Skip to content

ZANIZIBAR: Pridelovanje morskih alg (20. dan)

Pred prihodom na Zanzibar sva brala o veliki posebnosti otoka in sicer naravni pridelavi morskih alg. Prav zares sem si želela v živo to videti in srečna izbira lokacije hotela nama je ustregla. Zelo zanimivo je bilo videti to neobičajno obliko gojenja morskih alg.

Copy - DSC_5297

Hotel Blue Oyster je prav na plaži, kjer domačinke pridelujejo morske alge. Tako sva imela časa več kot dovolj za opazovanje pridelave in spravila naravno vzgojenih morskih alg. Morske alge pridelujejo v celotnem območju mesta Paje in tudi nekaterih drugih delih otoka.

Copy - DSC_5333

Copy - DSC_5229

Že prvi dan sva lahko opazovala vsaj 20 domačink in tudi nekaj domačinov pri opravilih, ki so povezani s pridelavo morskih alg. Še dobro, da sva bila tako zelo navdušena, da sva že prvi dan naredila precej fotografij, saj se v naslednjih dneh voda ni več tako močno umaknila ob oseki, zato tudi pridelovalcev ni bilo na svoja polja do najinega odhoda.

Copy - DSC_5270

Copy - DSC_5272

Takoj ko se je začela močna oseka in je morje izginilo daleč stran, so iz vasi prišle domačinke, oblečene v čisto običajna tradicionalna oblačila. S seboj so imele velike vreče, v katere so spravljale nabrane morske alge. Večino časa so le sedele v vodi do pasu in privezovale morske alge. V vodi so preživele cel dan oziroma toliko časa, da jih voda ni pokrila čez ramena.

Copy - DSC_5259

Copy - DSC_5257

Na Zanzibarju so leta 2008 ustanovili Seaweed center Zanzibar, ki je socialno odgovorno podjetje, ki zagotavlja ženskam, ki pridelujejo morske alge, možnost izboljšanja življenjskega standarda. Hkrati se trudijo s svojim delom izboljšati ekonomski standard celotne skupnosti.

Copy - DSC_5287

Center obsega tovarno in prostore, kjer izdelujejo mila in kreme iz morskih alg. Kozmetične izdelke nato prodajo lokalno, hkrati pa so jih začeli že tudi izvažati v druge države vzhodne Afrike.

Copy - DSC_5080

Iznašli so celo prav posebno metodo gojenja in pridelujejo dve različni vrsti morskih alg. Sadike morskih alg povežejo med seboj z vrvico, ki jo na koncih pritrdijo na lesene količke. Količki so vzporedno postavljeni v majhne vrtičke, na katerih potem v šestih tednih zrastejo morske alge. Včasih so alge primerne za pobiranje celo že v treh tednih, če piha zelo močan severovzhodnik. Morske alge nato poberejo in jih nekaj dni sušijo na soncu. Gojijo in sušijo morske alge zelenih, rdečih, vijoličnih, zlatih barv.

Copy - DSC_5081  Copy - DSC_5078

Celotni stroški dneva = 136 EUR

  • kava, čaj, voda, kosilo = 38.800 TZS (22,8 USD)
  • sendvič, sladoled, voda = 23.000 TZS (13,5 USD)
  • spanje v Blue Oyster Hotel (nočitev z zajtrkom) = 103 EUR

Devizni tečaj: 1 USD = 1.700 TZS in 1 EUR = 1,11 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: