Preskoči na vsebino

BILANCA: Vaših 15 najbolj branih člankov v letu 2018

Poslovili smo se še od enega čudovitega leta, ki je postregel z mnogimi novimi doživetji, kulinaričnimi razvajanji ter preživetimi dragocenimi urami v naravi naše prelepe Sloveniji. Spletna stran je ponovno beležila veliko rast obiska in tudi bralcev je vsako leto več in več. Vsebine nastajajo še vedno z enim samim ciljem – shranjevanju najinih spominov. Če pa pri tem lahko ponudim še komu informacijo ali namig za kulinarično, popotniško, izletniško ali športno doživetje, me to še posebej veseli. V letu 2018 je spletna stran zabeležila 105.569 obiskovalcev in 304.036 prebranih člankov. V celem letu sem zapisala kar 105 novih prispevkov in zdaj jih najdete na spletni strani skupno že 914. Glede na to, da pišem v našem lepem slovenskem jeziku, prihaja velika večina bralcev iz Slovenije, slabih 10% pa tudi iz tujine. Beleženje doživetij ostaja na mojem delovnem seznamu tudi v letu 2019. Hvala za branje!


NAJBOLJ BRANI ČLANKI V LETU 2018

1. MOJ IZBOR: 6 priljubljenih enodnevnih izletov v Avstrijo

Sonce nas počasi greje in začeli so se priljubljeni izleti tako doma kot tudi k sosedom. Avstrija, Italija in Hrvaška so tako zelo blizu, da se k njim lahko odpravimo med vikendom na enodnevni izlet. Pred časom sem že pripravila prispevek o enodnevnih izletih čez mejo v Italijo. Tokrat pa sem pripravila nabor enodnevnih izletov k našim severnim sosedom. Precej blizu se nahaja čudovit razgled na Vrbsko jezero s stometrskega razglednega stolpa Pyramidenkogel. Sprehod ob Vrbskem jezeru z obiskom Minimundusa vam bo zagotovo polepšal dan. Ko se bo še malce ogrelo si privoščite obisk posebne ledene jame Eisriesenwelt ali vožnjo po čudoviti gorski cesti Grossglockner. Malo dlje pa se nahaja še eno čudovito romantično jezero Hallstatt z zelo posebnim rudnikom soli. Za ljubitelje Mozarta je obisk Salzburga pravzaprav kar nujen.

4e4f1-dsc_0903


2. NEMČIJA: Orlovo gnezdo – Hitlerjeva razkošna rezidenca

Na poti v Bavarsko prestolnico Müenchen, kamor sva se z MasterCardom odpravila po neprecenljiva doživetja programa Priceless Cities in ogled glavnih znamenitosti, sva se ustavila še v nemškem mestu Bertchtesgaden, saj je skoraj na poti. Majhna vasica je izhodišče za obisk slovitega Orlovega gnezda. Hitlerjeva razkošna poletna rezidenca privablja vsako leto množice turistov, ki ga obiščejo nekateri zaradi zgodovinske vrednosti, drugi pa le zaradi izjemnega razgleda na sosednje Bavarske Alpe. Midva sva prelisičila vse obiskovalce tistega dne in imela Orlovo gnezdo le zase. Prekrasno in neprecenljivo!

DSC_8319


3. ITALIJA: Veličastni vrhovi Tre Cime v Dolomitih

Dolomiti! Več let sem poslušala in vzdihovala ob fotografijah iz Dolomitov, a spravila se nikakor nisem. Letos pa sva si res obljubila, da greva pogledati to naravno znamenitost veličastnega gorskega sveta, ki je seveda tudi pod Unescovo zaščito. Najprej sva želela za več dni, a me je dragi prepričeval, da greva najprej za en dan. Da zmoreva! Prijatelji so nama svetovali naj se prvič podava na ogled veličastnih Tre Cime in prehodiva pot, ki pelje povsem okoli gore in nudi čudovite razglede na okoliške hribe, ki so res nekaj posebnega. Čakala sva popolno vreme in končno nama je ta teden uspelo izpeljati to dolgo pričakovano doživetje.

DSC_7895


4. VIETNAM IN KAMBODŽA: Kdaj, zakaj in kako?

Dobrih 5 mesecev naju loči do naslednje pustolovščine. Nazadnje sva bila v Aziji na Šrilanki ferbuarja leta 2013, pred tem še na Filipinih februarja 2012 in jaz na Tajskem februarja 2011. Čas je za povratek, saj se nama je prav zahotelo Azije. Izbirala sva med štirimi državami – Myanmarom (Burmo), Laosom, Kambodžo in Vietnamom. Najprej sva želela v Vietnam, nato je bil že Myanmar potrjen, nazadnje sva le izbrala Vietnam in Kambodžo. Izbira je predvsem temeljila na novih doživetjih, ki so vedno na prvem mestu. Ko k temu dodamo še izjemno ugodne cene ter odlično hrano, pa ni več dosti za premišljevati.

Vietnam in Kambodza 2016 (2345)


5. AVSTRIJA: Panoramska cesta Grossglockner

Leto in pol sva čakala na popolno vreme za vožnjo po eni najlepših visokogorskih panoramskih cest na svetu. Za Grossglockner je bila sobotna vremenska napoved popolna – sonce, nobene oblačnosti, nič vetra in prijetnih 17 stopinj. Izplačalo se je počakati, kajti vožnja po panoramski cesti v nasprotnem primeru izgubi ves čar.

DSC_3678


6. SLOVENIJA: Peš z Rogle do Lovrenških jezer

Lovrenška jezera na Pohorju so zelo priljubljena pohodniška in izletniška destinacija pri nas. Očitno jih obožujejo tako domačini kot tudi drugi obiskovalci, saj je bilo obiskovalcev na lepo avgustovsko nedeljo ogromno. Pri izbiri datuma za obisk krasne pohodniške poti sva (priznam) res brcnila v temo, a sva kljub vsemu preživela. Do Lovrenških jezer vodi kar nekaj poti. Midva sva za prvič izbrala pot od športnega centra na Rogli ter potem po krožni poti nazaj. Na koncu 13 km poti, ki sva jo prehodila v dveh urah in pol, sva se morala pošteno okrepčati v koči na Rogli. Za konec sva se povzpela še na razgledni stolp.

DSC_8189


7. AVSTRIJA: Stometrski stolp Pyramidenkögel

Že nekaj časa sva imela “na piki” enodnevni izlet do povsem novega razglednega stolpa ob Vrbskem jezeru, ki leži na hribu Jedvovca v Avstriji. Danes je bila vremenska napoved popolna za popoln panoramski razgled. Pyramidenkogel, kot ga nazivajo Avstrijci, je nadomestil obstoječi stolp, ki je bil zgrajen že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Natečaj za nov stolp je bil razpisan po vsej Evropi, zmagala pa sta celovška arhitekta Markus Klaura in Dietmar Kaden.

4e4f1-dsc_0903


8. PRAGA: Načrt potovanja z avtomobilom (3 dni)

Prestolnica Češke je bila res dolgo na seznamu za podaljšani vikend. Praga velja za eno najlepših mest in v najinih očeh je zagotovo potrdila svoj status. Prekrasno mestno jedro, na katerem se bohoti veličastna atrološka ura dopolnjuje sprehod po znamenitem Karlovem mostu. Največji grajski kompleks na svetu, veličastna katedrala Sv. Vita in Zlata ulička so povsem idilični. Najbolj naju je navdušila judovska četrt s pokopališčem in sinagogo, ki si jo lahko v miru ogledate. Za povrh pa še odličen golaž, vrček češkega piva ter trdelnik za posladek. Ni lepšega.

b4068-dsc_0200


9. TOSKANA: Načrt potovanja z avtomobilom (4 dni)

Bližajo se prvomajski prazniki in tudi spomladanski ter poletni meseci, ki so seveda najbolj primerni za obisk prečudovite Toskane. Italijanska pokrajina se pohvali z romantično naravo, starimi mesti ter vrhunsko kulinariko. Prav po filmsko sva si jo tudi midva privoščila pred nekaj leti in neizmerno uživala. Kot velika gurmana sva seveda najbolj uživala ob vseh italijanskih jedeh. Še posebej domačem zajtrku v najinem pravem toskanskem B&B. Če lahko le namignem – ne obiščite je za prvi maj, ampak konec maja ali v začetku junija. Razlogi – manj gneče, lepše vreme in višje temperature.

DSC_4073


10. MOJ IZBOR: 5 priljubljenih izletov v Italijo

Na enodnevni izlet v Italijo se lahko odpravite kadarkoli iz kateregakoli dela Slovenije. Izbirate lahko med romantičnimi Benetkami, ostanki rimskega pristanišča v Ogleju ali se sprehodite po obalnem mestu Grado. Precej zgodovine in muzejev vas čaka v Čedadu, ki ga krasi izjemen kamniti Hudičev most pod katerim teče reka Nadiža. Sončne žarke in vitamin D boste najlažje ulovili med sprehodom do romantičnega gradu Miramare, ki ga krasi kar 22 ha velik grajski vrt. Izbire je več kot dovolj in ne pozabite si privoščiti dobre italijanske pašte in odličnega sladoleda. Italijani pač znajo pocrkljati tudi naše brbončice.

DSC_4524


11. ISLANDIJA: Kdaj, zakaj in kako?

Islandija je bila zelo dolgo na seznamu popotniških želja. Dežela ognja in ledu na skrajnem severu Evrope velja za destinacijo, ki je podobna potovanju po nezemeljski površini. Pri načrtovanju potovanja je potrebno vnaprej vedeti, zakaj potujete na Islandijo in kaj želite videti ter doživeti. Od tega je odvisna predvsem izbira datuma potovanja. Midva sva izbrala 10-dnevno potovanje v prvi polovici aprila in sicer od 10. – 19.4.2015.

Iceland blog


12. AVSTRIJA: Nadvse romantičen Hallstatt (1. del)

Kar nekaj časa sem vzdihovala nad fotografijami romantičnega mesteca Hallstatt, ki leži na severu Avstrije ob istoimenskem jezeru. Idilična vasica s tremi cerkvami in lesenimi hišami me je povsem očarala, zato sva jo morala tudi obiskati. Izbrala sva topel in sončen vikend v prvi polovici maja. Na pot sva se odpravila dovolj zgodaj, da sva se po ulicah ob jezeru skozi vasico sprehodila še pred največjo gnečo. Opoldne sva si privoščila še vožnjo z ladjico po jezeru, da sva lahko občudovala mestece še z druge perspektive.

DSC_5075


13. ZDA NACIONALNI PARKI: Kdaj, zakaj in kako?

Napočil je čas za Združene države Amerike. Najin prvi obisk ZDA se obeta za jesen 2018. Ne bova potovala po mestih, ampak je v planu ogled desetih njihovih najbolj znamenitih in veličastnih nacionalnih parkov. Na seznamu so sloviti Yellowstone, veličasten Grand Canyon, gorati Yosemite, peščeni Death Valley, unikaten Bryce, pinki Zion, filmski Monument Valley, mistični Canyonlands, umetniški Arches in gorati Grand Teton. Na poti bi z velikim veseljem dodala še druge nacionalne parke, a nama čas ne bo dopuščal. Na 19-dnevno potovanje se bova odpravila konec avgusta, ko se množice obiskovalcev malce zmanjšajo, temperature pa so še vedno prijetne. Z najetim avtomobilom bova na celotni poti prevozila približno 6.500 km. Obiskala pa bova tudi sloviti San Francisco in igralniški Las Vegas.


14. JAPONSKA: Načrt potovanja (14 dni)

Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino ter prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska.

e882b-dsc_1476


15. ŠRILANKA: Načrt potovanja (25 dni)

Potovanje po Šrilanki je prineslo polno presenečenj na sami poti. Zaradi velike službene zasedenosti, pred odhodom ni bilo nič časa za pripravo, zato sva imela celotno potovanje bilo zelo spontano. Prav zaradi tega, sva se enkrat morala tudi vračati nazaj po isti poti, ker sva šele pozneje ugotovila, da sva izpustila ogled sinjih kitov. A nič zato. Šrilanka je ponudila precej več kot sva pričakovala. Prvič sva tako plula med mangrovami, iguani so nama vsakodnevno prečkali pot, obiskala sva želvjo farmo, dan preživela z največjimi kiti na svetu, obiskala pravi safari ter se naužila lepot gričevnatih pokrajin, posajenih s čajevcem. Ko k temu dodam še razvajanje na rajskih plažah ter odlično hrano, potem lahko Šrilanko opišem za rajsko popotniško destinacijo.

e430c-20130201_srilanka826

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: