Preskoči na vsebino

BILANCA 2016: Na poti 55 dni, 13 držav in 14.176 €

Če sem lani konec leta mislila, da je bilo popotniško leto 2015 rekordno z 42 dnevi na poti, potem je letošnje leto 2016 resnično presežek vse presežkov. Na poti sva preživela kar 55 dni, raziskovala nove kraje in doživetja v kar trinajstih državah (7 novih in 6 starih) in skupaj zapravila 14.176 EUR (ojojoj). Res pa je, da sva si vsa tri daljša potovanja tokrat zamislila z medcelinskimi leti, kar je tudi botrovalo k višjim skupnim stroškom. Kar dvakrat sva letela v Azijo in enkrat povsem na jug Afrike. Vsekakor pa sva se tudi izjemno razvajala in si privoščila popotniško “češnjo na torti” – afriško Namibijo in Bocvano z vsemi luksuznimi doživetji.

Vietnam in Kambodza 2016 (2345)


VIETNAM IN KAMBODŽA

Skoraj enomesečno februarsko potovanje po Vietnamu in delčku Kambodže je bilo zagotovo zadetek v polno. Azijske dežele se zdijo zelo podobne na prvi pogled, a vsakič znova ugotovim, da je vsaka dežela zgodba zase in se predstavi v popolnoma drugačni podobi. Potovanje sva doživela še toliko bolj intenzivno, saj sva prvi teden potovala v času, ko Vietnam praznuje (kitajsko ali lunarno) novo leto. Takrat je vzdušje zelo posebno in predvsem zelo drugačno od običajnega.

Celoten načrt 24-dnevnega potovanja po Kambodži in Vietnamu

VIDEO: Vietnam in Kambodža

Vietnam in Kambodza 2016 (715)


AVSTRIJA: HALLSTATT IN SALZBURG

Takoj po prvomajskih počitnicah sva se odpravila za 2 dni na sever Avstrije. Začela sva v romantičnem mestecu Hallstatt ob krasnem jezeru ter si ogledala Unescov podzemni rudnik soli. Še isti večer sva nadaljevala v Salzburg, kjer sva si ogledala staro mestno jedro z vsemi znamenitostimi ter čudovito trdnjavo in baročne vrtove. Simpatični pobeg k našim sosedom, ki ga bi lahko razdelila tudi na dva enodnevna izleta.

VIDEO: Romantičen Hallstatt

VIDEO: Baročni Salzburg

DSC_5075


NEMČIJA: NEPRECENJIVI MÜNCHEN

Bavarsko prestolnico sva obiskala že pred leti in jo takrat dodobra prečesala. Tokrat sva se v München podala z drugimi nameni. Izkusiti presežna in neprecenljiva doživetja, ki jih po celem svetu ponuja MasterCardov program Priceless Cities. Kot imetnik MasterCard kartice se lahko nemudoma brezplačno vključite v program Priceless Cities in tako raziskujete tuja mesta na povsem edinstven način, pri tem pa koristite posebne ugodnosti. Midva sva izkusila 3 posebna doživetja tega odličnega programa – spanje v butičnem hotelu Cortiina, prav posebno kulinarično razvajanje v restavraciji Grill & Grace ter raziskovanje mesta s posebej ugodno ceno z avtobusom Hop-On Hop-Off podjetja Gray Line.

Neprecenljiva doživetja v Münchnu

VIDEO: Neprecenljivi München

DSC_8469

NEMČIJA: ORLOVO GNEZDO – HITLERJEVA POLETNA REZIDENCA

Na poti v Bavarsko prestolnico sva se ustavila še v nemškem mestu Bertchtesgaden. Majhna vasica je izhodišče za obisk slovitega Orlovega gnezda. Hitlerjeva razkošna poletna rezidenca privablja vsako leto množice turistov, ki ga obiščejo nekateri zaradi zgodovinske vrednosti, drugi pa le zaradi izjemnega razgleda na sosednje Bavarske Alpe. Midva sva prelisičila vse obiskovalce tistega dne in imela Orlovo gnezdo le zase. Prekrasno in neprecenljivo!

Preberi več: Orlovo gnezdo – Hitlerjeva razkošna poletna rezidenca

VIDEO: Berchtesgaden – Orlovo gnezdo

DSC_8319

AVSTRIJA: LEDENA JAMA EISRIESENWELT

Za veliko ledeno jamo sem slišala le dan pred najinim odhodom v München. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem sploh dojela, kakšna lepa znamenitost je Eisriesenwelt. Ogromna ledena jama se nahaja tik ob avstrijski avtocesti pri Salzburgu, zato je res na dosegu, kadarkoli potujete v tej smeri. V jami vas bodo navdušile ledene skulpture, ledeniški jezik in ledeni tuneli. Le vzeti si je potrebno s seboj res topla zimska oblačila, saj je v jami okrog ničle skozi vse leto. Pa tudi nekaj kondicije, saj je vhod v jamo visoko v hribih in tudi v sami jami je potrebno premagati 1400 stopnic. A obljubljam, da je vredno!

Preberi več: Čudovita ledena jama


NAMIBIJA, BOCVANA IN ZIMBABWE

Namibija in Bocvana sta zagotovo dve destinaciji v Afriki, ki se morata znajti na seznamu vsakega popotnika. 17-dnevno potovanje z najetim mini kamperjem sva začela v glavnem mestu Namibije, nato pa naju je 5.000 kilometerska pot vodila skozi najstarejšo puščavo na svetu, divje osamelce, množice živali v nacionalnih parkih Etosha in Chobe. Iz zraka sva si ogledala Viktorijine slapove ter živali v delti Okavanga. Ogromna posušena slana jezera naju niso pustila ravnodušna. Najbolje pa je bilo zagotovo kampiranje pod zvezdami ob ognju in popolni tišini. Zjutraj in zvečer sva vpijala sončne vzhode in zahode. Naju sta deželi dobesedno očarali in že imava začrtano naslednjo pot v ta del sveta.

Celoten načrt 17-dnevnega potovanja po Namibiji in Bocvani

namibija-in-bocvana-2016-2121


SINGAPUR TER BALI IN OTOK GILI AIR V INDONEZIJI

Za najino zadnje letošnje potovanje sva si privoščila kratek, a dokaj sladek odklop v toplih krajih. Sicer bi z veseljem ostala precej dlje, a je zmanjkalo dopusta, saj sva se letos potepala že februarja po Vietnamu in Kambodži ter septembra po Namibiji in Bocvani. Ker je bilo potovanje kratko, je bilo zato tudi precej drago v skupnem seštevku. Žal ne moreva biti pri miru več kot 3 dni, sva kljub temu menjala kar tri zelo različne lokacije, zato so letalske karte in drugi prevozi prispevali največ pri skupni vsoti. Hkrati sva zabeležila najino 5. obletnico in sva si vseeno malce več privoščila ter resnično uživala v vsakem trenutku na poti.

dsc_4621


Leto 2016 je bilo zagotovo presežek vseh presežkov in oba sva res hvaležna za vsak dan na poti. Za leto 2017 sva si pripravila že odličen plan z (za sedaj) 55 dnevi na poti. Na vrsti je končno dolgo planirana Južna Amerika (Argentina, Čile in Bolivija), maja odpotujeva v Malezijo in Sumatro v Indoneziji ter potem oktobra ponovno malce vožnje po pesku v Omanu in Združenih Arabskih Emiratih. Zagotovo pa naju bo še kakšen vikend odneslo v bližnje kraje čez meje k sosedom.

DCIM100GOPROG0201148.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: