Preskoči na vsebino

ALBANIJA: Zanimivi zgodovinski mesti Gjirokastër in Berat (20. dan)

Čas za slovo od Grčije in počasi v nekaj dneh nazaj do doma. Iz Konitse sva imela samo nekaj 10 kilometrov vožnje do grško-albanske meje, ki sva jo prečkala v nekaj minutah. Po Albaniji sva se lahko vozila povsem normalno po lepi in novi cesti, zato sva prispela v mesto Gjirokastër že okrog devete ure zjutraj. Majhno staro mesto je pod Unescovo zaščito in ima čudovite hiše s kamnitimi strehami. Ogledala sva si zgodovinsko trdnjavo in se sprehodila po ulicah starega dela mesta. Z vožnjo sva nadaljevala proti mestu Berat, ki je prav tako pod Unescovo zaščito. Berat se nahaja malce izven glavne ceste, zato je promet potekal v zadnjem delu nekoliko počasneje. Berat ali mesto tisočerih oken je pravi kulturni biser Albanije. Sprehod po ulicah in ogled tradicionalne hiše naju je navdušil. Zelo lepo in vredno postanka na balkanski poti.


ZGODOVINSKI GJIROKASTËR

V albansko mesto Gjirokastër sva prispela že okrog devete ure zjutraj, saj sva se na pot podala iz Konitse takoj po zajtrku in nisva imela nobenih težav ne na cesti ne pri prečkanju meje. Mesto Gjirokastër se nahaja v dolini med gorami Gjerë in Drino na 300 metrih nadmorske višine. Parkirala sva pred starim središčem na velikem parkirišču, nato pa se sprehodila skozi glavne stare ulice do trdnjave, ki se nahaja nad mestom. Stari del mesta je pod Unescovo zaščito, saj velja za redek primer dobro ohranjenega otomanskega mesta, ki so ga zgradili veliki kmetje. Mesto se pojavlja v zgodovinskih zapisih že leta 1336 pod grškim imenom Argyrokastro kot del Bizantinskega cesarstva. Sledilo je pet stoletij (1417 – 1913) osmanske oblasti, ko je bil znan pod imenom Ergiri. Med osmanskim obdobjem v 16. stoletju je s prilivom muslimanskih spreobrnjencev z okoliščega podeželja zavladala preusmeritev iz krščanskega mesta v mesto z največ muslimanskimi prebivalci. V mestu poleg muslimanskih in pravoslavnih Albancev živi tudi precejšnja grška manjšina.


BERAT – MESTO TISOČERIH OKEN

Precej dolga vožnja naju je nato čakala do Berata. Prvi del ceste še zelo lep, nato pa malo bolj skozi manjša mesta po slabših in seveda bolj polnih cestah. A še vedno popolnoma enaka kakovost vožnje kot v Sloveniji, tako da se lahko zelo primerjamo z njimi. V Beratu sva imela hotel v samem starem jedru in s terase pa najlepši pogled na stare hiše. Prečudovito in zelo priporočam najino nastanitev, če boste v Beratu. Najprej sva si pri sosedih privoščila dobro kosilo, nato pa sva se sprehodila po ulicah ob reki Osum, ki teče skozi mesto. Mesto je obdano z gorami in griči, vključno s Tomorrjem na vzhodu, ki je bil razglašen za nacionalni park. Berat je pod Unescovo zaščito, saj obsega edinstven slog arhitekture z vplivi iz več civilizacij, ki so skozi zgodovino uspevale na tem mestu sobivati ​​več stoletij. Staro mestno jedro je polno cerkva in mošej ter velja za eno glavnih kulturnih središč države. Mesto še vedno slovi po svoji zgodovinski arhitekturi in lepoti. Zaradi številnih velikih oken starih okrašenih hiš, je mesto znano kot “mesto tisočerih oken“. Četrt je zgrajena na zelo strmem mesti in zdi se, da so okna zgrajena eden nad drugim.

 

Sprehodila sva se celo do trdnjave, a so razgledno ploščad ravno renovirali, tako da nisva dobila pravega razgleda. Pot je zelo strma in do trdnjave je precej stopnic, tako da boste izgubili kar nekaj kalorij do vrha. Ne pozabite na vodo.

Ogledala pa sva si tudi etnograski muzej, ki je bil odprt leta 1979. Vsebuje raznolikost vsakdanjih predmetov iz celotne zgodovine Berata. V čudovitem muzeju se sprehodite po tradicionalni hiši, v kateri so vaška dnevna soba, kuhinja, dnevna soba, zunanji prostori ter kletni prostori, v katerih je bila stiskalnica za oljke, preša za volno in številne keramišne posode za shranjevanje. Zelo lep muzej vreden ogleda.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 85,30 EUR

  • gorivo diesel = 25 EUR
  • Gjirokastër trdnjava vstopnina = 4 EUR
  • kosilo (ravioli, pečenka, kava, voda) = 14 EUR
  • kava in čaj Berat = 3,30 EUR
  • vstopnina Etnografski muzej Berat = 4 EUR
  • trgovina = 3 EUR
  • magnetek in kartica = 2 EUR
  • Guesthouse Arben Elezi (NZ) = 30 EUR

Prevoženi km = 246 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: