Preskoči na vsebino

UGANDA: Načrt potovanja (15 dni)

Tokratno februarsko potovanje je bilo drugačno od vseh do sedaj. Najprej sva se odpravila za 14-dni z najetim avtomobilom po Ugandi in nato poletela za en teden na rajske plaže Zanzibarja. O podrobnostih zakaj in kdaj sva izbrala Ugando in Zanzibar ter kako sva si organizirala pot sem že pisala. Tokrat se posvečam podrobnemu načrtu potovanja ter vrhuncih na poti. Prava pot se je nekoliko razlikovala od prvotno načrtovanega.

Copy - DSC_3831

Zanimiva pot v Entebbe (1. dan)

Na pot sva krenila iz Ljubljane z GoOptijem do Benetk. Od tam smo poleteli s Turkish Airlines v Istanbul in takoj naprej v Entebbe s postankom v Kigale (Ruanda). Za celotno pot sva potrebovala le 23 ur, kar je odlično.

Zebre v parku Lake Mburo (2. dan)

Na poti med letališčem Entebbe sva prečkala Ekvator in si v pozno popoldanskem času ogledala nacionalni park Lake Mburo (91 USD, dve osebi+avto), ki je poznan po zebrah. Prevozila sva skupaj 272 km, za kar sva potrebovala skupaj 9 ur. Spala sva v postavljenem šotoru s posteljo v Rwonyo Rest Camp (14 USD, N).

DSC_1403 (2)

Magično jezero Bunyonyi (3. dan)

Tretji dan sva zjutraj še nekaj ur preživela v parku, nato pa se podala na pot proti jezeru Bunyonyi. Vmes sva se ustavila v Kabale na hitrem kosilu v Edirisi. V celem dnevu sva prevozila skupaj 230 km, za kar sva potrebovala dobre 4 ure. Spala sva v krasnem resortu Bunyoyi Overland (70 USD, NZ).

Zapleti na hriboviti cesti (4. dan)

Po zajtrku sva preživela dobro uro na čudoviti razgledni točki s pogledom na jezero Bunyonyi. Prekrasno pot v Kisoro in naprej v Bwindi nama je zakuhal avto – popravilo in urno naprej v tropski gozd Bwindi. Z velikimi težavami sva prevozila 140 km v skupaj 4-ih urah. Spala sva v tipičnih hišah – bandah Nsongi Campsite visoko v hribih (80 USD, PP).

Vrhunec potovanja – dan z gorilami (5. dan)

Že zjutraj se odpravimo z ekipo na zasledovanje goril v njihovem naravnem okolju (600 USD na osebo). Tropski gozd Bwindi nam je postregel s prečudovito izkušnjo in nepozaben dan v družbi gorskih goril. Še eno noč sva prespala v bandi Nsongi Campsite (80 USD, PP).

DSC_2023

Z levi ni bilo sreče (6. dan)

Ob zori se podava na pot do Ishashe in naprej v park Queen Elizabeth (91 USD, dve osebi+avto). Žal levov na figovcih nisva videla, je pa park postregel s krasnim večernim safarijem. To dolgo pot (298 km) sva vozila praktično cel dan (8 ur). Prenočila sva znotraj parka v Tembo Safari Lodge (25,5 USD, NZ).

Afriški sloni v parku Queen Elizabeth (7. dan)

Jutranji safari je bil prečudovit – krasne barve in veliko živali. Park je poznan po slonih in res jih je veliko. Srečamo tudi bivole, antilope, nilske konje… Opoldan 263 km dolga pot v Fort Portal, kjer sva prenočila v Rwenzori View Gueshouse (65,5 USD, NZ).

DSC_2348

Krivolov nosorogov (8. dan)

Končno se pošteno naspiva in imava umirjen zatrk. Pot naju vodi po slabi cesti skozi Masindi v zavetišče belih nosorogov (Ziwa Rhino Sanctuary). Spoznamo se s krivolovom nosorogov, ki je v 80-ih iztrebil nosoroge iz Ugande. Prevoziva skupaj 313 km v 6-ih urah. Prespiva v sobi znotraj zavetišča Ziwa Rhino Guesthouse (80 USD, NZ).

Dobro jutro, beli nosorogi (9. dan)

Že navsezgodaj se odpraviva z vodičem na zasledovanje belih nosorogov (40 USD na osebo), ki jih skrbno varujejo 24 ur na dan. Pot naju nato vodi dalje v park Murchison Falls (91 USD, dve osebi+avto), kjer si ogledava slapove in v večernem času opazujeva skupino žiraf, ki nama pred nosom prečkajo pot. Za celotno pot (202 km) sva potrebovala 4,5 ure. Prespala sva v na severu parka v mestu Pakwach v Global Village Guesthouse (32,7 USD, NZ).

Copy - DSC_2925

Žirafe v parku Murchison Falls (10. dan)

Zgodnja vožnja po parku, kjer sva preživela krasen dan med razniličnimi vrstami živali. Najljubše žirafe sva videla v tropu z več kot 15 člani. Bivolov, antilop, divjih prašičev, slonov, nilskih konjev, ptičev pa nisem niti več štela. Prevozila sva le 141 km znotraj parka, ker sva spala ponovno v mestu Pakwach v Global Village Guesthouse (32,7 USD, NZ).

Dolga pot v Mbale (11. dan)

Iz Pakwacha sva krenila proti Liri in naprej v Soroti. Ker je bila cesta fantastična, sva uspela v zelo kratkem času priti celo v Mbale, kar so bile le želje. Prevozila sva neverjetnih 435 km v šestih urah. Prespala sva v krasnem hotelu Kayegi Hotel Mbale (35 USD, NZ).

Slapovi Sipi (12. dan)

Danes je na vrsti ogled slapov Sipi (11 USD za oba), ki so na obrobju visoke gore Elgon. Eden od slapov je celo 100 metrov visok. Ogledava si še vas Kapchorwa, ki je znana po gojenju posebnega kavovca. V slabih dveh urah prevoziva 139 km in se vrneva v najin hotel Kayegi Hotel Mbale (35 USD, NZ).

Izvir mogočnega Nila (13. dan)

Naslednja postojanka je Jinja, kjer iz Viktorijinega jezera izvira mogočni (Victoria) Nil. Ob pogledu na izvir si privoščiva kavo in čaj. Prevoziva 163 km v slabih treh urah in prespiva v Hotel Paradise on the Nile (55 USD, NZ).

Copy - DSC_2569

Gneča v Kampali (14. dan)

Še zadnji kilometri po Ugandi med Jinjo in Entebbe. Peljala sva se tudi mimo glavnega mesta Kampala, ki je znana po neznosni gneči. Temu lahko samo pritrdim, zato sva hitro zavila proti najini zadnji postojanki. Za celotno pot sva potrebovala 3,5 ure (137 km). Prespala sva v čudoviti hiši Secrets Guesthouse (50 USD, NZ).

Botanični vrt (15. dan)

Zadnji dan sva si ogledala botanični vrt (8,7 USD za oba), ki je tukaj postavljen že od leta 1898 in leži ob Viktorijinem jezeru. Popoldan sva preživela v nakupovalnem centru, kar je po dolgem času (priznam) prav ugajalo. Prevozila sva zadnjih 10 km po mestu Entebbe in ponovno prespala v hiši Secrets Guesthouse (50 USD, NZ).

Copy - DSC_3920

Po 14-dneh in prevoženih 2.754 km ter obiskanih 5-ih parkih sva zaključila potovanje po Ugandi in se odpravila na rajske plaže Zanzibarja. Več vtisov si lahko preberete v prispevku Uganda skozi moje oči. Uganda nama bo za vedno ostala v srcu in že razmišljam o tem, kako bi se vrnila. Biser Afrike, ki ga je resnično vredno obiskati. Da ne omenjam božanske paradižnikove juhice

ZANZIBAR: Rajske plaže, prijazni domačini in Stone Town (16. – 21. dan)

Copy - DSC_5133

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: