coiba (Unesco). Praktično vsi turisti v Santa Catalini gredo na isti izlet, zato je ponudnikov kar nekaj. Na voljo pa je tudi veliko potapljaških izletov. Izlet v nacionalni park Coiba je vključeval tri različne postanke za snorklanje, obisk glavnega otoka s kratkim vzponom na razgledno točko ter kosilo s kopanjem na prekrasni plaži na otoku Coibita. Vse skupaj je bilo res super organizirano in izlet je bil prečudovit. Praktično nisva veliko pričakovala, ampak sva bila res navdušena nad doživetim.

Preberi cel članek


Zanimivi petroglifi na poti v Boquete (7. dan)

Iz Santa Cataline sva se po odličnem zajtrku na že znani lokaciji odpravila najprej nazaj do glavne ceste. Tokrat sva se peljala po res prekrasni čisto novi cesti in srečevala le kavboje na svojih konjih. Avtomobilov praktično nisva srečala, saj so tukaj še sami ogromni ranči. Po znameniti Panamerikani sva nadaljevala pot proti zahodu do mesta David. Vmes sva naredila postanek na zgodovinskem nahajališču petroglifov v kraju El Nancito, ki naj bi bili stari celo več tisoč let. Nato sva zavila na sever proti mestu Boquete in ponovno po zelo lepi ter široki cesti prispela v vas pod visokim vukanom Baru. Privoščila sva si odlično kosilo v znani restavraciji The Rock, pohajkovala po mestu in naredila načrte za naslednji dan. Nastanjena sva bila v deževnem gozdu v eko resortu brez elektrike.

Preberi cel članek


Jezdenje konjev in ogled plantaže kave (8. dan)

Dan v Boquete sva izkoristila na polno. Včeraj sva si vse nagledala in si rezervirala, danes pa samo akcija od jutra do večera. Krasen dan se je začel s prelepo mavrico, ki sva jo videla kar iz postelje. Po odličnem domačem zajtrku pri najini gostiteljici sva se odpravila v mesto do agencije, kjer sva si včeraj plačala dopoldansko ježo s konji. Oba sva bila prvič na konju, zato je bila za naju to res lepa izkušnja. Jezdili smo približno 3 ure v prekrasnem vremenu in s pogledom na vulkan Baru. Popoldne sva imela rezerviran ogled kavne plantaže in okušanje različnih vrst kav. Vmes sva imela ravno dovolj časa za nekaj manjših ogledov v Boquete in slastno italijansko pico.

Preberi cel članek


Znameniti arhipelag Bocas del Toro (9. dan)

Končno je napočil dan za raziskovanje znamenitega arhipelaga Bocas del Toro. Marsikdo ga res na veliko opeva, a midva nisva imela prav velikih pričakovanj. Najprej sva pojedla zajtrk ob pogledu na prekrasno mavrico, nato pa v avto in čakala naju je vijugasta cesta čez hribe do pristaniškega mesta Almirante. Tam sva parkirala avtomobil za tri dni na varovanem parkirišču. S čolnom smo se odpeljali na glavni otok arhipelaga Bocas del Toro, ki se imenuje Isla Colon. Tam sva imela tudi krasno nastanitev v mirnem predelu mesteca. Najela sva kolesi in se odpeljala na raziskovanje mesta in bližnjih plaž. Karibski pridih mesta in odlična hrana sta nama bila zelo všeč. Celo bolj kot sva pričakovala.

Preberi cel članek


Kopanje na otoku Zapatilla (10. dan)

Na arhipelagu Bocas del Toro sva imela na voljo še en cel dan, zato sva se odločila za izlet na otok Zapatilla. Gre za zelo klasičen izlet, na katerega se praktično odpravijo vsi turisti. Druga možnost je obisk bolj oddaljenih plaž na Isla Colon ali samostojen izlet na plaže sosednjega Isla Bastimentos.

Preberi cel članek


Celodnevna vožnja v Valle de Anton (11. dan)

Čakal naju je najbolj naporen dan na potovanju in sicer skoraj 500 km vožnje nazaj proti glavnemu mestu. Seveda ko k temu dodamo še čoln z Bocasa in postanke, to pomeni cel dan konkretnega dela za voznika in tudi sovoznico. Z našega hotelčka sva se odpravila po odličnem zajtrku in sicer sva že spretno na vogalu ulovila lokalni mini bus, v katerega sva se komaj stlačila. Domačini so namreč pošteno manjši od naju, pa še prtljago sva imela. S taksi čolnom iz Bocasa v Almirante in tam naju je na parkirišču čakal najeti avto. Vse je bilo super. Potem pa čez hribe in doline nazaj najprej po lepi vijugasti novi cesti do Panamerikane.

Preberi cel članek


Nacionalni park Soberania (12. dan)

V hotelski sobi v Valle de Anton sva se odlično naspala in zbudilo naju je petje ptičev. V Valle de Anton lahko greste na različne trekinge, midva pa sva po zajtrku nadaljevala pot do nacionalnega parka Soberania. Za ogled nacionalnega parka Soberania sva najprej imela drugačne načrte, ki sva jih nazadnje spremenila v zelo turistično izvedbo, ker sva bila za kaj več preutrujena od vožnje. Že opoldne sva se namestila v udobnem hotelu Summit Rainforest & Golf Resort, ki leži znotraj nacionalnega parka.

Preberi cel članek


Panamski prekop, Casco Viejo in Amador Causeway (13. dan)

Pred nama je bil zelo razburljiv dan, saj sva komaj čakala ogled Panamskega prekopa. Rada imava naravo, a zelo rada si pogledava tudi zgodovinske mojstrovine, ki jih je ustvaril človek. In eden od njih je zagotovo Panamski prekop, nad katerim sva bila enostavno navdušena. Ogledala sva si ga v Miraflores centru za obiskovalce, kjer si ogledate v živo zelo od blizu prehod ladje skozi zapornice prekopa in krasen 3D film o prekopu. Čista fantastika. Najina naslednja postojanka je bil Casco Viejo – stari del mesta Panama City. Lepe zgradbe, urejene ulice polne restavracij in butičnih hotelov. Po kosilu sva odpeljala najeti avtomobil na letališče Albrook, potem pa sva se s taksijem odpeljala do hotela, ki sva ga imela ob marini na koncu prečudovitega Amador Causewaya. Sprehod, sladoled, pogled na Panama City in čudovit sončni zahod.

Preberi cel članek


Prečudoviti Pearl Islands (14. dan)

Med planiranjem potovanja po Panami sem v Lonely Planetu zasledila čudovite besede o arhipelagu Pearl Islands v Panamskem zalivu. A jih nisem dala v načrt potovanja. Ko sem rezervirala pri agenciji San Blas Dreams odklop na otokih San Blas, pa sem čisto slučajno pogledala še preostalo ponudbo in zagledala fotografijo Pearl Islands in Sonny Eco Resort. Seveda se mi je od cene zvrtelo v glavi, ampak nama je res bilo všeč. To sva si privoščila za konec potovanja po Panami – tri dni, dve nočitvi, v bugalovu. Bilo je več kot nad pričakovanji. Res vse nadpovprečno in res toplo priporočam lokacijo za rajski odklop.

Preberi cel članek


Sanjski Sonny Eco Resort iz zraka (15. dan)

Oh, v teh urah na sanjskem otoku sva si pa oba želela, da bi se čas ustavil. Vse je bilo popolno in uživala sva vsak trenutek na otoku. Odlična hrana skozi cel dan, krasno sončno vreme brez oblaka, prečudovito popolnoma čisto in toplo morje, jate prekrasnih pelikanov, nobenega turista, prečudovit sončni zahod in najboljša družba. Samo ena napaka – čas se ni ustavil. Prekrasen dan!

Preberi cel članek


Karneval v Panama City (16. dan)

Za uživanje na Pearl Islands sva se odločila tudi za to, ker je zadnji dan odhod šele ob 15h popoldne, kar pomeni še cel dodaten dan uživancije v raju. Zajtrk, sprehod, plavanje in uživanje. Dan je bil res prečudovit in tokrat sva se kar s solznimi očmi poslovila od rajskega otoka. Nazaj je bila vožnja s katamaranom malce bolj valovita, tako da sem tudi jaz morala malce umirjati želodec. Kapitan mi je dovolil v kabino in celo mi je pokazal, kako se vozi ta hitra zver. V Flamenco marini sva vzela taksi do hotela v Panama City. Peš sva se podala na karneval in uživala z domačini v petju in plesu.

Preberi cel članek


Osupljiv Panama City (17. dan)

Glavno mesto Paname sva si ogledala tudi podnevi. Sicer je bil še vedno čas karnevala, zato je mesto spalo in je bilo v ponedeljek praktično vse zaprto. Mesto zato ni bilo živahno, so pa domačini v velikem številu prihajali in se veselili na karnevalu. Midva sva naredila enak sprehod kot včeraj zvečer od hotela do razgledne točke Cinta Costera in nazaj. Seveda z vmesnimi postanki, ogledi in odličnim italijanskim kosilom. Podnevi se na karnevalu pleše na različnih odrih, ker pa je res vroče, razgrete plesalce polivajo z vodo, ki jih pripeljejo v cisternah. Na stojnicah je že dišalo. Zvečer sva najprej opazovala prekrasen sončni zahod iz hotelske sobe, od koder sva imela res prekrasen razgled. Nato pa sva še enkrat naredila čisto rekreativni hitri sprehod do karnevala in nazaj po res prekrasni sprehajalni poti ob morju.

Preberi cel članek


Park Metropolitan v Panama City (18. dan)

Zadnji dan na potovanju po Panami sva preživela v bližnjem parku Metropolitan, do katerega sva se odpravila s taksijem. Na vhodu plačate vstopnino, nato pa vam lepo pokažejo vse tri poti, ki so v parku. Ene so lažje, druge imajo malce več vzpona, a vse je dosegljivo tako otrokom kot tudi starejšim. Midva sva se odločila prehoditi vse tri poti, za katere sva potrebovala dobri dve uri s postankom na vrhu hriba, kjer je tudi lepa razgledna točka na glavno mesto. Park se pohvali z mnogimi živalmi v (seveda) naravnem okolju. Tudi midva sva jih kar nekaj videla – prikupne nosate medvede, lenivca, srno, male želvice, opice in prekrasnega ptiča (a žal ne tukana). Praktično veliko več kot sva sploh pričakovala tako blizu glavnega mesta. Po ogledu sva se s taksijem odpeljala nazaj do hotela na kosilo, nato pa počasi spakirala prtljago in se s taksijem odpeljela zvečer na letališče za odhod domov.

Preberi cel članek


Domov čez pariško letališče CDG (19. dan)

Z letališča v Panami sva imela nočni let z letalsko družbo Air France najprej do Pariza. Ker je bil nočni let, sva na letalu že ob prvem filmu globoko zaspala. Ob nakupu letalskih kart sva si doplačala zadnje sedeže, tako da sva lahko brez težav spustila sedeže in udobno prespala celoten 11-urni let v Pariz. Na pariško letališče CDG smo prileteli dopoldne po lokalnem času. Privoščila sva si zajtrk/kosilo, nato pa lepo počivala nekaj ur na letališču do večernega leta za Ljubljano.

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Potovanje po Panami naju je res navdušilo. Je pa res, da sva veliko že prepotovala in imava že omejene možnosti za izbor novih zanimivih destinacij. Na potovanju ne bi spremenila čisto nič. Bilo je ravno prav vsega – raziskovanja, doživetij, morja in poležavanja. Tudi tempo sva imela odličen, da nama ni bilo preveč dolgčas. Doživela sva kar nekaj stvari prvič v življenju, kar je tudi smisel potovanj. Hrana naju je povsem vrgla na rit in tako dobre hrane sploh nisva pričakovala. Žal ni bila sezona manga, a tudi to sem preživela. Priporočam.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: