Preskoči na vsebino

BALKAN TRIP: Vsi stroški potovanja

Počitnice na Balkanu s poudarkom potepanja po celinski Grčiji so bile res ugodne. K temu dejstvu zagotovo pripomore to, da ni letalskega prevoza, ki hitro vsaj za enkrat podraži potovanje. To so bile najine najcenejše počitnice v zadnjih osmih letih in tudi prvič sva potovala od doma s svojim avtomobilom. Po toliko letih se nama je tovrstnega načina potovanja prav zahotelo. Pri izbiri prenočišč sva si želela malo boljše nastanitve, a še vedno z normalno ceno. Pri hrani nikoli ne skopariva in nikoli ne gledava na ceno, tako da sva res jedla zelo okusno. Še največ sva zapravila za kave in sveže stisnjene pomarančne sokove. Za gorivo in cestnine ter ostale prevoze sva odštela kar precej in to je strošek, ki se ga žal ne da zmanjšati. Vstopnine so pri Unescovih ogledih dokaj zasoljene in sicer 12 EUR na osebo. Imajo kar enotno ceno po vsej državi, tako da se na koncu kar nabere nekaj stroškov. Z eno besedo – odlične počitnice za zelo normalno ceno.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem 23-dnevnem potovanju sva skupaj zapravila 3.435 EUR oziroma 1.718 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • prevozi na poti (gorivo, cestnine, vlaki, metro) = 655 EUR
  • gorivo diesel = 464 EUR
  • cestnine = 79 EUR
  • trajekt na Elafonisos = 25,50 EUR
  • most Patras = 13,50 EUR
  • ostalo (vlak do Aten iz Megare, taksi, metro Atene, tunel) = 73 EUR
 • hrana na poti = 836 EUR
 • 23 nočitev na poti v hotelih = 1.579 EUR
 • vstopnine in izleti na poti = 354 EUR
 • Ostalo (magnetki, kartice, spominki…) = 18 EUR


CENA HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZA IN OSTALEGA

Na 23-dnevnem potovanju sva zapravila na dan v povprečju 75 EUR na osebo, kar pomeni daleč najcenejše potovanje do sedaj za naju. Seveda je k temu dosti pripomogla bližina in potovanja z lastnim avtomobilom od doma. Glede na to, da res nisva nikoli gledala na cene hrane, je bila le-ta na celotnem potovanju res poceni. Porabila sva le 18 EUR na osebo na dan, kar je res malo. Za prevoze sva v povprečju odštela 29 EUR na osebo na dan, kar je kar precej, a temu strošku se ne morete izogniti. Za nočitve sva odštela zelo normalno ceno, čeprav sva si tudi tokrat privoščila boljše nastanitve. Najina povprečna cena nočitve z zajtrkom je znašala 34 EUR na osebo. Vstopnine niso najbolj poceni, a sva si ogledala popolnoma vse, kar je bilo za videti na poti.


DENAR IN PLAČEVANJE

Na poti tja in nazaj po celem Balkanu sva se praktično znašla brez menjave denarja. S seboj sva imela nekaj gotovine, sicer se pa da tudi praktično povsod plačevati s kreditno kartico. Vse cestnine lahko plačujete tako z Evri kot tudi s kreditnimi karticami. V Srbiji sva tudi v kiosku plačala z Evri, tako da res nisva menjevala nobenega denarja in dvigovala lokalnih valut. V Grčiji pa je doma Evro, tako da tam sva plačevala z domačo valuto oziroma tudi skoraj povsod s kreditno kartico. V Grčiji sva tudi dvignila enkrat gotovino, pazite le, da dvigate na bankomatih, ki so od svetovno znanih bank, da bo provizija za dvig normalna.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: