Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Vsi stroški potovanja

Potovanje po Panami ni najcenejše. Sva bila pripravljena na nekoliko višje cene, a tako visoke pa spet ne. Seveda se vedno da ceneje in se da tudi najin stroškovnik precej znižati. Predvsem je visoka cena za razvajanje na otokih San Blas in Las Perlas, hkrati pa so tudi cene nočitev precej visoke tudi v manjših krajih. Premikanje z lastnim avtomobilom in obisk kar 11 različnih lokacij pač ni najbolj poceni. Za celotno 19-dnevno potovanje sva skupaj odštela visokih 5.891 EUR oz. 2.945 EUR na osebo oziroma 155 EUR na osebo na dan. Panama je bila do sedaj ena od najdražjih najinih destinacij. A bilo je več kot vredno.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem 19-dnevnem potovanju sva skupaj zapravila 5.891 EUR oziroma 2.945 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

  • taksi prevoz do letališča Kamnik – Brnik – Kamnik = 45 EUR
  • Povratni letalski vozovnici z doplačanimi sedeži na obeh dolgih letih (Air France: Brnik – Pariz CDG – Panama City) = 1.506 EUR
  • Najem vozila v Panami za 9 dni s polnim zavarovanjem = 488 EUR
  • Bencin za 1515 km po Panami = 100 EUR
  • Ostali prevozi po Panami (čolni, taksiji, avtobus, kolo …) = 172 EUR
  • hrana na poti = 856 EUR
  • 17 nočitev na poti v hotelih = 2.185 EUR
  • vstopnine in izleti na poti = 503 EUR
  • ostalo (spominki, policijska kazen za prehitro vožnjo) = 80 EUR

CENE HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZA IN OSTALEGA

Panama je bila ena od najinih dražjih destinacij do sedaj. Ko sem začela načrtovati potovanje po Panami, sem dala budget 4.000 EUR. A zelo hitro sem ga dvignila na 5.000 EUR, na koncu pa je bilo vse skupaj 6.000 EUR. Cene potovanj so se zagotovo v letošnjem letu močno spremenile. Je pa tudi res, da že Kostarika 2014, Argentina in Čile 2017 nista bili že takrat niti približno poceni destinaciji. To je Srednja Amerika in takšne so cene. Seveda lahko potuješ tudi precej ceneje, a seveda v primerno nižjih kakovostih nastanitve, z lokalnim prevozom (ki je odličen, a seveda ne nudi toliko svobode in počasnejši) in paziš na cene pri prehranjevanju. Zelo draga sta bila tudi odklopa na arhipelagu San Blas (600 USD/2 noči) in otokih Las Perlas (600 USD/2 noči), a brez obiska vsaj San Blasa si potovanje po Panami sploh ne predstavljam. Letalski karti sva kupila že lani septembra za odlično ceno (za te čase!). Hrana je bila v boljših restavracijah draga (glavni obrok med 15-20 USD). Za zajtrke sva dala v lepih kavarnah tudi od 20-25 USD brez nekih hudih namišljevanj. Tudi vstopnine so zelo drage. Praktično pod 30 USD ne dobiš nič in to seveda na koncu nanese kar zajetno vsoto. Panama je bila zelo lepa destinacija in vredna vsakega Evra. To ni zapravljanje denarja, ampak je investicija v življenje, doživetja in spomine.


DENAR IN PLAČEVANJE

Z denarjem v Panami res ni nobenih težav. Poznajo samo Ameriški dolar na vsakem koraku, čeprav imajo tudi svojo valuto (panamska balboa – midva razen nekaj kovancev tega denarja nisva videla). Plačujete lahko s kreditno kartico, seveda pa je super imeti vedno Ameriške dolarje pri roki za plačevanje dnevnih stroškov. Na nekaterih destinacijah so vseeno kar muhasti in želijo le plačilo z gotovino, zato sva midva imela s seboj 2.500 USD gotovine. Zakaj? Ker so provizije na bankomatih kar visoke – za maksimalen dvig 250 USD okrog 4-6 EUR. Sicer pa lahko denar res dvignete povsod na bankomatih. Le pred Bocasom, San Blasi in Las Perlas se založite z gotovino.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: