Preskoči na vsebino

MOJ IZBOR: Najina foto oprema – prisegava na Nikon, GoPro in Iphone

Za popotniško spletno stran so običajno potrebne tudi dokaj lepe fotografije. Zadnje čase so vse bolj aktualni video posnetki, ki sva se jih midva lotila šele lansko leto. Ker nisva ne poklicna ne ljubiteljska fotografa, se po svojih močeh potrudiva narediti najboljše. Časa za fotografijo si na poti ne vzameva veliko, ker nama je enostavno bolj pomembno doživetje kot pa lepa fotografija. Je pa dejstvo – boljša kot je foto oprema, lažje je narediti lepo fotografijo. Vsa leta prisegava na DSLR fotoaparat Nikon s pripadajočimi objektivi. Lani sva dokupila še kamero GoPro HERO4 predvsem za snemanje pod vodo in v mokrih situacijah (slapovi, dež). Kar precej fotografij nastane tudi z najinima telefonomaIphone 5 SE za gospodično in Iphone 7 za gospoda. Največji hec pri vsem pa je, da na terenu običajno Matjaž fotografira, jaz snemam. Doma pa nato jaz obdelujem Matjaževe slike, Matjaž pa naredi video iz mojih posnetkov.


FOTOGRAFIRANJE

Foto aparat DSLR Nikon D7100

Za fotografiranje uporabljava kar nekaj naprav. Osnovne fotografije seveda narediva z najinim foto aparat DSLR Nikon D7100, ki sva ga kupila pred dvema letoma in sva z njim res zelo zadovoljna (zdaj 739 EUR). Večino časa fotografirava kar z avtomatiko, včasih pa popravljava le svetlobo. Naredi res krasne fotografije, ki so v večini že v osnovi zelo lepe. Opazila sem, da je sedaj na voljo že model D7500, ki je trenutno naslednik najinega modela (1.529 EUR). Pred tem modelom sva imela foto aparat DSLR Nikon D3100, s katerim sva bila tudi zelo zadovoljna. Imela sva dva objektiva in sicer Nikon 18-105 mm ter Nikon 55-200 mm, a slednjega nikoli nisva uporabljala. Z nakupom novega fotoaparata sva se odločila samo za en objektiv in sicer Nikon AF-S DX 18-300 f/3,5-5,6 G ED VR (1.050 EUR). Razlog za to se skriva samo v tem, da se nama na poti enostavno ne ljubi menjevati objektivov za nobeno ceno. Ta objektiv je nama res super in izpolni večino najinih želja. Tudi na safariju ob velikih fotografskih razdaljah. Edina slabost je teža, saj je skupaj z objektivom težak slaba dva kilograma.

Dodatna oprema za fotoaparat:


Kamera GoPro model HERO4 Black Edition

Pred obiskom Viktorijinih slapov sva se odločila tudi za nakup mini kamere GoPro HERO4 (cena = 529 EUR), saj bi bilo za najin fotoaparat čisto preveč vode. GoPro kamera je odlična za dež, slapove ter seveda podvodno fotografijo ter snemanje. Z osnovno različico praktično dobite le kamero, ki pa mu je potrebno za njegovo funkcionalnost dokupiti kup dodatkov, da sploh lahko greste na pot. Najprej se nisva mogla navaditi nove kamere, saj ima veliko večji kot za fotografiranje in snemanje, zdaj nama pa je počasi kar prirasla k srcu. Pod vodo res dobro deluje in dela lepe fotografije ter tudi posnetke.

Dodatna oprema za GoPro:


Najina telefona Iphone 5SE in Iphone 7

Veliko fotografij nastane tudi s telefonoma. Jaz prisegam že vrsto let na Iphone 5, tako da imam že drugič zapored enak telefon le da sem pri novem zamenjala srce. Sedaj imam v modelu 5 srce šestice in več spomina (64GB). Matjaž pa je svojo ljubo Nokio 930, ki je delala fantastične fotografije, moral zamenjati za Iphone 7, s katerim je tudi dokaj zadovoljen. Z Nokio še vedno delava na poti odlične panoramske posnetke.


OBDELAVA FOTOGRAFIJ

Domov običajno prineseva kar lepo količino fotografij, ki jih potem v miru pregledam, obrežem in malo popravim, če je potrebno. To vse naredim v Nikonovem programu ViewNX 2, ki ga dobiš brezplačno ob nakupu fotoaparata. Jaz fotografije obrežem glede na kompozicijo običajno v format 16×9. Fotografije tudi lepo poravnam in popravim mogoče za odtenek svetlobo, kontrast, sence ipd. Ampak res zelo malo, tako da niso preveč popravljene, ker se mi zdi to nesmiselno. Program je res odličen in enostaven za uporabo. Fotografije za spletno stran potem še v slikarju zmanjšam na 900 x 506 px, tako da mi ne vzamejo preveč prostora. Če želim narediti galerijo fotografij, uporabim kar aplikacijo Google Photo. Res enostavno in uporabno.


VIDEO POSNETKI IN PRODUKCIJA KONČNEGA VIDEA

Vse video posnetke sva ob prvem snemanju v Vietnamu naredila kar z fotoaparatom in nastal je prav lep film. Pri videoposnetkih s fotoaparatom je včasih problem z ostrenjem, ker kar malce traja. Je pa dobro, ker ima odličen zoom in lahko zelo približava posnetek. Lani sva kupila za snemanje še GoPro HERO4, tako da zdaj veliko snemava z GoProjem. Predvsem pod vodo ter ob deževju. Na zelo mokrih terenih (slapovi Iguazu, Viktorijini slapovi) pride še posebej prav. Lahko pa tudi snemaš sebe s podaljšanim ročajem, tako da je res priročno. Lahka in majhna kamera, ki je zelo enostavna za uporabo ter predvsem priročna. Tudi za hojo v hribe in podobno, za kar je fotoaparat absolutno pretežek. Kar nekaj video posnetkov jaz naredim tudi s svojim telefonom Iphone 5 SE in celo sva naredila cel film s temi posnetki (smučanje na ledeniku Mölltal).

Produkcijo video posnetkov je v celoti prevzel Matjaž in se v to delo ne vtikam. Matjaž uporablja dva programa in sicer je osnoven program Adobe Premier PRO CS6. Program je kar zahteven, a se ga da vseeno osvojiti z nekaj ur učenja. Dela z videi je res ogromno na začetku, saj ne veš kakšen material boš prinesel domov. Šele kilometrina prinese dobre osnovne posnetke, ki jih lahko potem narediš v dober video. Video je čisto obraten od fotografije – mora biti dinamičen in z veliko premikanja (predvsem igralcev). Narediti je potrebno zgodbo z glavo in repom. Statični posnetki so zelo nezaželjeni. Če so, morajo biti zelo dobri. Snemava kadre dolge od 5 – 10 sekund, ki jih potem Matjaž nareže na krajše kadre, ki so dolgi 3-5 sekund in jih potem zmontira skupaj v celoto.

Drugi program pa je GoPro Studio od GoProja, ki je enostavnejši in lažji za uporabo. Ampak lahko v njem obdelujete samo GoProjeve video posnetke. V Adobe Premieru pa lahko obdelate vse vrste video posnetkov. Za pripravo videa potrebujete res dober material, veliko morate že razmišljati na poti o produkciji, da vam na koncu precej stvari ne zmanjka. In pa morate imeti zelo zmogljiv računalnik, da sploh lahko zmelje tako veliko količino podatkov naenkrat. Tudi računalnik sva morala zamenjati, saj običajni osebni računalniki enostavno nimajo takšnega spomina.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: