Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Ena in edina – veličastna Great Blue Hole (19. dan)

Dan, ki sem ga čakala od osnovne šole, ko sem na fotografiji prvič zagledala veličastno modro luknjo. Videti Great Blue Hole iz zraka je bila vsa ta leta moja največja želja, zato je bilo celotno potovanje v ta del sveta povezan s poletom nad modro luknjo. Zgodaj zjutraj sva se odpeljala iz San Ignacia do mestnega letališča v Belize City in nestrpno čakala na enourni polet nad Blue Hole. Letalo je bilo odlično, saj smo sedeli vsak ob svojem oknu. Leteli smo čez čudoviti Turneffe Atol, nato pa prispeli do Lighthouse Reef Atola in zagledali neprestavljivo lepo modro luknjo. Cel atol je zelo plitek in nato se voda vdre kar 124 m globoko. Največjo popolnost dodajo še korale, ki so se razmnožile v popolnem krogu. Z letalom smo naredili vsaj 10 krogov nad luknjo in čisto po pravici povem, da so mi po licu polzele solze sreče. Po povratku nazaj sva prevzela avto, ga parkirala za 4 dni pa varovanem parkirišču in se s hitrim čolnom odpeljala na otok Caye Caulker.


VELIČASTNA MODRA LUKNJA – GREAT BLUE HOLE

Zjutraj sva se odpeljala na letališče, saj sva imela že prej rezerviran in plačan enourni polet nad skrivnostno modro luknjo sredi Lighthouse Reef Atola. V čakalnici Tropic Aira sva nestrpno čakala na polet. Osem potnikov so vkrcali v malo letalo, ki pa je bilo odlično za panoramske lete, saj smo sedeli vsak ob svojem velikem oknu. Poleteli smo čez prvi Turnefee Atol, ki je ponujal veličastne poglede na atol, greben, vse korale in čudovito modrino. Nato smo vstopili v Lighthouse Reef Atol, kjer se nahaja veličastna Blue Hole. Ko sem jo zagledala od daleč, nisem mogla verjeti očem. Nekaj tako veličastnega in lepega še nisem videla. In sploh posebnega. Atol je namreč v celoti nizek, s koralami in nizko gladino. Nato se sredi atola voda vdre 124 metrov globoko v geometrijsko popolnem krogu s premerom 318 m, katerega so obrasle korale. Neverjetno delo mati narave v tem čudovitem morskem okolju. Mnogi se želijo v Blue Hole potapljati, a je menda zelo zahtevno. Jaz nikoli nisem pomislila na to. Vedno sem si jo želela videti iz zraka. Kako je nastala? Gre za enak kraški pojav, ko so cenote na kopnem po Mehiki. Modrih lukenj je na svetu še nekaj, a ta je v mojem srcu zasedla posebno mesto od malih nog. Mesto je seveda uvršeno tudi na Unescov seznam. Naredili smo vsaj 10 krogov nad luknjo in se nato vrnili nazaj na letališče. Tokrat fotografije povedo več kot 1000 besed, zato uživajte.


OTOK CAYE CAULKER

Vesela do ušes sva se odpeljala do pristanišča, od koder vozijo hitri čolni na sosednje otoke in atole. Avto sva pustila na zavarovanem parkirišču takoj zraven pristanišča in se z San Pedro Water Taxi hitrim čolnom odpeljala na Caye Caulker, ki je med popotniki najbolj priljubljena destinacija in tudi cenovno najbolj ugodna. Pol ure vožnje s čolnom in že sva bila na sanjskem otoku Caye Caulker, kjer sva preživela naslednje 4 dni. Nastanila sva se v lepem hotelu z odlično lokacijo, si privoščila odlično kosilo in se potem še kopala na “splitu“. To je žal edina mini plaža Caye Caulkerja in še ta umetno zgrajena. Tudi Caye Caulker je bil poln morske trave, tako da le-tej nisva mogla nikjer ubežati.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 763 EUR

  • bencin = 20 BZ$ (9,5 EUR)
  • juice, zajtrk, čaj, kava, parkirišče, WC = 34 BZ$ (16,2 EUR)
  • polet z letalom nad Blue Hole (Tropic Air) = 546 USD (483,2 EUR)
  • parkirišče za avto (4 noči) = 100 BZ$ (47,6 EUR)
  • povratna karta za hitri čoln Belize City – Caye Caulker (San Pedro Water Taxi) = 54 BZ$ (25,7 EUR)
  • taksi do hotela Caye Caulker = 10 BZ$ (4,8 EUR)
  • kosilo (beef, shrimp fajita, voda) = 72 BZ$ (34,3 EUR)
  • trgovina = 16 BZ$ (7,6 EUR)
  • spanje Yocamatsu (NZ) = 281 BZ$ (134 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP; 1 EUR = 2,10 BZ$;

Prevoženi km = 124 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: