Preskoči na vsebino

MALDIVI 2021: Načrt potovanja (13 dni)

Še pred nekaj leti sem za počitnice na Maldivih z roko zamahnila: “To pa ni za naju.” A kot pravijo, zarečenega kruha se največ naješ. Na Maldivih sva prvič počitnikovala junija 2019, ko je bilo vse še “normalno”. Počitnice so nama bile izredno všeč, Maldivi so naju res pozitivno presenetili in z veseljem bi se vračala vsako leto. A nikakor ne v resorte, ampak na poseljene otoke z domačini, ki imajo dušo in pravcati popotniški ter tudi brodolomski pridih. Počitnice na Maldivih sva zelo nepričakovano hitro ponovila in sicer že marca 2021. Razlog je bil predvsem v nepredvidljivi Covid situaciji po celem svetu. Izbrala sva 2 poseljena otoka – rajski Feridhoo in krasni Ukulhas ter dva dni sva preživela v prečudovitem otoku Nika Island Resort & Spa. Bilo je res super, uživala sva kot že dolgo ne, vse je šlo po planu bez izzivov in končno sva bila po dobrih pol leta spet naokoli po svetu. Svet je lep!


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Za potovanje na Maldive je vedno pravi čas. Prvič sva tja potovala izven glavne sezone, ker sem želela mir in manj ljudi. Potopvala sva junija 2019. Takrat je načeloma več dežja in so višje temperature. Tokrat sva potovala konec marca in začetek aprila, ko je najvišja sezona. Skupaj sva potovala 13 dni in sicer od 26.3. – 7.4.2021. So nižje temperature zraka in tudi najmanj dežja je v povprečju februarja in marca. Vsaj tako pravi statistika. Priznam pa, da sva imela prvič junija precej lepše vreme kot tokrat, a v povprečju 1 cel dan dežja tako junija kot zdaj marca. Sicer pa več oblakov, ampak sončno, lepo, toplo, skratka čudovito vreme. Mene oblaki razveseljujejo, saj vsaj malo prekrijejo zelo močno sonce.

Preberi cel članek


PRENOČIŠČA NA POTI

Med tokratnim obiskom Maldivov sva ponovno izbrala tri otoke. Tokrat sva bila že malce pametnejša in sva izbrala otoke, do katerih je precej poceni in zelo lahek dostop z redno linijo hitrega čolna z letališča Velana v glavnem mestu Male. Ker pa je bila za povrh še Covid situacija z malo turisti, je bila izbira še toliko bolj omejena. Tudi za naju, saj nisva niti vedela, kaj lahko pričakujeva ob prihodu. Pred odhodom sva bila prepričana v dvoje – najprej greva na precej nepoznani otok Feridhoo in zaključiva na otoku Ukulhas. Vmes sva bila brez plana in sva se tik pred zdajci na licu mesta odločila za resort Nika Island Resort & Spa. Za vseh 11 nočitev z zajtrkom sva plačala skupaj 1.015 EUR oz. 92 EUR/dan. Naključje ali ne, izbrala sva popolne počitnice!

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Na Maldivih sva že potovala pred letom in pol, zato ni bilo na krožnikih velikih presenečenj. Dan sva vedno začela z odličnim zajtrkom. Včasih bolj lokalnim s tuno, drugič bolj evropskim z marmelado. Dopoldne in popoldne med obroki sva se sladkala s svežim kokosom in mangovim sokom. Kosilo sva imela vedno obilno in še najraje sva si privoščila indonezijski nasi goreng ter riž s tuno in zelenjavo. Sicer pa tudi sveže popečen file ribe, rezance s škampi, tajski pad thai ali goveje trakce z rižem. Večerja je pri nama kot že običajno bolj lahka in sicer še najraje imava club sendvič ali toast s sirom in paradižnikom, škampe in seveda kaj sladkega, če je na voljo. Hrana je na Maldivih zelo okusna in izbire je vedno dovolj. Seveda pa mene najbolj razveseljuje odličen mango. V trgovinah je manjša izbira, a vseeno dovolj za potešitev kakšnega grižljaja. Za hrano in pijačo sva na potovanju zapravila skupaj 563 EUR, kar pomeni 22 EUR na dan na osebo.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Vsak, ki mu omenim počitnice na Maldivih, si zamisli vsaj 10.000 EUR stroškov za teden dni. Ta pa ima denarja, si misli. Ampak resnica je daleč od te petmestne številke, če si želiš divjih in rajskih počitnic. V resortskem turizmu Maldivov boste zelo hitro prišli do zgornje številke, na poseljenih turističnih otokih pa za nekajkrat manj. Nama v resnici je v resortu celo čisto brezveze in nama sploh ni všeč, pa čeprav bi si z lahkoto to tudi privoščila. Ob prvem potovanju na Maldive sva nekoliko več zapravila zato, ker sva si izbrala 3 otoke, ki so si bili zelo oddaljeni. Tokrat pa sva bila že bolj pametna in sva izbrala otoke, ki so si zelo blizu in tako zmanjšala stroške prevoza med otoki. Na otoku Feridhoo je bilo nepozabno in ultra poceni. Ker sva ljubitelja samote in tišine, je to za naju rajska destinacija. Vmes sva šla za dva dni v resort, kar naju je stalo zasoljenih 1.000 EUR. Bilo je krasno, a za naju ni vredno. Vseskozi sva sanjala o najini poceni rajski divjini Feridhooja. Na otoku Ukulhas pa je bilo vsega ravno prav, če želite vseeno malce dogajanja. Nekaj ljudi, dovolj restavracij in krasna plaža. Tokrat sva bila na treh povsem različnih otokih in bilo je super za menjavo ritma na 13-dnevnem potovanju. Ker v resnici, Maldivi niso potovanje, ampak počitnice. Rajske počitnice!

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA (13 DNI)

Z BRNIKA SKOZI ISTANBUL V MALE (1. dan)

Do predzadnjega dne pred odhodom, ko sva imela oba potrdili o negativnem PCR testu, se nisem želela veseliti odhoda, da ne bi bila preveč razočarana. Ko sva imela v četrtek sredi dneva potrdilo, pa sva začela res verjeti in pakirati v zadnjem trenutku. Veliko se je že govorilo o novem “lock downu”, a preden se je to udejanilo, sva midva že ležala na plaži, tako da sva odpotovala zelo nestresno. Izredno čuden občutek je bil ob prihodu na povsem prazno letališče na Brniku po več kot letu dni. Potem se nas je vseeno potnikov nabralo za polno letalo proti Istanbulu. Na check-inu je sedaj veliko počasnejši protokol, ker preverjajo za vsakega potnika ciljno destinacijo in seveda zahteve za vstop. Na letašču in med letom moraš ves čas nositi zaščitno masko, sicer pa vse poteka po popolnoma enakem postopku. Na Turkish Airlines razdelijo na vsakem letu tudi Korona paket, ki vsebuje maske, razkužilo in robce za razkuževanje. Najprej sva poletela z Brnika v Istanbul in tam imela res samo čas za prestop na drugi let proti Maldivom. Drugi let je bil poln do zadnjega sedeža in brez posebnosti smo sredi naslednjega dne pristali na letališču Male na Maldivih.

Preberi cel članek


S HITRIM ČOLNOM NA OTOK FERIDHOO (2. dan)

Potovanje na Maldive je bilo tokrat precej nestresno, ker sva v resnici že vse poznala, saj sva bila na istem mestu pred manj kot dvema letoma. Na Maldive boste skoraj vedno prileteli podnevi in boste lahko s svojega letalskega okna občudovali prekrasne atole. Ko jih prvič zagledaš, misliš da sanjaš. Tako je samo v reklamah in časopisih. Tokrat je bilo pri nama slabše vreme, zato turkizne barve v atolih niso tako izstopale, a vseeno nebeški pogled. Na letališču sva bila zelo domača. Tako sva se hitro preoblekla, saj je v naju butnila neznosna vročina in vlaga. Prileteli smo opoldne, tako da sva imela čas za odličen tajski pad thai za kosilo, dvignila lokalni denar na bankomatu za celoten čas potovanja (cca. za 230 EUR), kupila v lekarni “mehčalecproti komarjem in nato počakala na hitri čoln za najin otok Feridhoo, ki sem ga rezevirala skozi rezervacijo nastanitve.

Preberi cel članek


ZELO UMIRJEN IN ČIST OTOK FERIDHOO (3. dan)

Včeraj zvečer sva prispela na otok v poznih urah, ko se je že popolnoma stemnilo. Nisva dobila občutka, kam sva prispela. Vedela pa sva natančno, kaj pričakovati od tipičnega maldivskega poseljenega otoka z domačini, ker sva na Maldvih že bila. Čakalo naju ni nobeno presenečenje. Otok Feridhoo sva izbrala izključno zaradi bikini plaže, ki je res ena najlepših na tem planetu. Otok Feridhoo je zelo majhen. Na njem živi 800 domačinov, ki pa pretežno delajo v sosednjih resortih od zore do noči, zato jih nikoli ne boste srečali.

Preberi cel članek


ODLIČNA HRANA NA OTOKU FERIDHOO (4. dan)

Tokrat sem se odločila, da vam otok prikažem v malo drugačnem zaporedju. Seveda sva cele dneve preživela na plaži (glej zapis 5. dan potovanja) in v morju, a jesti je seveda vmes tudi potrebno. Na otoku Feridhoo ne pričakujte nobene “noblese za finočo”. Gre za reven otok domačinov in temu je primerna seveda tudi gostinska ponudba. Domačini se ne prehranjujejo v lokalih, ker imajo doma žene, ki zelo lepo skrbijo za svoje družine. Na otoku so zato le trije lokali, ker ob polni zasedenosti otoka, ni več kot 30 turistov. Kar pomeni zelo okrnjeno ponudbo, a to ne pomeni niti slučajno slabe kakovosti.

Preberi cel članek


RAJ NA ZEMLJI – PLAŽA FERIDHOO (5. dan)

Končno vam bom predstavila tudi raj na Zemlji (video) Seveda je bil glavni razlog najinega obiska otoka Feridhoo poležavanje na rajski plaži in kopanje v turkiznem morju. To sva tudi počela dan za dnem vse dni. Maldivski poseljeni otoki z več turističnimi nastanitvami imajo v večini tudi lepo urejeno bikini plažo. In otok Feridhoo ni nobena izjema. Otok sem našla skozi opise popotnikov na Bookingu in na Google Mapsu iz zraka. Izgledalo je fantastično in tako je tudi v resnici. Za naju je Feridhoo pravi košček raja na Zemlji! Vseh 5 dni sem se ščipala, če slučajno sanjam.

Preberi cel članek


NEPOZABNO SNORKLANJE Z MANTAMI (6. dan)

Na otoku Feridhoo organizirajo tudi različne izlete. Lahko greste na snorklanje, na piknik na okoliške “sand banke” ali na snorklanje z mantami. Ker smo bili vseh 5 dni na otoku le štirje turisti, so bili vsi izleti seveda samo po dogovoru. Za zadnji dan smo se skupaj dogovorili, da gremo na snorklanje z mantami. Šli smo trije in vodič ter voznik čolna. Odpeljali smo se s čolnom na odprto morje ob dvojni mavrici za srečo. Poiskali smo manto in poskakali v morje.

Preberi cel članek


RAZVAJANJE V NIKA ISLAND RESORT & SPA (7. dan)

Pri tokratnem potovanju na Maldive nisva imela začrtanega plana, saj so bile razmere zelo nepredvidljive zaradi Covid situacije. Večkrat sem menjala lokacije pred in med potovanjem. Začrtan sva imela začetek – otok Feridhoo za najmanj 3 noči in za konec na otok Ukulhas za 3 noči. Vmes pa nisva vedela, kako in kaj. Ko sva prispela na rajski Feridhoo, sva nočitve takoj podaljšala na 5 noči, potem pa sva imela vmes 2 prosti nočitvi do Ukulhasa. Opcija je bil podaljšek na Feridhoo ali Ukulhasu, še boljša pa najti nekaj vmes med njima, kajti tukaj pelje redna linija hitrih čolnov, kar je tudi pomembno pri izbiri. In sem gledala na Google Maps, kaj je sploh na voljo. Najprej sva hotela na poseljeni otok Mathiveri, ki ima zraven super “sand bank”. Pa naju ni najbolj prepričal. In nato najdem zelo blizu otoka Mathiveri Nika Island Resort & Spa.

Preberi cel članek


ČUDOVITI PODVODNI SVET OTOKA NIKA (8. dan)

Na resortskem otoku Nika sva res uživala tudi v podvodnem svetu. Le nekaj zamahov z obale se je že bohotil čudoviti podvodni svet živih koral in pisanih tropskih ribic. Sama ali z vodičem bi celo lahko šla na snorklanje okoli celega otoka, a meni je bilo dovolj opazovati podvodni svet le na najinem delu otoka, saj so bile korale res prečudovite. Zelo lepo!

Preberi cel članek


OPOLDANSKI PREMIK NA KRASNI UKULHAS (9. dan)

Otok Ukulhas je bil v najinem planu od začetka planiranja tega potovanja. Obiskati sva ga želela že leta 2019, a sva takrat potem izbrala druge otoke. Ukulhas je v resnici top izbira za počitnice na Maldivih. Če bi vam svetovala, na katere otoke prvič na Maldive, sta to zagotovo Ukulhas in Thoddoo. Sta si blizu, hitri čolni so poceni in oddaljenost obeh otokov od letališča Male je samo slabi 2 uri. Hkrati pa sta oba dovolj velika in imata dovolj infrastrukture, da boste več kot zadovoljni. Naju je Ukulhas prepričal s čudovito in dolgo peščeno plažo, dovolj veliko izbiro hrane in malo manj z že precej bolj razvitim turizmom. Še vedno pa so to čisto pravi Maldivi s turkiznim in prečudovitim morjem.

Preberi cel članek


ČUDOVITA PLAŽA IN MORJE NA UKULHASU (10. dan)

Po odličnem zajtrku sva bila prva na plaži in ni nama bilo žal. Okrog osmih zjutraj je na plaži najlepše. Sprehod, umirjeno morje, nikjer nikogar. Sprehod ob nežnih sončnih žarkih, plavanje v toplem turkiznem morju v jati majhnih ribic. Ležanje pod palmo v naravni senci. Lepota modrih odtenkov morja mi ne pusti zatisniti očesa niti za sekundo. Svež kokosov oreh za osvežitev in mangov sok za popoln užitek. Sredi dneva odlično kosilo, nato pa popoldan isti program do sončnega zahoda. Sladica in škampki za večerjo. Dan za dnem isti program. To so prave rajske počitnice!

Preberi cel članek


ZADNJI DAN UŽIVANCIJE NA UKULHASU (11. dan)

Otok Ukulhas ima tudi lep podvodni svet na koralnem grebenu. Tako pravijo. Priznam, da nisem šla niti pogledati, ker mi je bilo na plaži in v morju tako super, da nisem hotela imeti obraza pod vodo. Mogoče se zdi čudno, ampak je res. Zadnji cen dan uživanja na prekrasnem otoku in še lepši plaži sva izkoristila vsak trenutek. Priporočam!

Preberi cel članek


PRIJETNO POPOLDNE NA PLAŽI HULHUMALE (12. dan)

Pozno večerni let ob 23. uri nama je omogočal še cel dan uživanja na Maldivih. Celo dopoldne sva preživela v popolnoma ustaljenem ritmu na najini rajski plaži, ob 13. uri pa sva imela hitri čoln za letališče Male. Pazite, da pred odhodom na hitri čoln ne jeste in pijete vsaj tri ure, da vam ne bo slabo. S hitrim čolnom z Ukulhasa do letališča potrebujete približno dobro uro in pol. Shranila sva si prtljago in vzela taksi do bližnjega otoka Hulhumale, kjer še nisva bila. Hulhumale je velik otok, ki ga gradijo predvsem za domačine in tudi nastanitve za turizem. Ogromno se gradi, zato je tudi veliko priseljencev iz Pakistana in Bangladeša, ker potrebujejo delovno silo. Plaža je dolga in lepa ter tudi primerna za kopanje, a ne v kopalkah. Na plažo prihajajo predvsem domačini, zato je potrebno upoštevati njihova pravila. Midva sva se sprehodila, opazovala življenje domačinov, si privoščila odlično kosilo ter najboljši mangov sok na celem potovanju. Super sva se počutila med domačini. Res prijetno presenečenje v bližini letališča, če imate pozen let domov.

Preberi cel članek


PREKO ISTANBULA V LEDENO LJUBLJANO (13. dan)

Nočni let proti Istanbulu je minil zelo hitro, ker sem ga praktično v celoti prespala. Ob sončnem vzhodu smo prispeli v Istanbul in imela sva časa le za prestop na letalo za Ljubljano. Žal ni bilo časa niti za kavico in rogljiček. Kratek 2-urni polet proti ledeno mrzli Ljubljani je hitro minil. Z letala sem opazovala zelo redko zasneženi Zagreb. Sploh pa v mesecu aprilu. In nato zasnežena Slovenija, proti Ljubljani pa seveda še gosta megla. Brrrrr…. iz +35 stopinj na -4 stopinje ni mala šala. Na letališču Brnik sva morala narediti pregrešno drag PCR test pred vstopom v državo, da sva se izognila 10-dnevni karanteni. Test naredijo v zgornjih prostorih in potem sva čakala na rezultate debelih 6 ur. Na voljo je le avtomat za kavo in prigrizke. Seveda sva na to bila pripravljena, zato sva imela s seboj službene računalnike in oddelala svoj delovni dan kar na letališču. Bila sva oba negativna, tako da sva lahko vstopila v državo brez karantene. Bile so res super počitnice tudi v teh “čudnih” časih in po dolgem času sva se spet počutila normalno. Vesela, da se je vse super izšlo brez izzivov!

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Ne, z Maldivi nisva zaključila. Še večkrat si jih bova privoščila, ker so to res rajske in sanjske počitnice za čisto soliden denar. Otokov je več kot dovolj, tako da se veseliva naslednjih raziskovanj. Mogoče pa že naslednjo zimo, ko bo zopet Covid drama po celem svetu. Maldivi so super izbira!

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: