Preskoči na vsebino

SINGAPUR IN INDONEZIJA: Načrt potovanja (10 dni)

Prekrasno popotniško leto 2016 sva zaključila s tretjim daljšim potovanjem. Tokrat ponovno v Azijo. Potovanje je bilo sicer krajše, a toliko slajše, saj sva pretežno počivala in se razvajala na lepih plažah ter srkala sveže stisnjen mangov sok. Krompirjeve počitnice sva začela v razvitem Singapurju, nato pa odletela na indonezijski Bali. Na Baliju sva se namestila v Ubudu in raziskala njegovo okolico. Z Balija sva se nato s hitrim čolnom popeljala še do rajskega otoka Gili Air, kjer sva preživela štiri dni. S čolnom sva se vrnila na Bali, poletela v Singapur in nazaj proti domu. Doživela sva mega sijoči Singapur, prekrasne riževe terase na Baliju, lepe peščene plaže ob toplem morju, polnem živopisanih ribic in idilične sončne zahode. Kot že običajno pa sva potovanje začinila z naravnost odlično hrano.

dsc_4689


OSNOVNE INFORMACIJE

Na potovanje sva se odpravila konec oktobra v času krompirjevih počitnic. Na pot sva šla v petek (28.10.2016) zjutraj  in se vrnila v nedeljo zvečer (6.11.2016). Skupaj torej le 10 dni, a samo za ležanje na plažah je bilo več kot dovolj. Žal sva ves dopust že prej izkoristila in več za letos žal ni šlo v koledar. Že tako in tako se je nabralo rekordnih 55 popotniških dni, kar nama povsem zadostuje oziroma sva celo popolnoma presegla plane.

Več podrobnih navodil najdete v prispevku Kdaj, zakaj in kako?

Singapur 2


HOTELI NA POTI

Na 10-dnevninem potovanju sva tokrat zamenjala le 4 različne postelje v samo treh različnih hotelih. V Singapurju sva bivala v Strand Hotelu kar dvakrat, ki ima dobro lokacijo, a je že precej dotrajan. Žal si kaj boljšega nisva mogla privoščiti, zaradi res zasoljenih cen. V Ubudu na Baliju sva nabirala energijo v fantastičnem mini resortu Alam Indah, ki je bil le malo oddaljen od glavnega vrveža. Hišica sredi džungle, odličen zajtrk ter mir in tišina. Čista sprostitev. Na otoku Gili Air pa sva se na veliko razvajala. Izbrala sva si povsem nov mini resort Dolcemare s petimi bungalovi, krasnim bazenom, odlično lokacijo, vrhunsko kulinariko ter sladko vodo za tuširanje, ki je na Gilijih zelo redka dobrina. Obljubila sva si, da v Dolcemare zagotovo še prideva.

Vse informacije o hotelih na poti

dsc_5506


HRANA NA POTI

V Singapurju in Indoneziji vas bo pričakala tipična azijska hrana na vsakem koraku. V Singapurju najdete na krožnikih vse od A do Ž tako v finih restavracijah kot tudi na tržnici in “food cornerjih” po mestu. Na Baliju in Gilijih sva se razvajala s takšnimi in drugačnimi rezanci, odličnimi ražnjiči, morskimi dobrotami na več načinov ter nepozabnimi svežimi sokovi manga. Na vsakem vogalu se lahko tudi posladkate z raznoraznimi sladicami. Najbolj pa sva se seveda razvajala ob zajtrkih v najinem butičnem resortu Dolcemare na otoku Gili Air, ki je bil res naravnost odličen.

Več o hrani na poti

img_9752


VSI STROŠKI POTOVANJA

Za najino zadnje letošnje potovanje sva si privoščila kratek, a dokaj sladek odklop v toplih krajih. Sicer bi z veseljem ostala precej dlje, a je zmanjkalo dopusta, saj sva se letos potepala že februarja po Vietnamu in Kambodži ter septembra po Namibiji in Bocvani. Ker je bilo potovanje kratko, je bilo zato tudi precej drago v skupnem seštevku. Žal ne moreva biti pri miru več kot 3 dni, sva kljub temu menjala kar tri zelo različne lokacije, zato so letalske karte in drugi prevozi prispevali največ pri skupni vsoti. Hkrati sva zabeležila najino 5. obletnico in sva si vseeno malce več privoščila ter resnično uživala v vsakem trenutku na poti.

Na celotnem potovanju sva skupaj zapravila 2.927 EUR oziroma 1.463,5 EUR na osebo. Klikni za podroben pregled stroškov potovanja.

dsc_4803


NAČRT POTOVANJA – 10 DNI

IZ ZAGREBA V MEGA SINGAPUR – 1. dan

Med letošnjimi krompirjevimi počitnicami sva v tople azijske kraje poletela iz Zagreba z eno najboljših letalskih družb Qatar Airways. Prvo letalo iz Zagreba do Dohe je bilo čisto polno Slovencev. Vsi smo imeli končno destinacijo nekje v Aziji. Mnogi so leteli naprej na Šrilanko in Tajsko, midva pa tokrat (prvič) v mega Singapur. Praktično v Dohi nisva imela niti minute časa, saj sva letela direktno na terminal in na drugo letalo, ki pa je bil prava raketa. Povsem nov Airbus A350 z res (končno) udobnimi sedeži in dovolj prostora. Ekrani za zabavo pa ogromni z uau resolucijo. Še jaz sem prvič v življenju celo pot gledala filme in nadaljevanke. Za povrh je bilo letalo še na pol prazno, tako da sva imela tudi vsak svojo posteljo za spanje. Samo še jedilnik, pa bi letela v First Class.

wp_20161028_18_56_48_pro


SIJOČI SINGAPUR PODNEVI IN PONOČI – 2. dan

V Singapur sva priletela zjutraj ob 9h, tako da sva imela na voljo res cel dan za raziskovanje. Zelo hitro sva se pripeljala iz mega letališča v center mesta z urejeno podzemno železniško progo in se namestila v hotelu. Vmes je bila že močna deževna ploha, tako da sva kar vihala nosove. A v nadaljevanju dneva nama je vreme res služilo, saj ni bilo potem niti kaplje dežja več. Dan sva namenila raziskovanju mestnih četrti Colonial District, the Quays in seveda Marina Bayu, kjer se bohoti prekrasen hotel Marina Bay Sands ob futurističnih zgradbah in parkih Gardens By the Bay. Zvečer sva si ogledala ples lučk v parku in zalivu kar iz zraka, saj sva se visoko popeljala kar z največjim razglednim kolesom na svetu.

dsc_4622


TRADICIONALNI LEGONG PLES V UBUDU NA BALIJU – 3. dan

Po napornem dnevu v Singapurju sva že zjutraj z glavnega letališča odletela novi deželi na proti. Najina naslednja destinacija na tem kratkem potovanju je bil otok Bali v Indoneziji. Na Baliju sva pristala že opoldne in se odpeljala proti zelenemu središču otoka v Ubud. Majhno mestece, ki je pravi zeleni raj. V središče kulture, umetnosti, meditacije, riževih polj, džungle in medicine se zgrinjajo množice turistov. Nastanila sva se v pravem rajskem mini resortu, odmaknjenem od glavnega dogajanja. Končno sva si v miru privoščila kosilo, mangov sok in sprehod. Zvečer sva neizmerno uživala ob zvokih tradicionalne glasbe in gibih plesalcev in plesalk tradicionalnega plesa Legong.

dsc_5054


RIŽEVE TERASE JATILUWIH IN TEMPELJ ULUN DANU BERATAN NA BALIJU – 4. dan

Verjetno bi se v lepem vremenu suhe sezone celo na izlet na sever Balija lahko podala s skuterjem, a tokrat ni bilo nobene šanse. Sicer toplo in sončno vreme, so prekinjale grozne nevihte in nalivi skozi cel dan. Kljub vsemu sva imela precej sreče in ostala suha. Na celodnevni izlet sva se zato odpravila z najetim avtomobilom s šoferjem, ki naju je takoj po zajtrku pobral pred najinim resortom. Najprej smo se odpravili do prekrasne vasice Jatiluwih, ki jo obdajajo čudovite riževe terase. Po enournem sprehodu med terasami smo nadaljevali po vijugasti in strmi cesti do jezera Beratan, na katerem stoji tudi prekrasen tempelj Ulun Danu Beratan, ki je na vseh razglednicah Balija. Po ogledu smo se odpeljali nazaj v Ubud, kamor smo prispeli ravno za čas kosila in odlične masaže celega telesa.

dsc_5162


KONČNO NA RAJSKI MINI OTOK GILI AIR – 5. dan

Končno je napočil dan, ko sva spakirala nahrbtnike in se podala najprej do pristanišča s kombijem, nato pa z hitrim čolnom na rajski sanjski mini otok Gili Air, ki je zelo blizu Lomboka v Indoneziji. Po petih urah le prispemo na otok, ki se je trl popotnikov željnih plaže s celega sveta. Gili Air je od trojice mini otokov (Trawagan in Meno) menda najlepši, a vsake oči imajo svojega slikarja. Ker na otoku ni avtomobilov, so naju s kočijo odpeljali v najin mini raj. V povsem novem Dolcemare Resortu so naju razvajali vsako minuto. Odlična lokacija, do potankosti urejena hiška z zasebno veliko teraso in ogromen bazen. Kulinarika – izjemna, saj je resort v lasti italijanske mlade družine. Razvajanje do konca!

dsc_5506


RAZVAJANJE NA PEŠČENIH PLAŽAH GILI AIRA – 6. dan

Po enem dnevu sva se že pošteno privadila razvajanja na sanjskem otoku Gili Air. Dan sva začela z res okusnim zajtrkom, ki je bil tako obilen, da sva zdržala brez hrane kar nekaj ur. Nato pa počasi na sprehod po zahodni obali Gilija in nato s kolesom na plažo, kjer sva si nadela snorkle in uživala v podvodnem svetu. Ribice, pisane ribice. Vmes kakšen sveže stinjen sok manga, ki ga naravnost obožujem in bi si ga lahko privoščila res vsako uro. Pa ure in ure zrenja v nič. Ne, tudi brati knjige se nama ni dalo. Večerja pa tudi v slogu razvajanja. To je pravi dopust na rajski plaži.

img_9850


PODVODNI SVET OB OTOKU GILI AIR – 7. dan

Da ne boste mislili, da sva pod vodo preživela le sedmi dan potovanja. Ne, ne. Pod vodo sva preživela večino časa bivanja na sanjskem Gili Airu. Najboljše mesto za snorklanje ob plaži je ob celi vzhodni obali. Vzhodna obala nima skoraj nič plimovanja, tako da je morje ves čas “prisotno” ter zelo primerno za kopanje in snorklanje. Ob celi obali se tudi vije koralni greben, ki je povsem ob plaži. Tudi izletniki iz vseh treh otokov se ustavijo točno na tem mestu za snorklanje. Dva koraka naredite v morje in že je polno pisanih ribic. Precej močan tok vam tudi olajša snorklanje, saj vas enkrat nese proti severu, drugič proti jugu obale. Samo sprostite se in uživate v živahnem akvariju, polnem pisanih živobarvnih ribic.

DCIM100GOPROGOPR1199.


PO VODI IN ZRAKU NAZAJ V SINGAPUR – 8. dan

Prav nič se ne bi pritoževala, če bi lahko na otoku Gili Air ostala vsaj še kakšen mesec ali dva. A kratkih in sladkih počitniških dni je konec, saj sva se morala vrniti v Singapur. Kar nekaj časa sva izbirala dobro povezavo s čolnom za nazaj na Bali, a se na koncu odločila za res hiter prevoz podjetja Blue Water Express, ki je eden najboljših ponudnikov. Ob 11h smo po vodi dobesedno poleteli proti pristanišču Serangan na Baliju, ki je najbližji letališču. Čakalo naju je še dobre pol ure vožnje s kombijem in okrog 18h sva poletela z Air Asia proti Singapurju. Tam sva bila že domača, zato sva res hitro z metrojem prispela do najinega hotela Strand, v katerem sva bivala že pred tednom dni. Odločila sva se še za nočni sprehod po centru mesta. A tokrat za gušt in brez fotoaparata.

dsc_5637


KITAJSKA IN NAKUPOVALNA ČETRT V SINGAPURJU – 9. dan

Zadnji dan pred odhodom domov sva imela na voljo za ponovno raziskovanje Singapurja. Tokrat sva se že zjutraj podala v znamenito kitajsko četrt China Town in obiskala živahno tržnico. Ker je bila sobota dopoldan, je bila še toliko bolj polna nakupovalcev živih žab, krokodiljega mesa, ribjih glav, živih jegulj in drugih podobnih ribjih delikates. Poleg ribje tržnice je seveda tržnica neživilskih izdelkov in mnoge trgovine ter restavracije na vsakem vogalu. Na tržnici pa najdemo tudi številne kioske, kjer kuhajo različne domače specialitete in hrana je zelo poceni. Med njimi najdemo tudi kiosk s kuharijo za znamenito Michelinovo zvezdico. Vrsta: za vsaj dve uri čakanja. Popoldan sva se sprehodila še po “ta nobl” nakupovalni ulici, nato pa se počasi poslovila od Singapurja in se z metrojem odpeljala do letališča.

dsc_5711


IZ SINGAPURJA NARAVNOST DOMOV – 10. dan

Na letališču v Singapurju je kot v pravljici. Ogromno letališče se lesketa, vse je urejeno, na voljo so celo brezplačni (!) masažni aparati. Seveda sva si morala po dolgem in napornem dnevu (boleče) zmasirati stopala pred krcanjem v povsem novo letalo Airbus A350, s katerim sva s Qatarjem že priletela iz Dohe v Singapur. Tokrat je bilo še bolj prazno, tako da sva imela ponovno vsak po tri sedeže in je spanec do Dohe je bil zagotovljen. V Dohi sva imela dolgih 7 ur postanka. Zavlekla sva se v kot in počakala na let za Zagreb, na katerem smo bili pretežno sami Slovenci. Lepo je videti, koliko nas pohajkuje vsepovsod po svetu.

img_9925


Mega Singapur je zagotovo mesto na svetu, ki ga mora vsak popotnik vsaj enkrat v življenju videti in doživeti. Predvsem ponoči. Takrat zasije v svoji pravi graciozni podobi in je naravnost božanski. V Ubudu na Baliju nama je bilo všeč pravzavprav vse – pozitiven duh mesta, prekrasne riževe terase, čudovit tempelj Ulun Danu iz razglednic in še super masaža za povrh. Rajski otok Gili Air pa je zgodba zase. Turisti ga že močno oblegajo, a še vedno je dovolj divji, da lahko na njem uživaš vsak trenutek. Prekrasna rajska plaža, toplo in čisto morje, pisane ribice ob koralnem grebenu ter sveže stisnjen mangov sok ob sončnem zahodu. Nepozabno!

wp_20161103_17_39_44_pro

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: