Preskoči na vsebino

BILANCA: Vaših 15 najbolj branih člankov v letu 2020

Včeraj smo se poslovili od težkega, a vseeno čudovitega leta, ki je postregel z mnogimi novimi doživetji, manj kulinaričnimi razvajanji ter mnogimi preživetimi dragocenimi urami v naravi naše prelepe Sloveniji. Spletna stran je ponovno beležila precej manjši obisk kot pretekla leta, a razloge že poznamo vsi. Nove vsebine še vedno nastajajo z enim samim ciljem – shranjevanju najinih spominov. Če pa pri tem lahko ponudim še komu informacijo ali namig za kulinarično, popotniško, izletniško ali športno doživetje, me to še posebej veseli. V letu 2020 je spletna stran zabeležila dobrih 74.000 obiskovalcev in skoraj 160.000 prebranih člankov. V celem letu sem zapisala le 69 novih prispevkov in zdaj jih najdete na spletni strani skupno že 1.110. Glede na to, da pišem v našem lepem slovenskem jeziku, prihaja velika večina bralcev iz Slovenije, slabih 10% pa tudi iz tujine. Beleženje doživetij ostaja na mojem delovnem seznamu tudi v letu 2021. Hvala za branje!


NAJBOLJ BRANI ČLANKI V LETU 2020

1. SLOVENIJA: Peš z Rogle do Lovrenških jezer

Lovrenška jezera na Pohorju so zelo priljubljena pohodniška in izletniška destinacija pri nas. Očitno jih obožujejo tako domačini kot tudi drugi obiskovalci, saj je bilo obiskovalcev na lepo avgustovsko nedeljo ogromno. Pri izbiri datuma za obisk krasne pohodniške poti sva (priznam) res brcnila v temo, a sva kljub vsemu preživela. Do Lovrenških jezer vodi kar nekaj poti. Midva sva za prvič izbrala pot od športnega centra na Rogli ter potem po krožni poti nazaj. Na koncu 13 km poti, ki sva jo prehodila v dveh urah in pol, sva se morala pošteno okrepčati v koči na Rogli. Za konec sva se povzpela še na razgledni stolp.

Preberi cel članek

DSC_8189


2. MOJ IZBOR: 6 priljubljenih enodnevnih izletov v Avstrijo

Sonce nas počasi greje in začeli so se priljubljeni izleti tako doma kot tudi k sosedom. Avstrija, Italija in Hrvaška so tako zelo blizu, da se k njim lahko odpravimo med vikendom na enodnevni izlet. Pred časom sem že pripravila prispevek o enodnevnih izletih čez mejo v Italijo. Tokrat pa sem pripravila nabor enodnevnih izletov k našim severnim sosedom. Precej blizu se nahaja čudovit razgled na Vrbsko jezero s stometrskega razglednega stolpa Pyramidenkogel. Sprehod ob Vrbskem jezeru z obiskom Minimundusa vam bo zagotovo polepšal dan. Ko se bo še malce ogrelo si privoščite obisk posebne ledene jame Eisriesenwelt ali vožnjo po čudoviti gorski cesti Grossglockner. Malo dlje pa se nahaja še eno čudovito romantično jezero Hallstatt z zelo posebnim rudnikom soli. Za ljubitelje Mozarta je obisk Salzburga pravzaprav kar nujen.

Preberi cel članek

4e4f1-dsc_0903


3. AVSTRIJA: Panoramska cesta Grossglockner

Grossglockner ali Veliki klek je z 3798 m najvišja gora Avstrije. Leži v pogorju Visoke Ture na meji med Koroško in vzhodno Tirolsko. Prvi pristop na goro se je zgodil že davnega leta 1800. Grossglockner in ostale gore povezuje tudi ledenik, zaradi česar je gora še toliko bolj zanimiva. Ob obisku se lahko tudi vodeno sprehodite po ledeniku oziroma se podate na kakšno od mnogih pohodniških stez.

Preberi cel članek

DSC_3644


4. NEMČIJA: Orlovo gnezdo – Hitlerjeva razkošna rezidenca

Na poti v Bavarsko prestolnico Müenchen, kamor sva se z MasterCardom odpravila po neprecenljiva doživetja programa Priceless Cities in ogled glavnih znamenitosti, sva se ustavila še v nemškem mestu Bertchtesgaden, saj je skoraj na poti. Majhna vasica je izhodišče za obisk slovitega Orlovega gnezda. Hitlerjeva razkošna poletna rezidenca privablja vsako leto množice turistov, ki ga obiščejo nekateri zaradi zgodovinske vrednosti, drugi pa le zaradi izjemnega razgleda na sosednje Bavarske Alpe. Midva sva prelisičila vse obiskovalce tistega dne in imela Orlovo gnezdo le zase. Prekrasno in neprecenljivo!

Preberi cel članek

DSC_8319


5. SLOVENIJA: Hiter vzpon na Okrešelj (1.396 m)

V kolikor obiščete Logarsko dolino in se sprehodite do slapa Rinke, je obvezen še hiter skok na Okrešelj. Okrešelj imam v lepem spominu iz že otroštva, saj smo imeli tam planinske tabore v osnovni šoli. Če je od slapu Rinka do Doma na Okrešlju za premagati le borih 466 m nadmorske višine, pot ni tako lahka, kot si jo mnogi predstavljajo. Ob vzponu tako vedno znova videvam domače in tuje pohodnike, ki se vpenjajo v običajnih čevljih, balerinkah, tekaških supergah. Ob tem me zmrazi in vedno se sprašujem, kako je tako malo nesreč ob tako nepremišljenih obiskovalcih.

Preberi cel članek

Okrešelj 2015 (28)


6. SLOVENIJA: Gorsko kolesarjenje po Pokljuki

Danes sva pa res uživala v nedeljski vožnji s kolesom po Pokljuki. Temperatura je bila ravno pravih 15 st. C za ne prevroče kolesarjenje po cestah pokljuških gozdov. Avto sva parkirala pri Hotelu Šport in se po glavni asfaltirani cesti odpeljala do Športnega centra na Rudnem polju, kjer sva videla celo našega šampiona Jakova Faka med treningom. Hitro sva jo ucvrla dalje proti Uskovnici in na razcepu za Uskovnico ubrala pot mimo energetskih točk proti planini Praprotnica. Od tam naju je do planine Zajamniki čakal lahek vzpon, a je bil trud povsem poplačan.

Preberi cel članek

WP_20150823_12_37_39_Pro__highres


7. SLOVENIJA: Tandemski polet z jadralnim padalom z Vogla – VIDEO

Uresničena dolgoletna želja in 45 minut čiste uživancije z neverjetnim razgledom.

Poglej video


8. ITALIJA: Veličastni vrhovi Tre Cime v Dolomitih

Dolomiti! Več let sem poslušala in vzdihovala ob fotografijah iz Dolomitov, a spravila se nikakor nisem. Letos pa sva si res obljubila, da greva pogledati to naravno znamenitost veličastnega gorskega sveta, ki je seveda tudi pod Unescovo zaščito. Najprej sva želela za več dni, a me je dragi prepričeval, da greva najprej za en dan. Da zmoreva! Prijatelji so nama svetovali naj se prvič podava na ogled veličastnih Tre Cime in prehodiva pot, ki pelje povsem okoli gore in nudi čudovite razglede na okoliške hribe, ki so res nekaj posebnega. Čakala sva popolno vreme in končno nama je ta teden uspelo izpeljati to dolgo pričakovano doživetje.

Preberi cel članek

DSC_7895


9. SLOVENIJA: Prekrasen slap Nadiža in smaragdni Zelenci

Povsem na koncu ene najlepših alpskih ledeniških dolin pri nas vas pričaka še prekrasen slap Nadiža, ki pada po pobočju Zadnje Ponce nad dolino Tamar. Običajno sva si slap ogledala le od daleč z jase. Tokrat pa sva le našla toliko volje, da sva se povzpela povsem do vrha. S polnimi želodci sva se odločila za vzpon, ki pa ni tako nedolžen kot izgleda na prvi pogled. A se izplača, saj je na vrhu razgled v dolino Tamarja prečudovit.

Preberi cel članek

WP_20130518_035


10. SLOVENIJA: Moje 3 najljubše planine na Pokljuki

Kadar moram napolniti baterije, se odpraviva na Pokljuko. Med našimi visokimi smrekami in macesni najdem svoj mir. Parkirava vedno na parkirišču Rudno polje, nato pa peš najprej do meni najljubše planine Konjščice. Tokrat so bile sredi avgusta na planini še krave, a žal je bila koča tudi sredi sezone zaprta. Menda se je oskrbnik hudo poškodoval že lani in še vedno okreva. Držimo pesti. Bila sva sama in uživala ob grižljajih domačega jabolka. Nato sva se spustila do planine Uskovnica, kjer je bilo precej več ljudi. V koči sva se morala prav zagrebsti za zadnjo porcijo domačih in zelo dobrih štrukljev. Nato sva se sprehodila nazaj do avtomobila in se odpeljala še do planine Zajamniki, saj so peš enostavno predaleč. Pripeljala sva se do planine in v tišini opazovala čudovito naravo naše prelepe zelene Slovenije.

Preberi cel članek


11. ITALIJA: Čudovito turkizno jezero Sorapis v Dolomitih

Na enodnevni izlet do jezera Sorapis v italijanske Dolomite sva čakala precej dolgo. Čakala sva na popolno vreme. Kljub temu, da sva bila šele 2 dni doma s počitnic na Maldivih, se je poklopilo. Zadnjo soboto v juniju je bila sočna napoved za Dolomite, kar je precej redko. Ob pol štirih zjutraj sva že krenila na pot v Dolomite do prelaza Tre Croci (Passo Tre Croci). Že pred sedmo zjutraj sva začela hoditi proti čudovitemu jezeru. Parkirala sva na vrhu prelaza in se držala poti številka 215 oziroma Rifugio Vandelli. Bilo je še prijetno hladno in nikjer nikogar, kar je bilo neprecenljivo. Na vrhu sva se čudila lepoti turkiznega jezera. Zagotovo najlepše jezero, kar jih je videlo moje oko na tem prelepem svetu. Priporočam!

Preberi cel članek


12. AVSTRIJA: Nadvse romantičen Hallstatt (1. del)

Kar nekaj časa sem vzdihovala nad fotografijami romantičnega mesteca Hallstatt, ki leži na severu Avstrije ob istoimenskem jezeru. Idilična vasica s tremi cerkvami in lesenimi hišami me je povsem očarala, zato sva jo morala tudi obiskati. Izbrala sva topel in sončen vikend v prvi polovici maja. Na pot sva se odpravila dovolj zgodaj, da sva se po ulicah ob jezeru skozi vasico sprehodila še pred največjo gnečo. Opoldne sva si privoščila še vožnjo z ladjico po jezeru, da sva lahko občudovala mestece še z druge perspektive.

Preberi cel članek

DSC_5011


13. ITALIJA: Zgodovinsko – kulturni Čedad s Hudičevim mostom

Sončna spomladanska sobota je kot nalašč za obisk italijanskega mesta Čedad, ki se nahaja tik ob naši meji. Cividale del Friuli je majhno mestece z bogato zgodovino že iz časov železne dobe. Že sam sprehod po ozkih ulicah starega mestnega jedra je nepozabno doživetje. Mesto je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine. Glavne znamenitosti, ki si jih velja tudi podrobneje ogledati, so Piazza del Duomo, katedrala Santa Maria Assunta, Museo Cristiano, mestna hiša s kipom Julija Cezarja in cerkvica Santa Maria. Prav poseben je ogromen kamnit Hudičev most s smaragdno reko Nadižo. Za kosilo si obvezno privoščite friko s polento.

Preberi cel članek

DSC_4561


14. TOSKANA: Načrt potovanja z avtomobilom (4 dni)

Bližajo se prvomajski prazniki in tudi spomladanski ter poletni meseci, ki so seveda najbolj primerni za obisk prečudovite Toskane. Italijanska pokrajina se pohvali z romantično naravo, starimi mesti ter vrhunsko kulinariko. Prav po filmsko sva si jo tudi midva privoščila pred nekaj leti in neizmerno uživala. Kot velika gurmana sva seveda najbolj uživala ob vseh italijanskih jedeh. Še posebej domačem zajtrku v najinem pravem toskanskem B&B. Če lahko le namignem – ne obiščite je za prvi maj, ampak konec maja ali v začetku junija. Razlogi – manj gneče, lepše vreme in višje temperature.

Preberi cel članek

DSC_3645


15. AVSTRIJA: Čudovita ledena jama – Eisriesenwelt

Za veliko ledeno jamo sem slišala le dan pred najinim odhodom v München na nepozabna doživetja v sklopu MasterCard programa Priceless Cities. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem sploh dojela, kakšna lepa znamenitost je Eisriesenwelt. Ogromna ledena jama se nahaja tik ob avstrijski avtocesti pri Salzburgu, zato je res na dosegu, kadarkoli potujete v tej smeri. V jami vas bodo navdušile ledene skulpture, ledeniški jezik in ledeni tuneli. Le vzeti si je potrebno s seboj res topla zimska oblačila, saj je v jami okrog ničle skozi vse leto. Pa tudi nekaj kondicije, saj je vhod v jamo visoko v hribih in tudi v sami jami je potrebno premagati 1400 stopnic. A obljubljam, da je vredno!

Preberi cel članek

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: