Preskoči na vsebino

BILANCA 2015: Avanturističnih 42 popotniških dni

Leto se počasi poslavlja in z njim tudi vsa prekrasna doživetja. Popotniško leto 2015 je bilo za naju res posebno, saj sva si uresničila premnoge popotniške sanje. Dolga leta sem sanjala o safariju v Afriki, rajskih plažah Zanzibarja, neokrnjeni pokrajini Islandije in pravljičnih stožcih Kapadokije. Letos sva potovala nekoliko manj dni kot v letu poprej, ko se je nabralo kar 47 popotniških dni. Namesto kombinacije krajših in daljših potovanj sva si izbrala dražja in 3 daljša potovanja. Poleg tega pa sva si privoščila še dan z gorskimi gorilami, ki so precejšen finančni zalogaj. V vseh pogledih je bilo resnično popolno avanturistično leto.

DSC_2348


UGANDA – BISER AFRIKE

15-dnevno potovanje februarja 2015 v povsem lastni režiji je prineslo povsem nekaj novega v najinih popotniških doživetjih. Prvič sva potovala v pravo Afriko, saj sva pred tem bila le na severu (Egipt, Djerba). Afrike sva se prav bala in sva jo imela kar tam nekje zadaj. K sreči, da sva pred dvema letoma, zbrala pogum in se odločila, da jo obiščeva. In to v lastni režiji. Zadnji mesec pred odhodom nama je še ponagajala “ebola“. Čeprav se v Ugandi nič ni dogajalo okrog ebole, je prestrašila večino turistov, ki so zato odpovedali obisk Ugande. Celotno potovanje je bilo izjemno, saj imava sedaj popolnoma drugačno predstavo o Afriki in safarijih, kot nam jo prikazujejo na TV. Z najetim džipom sva naredila 2.754 km in obiskala 5 nacionalnih parkov, kjer sva neizmerno uživala v družbi afriških živali. Za povrh sva si privoščila še “zasledovanje” gorskih goril v tropskem gozdu, kar je bilo prava avantura. Pozitivni vtisi ne izginejo in v Ugando bi se z veseljem vračala prav vsako leto znova.

Celoten načrt 15-dnevnega potovanja v Ugandi

DSC_2023


ZANZIBAR (TANZANIJA) – RAJSKE PLAŽE IN STONE TOWN

8-dnevno poležavanje na rajskih plažah je dopolnilo in izpopolnilo najino afriško pravljico. Po 15 dneh v Ugandi, kjer sva se dobesedno cvrla na soncu in se najdela afriškega cestnega prahu, sva si privoščila še poležavanje na eni najlepših plaž na Zanzibarju. Ne prav poceni odločitev, a ko sva planirala potovanje, sva si rekla: “Kdaj bova zopet ponovno v tem delu sveta, ko pa je še toliko drugega?”. In tako je padla odločitev. Zanzibar je precej turistična zgodba, a midva sva se nastanila stran od turistov, na plažo Jambiani, kjer sva lahko opazovala domačine pri vsakodnevnih opravilih s svojega hotelskega ležalnika. Za konec sva si ogledala še Unescov Stone Town, v katerem so v preteklosti na veliko trgovali s sužnji.

Celoten načrt 8-dnevnega potovanja po Zanzibarju

Copy - DSC_5190


ISLANDIJA – NEOKRNJENA POKRAJINA OGNJA IN LEDU

10-dnevno potovanje po Islandiji se je vrinilo v najin potovalni plan za leto 2015. Ko sva imela že karti za Ugando, Zanzibar (februar) in Turčijo (junij), sva se odločila še za Islandijo. Pri načrtovanju potovanja na Islandijo moraš vedeti, kaj želiš videti in doživeti na tej skrajni celini. Namreč v vsakem letnem času doživiš popolnoma drugačno pokrajino in vidiš povsem druge stvari. Midva sva si neizmerno želela videti orke, severni sij in ledenike, zato sva potovala v začetku aprila. Še bolje bi bilo, če bi potovala še kakšen teden prej, a sva se komaj vrnila iz Afrike. Naredila sva z najetim avtomobilom celoten krog in še mnogo več, saj sva prevozila kar 2.905 km. Na Islandiji sva doživela resnično popolnoma neokrnjeno naravo, nešteto slapov, geotermalne izbruhe, gejzirje, ledenike, vulkane, severni sij, severne jelene, tjulnje in na tisoče različnih vrst ptičev. Islandijo bova zagotovo še obiskala, a tokrat najverjetneje pozimi.

Celoten načrt 9-dnevnega potovanja po Islandiji

DSC_7259


TURČIJA – ZGODOVINA, BELE PONVICE IN KAPADOKIJA

V Turčijo sva si želela precej časa. Pa ne poležavati na eni od njihovih plaž, ampak se podati na krožno turo, ki se je začela in končala v Istanbulu, kjer sva si ogledala vse znamenitosti. Nadaljevala sva do Burse, nato pa 2 dni preživela med ruševinami zgodovinskih krajev (Assos, Pergamon in Efes). Najbolj naju je vleklo do belih ponvic v Pamukkalah, saj sva jih nekaj let samo gledala na zemljevidu. Najbolj pa sva se veselila pravljične Kapadokije v središču prekrasne dežele. Do tja je dolga pot, ki pa se resnično izplača, saj je pokrajina resnično kot iz drugega planeta. Smetanaste oblike in stožci te popeljejo v čudežno palčkovo deželo vsaj za kakšen dan.

Celoten načrt 9-dnevnega potovanja po Turčiji

DSC_2261

Letošnje leto je bilo res divje. Sploh prvo polovico leta, ko sva bila na vseh treh potovanjih in sva jih v drugi polovici komaj v miru “prežvečila” in shranila. Skupaj 42 popotniških dni je res manj kot lani, a so bila tako intenzivna in doživeta. Že čez slaba dva meseca naju čaka nova dogodivščina. Po nekaj letih se vračava v pravo Azijo in se je neizmerno veseliva. Bangkok, Kambodža in Vietnam so pred vrati, potem pa jeseni ponovno v Afriko odkrivati lepote Namibije. Seveda, če bo zdravja in dobre volje.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: