Preskoči na vsebino

TURČIJA: Načrt potovanja (8 dni)

Po Turčiji sva potovala samostojno celih 8 dni z najetim avtomobilom. Med potovanjem sva si želela ogledati nekaj največjih znamenitosti, ki so precej razpršene po celi državi. Tako sva se odločila za zahodni in osrednji del države, saj je celotno Turčijo praktično nemogoče prevoziti v tako kratkem času, saj je resnično ogromna država. Vrhunci potovanja so bili vsekakor ogled zgodovinskih mest Efes, Assos, Pergamon in Hierapolis. Najbolj pa so naju seveda očarale bele ponvice v Pamukkalah in pravljično mesto v Kapadokiji. Za konec sva si ogledala še glavne znamenitosti in mestni vrvež Istanbula.

DSC_2834


PRED POTOVANJEM

Potovala sva z najetim avtomobilom in spala v več kot odličnih hotelih. Hrana v Turčiji je tako zelo dobra, da zlahka pridobiš kakšen kilogram. Kulinarično sva se resnično razvajala in si pojedla dobesedno pol Turčije. Celotni stroški potovanja za 2 odrasli osebi za 8 dni so znašali 1.700 EUR oziroma 850 EUR na osebo. Podroben stroškovnik, cene vstopnin, cene goriva ter nastanitev si lahko podrobno preberete tukaj.

Kdaj, zakaj in kako?

Turčija cela pot


NAČRT POTOVANJA (9. dni)

BURSA: Svila, bazar in mošeje (1. dan)

V Burso sva prispela že okrog osme ure zjutraj, ko je mesto še povsem zaspano. Bursa je četrto največje mesto v Turčiji z 1,8 mio prebivalcev. Bila je prva osmanska prestolnica in zelo pomembno trgovsko mesto na svilni cesti. Burso imenujejo tudi Yesil Bursa ali Zelena Bursa, ker ima veliko lepih parkov in zelenih površin. Ogledala sva si precej zelo lepih mošej (Veliko mošejo in Zeleno mošejo) in tudi Zeleno grobnico, kjer je prazen sarkofag sultana. Sprehodila sva se tudi med stojnicami na tržnici in uživala v njihovih dobrotah.

DSC_0362

ASSOS IN PERGAMON: Antični višek v Pergamonu (2. dan)

Iz Burse sva se odpravila zgodaj zjutraj, saj je bilo pred nama ponovno veliko kilometrov. Pot naju je vodila v notranjost dežele mimo dveh velikih jezer, nato pa ob obali do tradicionalnega mesteca Behramkalle ali bolj poznanega kot Assos. Vrhunec dneva je bil ogled antičnega mesta Pergamon. Prenočila sva tokrat ob vznožju Pergamona v mestu Bergama.

DSC_0648

EFEZ IN GÜZELCAMLI: Rimski Efez in martinčkanje na obali (3. dan)

Dobri dve uri vožnje po lepih in prostranih cestah obdanih z ogromnimi nasadi oljk sta naju pripeljali do najlepšega in najbolj ohranjenega rimskega mesta v Anatoliji. Rimski Efez se razprostira med dvema gričema, ostanke celotnega Efeza pa najdemo na precej širšem področju. Zgodovina mesta sega v začetek 1. tistočletja pr. n. š., leta 130 pr. n. š. pa je postal prva prestolnica rimske province Azije. Po nekajurnem ogledu sva pot nadaljevala ob obali, kjer so večji in manjši turistični hoteli. Najin izbor je bil majhno mestece Güzelcamli, ki slovi po lepi plaži in kičastih sončnih zahodih.

DSC_0843

PAMUKKALE IN HIERAPOLIS: Bele ponvice v Pamukkalah (4. dan)

Počasi je bilo dovolj “kamna” skozi ostanke grških mest. Najino pot sva nadaljevala v notranjost dežele proti čudežnim belim ponvicam v Pamukkalah. Povsem naju je presenetilo, da je tudi na tem mestu bilo zgrajeno že v 3. st. p.n.š. ogromno mesto Hierapolis, katerega ostanke lahko občudujemo tudi danes. Tako sva ponovno zelo nepričakovano preživela kar nekaj ur med kamni na žgočem turškem soncu.

DSC_1341

KONYA: Mevlanin center in dom dervišev (5. dan)

Spanec je bil nocoj večkrat prekinjen, ker so sredi noč bobnali po ulici. Budnica za domačine, da se nahranijo pred zoro, saj je čas ramadana. Čakala naju je precej dolga pot proti vzhodu do mesta Konya mimo jezera Egidir, ki spominja na naše Blejsko jezero. Cesta naju je v nadaljevanju vodila mimo slanega jezera ter čudovitih večbarvnih polj in ogromnih nasadov sadja in zelenjave. Konya velja za najbolj muslimansko mesto v Turčiji, saj je tu pokopan Mevlana. Ogledala sva si celoten kompleks s prekrasno turkizno grobnico, kjer je pokopan Mevlana ter mnogi sultani in duhovni učitelji samostana. Konya je tudi dom vrtečih dervišev, saj so po Mevlanini smrti njegovi učenci ustanovili Red vrtečih se dervišev “Mevlevi”.

DSC_1511

SULTANHANI, DERINKUYU, KAPADOKIJA: Karavanseraj in pravljična Kapadokija (6. dan)

Zgodaj zjutraj sva krenila iz Konye proti pravljični Kapadokiji. Ker je cesta resnično lepa in prazna, sva že po eni uri vožnje prispela v karavanseraj Sultanhani, ki velja za najbolje ohranjenega v celi Anatoliji. Naprej nisva nadaljevala naravnost do palčkove dežele, ampak sva zavila na stransko cesto, tako da sva prispela naravnost v Derinkuyu, kjer sva si ogledala podzemno mesto. Nato je končno napočil čas, ki sva ga oba nestrpno pričakovala. Opoldan sva že prispela v Kapadokijo, se povzpela po razgled na grad Uchisar ter divjala z štirikolesnikom po pravljični deželi.

DSC_2261

ISTANBUL: Istanbul na dlani s stolpa Galata (7. dan)

Potovanje po Turčiji sva začela in končala v Istanbulu. Ker sva izbrala najprej ostali del Turčije, sva se prvi dan ob štirih zjutraj le peljala po obvoznici skozi mesto. Že prvi občutki in pogledi so dajali vtis mesta, ki se razvija s svetlobno hitrostjo v moderno evropsko mesto. Po šestih dneh potovanja sva se vrnila. Tokrat naravnost iz Kapadokije brez postanka. Avtomobil sva vrnila na letališču in se s tramvajem odpeljala v predel Galata. Kakšna gneča!

DSC_2431

ISTANBUL: Najlepše znamenitosti Istanbula (8. dan)

V Istanbulu sva preživela le dan in pol, saj je zmanjkalo časa. Včeraj sva uspela obiskati predel Galata in se povzpeti na krasen stolp po večerni razgled. Danes so bile v načrtu glavne znamenitosti starega dela mesta, ki praktično stojijo druga ob drugi. Najprej sva si ogledala hipodrom s stebri, nato pa obiskala obe mošeji. Prekrasna Modra mošeja in najveličastnejša Hagia Sophia sta resnično razred zase. Čez cesto sva si ogledala tudi največjo in najlepšo bizantinsko cisterno ter palačo Topkapi, ki je bila cesarska rezidenca osmanskih sultanov. Po odličnem kosilu sva se podala na tržnico oz. bazar in si zvečer ogledala tradicionalni ples dervišev ali sema ritual.

DSC_2143


Turčija je zagotovo odlična destinacija za povsem nova doživetja. Tako bogato zgodovinsko, kulturno in kulinarično deželo težko najdemo. Piko na i dodajo seveda na koncu prevsem ljudje. Neverjetno prijazni, ustrežljivi in potrpežljivi. Zagotovo eno lepših najinih potovanj in v Turčijo se bova še zagotovo vrnila. Ostal nama je še severo-zahodni krog, ki je po pisanju drugih še precej lepši in manj turistično oblegan.

Prenočišča na poti

Hrana na poti

Vsi stroški potovanja

DSC_1701

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: