Preskoči na vsebino

QLINARIKA: TOP 12 restavracij v Sloveniji

Na tako majhnem prostoru kot je Slovenija res težko najdemo toliko odličnih gostiln z najboljšo kulinariko. V zadnjih letih sva jih uspela veliko poizkusiti, pa jih je še ostalo zagotovo vsaj nekaj 10. Za izvrstno kosilo ne potrebujete nobenega posebnega razloga. Še najbolje je, da si ga privoščite kar tako – ker se imate radi in ker uživate v vsakem grižljaju. Dandanes je odlična kulinarika na del najinega življenja in pogosto brez pomisleka zamenjam novo oblačilo za dobro kosilo.

IMG_5656


Izbor TOP 12 temelji na najinih izkušnjah zadnjih let:

12. HIŠA OKUSOV, PETROVČE

V bivši konjušnici na pristavi dvorca Mega, ki ga je v 18. stoletju postavil grof Anton Gaisruck, je mlada ekipa pripravila izjemen ambient in še bolj izjemne okuse. V Preboldu vas zagotovo čaka prava galerija okusov.

WP_20150328_12_03_05_Pro


11. PAVUS, GRAD TABOR LAŠKO

Krasen ambient na gradu Tabor nad Laškim vas popelje med nove okuse ob vsaki priložnosti.

54c84-wp_20140322_005


10. MAHORČIČ, RODIK

V mini vasi Rodik najdemo na enem mestu kar tri odlične restavracije. Do sedaj sva uspela poizkusiti le kulinariko Mahorčičevih, ki niti slučajno ni razočarala. Domače in lokalne sestavine vrhunsko pripravljene v degustacijskem pohodu.

2c3e0-wp_20131102_011


9. DVOR JEZERŠEK, ZGORNJI BRNIK

Jezerškove sva obiskala samo enkrat v sklopu Tedna restavracij in že takrat je bilo res odlično. Vsekakor morava ponoviti obisk in si privoščiti celoten degustacijski meni.

5a6b7-wp_20141025_12_47_08_pro


8. Q-KOMEL, KOBJEGLAVA

Kraška kulinarika z odličnim ambientom in prijaznostjo. Ogledate si lahko tudi domačo pršutarno. Midva od tistega dne jeva samo še njihov pršut. In to čisto vsak dan.

3c20f-dsc_0471


7. KRIŠTOF, PREDOSLJE

Degustacijski meni pri Krištofu je res nekaj posebnega. Predvsem pa morate biti hudo lačni, da se boste lahko prebili čez vse dobrote, ki jih bo ponudila miza. Zagotovo nepozabna izkušnja za vaše brbončice.

15317-wp_20131202_009


6. TORKLA, KORTE

Če ste na Obali in si želite dobrega kosila, potem velja Torkla za jagodni izbor. Odlična kulinarika, izjemen ambient, odprti in svetli prostori vas bodo pocrkljali bodisi izberete mesno ali ribjo “špuro”. Njihova pašteta s tartufi vas bo vrgla na rit.

WP_20151001_15_17_41_Pro


5. VILA PODVIN

Vila Podvin je dobra izbira bodisi za hitro kosilo bodisi za degustacijski meni, ki je res odličen. Pogosto sva pri njih in kulinarika naju še ni razočarala. Sveže, lokalno, zanimivo in inovativno pripravljeni krožniki. Telečja lička pa so razred zase. Zagotovo.

2bcdf-wp_20140727_024


4. GOSTILNA PRI DANILU, RETEČE

Pri Danilu so bili eni prvih v Sloveniji, kjer so ponujali “slow food” krožnike. Skriti, intimni in (še) vedno izjemni.

27772-wp_20140816_009


3. ŽEJA, OZELJAN

Žeja je zmagovalka med ribjimi požrtijami v Sloveniji. Za Žejo si je preprosto potrebno vzeti čas. Morska pojedina traja namreč slabe štiri ure, saj ima 15 hodov plus krožnik sladic. Ja, prav ste prebrali – petnajst. In še en ja, takrat nisva bila obravnavana drugače. Tako pač v Žeji je! Na krožniku se lepo počasi zvrsti vse kar plava v Jadranu, sveže pripravljeno in s posebnim občutkom.

8b507-wp_20140511_003


2. HIŠA RADUHA, LUČE

Hišo Raduho sva obiskala večkrat. Priznam, da so naju prvič dobesedno vrgli na rit že s samim ambientom. Minimalističen, topel, domač. Kar pogreznila sva se v njihove s kožo ogrnjena lesena stola. Vrhunec je bila zagotovo izjemna kuharija domačih, saj tukaj kuha že četrta generacija. Za povrh ponudbo dopolnjuje izjemna arhitektura bivalnih enot – steklen kozolec in hiške na drevesu. Z eno besedo – popolno!

22cda-wp_20131013_008


1. GOSTILNA PRI LOJZETU, ZEMONO

Ja, šef Kavčič na Zemonu je (še vedno) kralj slovenske kulinarike. Ne bom izgubljala besed – poizkusite sami.

WP_20160110_15_02_28_Pro_LI


Odlične izbire v Sloveniji ne zmanjka in hrana bi nam vsem morala pomeniti veliko več, kot nam danes pomeni v povprečju. Od tega, kar damo v usta, je odvisno delovanje našega telesa. Koža, prebava, delovanje organov, nohti, vid, lasje. Če nič drugega, bi se zaradi teh razlogov morali prehranjevati bolje in odlični prehrani nameniti večji del naših dohodkov. Žal jih slovenci vse prevečkrat namenimo za nepomembne dobrine – hišo, stanovanje, počitniško prikolico in avtomobil. Da niti ne omenjam cigaret, kave, piva in vina. Nikoli ni prepozno začeti z uživanjem v kulinariki.

6 Comments »

 1. Super nabor restavracij! Človek ob spremljajočih fotografijah postane kar lačen. 🙂

  BTW, če te pot kdaj zanese na mariborski konec, toplo priporočam gostilno Pec v Selnici ob Dravi.

   • Definitivno ena najboljsih restavracij v mariborskem koncu. Sicer malce drazja, ampak se splaca vsakega €, ker je hrana res pravo razvajanje brboncic. 😀

   • Super! Hvala še enkrat…. 🙂 V MB koncih imava vedno problem najti kaj pametnega za pod zob. 🙂

   • Ja, čeprav je v MB kar nekaj restavracij, je tistih top res samo peščica. 🙂 Bojda je enako dobra kot Pec tudi restavracija Mak na Pobrežju, ampak te pa še nama ni uspelo preizkusiti. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: