Preskoči na vsebino

BILANCA: Vaši najljubši članki v letu 2015

Od čudovitega leta 2015 smo se poslovili. Poleg potovanj, izjemne kulinarike in veliko športnih doživetij je v začetku marca zaživela tudi moja nova spletna stran Andreja’s WORLD z novo podobo. V teh desetih mesecih vas je stran obiskalo kar 13.360 in naštela sem okroglih 80.800 prebranih člankov. Ker je še vedno delujoča tudi prejšnja stran World Through Andreja’s Eyes, ste tudi tam prebrali kar 39.616 člankov. Skupaj na obeh straneh torej kar 120.416 prebranih člankov. Iskrena hvala vsem za branje.

Andreja's World


V tem letu ste obiskovalci iz Slovenije (73.475), Švice (757), ZDA (640), Hrvaške (539), Nemčije (489), UK (337), Japonske (292), Francije (286), Italije (284), Avstrije (271) in ostalih držav na spletni strani Andreja’s World najraje brali naslednje članke:

10. ŠRILANKA – Načrt potovanja (25 dni)

Potovanje po Šrilanki je prineslo polno presenečenj na sami poti. Zaradi velike službene zasedenosti, pred odhodom ni bilo nič časa za pripravo, zato sva imela celotno potovanje bilo zelo spontano. Prav zaradi tega, sva se enkrat morala tudi vračati nazaj po isti poti, ker sva šele pozneje ugotovila, da sva izpustila ogled sinjih kitov. A nič zato. Šrilanka je ponudila precej več kot sva pričakovala. Prvič sva tako plula med mangrovami, iguani so nama vsakodnevno prečkali pot, obiskala sva želvjo farmo, dan preživela z največjimi kiti na svetu, obiskala pravi safari ter se naužila lepot gričevnatih pokrajin, posajenih s čajevcem. Ko k temu dodam še razvajanje na rajskih plažah ter odlično hrano, potem lahko Šrilanko opišem za rajsko popotniško destinacijo.

e430c-20130201_srilanka826


9. SARDINIJA – Bele peščene plaže (2. dan)

Dan sva začela zelo zgodaj s fantastičnim domačim zajtrkom v najinem hotelu/kmečkem turizmu. Želela sva izkoristiti dan in se podala na sever do pristaniškega mesta Porto Torres. Pot sva nadaljevala do čudovitega mesteca Castelsardo in naprej do mesta Palau. Brez postanka v mondenem Porto Cervu seveda ne gre. Pred temo še postanek za kavo in čaj v mestu Sassari.

c09c7-dsc_3873


8. AVSTRIJA – Stometrski razgledni stolp

Že nekaj časa sva imela “na piki” enodnevni izlet do povsem novega razglednega stolpa ob Vrbskem jezeru, ki leži na hribu Jedvovca v Avstriji. Danes je bila vremenska napoved popolna za popoln panoramski razgled. Pyramidenkogel, kot ga nazivajo Avstrijci, je nadomestil obstoječi stolp, ki je bil zgrajen že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Natečaj za nov stolp je bil razpisan po vsej Evropi, zmagala pa sta celovška arhitekta Markus Klaura in Dietmar Kaden.

3da1c-dsc_0873


7. ZANZIBAR – Načrt potovanja (7 dni)

Zanzibar sva obiskala samo iz enega razloga. Po dvotedenskem potovanju z lastnim džipom po Ugandi sva morala na plaže, da si odpočijeva od hudega ritma po ugandskih cestah. Poleg tega sem precej razvajena in vsako leto februarja enostavno želim preživeti nekaj dni na rajskih plažah. Kjerkoli na svetu, samo da je peščena plaža in toplo ter čisto morje. Dolgo sem si razbijala glavo, kam iz Ugande in da ne bo predrago vse skupaj. Ko sem uspela zložiti celoten načrt potovanja, sem si pošteno oddahnila. In vključene so bile tudi rajske plaže – tokrat plaže Zanzibarja.

Copy - DSC_5133


6. ANDREJA

O meni. Živim za potovanja. Živim za dobro hrano. Živim za šport. Živim za nova doživetja.

Copy - DSC_5455


5. JAPONSKA – Načrt potovanja (14 dni)

Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino ter prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska.

Japonska (324)


4. SARDINIJA – Osnovne informacije (1. dan)

Na krajši oddih na sredozemski otok Sardinijo sva si zelo dolgo želela. Ne prav na počitnice za dlje časa, ampak za le nekaj dni uživati njene lepote in predvsem kulinarične dobrote. Letos poleti sem se igrala s poceni letalskimi kartami in vidim karte iz Trevisa za 50 EUR po osebi v terminu podaljšanega vikenda krompirjevih počitnic. Seveda sem jih nemudoma kupila in tako sva se odpravila na krasno raziskovanje čudovitega otoka.

3873a-wp_20141031_11_45_20_pro


3. VIETNAM IN KAMBODŽA – Kdaj, zakaj in kako?

Dobrih 5 mesecev naju loči do naslednje pustolovščine. Nazadnje sva bila v Aziji na Šrilanki ferbuarja leta 2013, pred tem še na Filipinih februarja 2012 in jaz na Tajskem februarja 2011. Čas je za povratek, saj se nama je prav zahotelo Azije. Izbirala sva med štirimi državami – Myanmarom (Burmo), Laosom, Kambodžo in Vietnamom. Najprej sva želela v Vietnam, nato je bil že Myanmar potrjen, nazadnje sva le izbrala Vietnam in Kambodžo. Izbira je predvsem temeljila na novih doživetjih, ki so vedno na prvem mestu. Ko k temu dodamo še izjemno ugodne cene ter odlično hrano, pa ni več dosti za premišljevati.

Vietnam 250 x 250


2. ISLANDIJA – Vsi stroški potovanja

“Islandija je zelo draga.” S tem stavkom se vedno začne, ko omeniš potovanje na Islandijo. Verjetno res, a je precej odvisno od stila potovanja. Midva sva potovala z najetim avtomobilom (VW Polo) ter naredila 2.905 kilometrov po celotni državi v osmih dneh. Ker je bilo zunaj aprila še zelo mrzlo in mokro, si nisva mogla privoščiti “brezplačnega” kampiranja, ampak sva spala v guesthousih in hotelih. Hrana je res obupno draga (in še dokaj zanič) v vseh restavracijah in na turističnih točkah. V kioskih so cene nekoliko sprejemljivejše, a najceneje se je znajti z običajnim nakupom v trgovinah, ki so vsepovsod po državi in zelo dobro založene. Cena bencina je podobna naši. Najbolj me je presenetilo dejstvo, da za nobeno naravno znamenitost ni vstopnine. Torej vsi slapovi, jezera, gejzirji, klifi, vulkani ipd. so zastonj. Zelo dragi so izleti in organizirane pustolovščine, ki so na voljo praktično v vsakem mestu.

DSC_8305


1. FILIPINI – Načrt potovanja (25 dni)

Filipini so pravi vulkanski raj v Aziji in za vedno ostanejo v srcu. Neprecenljivi trenutki na rajskih plažah, ki nudijo poležavanje pod palmovo krošnjo ter kopanje v toplem in mirnem oceanu. Ponudbo seveda popestri še okusna, predvsem morska, lokalna hrana in neprecenljiv okus manga. Neskončna riževa polja, skromni domovi, čokoladni hribčki, kokosovo mleko, banane in ananas, najlepši vulkani, vulkanske črne samotne plaže, vsakodnevni nalivi in visoka vlaga opisujejo Filipine. Zloglasna Manila z 12 milijoni prebivalcev se izkaže za prav prijetno prestolnico. Ljudje so zelo topli, nasmejani in prijazni.

da89e-0767-dsc05277


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: