Preskoči na vsebino

OMAN IN ZAE: Načrt potovanja (11 dni)

Za 11-dnevno potovanje po Omanu, Dubaju in Abu Dhabiju (ZAE) sva si izbrala obdobje krompirjevih počitnic. Takrat se v tem delu sveta začne zima, kar pomeni, da so temperature zraka čez dan znosne (okrog 30 st. Celzija). Sicer je v teh krajih zelo neprijetno potovati, saj temperature podnevi sežejo tudi čez 40 st. C. V kolikor si želite raziskovati arabski svet in doživeti njihovo kulturo je izbor destinacije več kot odličen. Obe državi sta namreč zelo razviti, napredni in predvsem zelo varni tudi za družine z zelo majhnimi otroki. Ljudje so neverjetno prijazni, ustrežljivi, razgledani in dobrodušni. Kljub ortodoksni muslimanski in kulturi in tradiciji zakrivanja žensk v javnosti, se kot ženska niti v enem trenutku nisem počutila slabo. Še več – zelo prijetno. Na vsakem koraku.


PRED POTOVANJEM: KDAJ, ZAKAJ IN KAKO?

Oman sva imela prav tako na piki že vsaj 3 leta, a se nama je vedno izmuznil iz popotniškega seznama želja. Prvič ga je nadomestila Japonska, naslednje leto mrzla Islandija, nato pa še letos Namibija in Bocvana. Za leto 2017 pa sem enostavno morala potegniti črto in ga dodati na seznam. Zaradi cenejših letalskih vozovnic, bova letela v Dubaj, nato pa z najetim avtomobilom čez mejo v Oman. Tam bova preživela dobrih 8 dni in raziskala predvsem razviti in poseljeni severo-vzhodni del ogromne dežele. Komaj čakava na še en nadvse zanimiv roadtrip ob sipinah, kanjonih, zelenih oazah in morju. Oman zaznamujejo poleg čudovite narave tudi prijazni ljudje, ogromne trdnjave in nasadi dateljev.

Preberi cel članek

img_0048


PRENOČIŠČA NA POTI

Na najinem 11-dnevnem potovanju po Omanu in ZAE (Dubaj, Abu Dhabi) sva prenočila v sedmih različnih hotelih. V Dubaju so naju prijazno gostili v svojem domu najini prijatelji. Sicer sva večinoma prenočevala v hotelih, enkrat v gueshousu in enkrat v beduiskem šotoru sredi Wahiba puščave. Skoraj za vse nočitve bi se odločila še enkrat, saj so bile urejene in čiste. Cene nočitev niso poceni, saj potujete po zelo razvitem arabskem svetu. Za 8 nočitev sva odštela 578 EUR (72,2 EUR/noč), pa so bile večinoma precej slabe kategorije. V Omanu lahko brezplačno kampirate povsod po državi. Zagotovo bi zamenjala nočitev v Bahli za nočitev na hribu Jebel Shams, tako da bi lahko opazovala sončni vzhod in zahod ter ponoči tisoče zvezd na nebu. Če bi imela nekaj viška denarja, potem bi se odločila za spanje v Ras Al Jinz Turtle Rezerve namesto v Suru. Ponoči je tam čarobno in hkrati vam ni potrebno voziti sredi noči eno uro nazaj v Sur, če se odločite za ogled morskih želv. In nikakor ne bi izpustila spanja v puščavi. Tja bi se znova in znova vračala tudi za teden ali več. Pogrešam tišino, mir in zvezde. Spokojnost puščave. Čarobno nebo polno zvezdic. Nepozabno.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Kulinarično sta naju destinaciji precej razočarali. Kadar ne jeva dobro in lokalno, potem najino potovanje ni izpopolnjeno. Prvi dan sva se čudila, drugega še bolj, tretjega pa sva bila že slabe volje. V Omanu so na voljo le tuje kuhinje, domačini svoje obroke pripravljajo doma. Vse hotelske restavracije so bile tako prazne, da sva vedno pobegnila. Zaradi indijske delovne sile, prevladuje indijska kuhinja ter “tuja” z različno čudno zamrznjeno pohanijo in sendviči. Indijske hrane pa ne marava, zato sva imela velik problem. Hkrati se mi zdi to zelo neumno. Saj nisva potovala po Indiji, ampak v Omanu. Po nekaj dneh sva zato kebab zamenjala za pico in burger. Na žalost. V Omanu se menda tega zavedajo, da bi turisti želeli poizkusiti tudi njihove lokalne dobrote in bodo v prihodnje poskrbeli tudi  za kulinarično doživetje domačih jedi. Najbolj so naju je razveselili s svežimi mango sokovi, ki jih obožuejva. Ter datelji. Žalostno, a resnično.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Potovanje v Oman in ZAE (Dubaj, Abu Dhabi) je bilo z vidika stroškov precej znosno, glede na dejstvo, da potujete po zelo razvitem arabskem svetu. K potrošnji najbolj prispevata dve postavki, za katere se morate odločiti že doma. Midva sva se odločila, da za nobeno ceno ne bova brezplačno kampirala v Omanu in tudi po videnem na terenu, ne bi tega nikoli storila. Hkrati sva se že doma odločila, da ne bova najela terenskega vozila s 4×4 pogonom, saj bi ga potrebovala na celi najini poti le dvakrat. Cenovno je bila to pametna odločitev. Res so zasoljene cene prenočitev, predvsem če gledaš razmerje kakovost za denar. Obup. Najhuje pa je, da sploh ni cenovno ugodne izbire. Res pa je, da so sobe velike in za to ceno lahko skoraj povsod biva cela 4-članska družina. Hrana in pijača sta poceni tako v trgovinah kot tudi v restavracijah. Vstopnine v trdnjave so zelo poceni, vse druge vstopnine in doživetja pa so cenovno precej dragi. Pod črto – nič pretresljivega.

Preberi cel članek


NAČRT POTOVANJA – 11 DNI

DUBAJ IN OMAN: Z veliko izzivi na poti do Muscata (1. dan)

Potovanje v deželi Bližnjega vzhoda sva začela na ljubljanskem letališču pozno popoldan. Letela sva z Turkish Airlines najprej do Istanbula, nato pa takoj naprej do Dubaja. Ker smo že v Ljubljani konkretno zamujali in imela sva samo eno uro časa med poletoma v Istanbulu, sva se pošteno tresla celoten let do Istanbula. V mislih sem že prečrtala prtljago, kar bi pomenilo malo katastrofo. Po nevemkakšni sreči nama je v Istanbulu uspelo, ujela sva let do Dubaja in tudi čudežno je prispela najina prtljaga. Utrujena sva ob 5h zjutraj prevzela najeti avto, uredila dokumente in se odpeljala proti meji z Omanom. Prečkanje nama je uspelo šele v drugem poizkusu. Sledila je samo še vožnja do Muscata. Po 38-ih urah brez minute spanja in prevoženih 500 km sva samo še padla v posteljo.

Preberi cel članek


OMAN – Muscat: Mošeja, sultanova palača in tržnice v Muscatu (2. dan)

Kot prerojena sva se zbudila po 12-ih urah spanja. Pripravljena na celodnevno raziskovanje glavnega mesta Omana. Muscat je že na prvi pogled zelo urejena prestolnica. Sultan Qaboos ima stroga pravila pri vodenju. Odpeljala sva se do glavne mošeje v državi in si jo ogledala v miru pred gnečo. Nato sva poiskala operno hišo, ki se lesketa že z avtoceste. Sprehodila sva se ob strogo varovani sultanovi palači Al Alam in se nagledala vseh možnih stvari, ki jih prodajajo na osrednji tržnici v starem delu mesta. Na obzidju trdnjave Mutrah sva počakala sončni zahod in doživela vzdušje večernega utripa starega dela mesta.

Preberi cel članek

DSC_7441


OMAN – Muscat: Nepozabno snorklanje med koralami otoko Dimaniyat (3. dan)

Tretji dan na poti je bil dan za razvajanje. Odpravila sva se do marine Al Mouj, ki je iz Muscata oddaljena slabe pol ure vožnje. Od tam smo se s čolnom odpravili z lokalno agencijo Daymaniat Shells na snorklanje med koralami otokov Dimaniyat. Otoki so skrbno varovani in tudi del nacionalnega rezervata. Super organizacija lokalne agencije nama je zelo polepšala dan. Snorklanje je potekalo med res lepimi in živimi koralami v povsem čistem morju turkizne barve. Morje je bilo prijetne temperature (30+ st. Celzija) in povsem mirno brez tokov, saj smo snorklali v zalivih. Korale, morje in pisane tropske ribice sva si delila le z desetimi obiskovalci, kar je še dodatno polepšalo celotno doživetje. Videli smo stotine tropskih rib, več morskih želv, skata in strupeno morsko kačo. Na obalo smo se vrnili ob 14. uri, zato sva večer izkoristila še za sprehod po mestni tržnici.

Preberi cel članek

Daymanyat Shells (18)


OMAN: Zeleni tolmuni, obalni Sur in morske želve (4. dan)

Po dveh dneh sva zapustila glavno mesto, a sva vseeno zgodaj zjutraj obiskala v Muscatu še ribjo tržnico. Povsem nova zgradba, čista in urejena. Mnogi prodajalci so nama z veseljem razkazovali dnevni ulov in kupčijo. Nadaljevala sva proti jugu po lepi asfaltirani cesti. Zajtrk sva pojedla kar med domačini na bencinski črpalki. Prva resna postojanka je bil ogled neobičajne kotanje sredi ravnice, v kateri je tolmun s turkizno vodo. Fantastika. Sredi dneva sva obiskala (sotesko) Wadi Shab, zato je bil eno uro dolg sprehod precej naporen. V obalno mesto Sur sva prispela pozno popoldan in si ogledala starodavno delavnico tradicionalnih lesenih ladij. Za konec sva si privoščila še nepozaben nočni ogled morskih želv, ki so valile jajca na obali Ras Al Jinz.

Preberi cel članek

DSC_8119


OMAN: Zelena oaza Bani Khalid in spanje v puščavi Wahiba (5. dan)

Čeprav sva spala v bolj klavrnem hotelu, sva se zbudila precej naspana in se že zgodaj odpeljala do zelene oaze in tolmunov Wadi Bani Khalid. Sedla sva v senco kavarne in klepetala s sodržavljanom. Okoli poldneva sva nadaljevala z vožnjo do vasice Al Wasil in na poti že videla obrise poščave Wahiba. Ob rdečih sipinah sva zagledala tudi prve divje kamele. Na bencinski črpalki sva pustila najin avtomobil in se z šoferjem avtomobila 4×4 odpeljala do čudovitega kampa v puščavi Wahiba. S istim šoferjem sva se nato odpravila še na divjo vožjo po zelo strmih sipinah. Čudovit sončni zahod in noč pod zvezdami sredi puščave sta bila le še pika na i celotnega dne.

Preberi cel članek

DSC_8619


OMAN: Prečudovita terasasta polja na gorovju Jabal Akhdar (6. dan)

Noč v puščavi je bila mirna in tiha. Zbudila sva se naspana kot že dolgo ne in si zaželela kar teden počitnic na istem mestu. Po zajtrku sva se zabavala še s kamelami, nato pa se odpeljala do začetka ceste, ki pelje na gorovje Jabal Akhdar. Ker nisva imela 4WD avtomobila, sva najela šoferja za izlet na gorovje. Odpeljal naju je do prečudovitih razglednih točk, s katere sva opazovala terasasta polja, starodavne vasice in ogromen kanjon. Obiskali smo še Wadi Bani Habib, nato pa počasi nazaj do izhodišča. Pozno popoldan sva si ogledala še notranjost ogromnega gradu Jibreen in na ulici med domačini pojedla piščančji kebab tik pred temo.

Preberi cel članek

DSC_8980


OMAN: Kanjon Jebel Shams in mistične starodavne vasice (7. dan)

Že pred osmo uro zjutraj sva bila v centru Bahle in na majhni tržnici spila kavo z domačini. Nato sva si ogledala ogromno trdnjavo Bahla, ki je tudi na Unescovem seznamu. Po ogledu sva se odpeljala visoko v hribe na ogled največjega kanjona arabskega sveta Jebel Shams. Pogled v kanjon je hkrati strahovit in prekrasen. Ozračje postane zelo prijetno, zato sva kar nekaj časa uživala v samotnem pogledu na kanjon. Kavica v resortu na vrhu hriba, nato pa nazaj po strmi cesti in zopet v hribe do starodavnih vasic. Sprehodila sva se skozi mistično vasico Misfah, ki jo obkrožajo nasadi dateljev. Vrhunec dneva pa ogled starodavne vasi Al Hamra, kjer sva si ogledala čisto pravo omansko tradicionalno hišo. Popoldanska kavica, čaj in datelji z domačini so več kot prijali. Še postanek v Nizwi na ogromni tržnici, kjer sva si zvečer nakupila zalogo dateljev za domov.

Preberi cel članek


OMAN: Živahno trgovanje z živimi kozami v Nizwi (8. dan)

Noč je bila kratka. Že ob šestih zjutraj sva prispela na osrednjo tržnico v Nizwi, ki je ogromna. Parkirišče je bilo že skoraj polno poltovornjakov, s katerimi domačini pripeljejo svoje koze in drugo živino za prodajo. Petkova jutra se prelevijo v živahno trgovanje s živimi prekrasnimi kozami, ki domačinom pomenijo vse. Obiskala sva tudi manjši del tržnice, kjer trgujejo s posebnimi omanskimi noži in orožjem. Nadaljevala sva vožnjo k zelo posebnim starodavnim grobnicam Al Ayn. Čez dan sva se več ur vozila čez mejo nazaj v Arabske Emirate in sicer v Abu Dhabi. Zvečer sva zbrala moči in obiskala zagotovo najlepši sakralni objekt na svetumošejo Sheikha Zayeda.

Preberi cel članek


ZAE – ABU DHABI: Najlepša! Mošeja Sheikha Zayeda v Abu Dhabiju (9. dan)

Prejšnji večer sva očarana od velikosti, lepote in minimalizma mošeje komaj zaspala. Z veseljem sva čakala jutro in bila že ob 8.45 ponovno na parkirišču pred čudovito mošejo Sheikha Zayeda v Abu Dhabiju. Tokrat tam ni bilo nikjer nikogar. Midva in varnostniki. Pohitela sva v notranjost in jo tokrat imela le zase. Prečudovita mošeja s čudovitimi poslikavami rož, marmornatimi tlemi, ročno tlano preprogo in prestižnimi lestenci. Po ogledu je sledila vožnja v Dubaj po nevemkoliko pasovni cesti. Parkirala sva se na plaži Jumeirah ob znamenitem hotelu v obliki jadra Burj Al Arab. Plaža je zadovoljila vsa najina pričakovanja po kopanju, sončenju in poležavanju. Morje je čisto, toplo in zelo lepo. V Dubaju sva imela poseben privilegij, saj tam že polni dve leti živijo najini prijatelji iz Slovenije. Tako sva se prepustila rokam “domačinom”. Skupaj smo si zvečer ogledali še ples fontan pred najvišjo stolpnico na svetu Burj Khalifo.

Preberi cel članek


ZAE – DUBAJ: Burj Khalifa – skoraj na vrhu najvišje zgradbe na svetu (10. dan)

Zadnji dan na potovanju sva preživela v Dubaju. Dopoldan sva obiskala trenutno najvišjo zgradbo na svetu Burj Khalifo. Razgled na Dubaj z višine 452 metrov nad tlemi je prekrasen. Namenoma sva se odločila za dnevni ogled, saj ponoči vidiš le mnoge luči, ne pa zgradb in mesta. Po ogledu sva si privoščila fine datelje z makadamijo v bližnji butični prodajalni. Odpeljala sva se v stari del Dubaja, ki se imenuje Deira. S tradicionalnim lesenim čolnom sva se zapeljala po rokavu do stare tržnice. Bolj za občutek sva se sprehodila po tržnici in pristala v turški restavraciji na kosilu. Popoldne sva ponovno preživela na plaži Jumeirah. Prilegel se je zaslužen počitek, sončenje in kopanje. Na plaži sva počakala sončni zahod s pogledom na hotel Burj Al Arab, nato pa se pozno zvečer odpeljala na mednarodno letališče. Goodbye Dubai!

Preberi cel članek


ZAE – DUBAJ: Iz Dubaja skozi Istanbul v Ljubljano (11. dan)

Na letališču sva oddala najeti avtomobil zelo na hitro ob 22. uri zvečer. Zelo prijazen uslužbenec ni imel nobene pripombe. Na letališču sva morala počakati dobri dve uri do oddaje prtljage, saj sva imela let proti Istanbulu s Turkish Airlines nekaj po 2. uri zjutraj. Kratkočasila sva se v lokalu na letališču ob dobrem sendviču, kavici in čaju. Vmes sem jaz še izkoristila in dopolnila najin popotniški dnevnik kar pred vhodom na letališče. Najprej sva imela 5-urni polet do Istanbula, nato pa še dobro uro in pol do Ljubljane. Povezava v Dubaj s Turkish Airlines iz Ljubljane je res super. V Ljubljano smo prispeli v jutranjih urah, tako da sva imela na voljo še cel dan. In prispela sva celo spočita, ker sva na letališču v Dubaju investirala v posebne Bose slušalke, s katerimi je potovanje z letalom pravi užitek.

Preberi cel članek


KAJ BI NA POTOVANJU STORILA DRUGAČE?

Če bi se še enkrat odločila za potovanje, bi verjetno kar malce drugače planirala celotno pot. Zagotovo bi letela direktno v Muscat, saj so sedaj letalske povezave že super in tudi zelo ugodne. Ne bi se več odločila za krožno pot z vmesnimi postojankami v Dubaju in Abu Dhabiju, ker te postanke lahko naredite kadarkoli ste na poti v Azijo. Hkrati je to 1.100 km vožnje, ki je povsem brez pomena, saj vmes ni videti ničesar. Torej polet direktno v Muscat, tam bi zagotovo rezervirala avtomobil 4×4 in se podala raziskovati Oman čez gorovje Jabal Akhdar, saj so te poti najlepše. Skrite in odmaknjene vasice so srce in duša Omana. Pri nastanitvah bi naredila vsaj dve spremembi in sicer ne bi spala v Suru, ampak v Ras Al Jinz Turtle Reserve. In ne bi spala v Bahli oziroma če bi imela eno dodatno noč, bi zagotovo spala na Jabal Shams pri kanjonu. Mogoče bi se odločila tudi za spanje v Misfah Old House, ker je res lepo. Mogoče malo preveč turistično, a vseeno lepo.

Zagotovo bi izbirala tudi še malo boljše nastanitve, ker te so bile za moj okus skoraj komaj za preživeti. Polovica je bila dobrih, polovica pa malo manj dobrih. A cene potem skočijo v nebo. Pri ogledih in doživetjih pa ne bi spremljala ničesar. Hvaležna sem, da sva se na poti sproti odločala, spreminjala prvotni plan, dodajala oglede in doživetja, saj bi drugače to potovanje (kot sva ga sprva doma planirana) izpadlo precej klavrno v najinih očeh. Najlepši del potovanja je zagotovo hribovje in rdeče sipine Wahiba. Dubaj in Abu Dhabi pa sta prav tako pozitivno presenetila. Za enotedenske počitnice bi bila super kombinacija – nekaj ogledov ter kopanje in sončenje. A ZAE si pustite za samostojno potovanje. Ne tlačite ga v Omansko pravljico, ker sta to povsem dve različni zgodbi in dve zelo različni deželi. Omanska skromnost in emiratska brezglava razsipnost.


Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: