Preskoči na vsebino

BILANCA: Najin kolaž doživetij v letu 2021

Za nama je še eno prekrasno leto v vseh pogledih, kljub vsem “političnim” dogodkom, ki nas obdajajo. Če smo leto začeli zelo klavrno, zaprti na občine in z zaprtimi restavracijami, se je že februarja stanje izboljšalo in pokazala se je svetla prihodnost. Zimske mesece sva tako preživela v naših hribih, kulinarično pa sva se znašla s prevzemi “to go” iz nama ljubih restavracij. Tik pred prvoaprilskim lockdownom sva se opogumila in odpotovala na rajske Maldive, ki so bili takrat ena redkih odprtih destinacij. Bila sva prvič na poti v tretje države po dobrem letu dni. Potem so se odprli še Sejšeli, ki sva jih načrtovala že leto poprej. Izkoristila sva priložnost in več kot dva tedna uživala na rajskih plažah. V začetku novembra sva odpotovala še v Egipt in za konec leta še zelo nepričakovano v Jordanijo. Konec leta sva kupila tudi vso opremo za zimsko gorništvo in turno smučanje, zato se veseliva pravih zimskih dni v gorah. Na skupno štirih potovanjih v tujini sva preživela skupaj 47 dni in obiskala 4 države. Vikende sva izkoristila za gorsko kolesarjenje, planinarjenje in pohodništvo v naši prelepi Sloveniji. Kar nekajkrat sva obiskala najine stalnice – Obalo, Pokljuko, Bohinj in Bled. Letos sva najbolj ponosna na najino 10. obletnico, ki sva jo preživela na prečudovit sončen popoln jesenski dan na razglednem Toscu. Cheers to life!


JANUAR – veliko dela in zimska Mala Planina

Januarja smo preživeli zaprti na Občine, kar je nama čisto ustrezalo. Sicer sem hodila vsak dan v službo v Ljubljano, tako da se moje življenje ni ustavilo znotraj štirih sten, kar mi je več kot ustrezalo. Vreme ni bilo najlepše ob vikendih, zato nama je uspel le en idilični zimski vzpon na Malo planino.

SLOVENIJA: Idilični zimski vzpon na Malo planino (1.534 m)


FEBRUAR – nepozabna zimska vzpona do Komne in na Dovško Babo

Februarja so nas celo odprli na celo državo za gibanje na prostem in tudi vreme je bilo neverjetno lepo prav ob vikendih. Sončna zimska pravljica v gorah z veliko snega naju zvabila v visokogorje. Že lani sva se odločila za zimsko gorništvo, zato sva bila pripravljena. V sredini meseca sva se povpela na prečudovito Komno in še naprej v snežni idili do koče pod Bogatinom. Zagotovo eden najlepših dni v najinem hribolazenju. Prečudovito! Že teden kasneje se je ponovila pravljica pri vzponu na prekrasno razgledno Dovško Babo. Sončno, toplo, brezvetrovno vreme. Res prekrasni dnevi, ki jih ne bova pozabila nikoli. Komaj čakava, da se letos vrneva s turnimi smučmi.

SLOVENIJA: Snežna idila do koče pod Bogatinom (1.513 m)

SLOVENIJA: Najlepša Baba na svetu – zimska Dovška Baba (1.891 m)


MAREC – pravljični vzpon na Debeli vrh in potovanje na Maldive

Marca je posijalo sonce na potovanja v tujino. Tudi Coris je spremenil pravila igre glede Covida, kar je pomenilo precej lažji skok v tuje države. Zopet je bilo prekrasno vreme v visokogorju, zato sva se odločila za vzpon na Debeli vrh s Pokljuke. Zimska pravljica brez obiskovalcev! Še en prekrasen dan, ki ne bo šel v pozabo. Konec meseca sva odpotovala na Maldive za 13 dni, ki so bili takrat ena redkih odprtih destinacij za potovanja. Tudi večina ljudi si še takrat ni ravno upala v svet, zato je bilo toliko lepše in predvsem prazno. V petek sva odletela, v nedeljo je bil v Sloveniji “lockdown”. Midva sva prav uživala na rajskih plažah brez posebnih izzivov.

SLOVENIJA: Zimski biser – s Pokljuke na Debeli vrh nad Lipanco (1.962 m)

TRAVELynk: Da ali ne? S Corisom je odločitev precej lažja

MALDIVI: Načrt celotnega potovanja (13 dni)


APRIL – Rajski Maldivi in kosilo na Gradu Štanjel

Teden dni sva se še razvajala na rajskih Maldivih, ki so bili res kot naročeni po napornih delovnih mesecih brez dopusta. Konec meseca so celo odprli restavracije in sva si privoščila res odlično kosilo na Gradu Štanjel, kjer sva “domača”. Predvsem pa sva se odpeljala k njim po odlične mesnine za domov. Na poldnevni pohod sva se odpravila na bližnjo Kranjsko reber, kjer so naju presenetili tudi cvetoči žafrani.

QLINARIKA – Končno do vrhunskega kosila na Gradu Štanjel

SLOVENIJA: Spomladi med žafrani na Kranjsko reber (1.435 m)


MAJ – gorsko kolesarjenje, obala in odlična kulinarika

Med prvomajskimi prazniki sva naredila dva super gorsko kolesarska izleta. Prvi je bil po Trnovskem gozdu in drugi po Vipavskih gričih. Dvakrat sva bila na Obali, kjer sva naredila najin klasičen pohodni krog ob martinčkanju, kavicah in seveda odličnem rombu v pečici v gostilni Pod trto. Kulinarično sva se razvajala tudi v Majeriji, ki jo zelo dobro poznava.

SLOVENIJA: Gorsko kolesarjenje po Trnovskem gozdu (41 km)

SLOVENIJA: Gorsko kolesarjenje po Vipavski dolini (43 km)

QLINARIKA: V Majerijo na muflonov file


JUNIJ – s kolesom na Blegoš in Slavnik ter počitnice na Sejšelih

Dva prekrasna sončna vikenda v prvi polovici junija sva izkoristila za vzpona z gorskimi kolesi na Slavnik in na Blegoš. Odlični kolesarski turi, ki ju res priporočam za bolj izkušene. Konec maja so se končno odprli Sejšeli za turiste, zato sva se opogumila in sredi junija ponovno odpotovala na rajske počitnice. Sejšeli so bili res prava izbira, saj so bili povsem prazni in sva imela mnoge plaže cel dan zase. Res počitnice kot se šika.

SLOVENIJA: S kolesom iz Železnikov na Blegoš (30 km)

SLOVENIJA: S kolesom iz Kozine na Slavnik (43 km)

SEJŠELI 2021: Celoten načrt potovanja (17 dni)


JULIJ – rajski Sejšeli, vzpon na vrh Korena in Zvoh ter kolesarska tura po Pokljuki

Nekaj dni sva še preživela na rajskih Sejšelih, sledilo pa je krasno poletje. Končno tudi malo v hribe – osvojila sva Vrh Korena in Zvoh ter gorsko kolesarila po Pokljuki.

SLOVENIJA: Na Vrh Korena (1.999 m) in nazaj čez Zvoh (1.971 m)

SLOVENIJA: Iz Srednje vasi na Uskovnico (29 km)


AVGUST – pet prekrasnih gorsko kolesarskih tur

Čudoviti vikendi so nas razvajali v avgustu, ki sva jih vse na polno izkoristila s kolesarskimi turami po celi Sloveniji. Letos sva poletno hribolazenje zamenjala za gorsko kolesarjenje, ker je pri slednjem veliko več miru in tišine. Hribi so postali prenatrpani v poletnih mesecih, kar nama nekako ne ustreza več.

SLOVENIJA: S kolesom iz Kamnika na Rašico (33 km)

SLOVENIJA: Krožna kolesarska tura po Pokljuki (34 km)

SLOVENIJA: S kolesom po prekrasni Jelovici (41 km)

SLOVENIJA: Solčavska panoramska cesta s kolesom (42 km)

SLOVENIJA: Risova kolesarska pot v Kočevskem Rogu (51 km)


SEPTEMBER – čudovito vreme naju je zvabilo na prosto

Vreme nam je letos poletje res služilo, tako da sem bila od lepega vremena že utrujena. Za naju je namreč greh “zapravljati” lepo vreme. Zopet vsi lepi vikendi, zato sva jih res izkoristila. V začetku meseca sva se odločila za res izjemno zahteven vzpon z gorskim kolesom na Uršljo goro. Uf, zagotovo nikoli več. Preživela sva zelo aktiven vikend v Kobaridu, kjer sva naredila dve precej zahtevni kolesarski turi (Kolovrat, Stol), obiskala simpatično vas Robidišče in se kopala v mrzli Nadiži. Konec meseca sva naredila še kolesarsko turo po Rogli in po Kraških gmajnah z vzponom na Cerje. Krasen aktiven mesec!

SLOVENIJA: Zahteven vzpon s kolesom na Uršljo goro (30 km)

SLOVENIJA: Športni vikend v Kobaridu

SLOVENIJA: Napoleonov most in kopanje v Nadiži

SLOVENIJA: Robidišče – najzahodnejša slovenska vas

SLOVENIJA: S kolesom iz Kobarida na Kolovrat (51 km)

SLOVENIJA: S kolesom na kobariški Stol (24 km)

SLOVENIJA: Z gorskim kolesom po Rogli (44 km)

SLOVENIJA: S kolesom po Kraških gmajnah (47 km)


OKTOBER – kulinarično razvajanje Ane Roš in vzpon na prečudoviti Vrtaški vrh

Čas je bil za kulinarično razvajanje pri Ani Roš v Hiši Franko, ki se pohvali s kar dvema Michelinovima zvezdicama. Res je kulinarični presežek, a vseeno je treba pri njej krožnike spoštovati z vidika sestavin in vloženega dela. Jesen in rumene macesne sva ujela ob zelo strmem vzponu na Vrtaški vrh iz Mojstrane. Čudovit dan in prekrasni pogledi na dolino Vrata in naš Trigrav. Konec meseca sva odpotovala v Egipt.

QLINARIKA: Vrhunec slovenske kulinarike v Hiši Franko **

SLOVENIJA: Iz Mojstrane na Vrtaški vrh (1.898 m)


NOVEMBER – potovanje po Egiptu in 10. obletnica na razglednem Toscu

Konec oktobra sva odpotovala v Egipt za 8 dni. Ogledala sva si piramide v Kairu, grobnice in templje v Luxorju ter se malo razvajala ob morju v letoviški Hurgadi. Najino 10. obletnico sva zelo nepričakovano praznovala ob čudovitem jesenskem vzponu na neverjetno razgledni Tosc. Narava je res sodelovala in nama poklonila čudovit dan, ki ne bo šel nikoli v pozabo.

EGIPT – načrt potovanja (8 dni)

SLOVENIJA: Planinska pravljica na razglednem Toscu (2.275 m)


DECEMBER – Nakup turnih opreme in testiranje, kosilo v Brionih in potovanje v Jordanijo

Že lani sva se spogledovala z nakupom turno smučarske opreme, a so bile trgovine zaprte in nisva uspela nakupa udejaniti. Letos nama je uspelo in sva se popolnoma opremila. Uspela sva tudi na prvi vzpon v bližini in sicer na Kransko reber. Gor je zelo lahko, dol pa malce težje. Privoščila sva si tudi odlično kosilo na Brionih in dva izleta na Bled. Konec leta sva odpotovala še v Jordanijo, ki sploh ni bila letos v načrtu. A zadeve so se začele zaostrovati in komplicirati po celem svetu, zato sva se res na hitro odločila, da izkoristiva priložnost. Tri dni pred odhodom sva se odločila in odpotovala. Jordanija je prekrasna in res sva se imela lepo. Tudi silvestrovala sva tam in bilo je prekrasno.

SLOVENIJA: S turnimi smučmi na Kranjsko reber (1.435 m)

QLINARIKA: V restavraciji Brioni še znajo dobro kuhati

JORDANIJA 2021: Načrt potovanja (9 dni)


ZA KONEC…

Ko danes delam povzetek leta 2021, pravzaprav ne morem verjeti, koliko se nama je zgodilo v tem letu. Štiri potovanja, poletni in zimski hribovski vzponi in prevoženih ohoho kilometrov z gorskim kolesom. Niti nisem omenjala klasičnih izletov na Bled, Obalo in v Bohinj. Leto se je začelo umirjeno, potem pa nas je res razvajala lepa pomlad, krasno poletno vreme in čudovita jesen. Vmes sva bila na štirih potovanjih, kar je pogosto skoraj nepredstavljivo v teh časih. Res še eno prekrasno leto, ki sva ga izkoristila vsako uro, minuto in sekundo. To je najin življenjski moto in se ga bova še naprej držala. Dokler sva zdrava, bova dane trenutke življenja izkoristila.

Iskreno hvaležna za vse trenutke v letu 2021.

Vam želiva vse dobro, predvsem pa zdravja, zaposlitve, družinskega veselja, osebni mir in zadovoljstvo ter obilico ljubezni.

Goodbye 2021, Hello 2022.

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: