Preskoči na vsebino

TURČIJA: Sema ritual ali vrteči se derviši (8. dan)

Povsem za zaključek najinega potovanja po Turčiji sva si privoščila že dolgo željeni ples vrtečih se dervišev ali Sema ritual. Kar nekaj časa sem iskala pravo rešitev za ogled, saj je možnosti v Istanbulu kar precej. Na žalost si jih nisva mogla ogledati v njihovem domačem okolju v Konyi, od koder ples in derviši izvirajo. Ples dervišev se v Konyi odvija za domačine, v pravi dvorani, brez vstopnine. A le ob sobotah zvečer. Tako sva se morala zadovoljiti s predstavo v Istanbulu na zadnji postaji znamenitega vlaka Orient Express.

DSC_3148

V Istanbulu izvajajo derviši sema ritual za turiste vsakodnevno in na precej lokacijah. Najbolj znana in najbolj oblegana je dvorana Galata Mevlevihanesi, zato nisva prišla niti do vstopnice. Na njo bi namreč morala čakati v vrsti en dan pred predstavo zgodaj zjutraj. Na voljo je samo določeno število vstopnic, ki jih menda zelo hitro razgrabijo. Tako sva se odločila za železniško postajo Sirkeci. Nekaj dni prej sem rezervirala vstopnice po internetu (izgledalo je čudno, a je izpadlo super). Tudi tukaj je namreč na voljo le nekaj 10 vstopnic in dvorana je bila res razprodana.

DSC_3049

Sufizm je mistična veja islama, ki izvira iz Korana in se osredotoča na ljubezen, strpnost, čaščenje Boga, razvoj družbe ter osebni razvoj skozi samodisciplino in odgovornost. Sufijev način življenja je ljubiti in služiti ljudstvu, opustiti ego in vse iluzije, da bi dosegel zrelost in perfektnost, končno pa tudi Alaha, Resničnega, Pravičnega.

DSC_3056

Red vrtečih se dervišev je le eden od sufijske tradicije in ritual, ki ga izvajajo, simbolizira njihove vrednote v srcih in umu milijonov po vsem svetu. Red je bil osnovan v 13. stoletju v mestu Konya, po inspiraciji islamskega jurista, teologa in poeta iz Perzije Jalaludina Rumija. Praksa vrtenja je oblika “dhikra” (čaščenje Boga) in del Sema rituala. V času otomanskega imperija je bil Mevlevijev red vrtečih se dervišev zelo razprostranjen in se je razširil na Balkan, v Sirijo, Libanon, Egipt in Palestino. Septembra 1925 je Atatürk prepovedal Mevlevi red vrtečih se dervišev v Turčiji, ki je tako postal nezakonit. Derviši so prakticirali Semo na skrivaj, in kljub temu, da so postali turistična atrakcija, so v Turčiji še vedno prepovedani kot verska veja islama.

DSC_3212

Začetek Seme rituala pripisujejo Rumiju, saj je menda med hojo po tržnici zaslišal ritmično nabijanje kladiv izdelovalcev tolčenega zlata. Zvenelo mu je kot besede čaščenja boga. Napolnila ga je sreča, iztegnil je roke in se pričel vrteti v krogu. Sema ritual se izvaja v samahani (ritualna dvorana) po natančno predpisani skripti, po kateri se derviši vrtijo v krogu okoli sheikha, ki je edini, ki se vrti na mestu, okoli svoje osi. Vrtenje je vedno na levi nogi. Derviši so oblečeni v belo haljo (tennura), ki simbolizira smrt, široko črno ogrinjalo (hirka), ki simbolizira grob, in visoko rjavo kapo (kulah ali sikke), ki simbolizira nagrobni kamen. Ritual ima štiri dele.

DSC_3099

Vzdušje v dvorani je bilo simpatično, saj je dvorana lepo akustična in tudi prostor res tih. Sedela sva v prvi vrsti, tako da sva res lahko uživala. Pred začetkom so nam postregli s turškim čajem (pravim ali sadnim). Več kot očitno smo bili vsi prvič na Sema ritualu, saj smo se precej čudili.

DSC_3116

PRVI DEL – Naat in Taksim

Začetek ceremonije pripada petju in igranju, kjer solo pevec poje slavo islamskega preroka Mohameda kakšne pol ure. Nato so odšli in prišli nazaj z črnimi ogrinjali ter visokimi rjavimi kapami. Nato so ponovno peli in igrali.

DSC_3273

DRUGI DEL – Devr-i Veled

Končno so se prikazali nestrpno pričakovani derviši, se priklonili eden drugemu in v procesiji hodili po prizorišču. Priklon predstavlja sprejemanje božjega diha, ki je bil vdahnjen v vsakega od nas. Nato so pokleknili in slekli črna ogrinjala.

DSC_3123

DSC_3120

TRETJI DEL – Štirje Salami

Osrednji del pripada vrtenju štirih dervišev ali samazeni, ki predstavljajo mesec in se vrtijo po zunanjem krogu okoli Sheikha, ki predstavlja sonce. Derviši se vrtijo na levi nogi, medtem ko je njihova desna roka dvignjena navzgor, z dlanjo obrnjeno proti nebu, leva dlan pa je obrnjena proti tlem. Štirje salami predstavljajo duhovno pot po kateri hodi vsak vernik. Prvi salam predstavlja prepoznavanje Boga, drugi salam je prepoznavanje obstoja v svoji edinosti, tretji salam predstavlja ekstazo popolnega predanja in četrti, kjer se Sheikh pridruži plesu, simbolizira mir v srcu po združenju z božanskim.

DSC_3253

DSC_3155

Vrteli in vrteli so se torej štirikrat po 10 minut skupaj. V isti smeri z veliko hitrostjo. Med vsakim delom so zaključili, se vrnili na mesto, se priklonili, predahnili in ponovili vrtenje. Priznam, da se je meni vrtelo, ko sem jih samo gledala. Sploh si ne upam niti predstavljati, kakšen trening in koncentracija sta potrebna za takšen ritual.

DSC_3126

ČETRTI DEL – Zaključna molitev

Na koncu se derviši ustavijo, priklonijo, zmolijo, si ogrnejo črna ogrinajla in oddidejo iz prostora. Vsi so bili vidno utrujeni ter promočeni. Pot jim je z nosa kapljal. S tem se Sema zaključi in ni nobenega ploskanja gledalcev, dokler so derviši v dvorani.

DSC_3301

Ples dervišev je bil gotovo eden vrhuncev potovanja, pa čeprav si ga nisva uspela ogledati v Konyi. Vsekakor zanimiva in predvsem edinstvena izkušnja, za katero nimamo pogosto priložnosti.

Osnovne informacije:

  • kraj prireditve: vsak dan ob 19.00 na železniški postaji Sirkeci, Istanbul
  • vstopnina za ples dervišev = 50 TL (16,7 EUR/osebo)
  • priporočam rezervacijo kart
  • Uradna spletna stran

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: