Preskoči na vsebino

BILANCA: Vaših 15 najbolj branih člankov v letu 2019

Čez nekaj dni se bomo poslovili še od enega težkega, a vseeno čudovitega leta, ki je postregel z mnogimi novimi doživetji, kulinaričnimi razvajanji ter preživetimi dragocenimi urami v naravi naše prelepe Sloveniji. Spletna stran je ponovno beležila velik obisk. Vsebine še vedno nastajajo z enim samim ciljem – shranjevanju najinih spominov. Če pa pri tem lahko ponudim še komu informacijo ali namig za kulinarično, popotniško, izletniško ali športno doživetje, me to še posebej veseli. V letu 2019 je spletna stran zabeležila 110.000 obiskovalcev in 280.000 prebranih člankov. V celem letu sem zapisala kar 126 novih prispevkov in zdaj jih najdete na spletni strani skupno že 1.040 člankov. Glede na to, da pišem v našem lepem slovenskem jeziku, prihaja velika večina bralcev iz Slovenije, dobrih 10% pa tudi iz tujine. Beleženje doživetij ostaja na mojem delovnem seznamu tudi v letu 2020. Hvala za branje!

5ac8f-dsc_4506


NAJBOLJ BRANI ČLANKI V LETU 2019

1. MOJ IZBOR: 6 priljubljenih enodnevnih izletov v Avstrijo

Sonce nas počasi greje in začeli so se priljubljeni izleti tako doma kot tudi k sosedom. Avstrija, Italija in Hrvaška so tako zelo blizu, da se k njim lahko odpravimo med vikendom na enodnevni izlet. Pred časom sem že pripravila prispevek o enodnevnih izletih čez mejo v Italijo. Tokrat pa sem pripravila nabor enodnevnih izletov k našim severnim sosedom. Precej blizu se nahaja čudovit razgled na Vrbsko jezero s stometrskega razglednega stolpa Pyramidenkogel. Sprehod ob Vrbskem jezeru z obiskom Minimundusa vam bo zagotovo polepšal dan. Ko se bo še malce ogrelo si privoščite obisk posebne ledene jame Eisriesenwelt ali vožnjo po čudoviti gorski cesti Grossglockner. Malo dlje pa se nahaja še eno čudovito romantično jezero Hallstatt z zelo posebnim rudnikom soli. Za ljubitelje Mozarta je obisk Salzburga pravzaprav kar nujen.

4e4f1-dsc_0903


2. NEMČIJA: Orlovo gnezdo – Hitlerjeva razkošna rezidenca

Na poti v Bavarsko prestolnico Müenchen, kamor sva se z MasterCardom odpravila po neprecenljiva doživetja programa Priceless Cities in ogled glavnih znamenitosti, sva se ustavila še v nemškem mestu Bertchtesgaden, saj je skoraj na poti. Majhna vasica je izhodišče za obisk slovitega Orlovega gnezda. Hitlerjeva razkošna poletna rezidenca privablja vsako leto množice turistov, ki ga obiščejo nekateri zaradi zgodovinske vrednosti, drugi pa le zaradi izjemnega razgleda na sosednje Bavarske Alpe. Midva sva prelisičila vse obiskovalce tistega dne in imela Orlovo gnezdo le zase. Prekrasno in neprecenljivo!

DSC_8319


3. SLOVENIJA: Peš z Rogle do Lovrenških jezer

Lovrenška jezera na Pohorju so zelo priljubljena pohodniška in izletniška destinacija pri nas. Očitno jih obožujejo tako domačini kot tudi drugi obiskovalci, saj je bilo obiskovalcev na lepo avgustovsko nedeljo ogromno. Pri izbiri datuma za obisk krasne pohodniške poti sva (priznam) res brcnila v temo, a sva kljub vsemu preživela. Do Lovrenških jezer vodi kar nekaj poti. Midva sva za prvič izbrala pot od športnega centra na Rogli ter potem po krožni poti nazaj. Na koncu 13 km poti, ki sva jo prehodila v dveh urah in pol, sva se morala pošteno okrepčati v koči na Rogli. Za konec sva se povzpela še na razgledni stolp.

DSC_8189


4. ITALIJA: Veličastni vrhovi Tre Cime v Dolomitih

Dolomiti! Več let sem poslušala in vzdihovala ob fotografijah iz Dolomitov, a spravila se nikakor nisem. Letos pa sva si res obljubila, da greva pogledati to naravno znamenitost veličastnega gorskega sveta, ki je seveda tudi pod Unescovo zaščito. Najprej sva želela za več dni, a me je dragi prepričeval, da greva najprej za en dan. Da zmoreva! Prijatelji so nama svetovali naj se prvič podava na ogled veličastnih Tre Cime in prehodiva pot, ki pelje povsem okoli gore in nudi čudovite razglede na okoliške hribe, ki so res nekaj posebnega. Čakala sva popolno vreme in končno nama je ta teden uspelo izpeljati to dolgo pričakovano doživetje.

DSC_7895


5. AVSTRIJA: Panoramska cesta Grossglockner

Leto in pol sva čakala na popolno vreme za vožnjo po eni najlepših visokogorskih panoramskih cest na svetu. Za Grossglockner je bila sobotna vremenska napoved popolna – sonce, nobene oblačnosti, nič vetra in prijetnih 17 stopinj. Izplačalo se je počakati, kajti vožnja po panoramski cesti v nasprotnem primeru izgubi ves čar.

DSC_3678


6. VIETNAM IN KAMBODŽA: Kdaj, zakaj in kako?

Dobrih 5 mesecev naju loči do naslednje pustolovščine. Nazadnje sva bila v Aziji na Šrilanki ferbuarja leta 2013, pred tem še na Filipinih februarja 2012 in jaz na Tajskem februarja 2011. Čas je za povratek, saj se nama je prav zahotelo Azije. Izbirala sva med štirimi državami – Myanmarom (Burmo), Laosom, Kambodžo in Vietnamom. Najprej sva želela v Vietnam, nato je bil že Myanmar potrjen, nazadnje sva le izbrala Vietnam in Kambodžo. Izbira je predvsem temeljila na novih doživetjih, ki so vedno na prvem mestu. Ko k temu dodamo še izjemno ugodne cene ter odlično hrano, pa ni več dosti za premišljevati.

Vietnam in Kambodza 2016 (2345)


7. JAPONSKA: Načrt potovanja (14 dni)

Dežela prijaznih ljudi, gejš in samurajev. Potovanje s hitrimi vlaki, ki peljejo do 320 km/h, je prav posebno doživetje. Točnost, urejenost, spoštovanje narave in sočloveka so vrline Japoncev. Veličastni budistični in šintuistični templji imajo bogato zgodovino ter prekrasno arhitekturo. Nepozabni in predvsem zdravi kulinarični užitki polepšajo vsak dan na poti. Dih jemajoči so japonski vrtovi, v katerih se z vso svojo lepoto bohotijo tudi 300 let stara drevesa. V sproščujočih kopelih s termalno vodo lahko razvajate telo in duha. Bonsaji, makaki opice, vulkan Fuji, velemesta Tokyo in Osaka, spominski park Hiroshima – vse to in še veliko več je Japonska.

e882b-dsc_1476


8. PRAGA: Načrt potovanja z avtomobilom (3 dni)

Prestolnica Češke je bila res dolgo na seznamu za podaljšani vikend. Praga velja za eno najlepših mest in v najinih očeh je zagotovo potrdila svoj status. Prekrasno mestno jedro, na katerem se bohoti veličastna atrološka ura dopolnjuje sprehod po znamenitem Karlovem mostu. Največji grajski kompleks na svetu, veličastna katedrala Sv. Vita in Zlata ulička so povsem idilični. Najbolj naju je navdušila judovska četrt s pokopališčem in sinagogo, ki si jo lahko v miru ogledate. Za povrh pa še odličen golaž, vrček češkega piva ter trdelnik za posladek. Ni lepšega.

b4068-dsc_0200


9. SLOVENIJA: Hiter vzpon na Okrešelj (1.396 m)

V kolikor obiščete Logarsko dolino in se sprehodite do slapa Rinke, je obvezen še hiter skok na Okrešelj. Okrešelj imam v lepem spominu iz že otroštva, saj smo imeli tam planinske tabore v osnovni šoli. Če je od slapu Rinka do Doma na Okrešlju za premagati le borih 466 m nadmorske višine, pot ni tako lahka, kot si jo mnogi predstavljajo. Ob vzponu tako vedno znova videvam domače in tuje pohodnike, ki se vpenjajo v običajnih čevljih, balerinkah, tekaških supergah. Ob tem me zmrazi in vedno se sprašujem, kako je tako malo nesreč ob tako nepremišljenih obiskovalcih.

Okrešelj 2015 (52)


10. MOJ IZBOR: 5 priljubljenih izletov v Italijo

Na enodnevni izlet v Italijo se lahko odpravite kadarkoli iz kateregakoli dela Slovenije. Izbirate lahko med romantičnimi Benetkami, ostanki rimskega pristanišča v Ogleju ali se sprehodite po obalnem mestu Grado. Precej zgodovine in muzejev vas čaka v Čedadu, ki ga krasi izjemen kamniti Hudičev most pod katerim teče reka Nadiža. Sončne žarke in vitamin D boste najlažje ulovili med sprehodom do romantičnega gradu Miramare, ki ga krasi kar 22 ha velik grajski vrt. Izbire je več kot dovolj in ne pozabite si privoščiti dobre italijanske pašte in odličnega sladoleda. Italijani pač znajo pocrkljati tudi naše brbončice.

DSC_4524


11. AVSTRIJA: Stometrski stolp Pyramidenkögel

Že nekaj časa sva imela “na piki” enodnevni izlet do povsem novega razglednega stolpa ob Vrbskem jezeru, ki leži na hribu Jedvovca v Avstriji. Danes je bila vremenska napoved popolna za popoln panoramski razgled. Pyramidenkogel, kot ga nazivajo Avstrijci, je nadomestil obstoječi stolp, ki je bil zgrajen že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Natečaj za nov stolp je bil razpisan po vsej Evropi, zmagala pa sta celovška arhitekta Markus Klaura in Dietmar Kaden.

4e4f1-dsc_0903


12. NEMČIJA: Müenchen – najlepše znamenitosti Bavarske prestolnice

München je Bavarska prestolnica že od davnega leta 1255 in tretje največje mesto v Nemčiji. Mesto je najbolj poznano po trgu Marienplatz s čudovito mestno hišo. Angleški park velja za enega največjih na svetu, posebnost pa je tudi možnost deskanja na reki Isar. Obvezno morate posedeti v pivskem vrtu na mestni tržnici in si privoščiti klobaso ter vrček bavarskega piva. Olimpijski park z razglednim stolpom, ki nudi poglede vse do nogometnega stadiona Allianz Arena. V BMW svetu in muzeju boste na račun prišli navdušenci avtomobilov. Dvorec Nymphenburg pa vas bo popeljal s svojimi zbirkami daleč v zgodovino. Vsekakor pa obiščite vsaj enega od razkošnih muzejev. To je le nekaj znamenitosti – Müenchen ponuja prav za vsako dušo kaj lepega in zamivega.

DSC_8469


13. AVSTRIJA: Čudovita ledena jama – Eisriesenwelt

Za veliko ledeno jamo sem slišala le dan pred najinim odhodom v München na nepozabna doživetja v sklopu MasterCard programa Priceless Cities. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem sploh dojela, kakšna lepa znamenitost je Eisriesenwelt. Ogromna ledena jama se nahaja tik ob avstrijski avtocesti pri Salzburgu, zato je res na dosegu, kadarkoli potujete v tej smeri. V jami vas bodo navdušile ledene skulpture, ledeniški jezik in ledeni tuneli. Le vzeti si je potrebno s seboj res topla zimska oblačila, saj je v jami okrog ničle skozi vse leto. Pa tudi nekaj kondicije, saj je vhod v jamo visoko v hribih in tudi v sami jami je potrebno premagati 1400 stopnic. A obljubljam, da je vredno!


14. TOSKANA: Načrt potovanja z avtomobilom (4 dni)

Bližajo se prvomajski prazniki in tudi spomladanski ter poletni meseci, ki so seveda najbolj primerni za obisk prečudovite Toskane. Italijanska pokrajina se pohvali z romantično naravo, starimi mesti ter vrhunsko kulinariko. Prav po filmsko sva si jo tudi midva privoščila pred nekaj leti in neizmerno uživala. Kot velika gurmana sva seveda najbolj uživala ob vseh italijanskih jedeh. Še posebej domačem zajtrku v najinem pravem toskanskem B&B. Če lahko le namignem – ne obiščite je za prvi maj, ampak konec maja ali v začetku junija. Razlogi – manj gneče, lepše vreme in višje temperature.

DSC_4073


15. AVSTRIJA: Nadvse romantičen Hallstatt (1. del)

Kar nekaj časa sem vzdihovala nad fotografijami romantičnega mesteca Hallstatt, ki leži na severu Avstrije ob istoimenskem jezeru. Idilična vasica s tremi cerkvami in lesenimi hišami me je povsem očarala, zato sva jo morala tudi obiskati. Izbrala sva topel in sončen vikend v prvi polovici maja. Na pot sva se odpravila dovolj zgodaj, da sva se po ulicah ob jezeru skozi vasico sprehodila še pred največjo gnečo. Opoldne sva si privoščila še vožnjo z ladjico po jezeru, da sva lahko občudovala mestece še z druge perspektive.

DSC_5075

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: