Preskoči na vsebino

UGANDA: Krivolov nosorogov (8. dan)

Končno sva imela dobri postelji in je bil spanec res odličen. Po dolgem času ne zajtrkujeva v temi, ampak je res vse skupaj po “kraljevsko”. Vesela odrineva na pot okrog devetih. Danes naju čaka “nenaporna” pot na sever proti mestu Masindi in nato naprej proti zavetišču za bele nosoroge Ziwa Rhino Sanctuary.

Copy - DSC_2820

Ograjeni kamp znotraj zavetišča belih nosorogov Ziwa.

Ta “nenaporna” pot se hitro spremeni v zelo naporno pot. Makadam, luknje in polno vasic, skozi katere je seveda omejitev hitrosti in pred vsako vasico in za njo vas čaka kup “nečloveških” ležečih policajev. Potovalna hitrost je bila res nizka in v Masindi prispeva po 5-ih urah vožnje, ravno za čas kosila. Zaideva v verjetno edino restavracijo, ki se tudi čisto prav imenuje – Travelers Corner.

Copy - DSC_2800

Postanek v mestu Masindi po 5-ih urah vožnje na kosilu.

Pot nadaljujeva po lepi in asfaltirani cesti proti zavetišču belih nosorogov Ziwa. Tja prispeva že pozno popoldan. Vodiči nama odsvetujejo opazovanje nosorogov v popoldanskem času, saj so v mlakužah in ni prav dosti videti. Ker imava naslednji dan čas, se odločiva za jutranje opazovanje ob 7. uri. Takrat se nosorogi pasejo po okoliških travnikih in jih bova najlažje opazovala.

Copy - DSC_2808

V zavetišču belih nosorogov je naravna reprodukcija uspešna – trenutno jih imajo že 15.

V zavetišču Ziwa opravljajo res dobro delo. V Afriki je bilo še v sedemdesetih letih več deset tisoč belih in črnih nosorogov. Zaradi krivolova je živalska vrsta skoraj izumrla. Krivolov je strogo prepovedan in tudi kazniv, a je želja po zaslužku močnejša. Nosoroge ljudje ubijajo zaradi več razlogov, med njimi pa je najpogostejši visoka vrednost roga, saj ga uporabljajo na Kitajskem in v Vietnamu v tradicionalni medicini.

DSC_2816

Zaradi visoke vrednost nosorogovega rogu, je vrsta v 80-ih že skoraj izumrla.

Tako je tudi Uganda ostala brez enega samega nosoroga, čeprav jih je bilo v 70-ih letih na tem področju še več kot 420 (300 črnih in 120 belih). Zadnji nosorog je bil ustreljen leta 1982. Tako so leta 1998 ustanovili fundacijo nosorogov in začeli z vzgojo nosorogov na ozemlju Ziwa, ki obsega kar 7.000 hektarov. Iz Kenije so najprej dobili par belih nosorogov in pozneje še štiri. Tako so lahko začeli s svojo naravno reprodukcijo.

DSC_2814

Leta 1992 so ustanovili fundacijo nosorogov, saj so v Ugandi leta 1982 ustrelili zadnjega nosoroga.

Reprodukcijski program bo trajal vsaj še 10-15 let, ko bodo imeli med 30-50 belih nosorogov in jih bodo lahko izpustili nazaj v njihovo naravno okolje. Reprodukcija poteka zelo uspešno, saj je danes v zavetišču že 15 belih nosorogov. 40 paznikov jih spremlja 24 ur na dan. Poleg varovanja je njihova naloga tudi beleženje vsakega trenutka življenja vsakega nosoroga posebej.

Copy - DSC_2826

40 paznikov spremlja 15 nosorogov 24 ur na dan. Beležijo vsak njihov korak in jih varujejo.

V zavetišču te prav prijazno opozorijo, da si del nosorogovega okolja in da je varnost na prvem mestu. Ponoči je nezaželjeno hoditi naokoli oziroma je obvezna uporaba naglavne svetilke, saj nosorogi zelo slabo vidijo. Zelo radi pridejo ponoči na travnik pred hišami in tudi zjutraj jih bomo še prav gotovo videli, saj se prehranjujejo ponoči in nekje do 9. ure zjutraj. Potem se umaknejo in cel dan počivajo v senci ali se hladijo v vodi. Kar malce sem zastrigla z ušesi in se veselila jutra kot majhen otrok.

Copy - DSC_2807

Opozorila so na vsakem drevesu – z nosorogi ni dobro češenj zobati.

2015-03-155 (3)

Prespala sva znotraj parka v svoji sobi s kopalnico, čeprav imajo na voljo tudi ograjen kamp.

Celotni stroški dneva = 205 USD ali 184 EUR

  • bencin = 75.000 UGX (27 USD)
  • kosilo (koza s krompirčkom, club sendvič, kava, čaj) = 30.000 UGX (11 USD)
  • večerja (paradižnikova juha) = 18.000 UGX (6,6 USD)
  • vstopnina Ziwa Rhino Tracking = 80 USD
  • spanje Ziwa Rhino Guesthouse (nočitev z zajtrkom) = 80 USD

Devizni tečaj: 1 USD = 2750 UGX in 1 EUR = 1,11 USD

Skupaj prevoženi km = 313 km

Čas vožnje = Fort Portal – Hoima 4 ure, Hoima – Masindi 1 ura, Masindi – Ziwa 1 ura

Spanje na višini 1.000 mnm.

13_Uganda_Fort Portal - Masindi - Ziwa Rhino (8. dan)

Fort Portal – Hoima – Masindi – Ziwa Rhino Sanctuary

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: