Preskoči na vsebino

ITALIJA: Načrt potovanja (13 dni)

Že nekaj časa sem imela v mislih pripraviti načrt potovanja po Italiji. To sicer ni čisto najino potovanje, ker sva si ta del Italije ogledala v treh krajših potovanjih in izletih, saj je Italija zelo blizu. A bližajo se toplejši dnevi in Italija je vselej izvrstna izbira za lepe počitnice. Ne samo, da je kulturno, zgodovinsko in arhitekturno izjemno bogata dežela, na vsakem koraku se boste lahko kulinarično razvajali z italijanskimi dobrotami.


NAČRT POTOVANJA

DAN 1 – Vožnja do simpatične Lucce

Prvi dan se odpravite zgodaj zjutraj na pot do simpatične Lucce. Okoli poldneva boste prispeli v majhno mesto z lepim obzidjem in pravimi ozkimi italijanskimi ulicami. Se sprehodite po mestecu, si privoščite pašto in kepico italijanskega sladoleda. Prenočišče si izberite blizu Pise.

Prevoženi km = 550 km

DSC_4200


DAN 2 – Poševni stolp v Pisi

Naslednji dan se odpravite na ogled poševnega stolpa v Pisi in čudovite katedrale. Po ogledih pozno popoldan nadaljujte z vožnjo do Firenc in tam prenočite.

Prevoženi km = 90 km

DSC_4073


DAN 3 – Sprehod po Firencah

Dan namenite ogledu krasnih Firenc. Firence so glavno mesto čudovite italijanske pokrajine Toskane. V Firencah bi se seveda spodobilo ostati dlje, a vedno primanjkuje časa. Najprej se povzpnite na Michelangelov trg, od koder seže lep pogled na celotno mesto. Glavna znamenitost sta barviti most Ponte Vecchio in katedrala Duomo. Veličastni kipi se bohotijo na glavnem trgu, kjer so množice obiskovalcev s celega sveta. Za konec se sprehodite še skozi park Boboli, ki krasi palačo Pitti. Brez slastnega “florentinca” Firenc ne smete zapustiti. Želodček in brbončice vam bodo hvaležne do konca življenja.

Prevoženi km = peš po Firencah

DSC_3640


DAN 4 – Srednjeveška Siena in San Gimignano

Končno ste v pravi Toskani s čudovito pokrajino. Neizmerno boste uživali v krožni vožnji med toskanskimi grički in raziskovanju pravih toskanskih mest. Na celotni poti se ustavljajte v mini vasicah kot tudi v večjih krajih. V spomin se nama je vtisnila simpatična Siena z visokim stolpom in trgom, ter znani San Gimignano s številnimi srednjeveškimi nebotičniki. Za konec dolgega dne si privoščite okusno toskansko večerja. Spanje pa si le privoščite v eni izmed toskanskih podeželskih hiš. Midva sva izbrala apartma B&B Le Querciole del Chianti v vasici Barberino val d’Elsa in bilo je fantastično.

Prevoženi km = 150 km

DSC_3941


DAN 5 – Vožnja do Pompejev in ogled svetovne znamenitosti

Dobro se naspite in si privoščite počasen italijanski zajtrk z vsemi njihovimi dobrotami. Čaka vas poldnevna vožnja do Neaplja in naprej do Pompejev. Midva si žal še nisva ogledala Pompejev, saj sva v Neapelj prispela z letalom in zmanjkalo nama je časa za raziskovanje. A na tej poti, jih vi zagotovo morate obiskati in si ogledate svetovno znamenitost.

Prevoženi km = 500 km


DAN 6 in 7 – Ogled zanimivega Neaplja

Midva sva v Neaplju preživela le en cel dan. Dan sva začela zelo zgodaj in sva si ogledala veliko znamenitosti. Najin ogled sem zapisala v treh zapisih bolj podrobno. Seveda si za Neapelj lahko vzamete tudi več časa, če vam je to prenaporen tempo. Predlagam, da preživite v Neaplju dva dni in si ga ogledate brez hitenja, ker je res krasno mesto.

Prevoženi km = 25 km

041ac-dsc_9774


DAN 8 – Vožnja v Rim in ogled Panteona, vodnjaka Trevi in Španskih stopnic

V Rim boste prispeli v zgodnjih dopoldanskih urah in se takoj odpravite na raziskovanje mesta. Peš se odpravite do trga Republike, nato pa do mestne hiše in naprej do Beneškega trga ter si privoščite kosilo na trgu s pogledom na zgodovinski Panteon. Po ogledu notranjosti se sprehodite do trga Navona z lepimi fontanami ter nadaljujte med prijetnimi ulicami do slovitih Španskih stopnic. Le nekaj ulic boste oddaljeni od čudovitega vodnjaka Trevi, kjer se je seveda trlo turistov. Privoščite si pico in odličen italijanski sladoled v pravi slaščičarni. Njami.

Prevoženi km = 270 km


DAN 9 -VATIKAN: Sikstinska kapela, Vatikanski muzeji in Bazilika sv. Petra

Naslednji dan namenite vnaprej načrtovanemu ogledu Vatikana in si dva meseca pred odhodom zagotovite vstopnice za Vatikanske muzeje in Sikstinsko kapelo, ki so obvezni ogled. Obvezno kupite dražje vstopnicebrez čakanja v vrsti“, ker boste sicer pol dneva čakali pred vhodom. Sicer pa boste šli notri brez čakanja. Oglejte si večji del muzejev, seveda pa najbolj očara skrivnostna Sikstinska kapela, ki je popolnoma obnovljena. Sledilo bo več kot eno urno čakanje na vstop v Baziliko sv. Petra, ki je prav tako lepa, a pregrešno zapravljiva za moj okus. Po ogledih zberite moči še za sprehod do Angelskega gradu in čez most do cvetnega trga (Campo de Fiori). Večer preživite ob dobri večerji blizu hotela in si privoščite sladico brez slabe vesti.

Prevoženi km = peš po mestu


DAN 10 – Antični Rim – Kolosej, Forum in Palatin

Zadnji dan v Rimu preživite v najstarejšem delu Rima. Antični Rim z najbolj poznanim simbolom Rima je zagotovo prava paša za oči. Peš se odpravite  do Koloseja. Turistov se bo trlo in vstopnice prav tako kupite vnaprej. Vstopite v notranjost Koloseja in si oglejte ta čudoviti amfiteater, ki je bil zgrajen v letih 70-80. Hkrati pa je z njega lep razgled na Forum in Palatin, kamor se odpravite kasneje. Najprej na hrib Palatin, od koder je najlepši razgled na Forum in njegove ostanke. Sledil sprehod do hipodroma (Circus Maximus) in pokukajte na znamenita usta resnice (Mouth of Truth). Po ogledih boste dokaj utrujeni, zato sedite na avtobus do trga Popolo, si privoščite pico in se sprehodite za konec še skozi lep park Borghese. 

Prevoženi km = peš po mestu


DAN 11 – San Marino in Rimini

Slovo od Rima in nekaj urna vožnja v San Marino. Oglejte si Unescovo znamenitost in si privoščite spanje v obalnem mestecu Rimini. Ti ogledi naju še čakajo v bližnji prihodnosti.

Prevoženi km = 360 km


DAN 12 – Romantične Benetke

Do Benetk boste imeli 3 ure vožnje in parkirajte v garažni hiši takoj za mostom. Z vlakom se odpeljite bližje centru, nato pa se prepustite romantičnim zgradbam, ki jih lepo povezujejo kanali. Povzpnite se na zvonik cerkve Sv. Marka, od koder boste imeli romantično mesto na dlani. Privoščite si pravi italijanski sendvič, a pri tem pazite na množico golobov, ki vam ga bodo želeli zmakniti. Obvezno počakajte na sončni zahod in objemite svoje najdražje.

Prevoženi km = 280 km

3c164-dsc_0277


DAN 13 – Grad Miramare, nakup dobrot v Trstu (Eataly) in domov

Zadnji dan na poti se lahko ustavite v gradeški laguni, lahko si ogledate ostanke rimskega pristanišča v Ogleju ali pa si ogledate romantičen grad Miramare in si privoščite kepico italijanskega sladoleda v Trstu.

Prevoženi km = 280 km

0d941-dsc_4445


2 Comments »

  1. Krasna pot, verjamem, da sta uživala. Obožujem preprostost in okusnost italijanske hrane. Pojdita še južneje, Apulija je vredna ogleda. Čez 14 dni me čaka Sicilija.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: