Preskoči na vsebino

BILANCA: Vaših 10 najljubših člankov v letu 2016

Poslovili smo se od še enega čudovitega leta, ki je prineslo ogromno lepih in novih doživetij. Midva sva si leto res še posebej začinila s prekrasnimi potovanji po svetu, kulinaričnimi razvajanji in polnjenjem baterij v naših hribih. Moja spletna stran je letos marca praznovala prvo obletnico. V celem letu vas je stran obiskalo kar 40.599 in naštela sem 160.813 prebranih člankov. V letu 2017 nas čaka veliko potovanj po svetu in v sosednje države, mnogo novih kulinaričnih doživetij in izletov po naši prelepi Sloveniji. Iskrena hvala vsem za branje.

img_5658-collage


Kljub temu, da pišem le v slovenskem jeziku, se je od lanskega leta struktura bralcev precej spremenila. Večina bralcev je še vedno iz Slovenije (14.989), nekaj pa vas je vseeno iz drugih držav po svetu: ZDA (2.541), Hrvaška (1.396), Nemčija (1.310), Avstrija (937), Italija (733), Švica (680), Belgija (508), Združeno kraljestvo (494) in Francija (454) in ostalih držav. Najraje ste brali naslednje članke:

1o. TAJSKA – Načrt potovanja (24 dni)

Moje prvo samostojno potovanje z nahrbtnikom v svet je že oddaljeno skoraj polnih 5 let. Pa se zdi, kot bi bila včeraj na poti. Nekaj začetnih težav z zamudo letala in izgubljene prtljage sem uspešno premagala. Zaradi teh razlogov, sem tudi morala obrniti prvotni načrt potovanja. Tako sem najprej ostala v Bangkoku nekaj dni in si ogledala zgodovinsko Ayuthayo, nato pa jo švignila na rajski otok Koh Tao. Od tam naprej na otok Koh Phi Phi in zelo na kratko na zabavo na Phuket. Za konec sem odletela na sever v Chiang Mai ter ponovno v Bangkoku zaključila s 24-dnevnim potovanjem. Potovanje na Tajsko februarja 2011 mi je prineslo povsem nov življenjski stil, ki je podrejen potovanjem.

Preberi članek

DSC02509


9. AVSTRIJA: Panoramska cesta Grossglockner

Leto in pol sva čakala na popolno vreme za vožnjo po eni najlepših visokogorskih panoramskih cest na svetu. Za Grossglockner je bila sobotna vremenska napoved popolna – sonce, nobene oblačnosti, nič vetra in prijetnih 17 stopinj. Izplačalo se je počakati, kajti vožnja po panoramski cesti v nasprotnem primeru izgubi ves čar.Preberi članek

DSC_3678


8. ISLANDIJA: Kdaj, zakaj in kako?

Islandija je bila zelo dolgo na seznamu popotniških želja. Dežela ognja in ledu na skrajnem severu Evrope velja za destinacijo, ki je podobna potovanju po nezemeljski površini. Pri načrtovanju potovanja je potrebno vnaprej vedeti, zakaj potujete na Islandijo in kaj želite videti ter doživeti. Od tega je odvisna predvsem izbira datuma potovanja. Midva sva izbrala 10-dnevno potovanje v prvi polovici aprila in sicer od 10. – 19.4.2015.

Preberi članek

Iceland blog


7. FILIPINI: Načrt potovana (25 dni)

Filipini so pravi vulkanski raj v Aziji in za vedno ostanejo v srcu. Neprecenljivi trenutki na rajskih plažah, ki nudijo poležavanje pod palmovo krošnjo ter kopanje v toplem in mirnemoceanu. Ponudbo seveda popestri še okusna, predvsem morska, lokalna hrana in neprecenljiv okus manga. Neskončna riževa polja, skromni domovi, čokoladni hribčki, kokosovo mleko, banane in ananas, najlepši vulkani, vulkanske črne samotne plaže, vsakodnevni nalivi in visoka vlaga opisujejo Filipine. Zloglasna Manila z 12 milijoni prebivalcev se izkaže za prav prijetno prestolnico. Ljudje so zelo topli, nasmejani in prijazni.

Preberi članek

da89e-0767-dsc05277


6. JAPONSKA: Načrt potovanja (14 dni)

Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino ter prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska.

Preberi članek

22505-dsc_1643


5. AVSTRIJA: Stometrski razgledni stolp

Že nekaj časa sva imela “na piki” enodnevni izlet do povsem novega razglednega stolpa ob Vrbskem jezeru, ki leži na hribu Jedvovca v Avstriji. Danes je bila vremenska napoved popolna za popoln panoramski razgled. Pyramidenkogel, kot ga nazivajo Avstrijci, je nadomestil obstoječi stolp, ki je bil zgrajen že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Natečaj za nov stolp je bil razpisan po vsej Evropi, zmagala pa sta celovška arhitekta Markus Klaura in Dietmar Kaden.

Preberi članek

12586-dsc_0917


4. ŠRILANKA: Načrt potovanja (25 dni)

Potovanje po Šrilanki je prineslo polno presenečenj na sami poti. Zaradi velike službene zasedenosti, pred odhodom ni bilo nič časa za pripravo, zato sva imela celotno potovanje bilo zelo spontano. Prav zaradi tega, sva se enkrat morala tudi vračati nazaj po isti poti, ker sva šele pozneje ugotovila, da sva izpustila ogled sinjih kitov. A nič zato. Šrilanka je ponudila precej več kot sva pričakovala. Prvič sva tako plula med mangrovami, iguani so nama vsakodnevno prečkali pot, obiskala sva želvjo farmo, dan preživela z največjimi kiti na svetu, obiskala pravi safari ter se naužila lepot gričevnatih pokrajin, posajenih s čajevcem. Ko k temu dodam še razvajanje na rajskih plažah ter odlično hrano, potem lahko Šrilanko opišem za rajsko popotniško destinacijo.

Preberi članek

e430c-20130201_srilanka826


3. ISLANDIJA: Načrt potovanja (9 dni)

Islandija se je v mesecu aprilu pokazala kot izredno lepa, a hkrati zelo hudomušna. Vreme se je spreminjalo iz minute v minuto, a kljub temu je pokrajina risala nepozabne silhuete. Severni sij, islandski konji, divji severni jeleni, tjuljnji, ledeniki, črna ledena plaža, gejzirji in izbruhi geotermalne vode, mogočni vrelci, namakanje v kopališču z geotermalno vodo polno silike, vulkani in kraterji ter nešteto vrst ptičev, ki se hranijo na poljih in v lagunah. Osamljeni zahodni del države s fjordi, južna črna obala s klifi, mogočni slapovi ter vrhovi odeti v led in sneg. Pobočja pokrita s strnjeno lavo in mahom jemljejo dih. Zaradi lege dneva kar ni in ni konec.

Preberi članek

DSC_7259


2. ISLANDIJA: Vsi stroški potovanja

“Islandija je zelo draga.” S tem stavkom se vedno začne, ko omeniš potovanje na Islandijo. Verjetno res, a je precej odvisno od stila potovanja. Midva sva potovala z najetim avtomobilom (VW Polo) ter naredila 2.905 kilometrov po celotni državi v osmih dneh. Ker je bilo zunaj aprila še zelo mrzlo in mokro, si nisva mogla privoščiti “brezplačnega” kampiranja, ampak sva spala v guesthousih in hotelih. Hrana je res obupno draga (in še dokaj zanič) v vseh restavracijah in na turističnih točkah. V kioskih so cene nekoliko sprejemljivejše, a najceneje se je znajti z običajnim nakupom v trgovinah, ki so vsepovsod po državi in zelo dobro založene. Cena bencina je podobna naši. Najbolj me je presenetilo dejstvo, da za nobeno naravno znamenitost ni vstopnine. Torej vsi slapovi, jezera, gejzirji, klifi, vulkani ipd. so zastonj. Zelo dragi so izleti in organizirane pustolovščine, ki so na voljo praktično v vsakem mestu.

Preberi članek

Islandija denar


1.VIETNAM IN KAMBODŽA: Kdaj, zakaj in kako?

Dobrih 5 mesecev naju loči do naslednje pustolovščine. Nazadnje sva bila v Aziji na Šrilanki ferbuarja leta 2013, pred tem še na Filipinih februarja 2012 in jaz na Tajskem februarja 2011. Čas je za povratek, saj se nama je prav zahotelo Azije. Izbirala sva med štirimi državami – Myanmarom (Burmo), Laosom, Kambodžo in Vietnamom. Najprej sva želela v Vietnam, nato je bil že Myanmar potrjen, nazadnje sva le izbrala Vietnam in Kambodžo. Izbira je predvsem temeljila na novih doživetjih, ki so vedno na prvem mestu. Ko k temu dodamo še izjemno ugodne cene ter odlično hrano, pa ni več dosti za premišljevati.

Preberi članek

Vietnam in Kambodza 2016 (2345)

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: