Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Načrt potovanja (17 dni)

Potovanje na Tajsko sva načrtovala v najboljšem možnem terminu. Tik pred glavno sezono in takoj po koronskih časih. To je pomenilo, da ni bilo praktično še nič turistov na lokacijah, ki so bile zadnja leta že preoblegane za moj okus. Jaz sem po Tajski že potovala februarja 2011 in sicer v samostojni ter lastni režiji. Že takrat je bilo nepozabno in super. Kasneje sva skupaj večkrat obiskala Bangkok. Potovanje po Tajski pa sva si puščala za “posebno priložnost”. Le-ta se je ponudila in sva jo izkoristila. Potovanje sva strnila v 17 dni in 7 različnih lokacij. Tajska je popolna destinacija: vrhunske plaže, turkizno in toplo povsem čisto mirno morje, odlična in poceni hrana, prijazni ljudje in izjemno varna. Vsakemu rečem: če želiš sam po svetu, potem pojdi prvo na Tajsko. Ne moreš zgrešiti. In to je še danes moj odgovor. Tajska je na 1. mestu, ker je za začetek popolna kombinacija vsega, kar si želi vsak raziskovalec sveta. Midva zagotovo prideva ponovno. Svet je lep!


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Skupno potovanje po Tajski sva si po mojem mnenju izbrala v najboljšem možnem trenutku. Moje prvo samostojno potovanje v svet je bila ravno Tajska in sicer februarja 2011. Kasneje sva skupaj obiskala Bangkok še leta 2016 in 2020, ki pa ni bil več ravno privlačen, saj so Tajsko res preplavili predvsem azijski turisti. Zadnja leta sva si oba želela potovanja po Tajski, a je bila preobljudena. Korona je državo “zaprla”, jo počistila in množica turistov se še ni vrnila. Konec oktobra je še tudi predsezona, Kitajci še ne potujejo, brezkoronski ukrepi pa so se popolnoma sprostili šele 1. oktobra 2022, torej tik pred najinim potovanjem. Tajsko sva doživela kot nekoč. Kot leta 2011 ali pa še lepše, boljše. Izbirala sva kraje in otoke, kamor se še niso vrnile množice. Odlična hrana je ostala, vrhunske masaže tudi in tajski nasmehi se niso spremenili. Turističnim delavcem je sicer precej dolgčas, a verjamem, da jim kmalu ne bo več. Tajska vas pričakuje v najlepši luči. Naju je razvajala na vsakem koraku.

Preberi cel članek


HOTELI NA POTI

Na celotem potovanju po Tajski sva imela vsega skupaj 15 nočitev in prespala sva v 8 različnih hotelih. Vse nastanitve sem izbrala in rezervirala na Bookingu, kar je najina stalnica. Za vse nočitve na potovanju sva skupaj odštela 1.049 EUR oz. v povprečju 70 EUR/noč. Res je, da sem izbirala lepše in dražje nastanitve z odličnimi lokacijami. Večinoma sva imela vključen tudi okusen zajtrk. Tudi zadnji večer sva si še privoščila nastanitev v hotelu, kar bi lahko brezplačno preživela tudi na letališču. Večina nastanitev je bilo res krasnih. Cene sva dobila zelo ugodne, običajno z visokim popustom, ker je bila predsezona in pokoronski čas. Premalo turistov, preveč turističnih kapacitet. Večino od naštetih nastanitev lahko brez težav priporočim tudi bolj zahtevnim gostom.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Če pa kje na svetu ne boste lačni, je pa to na Tajskem. Ni treba poudarjati, da je to najboljša kulinarika na svetu. Mogoče se lahko še kosa z Japonsko, Vietnamom in Mehiko, ampak to je to. Popolna kombinacija svežine in odličnih cen. Sicer je mango vroče blago, zato so cene temu primerne. Midva sicer jeva mnogo več različnih tajskih jedi, a tokrat sva šla na Tajsko se najesti pad thaia, škampov, svežega manga in kokosa, spomladanskih zavitkov, čokoladnih palačink (rotijev) in mango sticy rice-a. Na potovanju sva skupaj zapravila za hrano 531 EUR oziroma 16 EUR na osebo na dan. Seveda pa se da na Tajskem preživeti dan z mnogo nižjim proračunom za hrano. V glavnem, z dvema besedama – kulinarični raj.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Potovanje po Tajski je vedno med ugodnejšimi popotniškimi destinacijami. Seveda pa se to tudi z leti spreminja in seveda koliko si hočete ali lahko privoščite. Midva sva potovala izven sezone in v pokoronskih časih, kar je pomenilo nekaj prihranka na cenah nočitev in tudi na cenah hrane. Turistov enostavno še ni nazaj in borijo se za vsak naš Evro, zato cene tudi padajo. Ker sva na Tajskem zamenjala kar 8 različnih lokacij, sva seveda porabila tudi precej več denarja kot bi ga sicer na 2-3 lokacijah. Premikanje pač pomeni dodaten strošek. Za celotno 17-dnevno potovanje sva skupaj odštela 4.373 EUR oz. 2.186 EUR na osebo oziroma 129 EUR na osebo na dan. To uvršča potovanja med ne najcenejša, ne pa tudi najdražja kar sva jih doživela.

Preberi cel članek


NAČRT POTOVANJA PO DNEVIH (17 DNI)

Z Dunaja direktno v Bangkok (1. dan)

Med iskanjem letalskih vozovnic za najino naslednje potovanje je malce pretehtala cena letalskih vozovnic in predvsem direktna povezava na končno destinacijo. S ceno sva bila takrat precej zadovojna, ker so cene res poskočile v nebo. Direktna povezava odlične letalske družbe EVA AIR z Dunaja v Bangkok, pa je bila samo še češnja na torti in končna odločitev je padla.

Preberi cel članek


Iz Bangkoka na sever v Chiang Rai (2. dan)

V Bangkoku smo na mednarodnem letališču pristali ob 10. uri po lokalnem času. Ker sva bila tukaj že večkrat, nama je celoten postopek precej poznan. Ker sva imela samo ročno prtljago, sva se zelo hitro premaknila s carinske vstopne kontrole do izhoda. Najin edini cilj je bil premik na letališče Don Mueang, saj sva imela let ob 19. uri v Chiang Rai z letalsko družbo Air Asia. Časa sva imela več kot dovolj, zato sva se namesto s taksijem počasi odpravila do drugega letališča z mestnim metrojem. To ni niti tako enostavno, saj moraš zamenjati 3 linije, da prideš do drugega letališča. Vzame tudi slabi dve uri za vožnje in prestopanje, zato pazljivo, če se vam mudi. Nama se ni mudilo, ker sva imela ogromno časa.

Preberi cel članek


Chiang Rai – beli tempelj, čajne plantaže in tržnice (3. dan)

V Chiang Rai povsem na sever Tajske sva priletela samo z enim samim ciljem – videti Beli tempelj na lastne oči. Dolga leta sem opazovala prekrasne fotografije in sanjala prizor pred lastnimi očmi. Seveda pa sva obisk Chiang Raia tudi dopolnila z ostalimi zanimivostimi. Najin prvi pravi dan na Tajskem. Ulice so še vedno enake kot pred 11-imi leti, a še ob osmih zjutraj povsem prazne, kar me je res presenetilo. Po zajtrku sva se takoj odpeljala do Belega templja in ga občudovala. Res je prekrasen. Nato naju je taksist odpeljal na sever do lepih čajnih plantaž na podeželje. Vrnila sva se v mesto in se še sprehodila po ulicah med krasnimi templji in uličnimi tržnicami. Zvečer sva obiskala še izjemno nočno tržnico. Lepo se je vrniti.

Preberi cel članek


Na kuharski tečaj v Chiang Mai (4. dan)

Po odličnem zajtrku sva se z avtobusom odpeljala iz Chiang Rai proti jugu v Chiang Mai. Chiang Mai sem jaz že obiskala ob prvem obisku, zato sem zelo dobro poznala mesto. Avtobusna postaja je na severnem delu, zato sva se do hotela odpeljala s tuk-tukom. Hotel sva imela izjemen in čisto v središču dogajanja. Že med načrtovanjem potovanja sva si želela na kuharski tečaj na Tajskem. To je kar “must” ob obisku Chiang Maia. Poldnevni tečaj sva si izbrala pri Smile Organic Farm Cooking School, ki so imeli najboljše ocene na Tripadvisorju. Bilo je fantastično. Na pravem podeželju smo si skuhali celo kosilo/večerjo v odličnem vzdušju. Priporočam.

Preberi cel članek


Hribovita okolica Chiang Mai-a (5. dan)

V Chiang Mai-u namenoma nisva imela hotela z zajtrkom, saj sem vedela, da na ulici v lokalih dobiš izjemne zajtrke. Izkoristila sva priložnost in se najprej peš napotila v najbolj “fancy” lokal na najokusnejši zajtrk. V sosednji ulici sva nato najela skuter za 24 ur in se odpeljala izven mesta proti zahodu v hribe. Takoj za ovinkom sva morala “dati za malico” policajem, tako kot vsi turisti. Najprej sva obiskala lep budistični kompleks Wat Phra That Doi Suthep. Nato sva se odpeljala še naprej v hribe do še vedno zelo pristne vasi Hmong Doi Pui. Ogledala sva si muzej plemena Hmong in se sprehodila po majhni vasici. Nazaj grede sva se ustavila še v poletni kraljevi rezidenci Bhubing Palace, kjer sva se sprehodila med cvetočimi vrtovi. Po napornem dnevu pa sva si zvečer privoščila odlično masažo z vročimi kamni v najboljšem spa-ju v mestu. Čudovit dan.

Preberi cel članek


Chiang Mai – templji in tržnica (6. dan)

Chiang Mai ima nekaj, kar druga mesta nimajo. Ima neko posebno “vibro”, ki je še dandanes dobra. V enajstih letih se je sicer veliko spremenilo, a Chiang Mai še vedno ima tisto nekaj. Še bi se vrnila. Tokrat sva Chiang Mai raziskovala peš, saj sva imela hotel v samem središču. Najprej sva si privoščila zajtrk, nato pa obiskala tri najlepše templje znotraj obzidja starega mesta. Sprehodila sva se skozi tržnico in se naužila tajskih vonjav. Oh, kako lepo je. Barvito in raznoliko. Naužila sva se najboljšega svežega manga kar pri prodajalki sadja, ki nama ga je olupila in narezala pred očmi. Še odličen pad thai s škampi, nato pa popoldne s taksijem na letališče, od koder sva poletela v Hat Yai povsem na jugu države. V hotel blizu letališča sva prispela pozno zvečer.

Preberi cel članek


Tarutao National Park (7. dan)

V hotelu blizu letališča Hat Yai sva se vsako minuto bolj čudila razigranim domačim otrokom. V bazenu so bili od šestih zjutraj do enajstih zvečer brez postanka. Takšnega veselja na obrazih otrok že res dolgo nisva videla. Že pri zajtrku so bili utrujeni, a so zdržali do enajstih zvečer. Po zajtrku sva se odpeljala na letališče, saj je tam odhodna točka na rajski otok Koh Lipe. Karti za celoten prevoz (kombi in hitri čoln) sva si kupila že doma pred odhodom. S kombijem najprej do pristanišča, od tam pa s hitrim čolnom z dvema postankoma znotraj nacionalnega parka Tarutao do raja na zemlji. Koh Lipe je otok, ki je rajski in sanjski. Prišla sva pozno popoldne, se nastanila v prekrasni hiški na plaži v Wapi Resortu na vzhodni plaži, se vrgla v toplo morje in zaplavala v modrini. To je lajf.

Preberi cel članek


Rajski in sanjski Koh Lipe (8. dan)

Ah, saj ne vem, če bi sploh kaj napisala. Ali raje molčim in uživajte ob fotografijah, ki niso čisto nič popravljene. To je to! Raj na zemlji v sliki in barvi. Od ranega jutra do poznega večera sva uživala. Ob izjemnem zajtrku na plaži, sprehodu po obeh plažah – vzhodni in zahodni vsaj zjutraj in zvečer. Eno najlepših kopanj v življenju na severnem delu delu vzhodne plaže brez žive duše. Najboljši svež kokos in mangov sok. Ob smehljajih domačinov, ko so se mučili z vlečenjem čolna na obalo. Ob odličnem kosilu in čokoladni palačinki. Koktajlu in sončnem zahodu ter plesu domačinov z baklami. Ko pa sva dvignila še najinega “ptiča” v zrak in sva zagledala to lepoto, sva dahnila v en glas – rajsko in sanjsko. Naj tokrat dnevne fotografije povzamejo najino pravljico. Še prideva.

Preberi cel članek


Koh Lipe – prečudovit podvodni svet (9. dan)

Na otok Koh Lipe se pride še z enim posebnim namenom – snorklanje ali potapljanje, kajti podvodni svet v nacionalnem parku Tarutao je neverjetno lep in živ. Mnogi se na otoku odločijo tudi za opravljenje potapljaškega tečaja, a meni zadostuje enodnevno snorklanje. Veliko agencij ponuja enak program – tura A (1) ali B (2), po novem tudi C (3). Midva sva si izbrala turo B, ki je na bolj oddaljenih lokacijah in menda najlepša. Ker ni bilo veliko turistov, sva si vzela svoj čoln.

Preberi cel članek


Premik na prečudoviti Koh Kradan (10. dan)

Vsako jutro sva na Koh Lipe opazovala tudi prekrasne sončne vzhode le nekaj korakov stran od najinega bungalova. Še pred zajtrkom sva naredila tudi sprehod po vzhodni plaži, ko so vsi še spali. Po zajtrku sva se odpravila proti zahodni plaži Pattaya, saj sva imela hitri čoln do naslednjega otoka Koh Kradan. Vožnja je bila zelo hitra in povsem umirjena, saj je bilo morje povsem mirno. Uro in pol vožnje in pristaneva v raju. Samo midva sva se izkrcala v raj. Če je Koh Lipe rajski in sanjski, potem je Koh Kradan raj na Zemlji. Več kot 7 let sem ga imela na piki in končno se mi je uresničila želja.

Preberi cel članek


Koh Kradan – najlepši otok (11. dan)

Koh Kradan je bil res visoko na listi popotniških želja že mnogo let, a sem se vseeno bala, da bodo mojo idilo zmotili premnogi turisti. A ni bilo nikogar, prav nikogar. Cel dan v raju je bil popoln. Sprehod pred zajtrkom po dolgi plaži, odličen zajtrk, kopanje in sončenje, izjemno kosilo pri sosedi, spet kopanje in sončenje, vožnja s kajakom, mangov sok, sveži kokosi, večerni sprehod in koktajl pred spanjem. Uživancija brez primere in turkizna barva morja, ki kar bode v oči. Brezdelje. Koh Kradan ima tudi koralni greben, ki je lahko dostopen in je zelo lep. Teh lepot se res ne moreš naveličati, sploh pa ne pozabiti. Trenutki, ki ne bodo šli nikoli v pozabo. Hvaležna za vse trenutke!

Preberi cel članek


Popoldne že na Koh Lanti (12. dan)

Celo dopoldne sva preživela še na prekrasnem Koh Kradanu, saj sva imela hitri čoln na Koh Lanto šele okrog poldneva. Klasično dopoldne z jutranjim sprehodom, zajtrkom, kopanjem in sončenjem. Potem je bilo potrebno spakirati in se odpraviti na naslednjo destinacijo. Priznam, da sem bila kar malce solzna. Za naslednjo destinacijo sva na koncu izbrala Koh Lanto, v prvotnem načrtu pa je bil sosednji otok Koh Ngai. A le-ta je zelo podoben Koh Kradanu, zato sva si izrecno zaželela nekaj drugega. In sva si Koh Ngai pustila za naslednjič. Hitri čoln je potreboval dve uri do Koh Lante, kjer sva imela 2 nočitvi. S taksijem sva se odpeljala do krasnega hotela, ki se nahaja na lepi zahodni plaži Klong Nin.

Preberi cel članek


S skuterjem po Koh Lanti (13. dan)

Celo noč je deževalo kot iz škafa. Uf, to je torej deževno monsunsko obdobje na Tajskem. Ampak, dokler je ponoči, je vse ok. Potem sva gledala na radarju in res se v tem zalivu pri Koh Lanti delajo grozljivi nalivi očitno kar vsak dan v tem letnem času. Prejšnje dni nisva imela na jugu nič dežja. Po zajtrku sva se s skuterjem odpeljala do starega mesta, ki je na vzhodu otoka (Old Town). Koh Lanta nama je bila kar naenkrat zelo všeč. To je to, kar iščeva. Stare hiše, ljubki lokali, prijazni nasmejani ljudje.

Preberi cel članek


Waaaaw – Railay Beach (14. dan)

Po Koh Kradanu sva vedela, da bo vsaka plaža na Tajskem samo še lepa in ne več najlepša. Ker lepše pač ni. Ob sedmih zjutraj naju je v hotelu že pobral kombi za naslednjo lokacijo – neizmerno sem si želela na Railay Beach že precej let. Plaža Railay je bila na listi “must” tega potovanja in tako sem tudi načrtovala počitnice. Slabi dve uri vožnje s kombijem do čolna, nato pa samo dobrih 10 minut do enega najlepših zalivov na svetu. Waaaaw – res noro lepo in zopet tisto pravo tajsko vzdušje, ki sva ga na Lanti vseeno malo pogrešala. Tudi spala sva v zalivu Railay, mnogi pa pridejo le s čolnom iz sosednjega zaliva na enodnevni izlet. Imela sva lep bungalovček v prekrasnem resortu na plaži.

Preberi cel članek


Zadnji dan na rajski plaži Railay (15. dan)

Ah, kaj bi sploh dodala. Zadnji dan v raju. Najprej sprehod po prekrasni plaži, nato odličen zajtrk s pogledom na eno najlepših plaž na svetu. Kaj bi si sploh želela lahko še lepšega v življenju? Res se ni za pritoževati. Hitro na plažo in cel dan kopanje. Kopanje, kopanje, kopanje. Vmes pa mango, mango, mango. Do nezavesti. Če je bilo še včeraj nekaj ljudi, je bilo danes povsem prazno. Po več ur sem bila skoraj čisto sama v morju. Kaj takšnega?! Uživala sva vsako minuto, saj sva ob 16. uri morala počasi nazaj s čolnom in potem s taksijem do letališča. Zvečer naju je čakal enourni let iz Krabija v Bangkok. Okrog 21h sva prispela v krasen hotel Tranz. Vedno sva v Bangkoku spala v nekih luknjah, tokrat pa sem končno našla super hotel.

Preberi cel članek


Zgodovinsko mesto Ayutthaya (16. dan)

Zadnji dan na potovanju po Tajski sva se odpravila na izlet do zgodovinskega mesta Ayutthaya. Jaz sem mesto že obiskala na prvem potovanju, Matjaž pa seveda še ne. Ker sva imela dovolj časa, sva se odločila za povsem samostojno izvedbo izleta. Zjutraj sva komaj našla v Bangkoku zelo skrito postajo mini avtobusa za Ayutthayo. Dve uri vožnje, jutranja kavica, nato pa kar peš na ogled nekaterih najlepših templjev v Ayutthayi. Ob pol enih sva ujela minivan za Bangkok, nato pa se še sprehodila po turistični ulici Khao San in Rambuttri. Zadnji pad thai na ulici, zadnji mangov sok in zadnji mango sticky rice pred odhodom nazaj v hotel.

Preberi cel članek


Direkten let iz Bangkoka na Dunaj (17. dan)

Ob 22h sva se iz najinega super hotela v Bangkoku odpravila na letališče. Hotel sem namenoma rezervirala tik ob glavni metro postaji, tako da sva imela le nekaj korakov do postaje za letališče. Slabo uro vožnje z vlakom in že sva na mednarodnem letališču. Ker zadnje čase potujeva samo z ročno prtljago, so postopki zelo hitri. Že vnaprej narediva check-in, si na letališču samo natisneva boarding passe in že šibava skozi kontrolo. Res top. Ob dveh ponoči sva imela direkten 11-urni let z odličnimi EVA AIR na Dunaj, kjer smo pristali ob 8h zjutraj po lokalnem času. Ma ni ga lepšega. Zajtrk na letališču na Dunaju, nato pa v avto in 4 ure vožnje proti domu. Vmes pa še na govejo juhico k mojim staršem. Popolne počitnice.

Preberi cel članek


ZA KONEC

Potovanje po Tajski je bilo res več kot odlično. Pričakovala sem veliko več turistov, kot jih potem v resnici bilo in to nama je bilo prečudovito. Otoki so se pokazali v svoji najlepši luči, tajska hrana je še vedno odlična, sever pa je tako in tako zakon. Bangkok je vedno dobra iztočnica, a v njem ne želiva izgubljati časa. Koh Lanta je precej razočarala. Seveda pa je tudi lepa, a precej bolj poseljena in turistična (bolj podobna Phuketu). Krasne počitnice. Zagotovo pa se na Tajsko ponovno vrneva na počitnice.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.